
Ισλανδία: με τους Væb και το “Róa” στη Eurovision 2025!

Με δύο ημιτελικούς, στις 8 και τις 15 Φεβρουαρίου και τον μεγάλο τελικό της 22ας Φεβρουαρίου καθόρισε η παγωμένη Ισλανδία τον εκπρόσωπό της. Και οι τρεις εκπομπές πραγματοποιήθηκαν στο RVK Studios της πόλης Gufunes, με παρουσιαστές τους Benedikt Valsson, Guðrún Dís Emilsdóttir και Fannar Sveinsson. Πέντε τραγούδια διαγωνίστηκαν σε κάθε ημιτελικό, από τα οποία προκρίθηκαν κάθε φορά τα τρία. 50% μετρά η ψήφος του κοινού και άλλο τόσο εκείνη των επτά διεθνών επιτροπών-ένα σύστημα που δεν έχει εφαρμοστεί ξανά στην Ισλανδία. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές (κάτι που γινόταν από το 2013), δεν υπήρξε superfinal ανάμεσα στα δύο επικρατέστερα.
Το κανάλι RÚV έλαβε 110 έγκυρες υποψηφιότητες. Όσοι καλλιτέχνες ηχογράφησαν ισλανδική και αγγλική βερσιόν, ερμήνευσαν την πρώτη στον ημιτελικό και την δεύτερη στον τελικό. Όσοι προτίμησαν την εθνική γλώσσα, τη διατήρησαν και στα δύο σώου, αλλά και στη Γιουροβίζιον, εάν και εφόσον επιλεγούν. Στον τελικό Væb και Bjarni Arason διατήρησαν τα Ισλανδικά, ενώ οι άλλοι τέσσερεις προτίμησαν τα Αγγλικά.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχουν αναλάβει η Selma Björnsdóttir (ISL 99, 05) κι o χορογράφος Baldvin Alan Thorarensen. Έχει επιστρατευτεί επίσης ο Σουηδός σκηνοθέτης, χορογράφος και graphic designer, Thomas Benstem, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μεγάλες διοργανώσεις, όπως το Melodifestivalen, το So You Think You Can Dance, τα MTV Music Awards και η ίδια η Eurovision. Για τους δύο ημιτελικούς μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Το άλμπουμ με τα φετινά υποψήφια τραγούδια έχει ανέβει στο #9 των ισλανδικών charts.
Live η Hera Björk στο Söngvakeppnin 2025
Στην έναρξη τραγούδησε ο 28χρονος ράπερ Herra Hnetusmjör, το ψευδώνυμο του οποίου σημαίνει: “ο κύριος φυστικοβούτυρο”. Στα διαλείμματα ανέβηκαν στη σκηνή η Hera Björk (ISL 10, 24) σε ένα ωραίο medley και ο Käärijä (FIN 23), συνοδευόμενος από το σουηδικό ηλεκτρονικό ντουέτο Hooja, όπως έκανε και στο Melodifestivalen.
Οι έξι διαγωνιζόμενοι του Söngvakeppnin 2025
Ágúst–Eins og þú/Like you. Δημιουργοί: Ágúst Þór Brynjarsson, Hákon Guðni Hjartarson, Halldór, Gunnar Pálsson. O Ágúst Þór Brynjarsson υπήρξε παλαιότερα μέλος των Færibandin. Από πέρυσι είναι ο αντικαταστάτης του Magnús Kjartansson, τραγουδιστή των Stuðlabandin, με τους οποίους έκανε περιοδεία το περασμένο καλοκαίρι στα ανοιχτά φεστιβάλ της χώρας. Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε ένα χορευτικό remix της συμμετοχής του.
Bjarni Arason–Aðeins lengur. Δημιουργοί: Björn Björnsson, Jóhann Helgason. Όταν δεν τραγουδά ή παίζει τρομπέτα και δεν κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, είναι μάνατζερ του ξενοδοχείου Fosshotel. Δισκογραφεί ήδη από το 1988 (είναι 53 ετών). Το μακρινό 1992 είχε έρθει 2ος στον εθνικό τελικό με το τραγούδι Karen. Έχει έναν γιο με σύνδρομο Down.
Júlí og Dísa–Eldur/Fire. Δημιουργοί: Andri Þór Jónsson, Birgir Steinn Stefánsson, Júlí Heiðar Halldórsson, Ragnar Már Jónsson. Πρόκειται για δύο 33χρονους, τους Júlí Heiðar Halldórsson και Þórdís Björk Þorfinnsdóttir. Εκείνος είναι μουσικός, ενώ εκείνη, τραγουδίστρια και ηθοποιός. Είναι σύντροφοι στη ζωή. Έχουν αποκτήσει δύο γιους και μία κόρη.
Stebbi Jak–Frelsið mitt/Set Me Free. Δημιουργοί: Alda Björk Ólafsdóttir (γνωστή ως Alda, με καριέρα στην Αγγλία), Michael James Down, Primož Poglajen, Stefán Jakobsson, Will Taylor. Οι δύο Άγγλοι δημιουργοί γράφουν για τον Sergey Lazarev. Παλαιότερο μέλος των Dimma (με τους οποίους είπε το Almyrkvi και ήρθε 2ος το 2020), έχει κυκλοφορήσει άνα άλμπουμ το 2018. Το πραγματικό του όνομα είναι Stefán Jakobsson. Το 2000 έπεσε θύμα επίθεσης. Έκανε δύο εγχειρήσεις και ψυχοθεραπεία, για να το ξεπεράσει. Είναι παντρεμένος και έχει πέντε παιδιά στην εφηβεία. Αυτοπροσδιορίζεται ως entertainer.
