Ένας πολυτάλαντος μουσικός
Την Παραμονή των Χριστουγέννων, στα 90 του χρόνια, ο Mojmir Sepe, o “γίγαντας της σλοβενικής μουσικής” άφησε την τελευταία του πνοή. Συνθέτης, μαέστρος και ενορχηστρωτής, με swing & jazz επιρροές, ήταν ενεργός μέχρι τα 85 του. Ξεκίνησε ως τρομπετίστας στη χορευτική ορχήστρα του Radio Ljubljana, όμως σταμάτησε μετά από μια συμπλοκή με κλέφτες… αχλαδιών, οι οποίοι του έσπασαν τα μπροστινά δόντια, όταν πήγε να υπερασπιστεί την τραγουδίστρια Elda Viler. Έκτοτε, αφοσιώθηκε στη σύνθεση, μελοποιώντας Σλοβένους στιχουργούς και ποιητές, και χαρίζοντας επιτυχίες σε γνωστούς τραγουδιστές, κυρίως τις δεκαετίες ’60 και ’70. Ήταν παντρεμένος με την τραγουδίστρια Majda Sepe, η οποία πέθανε το 2006. Περισσότερες πληροφορίες για τις μεγάλες κυρίες του σλοβενικού τραγουδιού και τη σχέση τους με τη Γιουροβίζιον μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Μερικές μόνο από τις επιτυχίες του:
- 1962 — “Zemlja pleše” (Marjana Deržaj)
- 1964 — “Poletna noč” (Majda Sepe)
- 1966 — “Brez besed” (Berta Ambrož)
- 1969 — “Ljubi, ljubi, ljubi” (Eva Sršen)
- 1970 — “Pridi, dala ti bom cvet” (Eva Sršen)
- 1972 — “Med iskrenimi ljudmi” (Majda Sepe)
- 1978 — “Ribič, ribič me je ujel” (Majda Sepe)
- 1978 — Medved Bojan (κινούμενα σχέδια)
Η Γιουροβίζιον του 1966
Από τις τέσσερεις συμμετοχές της Σλοβενίας, ως μέρος της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας (1966, 1967, 1970, 1975), οι δύο ήταν δικές τους συνθέσεις. Στον εθνικό τελικό, ο κόσμος γιουχάρισε το νικητήριο τραγούδι, διότι ήταν – για πρώτη φορά – στα Σλοβενικά κι όχι στα Σερβοκροατικά. Παρόλα αυτά, οι bookmakers το έπαιζαν ακόμα και για βραβείο (ήρθε τελικά 4ο). Όταν η Σλοβένα εκπρόσωπος Berta Ambrož έχασε το τραίνο για το Λουξεμβούργο και πήγε με ταξί στα σύνορα, για να το προλάβει, σύμφωνα με δημοσίευμα, η Majda Sepe έφυγε μαζί με τον άνδρα της με άλλο τραίνο, για να την αντικαταστήσει κρυφά, τελικά όμως η Berta τους πρόλαβε. Είχε πάρει ειδική άδεια από το γραφείο, στο οποίο δούλευε ως γραμματέας, για να συμμετάσχει, μάλιστα για τον λόγο αυτό, ενώ της έγινε πρόταση για εμφανίσεις στην τηλεόραση με τον εκπρόσωπο της Ισπανίας, Raphael, αναγκάστηκε να αρνηθεί. Εγκαταλείποντας την καριέρα της ήδη από το 1969, επέστρεψε σε αυτό. Η αποστολή τους αποτελείτο από την ίδια και το διευθυντή ορχήστρας. Δεν υπήρχε promotion, ούτε δίσκος, ούτε δημόσιες σχέσεις. Ήταν εκεί σαν χαμένοι. Αναγκάστηκε δε ο Mojmir Sepe να αγοράσει ένα tuxedo, καθώς όλοι ήταν στην τρίχα…
Brez besed – Yugoslavia 1966 – Eurovision songs with live orchestra – YouTube
Μια αντιγραφή = ένα παγκόσμιο χιτ
Το πολύκροτο “Eres tu” (2ο για την Ισπανία το 1973 με τους Mocedades), μια παγκόσμια επιτυχία που γνώρισε αναρίθμητες διασκευές και μπήκε στα charts διαφόρων χωρών (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία και σε όλη τη Λατινική Αμερική), κατηγορήθηκε ως αντιγραφή από το “Brez Besed”, ωστόσο ο συνθέτης δεν θέλησε να κινηθεί νομικά κατά του Ισπανού συνθέτη Juan Carlos Calderon, διότι φοβόταν τη δικτατορία του Φράνκο και τυχόν αντίποινα.
