Όταν το τηλεοπτικό κοινό έχει διαφορετική άποψη από τις κριτικές επιτροπές – Μέρος Β

Estimated read time 4 min read

Από την είσοδο των κριτικών επιτροπών στο Διαγωνισμό το 2008, έχουμε δει πολλές φορές να αλλάζει το τελικό αποτέλεσμα της προκρίσεως της κάθε χώρας, καθώς και της κατάταξης της τη βραδιά του Μεγάλου τελικού, με τις περισσότερες φορές να έχουμε πολλές αρνητικές αντιδράσεις από τους φαν του Διαγωνισμού και όχι μόνο.

Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα, το οποίο αποτελείται από τρία μέρη, θα δούμε ποια τραγούδια, που ενώ το τηλεοπτικό κοινό τα είχε ψηλά στην προτίμηση του, η κριτική επιτροπή είχε διαφορετική άποψη, με αποτέλεσμα να χάσουν μια ευκαιρία στον Τελικό αλλά και ένα καλό εκεί αποτέλεσμα.

Στο πρώτος μέρος του εν λόγω αφιερώματος, το οποίο μπορείτε να δείτε ΕΔΩ, είδαμε τι συνέβη μεταξύ τηλεοπτικού κοινού και κριτικών επιτροπών τις χρονιές 2008, 2009, 2010, 2011.

Τώρα στο δεύτερο μέρος, ήρθε η ώρα να δούμε ποια televoting favorites, δεν είχαν την ”αγάπη” των κριτικών επιτροπών τις χρονιές  2012,2013,2014.

Ξεκινάμε με το 2012, όπου ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε στο μακρινό Μπακού.

Στον πρώτο Ημιτελικό, συναντάμε μια χώρα, που ενώ  το τηλεοπτικό κοινό της είχε δώσει την πρόκριση, η κριτική επιτροπή την κατέταξε χαμηλά, με αποτέλεσμα να χάσει το εισιτήριο για τον Τελικό.

Αυτή η χώρα είναι η Ελβετία. Τη χώρα, εκπροσώπησαν οι Sinplus, με το τραγούδι Unbreakable.

Οι Sinplus ήρθαν 10οι στο τηλεοπτικό κοινό και 13οι, στις κριτικές επιτροπές, με τον συνδυασμό των ψήφων να τους φέρνει στην 11η θέση και εκτός του Τελικού του Σαββάτου.

Μία άλλη συμμετοχή που είχε μπει στη 10αδα του τηλεοπτικού κοινού (8η) ήταν η Ισλανδία, με την κριτική επιτροπή να την βγάζει 11η, χωρίς όμως εδώ, να έχουμε αποκλεισμό της χώρας στον Ημιτελικό.

Η Χώρα εκπροσωπήθηκε από τους Greta Salóme and Jónsi και το τραγούδι Never Forget.

Μία συμμετοχή που αν και φαβορί, δεν είχε την αναμενόμενη τύχη στον Τελικό.

Στον δεύτερο Ημιτελικό, συναντάμε όχι μία αλλά 4 χώρες, που ενώ το τηλεοπτικό κοινό τις είχε στην 10αδα πρόκρισης του, οι κριτικές επιτροπές, τις καταπόντισαν στη ψηφοφορία τους.

Αυτές είναι η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Τουρκία.

Την Βουλγαρία, εκπροσωπεί η Sofi Marinova με το Love Unlimited. Η Sofi, ήρθε 9η στο Televoting και 17η στις κριτικές επιτροπές, χωρίς να καταφέρει να προκριθεί στον Τελικό.

Ο Tooji, εκπροσώπησε αυτή τη χρονιά τη Νορβηγία στο Διαγωνισμό. Ο Tooji μας τραγούδησε Stay, κατακτώντας την 6η θέση στο Televoting, του Β Ημιτελικού.

Ο Tooji, κατάφερε να προκριθεί στον Τελικό, παρόλο της τελευταίας θέση που του έδωσαν οι κριτικές επιτροπές.

Η Ολλανδία, επίσης, παρόλο του δύσκολου Ημιτελικού, ήρθε 10η στο televoting, μία θέση που στο παρελθόν, θα της χάριζε την πρόκριση στον Τελικό. Ωστόσο, οι κριτικές επιτροπές, κατέταξαν την γλυκιά Joan Franka και το You and Me, στη 16η θέση, με το συνδυασμό των ψήφων να φέρνει την Joan εκτός Τελικού.

Τελευταία χώρα που καταποντίστηκε από την κριτική επιτροπή, παρόλο της υψηλής θέσης της στο Televoting, ήταν η Τουρκία.

Η χώρα εκπροσωπήθηκε από τον Can Bonomo. Ο Can, πήρε την 4η θέση από το κοινό της Ευρώπης σε αυτόν τον Ημιτελικό. Το Love Me Back, δεν άρεσε στις κριτικές επιτροπές, οι οποίες του έδωσαν τη 13η θέση, η οποία ωστόσο δεν ήταν αρκετή να την αφήσει εκτός Τελικού.