Tinna–Þrá/Words. Δημιουργοί: Guðný Ósk Karlsdóttir, Rob Price, Tinna Óðinsdóttir. Η Tinna Óðinsdóttir, 30 ετών, είναι παντρεμένη και έχει δύο γιους. Γεννημένη στο Akureyri έζησε σε πολλές πόλεις, πριν εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα, προκειμένου να γίνει πρωταθλήτρια γυμναστικής. Αποσύρθηκε κάποια στιγμή λόγω σοβαρού τραυματισμού. Το 2016 έπεσε θύμα βιασμού από αλλοδαπό γυμναστή. Αυτόν τον καιρό σπουδάζει υποκριτική στην Κοπεγχάγη.
Væb–Róa. Δημιουργοί: Hálfdán Helgi Matthíasson, Ingi Þór Garðarsson (γνωστός ως Ingi Bauer-πολύ γνωστός στη χώρα), Matthías Davíð Matthíasson. Ήταν υποψήφιοι και πέρυσι (4οι με το Bíómynd). Η μουσική τους χαρακτηρίζεται από μείξη διαφόρων μουσικών ειδών, από electropop μέχρι dance. Το όνομά τους προφέρεται “Βάιμπ”.
Το φετινό σκάνδαλο
Υπήρξε ένα σκάνδαλο αναφορικά με το τραγούδι των VAEB: κατηγορήθηκε ότι αντέγραψε το εβραϊκό Hatunat Hashana των Itay Levi και Eyal Golan. Οι Ισλανδοί καλλιτέχνες ισχυρίστηκαν ότι δεν ακούν ποτέ εβραϊκή μουσική παρά μόνο… ισλανδική ραπ και ποπ. Ενόσω το θέμα έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με βίντεο που συγκρίνει τα δύο τραγούδια, αναμένεται ειδική επιτροπή να αποφανθεί.
Η ψηφοφορία και τα αποτελέσματα
Οι άνθρωποι που έδωσαν τα αποτελέσματα κάθε διεθνούς επιτροπής είναι: ο Damir Kedžo (CRO 20), η Saba (DEN 24), η Niamh Kavanagh (IRL 93, 10). ο Ολλανδός Sietse Bakker (πρώην στέλεχος της EBU), ο Τούρκος μάνατζερ καλλιτεχνών Ersin Parlak, η Maria Sur (Ουκρανή τραγουδίστρια που κάνει καριέρα στη Σουηδία και υπήρξε υποψήφια δύο φορές, το 2023 και το 2024) και ο Βρετανός Peter Fenner, ο οποίος έχει υπογράψει τους αγγλικούς στίχους αρκετών ισλανδικών συμμετοχών (π. χ. 2007, 2008, 2024), γαλλικούς στίχους σε δύο (ISL 09, 10), καθώς και τους ισπανικούς στίχους του Gimme, ως Dame (CYP 02). Νικητές των επτά επιτροπών οι Vaeb. Ειλικρινά, χάσαμε τον λογαριασμό πόσες φορές παίχτηκε το recap των τραγουδιών… Παίχτηκε ακόμα και βιντεάκι με την Πρωθυπουργό και την Υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Όσο οι Ισλανδοί βλέπουν διαφημίσεις, στο live streaming με αγγλικό σχολιασμό βλέπουμε να σκουπίζουν και να σφουγγαρίζουν τη σκηνή. Ακολουθεί η ψηφοφορία του κοινού. 1οι οι Vaeb, 2ος ο Stebbi Jak και 3οι οι Júlí og Dísa.
Οργανωμένος φαν της Γιουροβίζιον από το 1994, παρακολουθεί τον διαγωνισμό ανελλιπώς από το 1977. Έχει γράψει πάνω από 1.500 άρθρα στην ιστοσελίδα του Infe Greece, τα περιοδικα «Γιουρορυθμός» και «Eurosong News», τόσο για θέματα επικαιρότητας, όσο και αφιερώματα (συχνά πρωτότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο), δημοσιοποιώντας άγνωστες ιστορίες, παραλειπόμενα και παρασκήνια από τον διαγωνισμό, μετά από ενδελεχή έρευνα σε βιβλία, περιοδικά και αρχεία. Το 2003 κυκλοφόρησε -εκτός εμπορίου- το βιβλίο του «48 Χρόνια Γιουροβίζιον: 1956-2003» (το πρώτο του είδους στην Ελλάδα), το 2006 υπήρξε σύμβουλος έκδοσης στο βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα, Eurovision. Οι ελληνικές συμμετοχές (1974-2006), το 2009 το περιοδικό «Πατρινόραμα» φιλοξένησε την ιστορία των ελληνικών τελικών και το 2012 το INFE Cyprus Blogspot την αντίστοιχη των κυπριακών. Το 2004 στον ημιτελικό υπήρξε μέλος της εθνικής επιτροπής. Έχει κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές, συνεντεύξεις από καλλιτέχνες, αλλά και έχει παραχωρήσει ο ίδιος σε εγχώρια και ξένα Μ. Μ. Ε. Έχει παρακολουθήσει από κοντά 16 διαγωνισμούς (2000, 2003-2017), ως διαπιστευμένος διαφόρων Μ. Μ. Ε. καθώς και τα σώου “Congratulations” (2005), και“De grote Songfestival” (2019).
Αγαπημένες ξένες συμμετοχές
Izhar Cohen – Olé, Olé (ISR 85)
Massimo Ranieri – L’Amore È Un Attimo (ITA 71)
Darja Svajger – Prisluhni mi (SLN 95)
Niamh Kavanagh – In your eyes (IRL 93)
Edyta Gorniak – To nie ja (POL 94)
Αγαπημένη Ελληνική Συμμετοχή
Antique – Die for you