ESC 1973 07 – Spain – Mocedades – Eres Tú – YouTube
Η Γιουροβίζιον του 1970
Το τραγούδι Pridi, dala ti bom cvet «Έλα, θα σου δώσω το άνθος μου» πέρασε με το demo της Majda Sepe, στην προεπιλογή όμως έλειπε σε μια συναυλία στο Βερολίνο. Προσπαθώντας να ακυρώσει το αποτέλεσμα και να το πει η ίδια, προκλήθηκε μεγάλο σκάνδαλο, για το αν θα έπρεπε μια 33χρονη μητέρα να πει ένα τραγούδι με σεξουαλικό υπονοούμενο. Μια επιτροπή αποφάσισε ότι καταλληλότερη θα ήταν η άπειρη 18χρονη Εva Sršen, την οποία προετοίμασαν κατάλληλα για τον διαγωνισμό (για την ιστορία, αντάλλαξαν ένα “μιλημένο” 4άρι με το Ηνωμένο Βασίλειο). Μολονότι ήρθε 11ο και προτελευταίο, παραμένει evergreen, όπως και το “Ljubi, ljubi, ljubi” από το B-side του single.
Eurovision 1970 – Yugoslavia – Eva Sršen – Pridi, dala ti bom cvet – YouTube
Eva Sršen- Ljubi Ljubi Ljubi – YouTube
Μαέστρος στη Γιουροβίζιον. Δύο τα ρεκόρ του
Εκτός από τις δύο συμμετοχές του ως συνθέτης, τις οποίες διηύθυνε ο ίδιος, ο Mojmir Sepe εμφανίστηκε δύο ακόμα φορές ως μαέστρος, το 1997 (“Zbudi se”, με την Tanja Ribič) και το 1998 (“Naj bogovi slišijo”, με τον Vili Resnik). Φιγουράρει δε σε δύο καταλόγους με ρεκόρ:
- Οι μαέστροι των οποίων η πρώτη με την τελευταία εμφάνιση καλύπτουν μεγάλο διάστημα χρόνου είναι: José Privšek (1961-1996: 36 χρόνια), Noel Kelehan (1966-1998: 33), Mojmir Sepe (1966-1998: 32)…
- Ρεκόρ επανεμφάνισης μαέστρων: José Privšek (1962, 1993: 31 χρόνια), Mojmir Sepe (1970, 1997: 27), Αnthony Chircop (1971, 1994: 23), Miljenko Prohaska (1971, 1994: 23)…
Ενημερωτικά να πούμε ότι το ρεκόρ επανεμφάνισης καλλιτεχνών κατέχει η Άννα Βίσση (1982, 2006: 24 χρόνια), ενώ εκείνο των συνθετών ο Ολλανδός Pierre Kartner (1972, 2010: 37 χρόνια), γνωστός και ως Father Abraham, ο οποίος έγραψε μουσική για τα… Στρουμφάκια.
Για περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τις προσπάθειές του σε σλοβενικούς τελικούς, καθώς και πολλά παρασκήνια από τις συμμετοχές του στη Γιουροβίζιον, υπάρχει μια “ζουμερή” συνέντευξη του εκλιπόντος στο site: And the conductor is…|…a website dedicated to all conductors of the Eurovision Song Contest