Ο Καταποντισμός των αγαπημένων, των τηλεθεατών συνεχίστηκε και στον Τελικό, με τις Ελλάδα, Ιρλανδία, Ρουμανία και ξανά Τουρκία, να έρχονται σε χαμηλές θέσεις στη προτίμηση της επιτροπής, σε αντίθεση με το τηλεοπτικό κοινό που είχε και τις 4 αυτές χώρας στη 10αδα.

Την Ελλάδα μας, εκπροσωπεί η Ελευθερία Ελευθερίου με το τραγούδι Aphrodisiac. Η αγαπημένη των φαν Ελευθερία, έφερε για άλλη μια χρονιά την Ελλάδα στο top10 του τηλεοπτικού (9η θέση), σε αντίθεση με τις κριτικές επιτροπές που της έδωσαν την 18η θέση. Εν τέλει, μετά των συνδυασμών των ψήφων περιορίστηκε στη 17η θέση.

Για την Ιρλανδία, συμμετείχαν όπως και την προηγούμενη χρονιά, οι Jedward. Οι δίδυμοι αδερφοί από την Ιρλανδία, ήρθαν 10οι στο televoting, ενώ καταποντίστηκαν από τις κριτικές επιτροπές, σκοράροντας μόνο 14 βαθμούς και παίρνοντας την 25η θέση. Εν τέλει ήρθαν 19οι.

Μία άλλη αδικημένη των κριτικών επιτροπών ήταν και η Ρουμανία. Οι Mandinga με το Zaleilah. Οι Mandinga έφεραν για άλλη μία φορά τη Ρουμανία στο τοπ10 του televoting, όμως η κριτική επιτροπή είχε και εδώ άλλη άποψη, περιορίζοντας τους στην 20η θεση. Τελικά, κατέκτησαν την 12 θέση.

Τέλος, η Τουρκία, με τον Can Bonomo, βρέθηκε και εδώ αδικημένη των κριτικών επιτροπών, οι οποίες του έδωσαν 50 βαθμούς και την 20η θέση, σε αντίθεση με το τηλεοπτικό κοινό που του έδωσε τη 4η θέση. Στο τέλος, η Τουρκία πήρε την 7η θέση.

Το 2013 ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας.

Στον Α Ημιτελικό, το Μαυροβούνιο, που εκπροσωπούνταν από τους Who See και το τραγούδι Igranka, κατάφερε να έρθει 4ο στο Televoting. Μία θέση που μέχρι τότε δεν την είχε δει ξανά η χώρα και αν ίσχυε το παλαιό σύστημα, του μόνο televoting, θα είχε προκριθεί για πρώτη φορά στον Τελικό (μέχρι εκείνη τη χρονιά), κάτι το οποίο όμως το πέτυχε την επομένη.

Οι Who See ήρθαν 14οι στις Juries και με τον συνδυασμό των ψήφων κατέληξαν 12οι.

Η Λιθουανία, με τον Andrius Pojavis και το Something, ενώ ήρθε στην 11η θέση των κριτικών επιτροπών, το κοινό τον ”έσωσε” αφού του έδωσε την 5η θέση και με τον συνδυασμό των ψήφων να έρχεται 9ος και να περνάει στον Τελικό.

Στον Β Ημιτελικό, η Βουλγαρία ενώ ήρθε στην 6η θέση του Televoting, η κριτική επιτροπή την κατέταξε 17η (τελευταία), με αποτέλεσμα να μην προκριθεί στον μεγάλο Τελικό. Η Χώρα εκπροσωπήθηκε από τους Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov (Βουλγαρία 2007) και το τραγούδι Samo shampioni.

Η Ελβετία, ήρθε στη 5η θέση του τηλεοπτικού κοινού και στη 16η θέση των Juries. Δυστυχώς και η Ελβετία, έχασε την πρόκριση για τον Τελικό. Οι Takasa, με το τραγούδι You and Me, ήρθαν 13οι στον Β Ημιτελικό.

Η Ουγγαρία και η Ρουμανία, παρόλο που προκρίθηκαν στον Τελικό, στην ψηφοφορία των επιτροπών ήταν εκτός Τελικού.

Συγκεκριμένα, οι Juries, κατέταξαν την Ουγγαρία στην 11η θέση και τη Ρουμανία στη 13η θέση.

Η Ουγγαρία που εκπροσωπήθηκε από τον ByeAlex και το Kedvesem ( 8ος στο Televoting).

Από την άλλη η Ρουμανία, ήρθε 1η στο Televoting του Β Ημιτελικού, με τον Cezar και το It’s My Life.

Η Ουγγαρία και η Ρουμανία, ήταν οι αδικημένες των κριτικών επιτροπών και στον Τελικό, με την Ουγγαρία να έρχεται 8η στο τηλεοπτικό κοινό και 21η στις επιτροπές και από την άλλη με τη Ρουμανία, να παίρνει την 7η θέση στο televoting και από τις juries να κατατάσσεται 24η.

