
Melodifestivalen 4. Ημιτελικός. Ποιοι προκρίθηκαν

Στη Malmö Arena της ομώνυμης πόλης, η οποία φιλοξένησε τον διαγωνισμό τόσο το 2013, όσο και το 2024, έλαβε χώρα ο τέταρτος Ημιτελικός του Melodifestivalen. Όπως πάντα, δύο καλλιτέχνες προκρίθηκαν απευθείας στον μεγάλο τελικό, ενώ ο τρίτος προχώρησε στην φάση της τελικής επιλογής που θα γίνει μετά το πέρας του πέμπτου Ημιτελικού. Ως αδιαφιλονίκητο φαβορί θεωρήθηκε ευθύς εξ αρχής ο Måns Zelmerlöw , δηλαδή ο θριαμβευτής του 2015 με το Heroes. Δεν είναι όμως το μόνο γνωστό όνομα της αποψινής βραδιάς: οι Tennessee Tears ήταν υποψήφιοι το 2023, ενώ ο Andreas Lundstedt εκπροσώπησε την Ελβετία στη Eurovision της Αθήνας το 2006 και υπήρξε πολλές υποψήφιος. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και κάποιοι δημιουργοί: πέρα από το γεγονός ότι κάποιοι “ανακυκλώνονται” σε διάφορα τραγούδια των πέντε ημιτελικών, δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην παρουσία της Loreen, του Liamoo, του Ola, αλλά και του Stefan Örn (συνθέτης AZE 10, 11, 12, 14, MNE 17). Ως δεύτερο φαβορί, τουλάχιστον ανάμεσα στο κοινό της γενικής πρόβας, θεωρήθηκαν οι KAJ.
Η έναρξη της βραδιάς
Προβάλλεται το καθιερωμένο σποτάκι για τα “Παιδιά του κόσμου”. Οι παρουσιαστές τραγουδούν με την Ace Wilder το Busy doin’ nothing (υποψήφιο το 2014), πρώτα στα παρασκήνια και μετά στη σκηνή. Όπως πάντα βλέπουμε τους καλλιτέχνες να ετοιμάζονται και αμέσως μετά ακολουθεί βίντεο γνωριμίας. Απόψε τις συνεντεύξεις ανέλαβε η Nanne (SWE 96).
Οι καλλιτέχνες
- Andreas Lundstedt – “Vicious”. Δημιουργοί: Andreas Lundstedt, Dino Medanhodzic, Laurell Barker, Liamoo. Κόκκινοι φωτισμοί κι ο ίδιος στα μαύρα. Τον πλαισιώνουν τέσσερεις χορευτές και δύο χορεύτριες. Ένα κλασικό ντίσκο χιτ που θα κάνει επιτυχία στη Σουηδία.
- Ella Tiritiello – “Bara du är där”. Δημιουργοί: Adam “Rymdpojken” Englund, David Björk, Loreen Talhaoui. Οι χαμηλές της νότες δεν ήταν και τόσο καλές, διότι είχε πονόλαιμο στις πρόβες (μάλλον και απόψε, αφού το πρόβλημα συνεχίστηκε)… Η Loreen της έστειλε ένα μήνυμα στις πρόβες και συγκινήθηκε. Στον τελικό όμως έλαμψε δια της απουσία της από το green room, κάτι που οι παρουσιαστές δεν άφησαν ασχολίαστο. Ντυμένη στα λευκά, είναι μόνη πάνω σε μια εξέδρα που φέρει ένα κάλυμμα. Μωβ φωτισμοί.
- Tennessee Tears – “Yours”. Δημιουργοί: Gavin Jones, Jonas Hermansson, Pär Westerlund, Tilda Feuk. Βγήκαν πάνω σε εξέδρες, με τέσσερεις μουσικούς και μία χορωδό. Ένα κάντρι τραγουδάκι, αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση.
- KAJ –“Bara bada bastu”. Δημιουργοί: Anderz Wrethov, Axel Ahman, Jakob Norrgård, Kevin Holmström, Kristoffer Strandberg, Robert Skowronski. Το τραγούδι έχει αναφορές στην Arja Saijonmaa, υποψήφια το 1987 και μούσα του Μίκη Θεοδωράκη. Μια σάουνα, με ημίγυμνους θαμώνες, μια σχάρα με φωτιά κι ένα… λουκάνικο. Στο φόντο ένα δάσος. Joke entry. Ακούμε και λίγα Φινλανδικά.
- AmenA – “Do Good Be Better”. Δημιουργοί: AmenA, Sandra Bjurman, Stefan Örn. Δυσκολευόταν πολύ στις πρόβες με τις ψηλές νότες. Μπούργκα και ένα περίεργο ντύσιμο. Μόνη στη σκηνή.
- Måns Zelmerlöw – “Revolution”. Δημιουργοί: David Lindgren Zacharias, Måns Zelmerlöw, Ola Svensson, Sebastian Atlas. Φυσικά συζητήθηκε αρνητικά το γεγονός ότι το τραγούδι κυκλοφόρησε στο Χ μέσω Νέας Ζηλανδίας. Αντίστοιχα, διέρρευσε ολόκληρη η πρόβα του, κάτι που απαγορεύεται πριν από τη βραδιά του ημιτελικού. Σε μια πρόβα κόλλησαν πάνω του τα κομφετί και έσκασε στα γέλια. Βρίσκεται μέσα σε ένα κλειστοφοβικό τούνελ. Προβάλλονται πρόσωπα, φυσά άνεμος, οι κάμερες κάνουν κοφτές λήψεις. Στο τέλος γονατίζει. Πολύ δυνατή φωνή (υποψιαζόμαστε ότι κάποιος από τα φωνητικά τον ντουμπλάρει, όπως συνέβη και στη Γιουροβίζιον, όταν σε κάποια πρόβα σταμάτησε να τραγουδά, αλλά συνεχίσαμε να τον ακούμε καθαρά!).
Ο 53χρονος Andreas Lundstedt (Björn Helge Andreas Lundstedt) έχει κάνει τεράστια διεθνή καριέρα, χάρη στους Alcazar. Δισκογραφεί ήδη από το 1996. Έχει διαγωνιστεί στο Melodifestivalen τέσσερεις φορές ως σόλο καλλιτέχνης (“Driver Dagg Faller Regn” το 1996, “Jag Saknar Dig, Jag Saknar Dig” το 1997, “Move” το 2007 και “Aldrig Aldrig” το 2012) και πέντε μαζί με τους Alcazar (“Not a Sinner, Nor a Saint” το 2003, “Alcastar” το 2005, “Stay the Night” το 2009, “Headlines” το 2010 και “Blame It on the Disco” το 2014). Το 2006 εκπροσώπησε την Ελβετία, ως μέλος των Six4One. Το 2010 μετείχε στη σουηδική επιτροπή. Είναι απορίας άξιον πως δεν τον έστειλαν ποτέ οι Σουηδοί, για να τους εκπροσωπήσει…