Τέλος, στον Τελικό, ζημιωμένη των επιτροπών ήταν και η Ελλάδα μας. Οι κριτικές επιτροπές, έδωσαν στους Koza Mostra και στον Αγάθωνα την 14η θέση, ενώ το τηλεοπτικό κοινό της Ευρώπης μας είχε 4ους. Εν τέλει, ύστερα από τον συνδυασμό των ψήφων το Alcohol Is Free ήρθε 6ο.

Το 2014, ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε στην Κοπεγχάγη.

Στον 1ο Ημιτελικό, συναντάμε 3 χώρες, που ενώ ήταν στο top 10 του τηλεοπτικού κοινού, οι κριτικές επιτροπές και εδώ είχαν διαφορετική άποψη.

Αυτές οι χώρες είναι ο Άγιος Μαρίνος, η Πορτογαλία και η Ρωσία.

Ο Άγιος Μαρίνος εκπροσωπήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την Valentina Monetta. Maybe μας τραγούδησε η Valentina, παίρνοντας την 8η θέση στο televoting και την 13η θέση στις Juries.

Ύστερα από τον συνδυασμό των ψήφων, ο Άγιος Μαρίνος, κατέληξε στη 10η θέση, καταφέρνοντας να προκριθεί, για πρώτη χρονιά στην ιστορία του στο Διαγωνισμό, στον μεγάλο Τελικό.

Η Suzy από την άλλη που εκπροσώπησε την Πορτογαλία, παρόλο που το κοινό της Ευρώπης της έδωσε την 7η θέση με 72 βαθμούς, οι κριτικές επιτροπές των χωρών, την κατέταξαν τελευταία (16η), με μόλις 17 βαθμούς.

Τελικά, το Quero ser tua, ήρθε 11ο στον Α Ημιτελικό με 39 βαθμούς, χάνοντας για ένα βαθμό την πρόκριση για τον Τελικό.

Τέλος, η Ρωσία με τις Tolmachevy Sisters, ήρθε 11η στις επιτροπές και 6η στο κοινό. Παρόλο αυτά, το Shine, δεν έχασε τη θέση του στον Τελικό του Σαββάτου.

Στον Τελικό, ήταν πάλι 6η στο τηλεοπτικό κοινό αλλά 13η στις Juries.

Στον 2ο Ημιτελικό, Πολωνία και Ιρλανδία ενώ βρίσκονταν στον Τελικό από μεριάς televoting, οι Juries τις είχαν εκτός με τη μία από τις δύο αυτές χώρες να χάνει την πρόκριση.

Η Ιρλανδία, με τους Can-Linn feat. Kasey Smith και το αγαπητό στους Fans Heartbeat, ενώ ήρθε 10ο στο televoting, οι juries το είχαν 13ο με αποτέλεσμα να χάσει την πρόκριση.

Τέλος, η Πολωνία, η οποία επέτρεψε στο Διαγωνισμό από την τελευταία της εμφάνιση το 2012, ενώ βγήκε 3η στο televoting του Β Ημιτελικού, στις επιτροπές πήρε τη 12η θέση.

Παρόλο αυτά, οι Donatan and Cleo και το My Słowianie – We Are Slavic, προκρίθηκαν 8οι στον Τελικό.

Η Πολωνία, αδικήθηκε πολύ και στον Τελικό από τις κριτικές επιτροπές, αφού ήρθε 23η, ενώ στο televoting 5η. Εν τέλει, κατέληξε 14η με 62 βαθμούς.

Ολοκληρώνοντας το 2014, και φτάνοντας στο Τελικό, εκτός από την προαναφερθείσα Πολωνία, τρεις ακόμη χώρες ενώ βρίσκονταν στην 10αδα του κοινού της Ευρώπης, ήταν εκτός από αυτήν στις κριτικές επιτροπές.

Η Ελβετία, ήταν 7η στο κοινό και 20η στις επιτροπές, η Ρουμανία 9η και 17η  αντίστοιχα και τέλος η Ουκρανία 8η και 12η.

Η Ελβετία με τον Sebalter και το Hunter of Stars κατέληξε 13η.

Η Ρουμανία με τους Paula Seling & Ovi, που εκπροσώπησαν ξανά τη Χώρα το 2011, και το Miracle, ήρθαν 12οι.

Τέλος, η Mariya Yaremchuk, ήρθε 6η, με το Tick-Tock να μην επηρεάζεται τόσο από τις επιτροπές.

Εδώ ολοκληρώνεται το Β μέρος του αφιερώματος για τις συμμετοχές που ενώ το τηλεοπτικό κοινό τις είχε είτε υψηλά στην προτίμηση του, είτε τις είχε χαρίσει την πρόκριση στο μεγάλο Τελικό της Eurovision, η γνώμη της κριτικής επιτροπής ήταν εντελώς διαφορετική.

Μείνετε συντονισμένοι για το Γ μέρος, όπου θα αναλύσουμε τις χρονιές 2015,2016, 2017.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Comment

Add yours

Comments are closed.