18 ετών μόλις η Ella Tiritiello (Ella Nellie Tiritiello), ξεκίνησε στα εγκαίνια του νέου ονόματος της Globen Arena, η οποία από το 2021 ονομάζεται Avicii Arena, προς τιμήν του γνωστού DJ Avicii που αυτοκτόνησε στα 28 του χρόνια. Πέρα από αυτό υποδύθηκε τη Marie Fredriksson των Roxette στην ταινία Sommartider.

Μάθαμε τους Tennessee Tears, δηλαδή το ντουέτο Tilda Feuk και Jonas Hermansson από τη συμμετοχή τους το 2023 Now I Know (εκτός τελικού-#63). Είναι μαζί από το 2014 και έχουν κάνει περιοδείες στη Σουηδία και τις Η.Π.Α.

Το όνομα των KAJ προκύπτει από τα αρχικά των τριών μελών του, φινλανδο-σουηδικής καταγωγής: Kevin Ηolmström, Axel Åhman και Jakob Norgård. Είναι μαζί από το 2009 και έχουν κυκλοφορήσει επτά άλμπουμ, καθώς και αρκετά singles. Τραγουδούν στη διάλεκτο του Vörå και αυτοπροσδιορίζονται ως κωμικό γκρουπ, αφού στα θεάματά τους εντάσσουν και σκετσάκια.

Η AmenA (Amena Abdulelah Ahmed Alsameai), 21 ετών, είναι Γεμενιτικής καταγωγής. Έγινε γνωστή μέσα από το “Idol” του 2021. Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε το single Empty, τα έσοδα του οποίου πήγαν σε φιλανθρωπική οργάνωση με αντικείμενο τα παιδιά. Έχει κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ και πέντε singles.

Ο αγαπημένος “μαϊντανός” των φαν, χάρη στις εμφανίσεις του σε αρκετούς διαγωνισμούς Γιουροβίζιον και παράπλευρες εκδηλώσεις, είναι φυσικά ο 38χρονος Måns Zelmerlöw (Måns Petter Albert Sahlén Zelmerlöw), με σημαντική καριέρα. Ξεκίνησε από το “Idol” το 2005. Υπήρξε υποψήφιος το 2007 (3ος με το Cara mia και #1) και 2009 (4ος με το Hope and Glory και #2), ενώ το 2015 κέρδισε τη Γιουροβίζιον με το Heroes που έγινε τεράστια επιτυχία σε πολλές χώρες, χάρη στην πρωτοποριακή -για τα δεδομένα της Γιουροβίζιον- σκηνική παρουσία του, παρά τις “σκιές” για κλεμμένη μελωδία από το τραγούδι του David Guetta Lovers of the Sun και τις ομοφοβικές του δηλώσεις, τις οποίες έσπευσε να ανασκευάσει. Παρουσίασε το Melodifestivalen το 2010, ενώ στο ενδιάμεσο έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ. Είναι νυμφευμένος και έχει δύο γιους. Πρόσφατα άνοιξε μία καφετέρια-κρασοπουλειό.

Το διάλειμμα και τα αποτελέσματα
Recap. Οι παρουσιαστές τραγουδούν ένα medley γνωστών υποψήφιων τραγουδιών στο green-room, με “πειραγμένους” στίχους, οι οποίοι περιλεμβάνουν τα ονόματα των καλλιτεχνών. Ο Edvin κάνει αναδρομή στο Melodifestivalen του 1994. Ανακοινώνεται ο πρώτος φιναλίστ που φυσικά είναι ο Måns !!! Recap. Σε ένα βίντεο βλέπουμε τη μέτζο-σοπράνο και μητέρα του παρουσιαστή Edvin, Marianne Eklöf.

Μια παιδική χορωδία ερμηνεύει μια επιτυχία του Hasse Andersson, το Guld och gröna skogar (υποψήφιο το 2015-4ο στον τελικό και #3 στα charts, το οποίο ακούστηκε και στο διάλειμμα του 2016), μαζί με τον ίδιο τον 77χρονο. Απόψε τον τίμησαν, εισαγάγοντάς τον στο “Hall of Fame” του Melodifestivalen! Θέλετε κι ένα κουτσομπολιό; Το τραγούδι αυτό είχε κατηγορηθεί ως αντιγραφή από το τραγούδι Tanabata Matsuri του ιαπωνικού συγκροτήματος Tegomass που κυκλοφόρησε το 2007.
Σε ένα βίντεο η Keyyo βγαίνει ραντεβού με τον Martin Stenmarck (SWE 05). 2οι οι KAJ και τρίτη η Ella. Τα φαβορί επιβεβαιώθηκαν!



Όπως πάντα, ακολουθεί η ημίωρη εκπομπή “Efterfest” με συνεντέυξεις και παραλειπόμενα, καθώς και το καθιερωμένο πάρτυ των καλλιτεχνών, όπου καλεσμένος ήταν ο Ola Svensson (μετέπειτα γνωστός ως Brother Leo), ένας καλλιτέχνης που μετά από διεθνή καριέρα εξαφανίστηκε για δέκα χρόνια από το προσκήνιο.



Οργανωμένος φαν της Γιουροβίζιον από το 1994, παρακολουθεί τον διαγωνισμό ανελλιπώς από το 1977. Έχει γράψει πάνω από 1.500 άρθρα στην ιστοσελίδα του Infe Greece, τα περιοδικα «Γιουρορυθμός» και «Eurosong News», τόσο για θέματα επικαιρότητας, όσο και αφιερώματα (συχνά πρωτότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο), δημοσιοποιώντας άγνωστες ιστορίες, παραλειπόμενα και παρασκήνια από τον διαγωνισμό, μετά από ενδελεχή έρευνα σε βιβλία, περιοδικά και αρχεία. Το 2003 κυκλοφόρησε -εκτός εμπορίου- το βιβλίο του «48 Χρόνια Γιουροβίζιον: 1956-2003» (το πρώτο του είδους στην Ελλάδα), το 2006 υπήρξε σύμβουλος έκδοσης στο βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα, Eurovision. Οι ελληνικές συμμετοχές (1974-2006), το 2009 το περιοδικό «Πατρινόραμα» φιλοξένησε την ιστορία των ελληνικών τελικών και το 2012 το INFE Cyprus Blogspot την αντίστοιχη των κυπριακών. Το 2004 στον ημιτελικό υπήρξε μέλος της εθνικής επιτροπής. Έχει κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές, συνεντεύξεις από καλλιτέχνες, αλλά και έχει παραχωρήσει ο ίδιος σε εγχώρια και ξένα Μ. Μ. Ε. Έχει παρακολουθήσει από κοντά 16 διαγωνισμούς (2000, 2003-2017), ως διαπιστευμένος διαφόρων Μ. Μ. Ε. καθώς και τα σώου “Congratulations” (2005), και“De grote Songfestival” (2019).
Αγαπημένες ξένες συμμετοχές
Izhar Cohen – Olé, Olé (ISR 85)
Massimo Ranieri – L’Amore È Un Attimo (ITA 71)
Darja Svajger – Prisluhni mi (SLN 95)
Niamh Kavanagh – In your eyes (IRL 93)
Edyta Gorniak – To nie ja (POL 94)
Αγαπημένη Ελληνική Συμμετοχή
Antique – Die for you