Σουηδία: με τη Loreen και το “Tattoo” στο Λίβερπουλ!

Σουηδία: με τη Loreen και το “Tattoo” στο Λίβερπουλ!

Γενικές πληροφορίες

Η μέρα του μεγάλου τελικού έφτασε! Μετά από πέντε ημιτελικούς, 12 τραγούδια διαγωνίστηκαν απόψε, 11 Μαρτίου, στη Friends Arena της Στοκχόλμης. Παρουσιαστές, όπως σε όλους τους γύρους που προηγήθηκαν, η Farah Abadi και ο Jesper Rönndahl. Στις συνεντεύξεις η Linda Bengtzing. Τα χρήματα από την τηλεψηφοφορία προσφέρθηκαν στην Ουκρανία, την Τουρκία και τη Συρία. To welcome party έγινε Τρίτη, αντί για Τετάρτη, όπως είχε προγραμματιστεί. Απόντες ήταν αφενός η Loreen λόγω υποχρεώσεων, αφετέρου οι Smash Into Pieces, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί στην Ολλανδία. Η Tone φόρεσε κάτι τεράστιες μπότες. Πήγε μεν με ταξί, αλλά μετά δεν έβρισκε μέσον, για να γυρίσει. Τι απέγινε; Άγνωστό! Σημειωτέον ότι εδώ και ημέρες η Στοκχόλμη πλήττεται από σφοδρή χιονοθύελλα.

Τα προεόρτια και η έναρξη

45′ κράτησε το πρόγραμμα με τα προεόρτια: η Linda Bengtzing μαζί με δύο ακόμα άτομα (μια κυρία και έναν γλυκύτατο νεαρό με σύνδρομο Down) κάνουν προγνωστικά με τη βοήθεια ενός πίνακα. Ακολουθούν πλάνα από τα παρασκήνια με τη βοήθεια μιας κοπέλας με κίτρινο, πορτοκαλί και μωβ μαλλί. Η αγωνία στο κατακόρυφο! Στην έναρξη και μετά από το καθιερωμένο σποτάκι για φιλανθρωπική βοήθεια, ο Sami Rekik των Medina οδηγεί την παρέλαση με τις σημαίες και τη μπάντα, υπό τους ήχους του Stefania των Kalush Orchestra και άλλων μελωδιών. Τεράστια πανώ, πολύχρωμες σημαίες, φλάμπουρα και μπαλόνια παντού! Απίστευτη ενέργεια στο κοινό που είναι 27.000 άτομα! Ε ναι, λοιπόν, δεν υπάρχει καλύτερος εθνικός τελικός στην Ευρώπη! Πρόκειται μάλιστα για ένα σφιχτό πρόγραμμα δύο ωρών, ώστε να μην κουραστεί το τηλεοπτικό κοινό. Πριν από κάθε συμμετοχή προηγείται ένα βιντεάκι με τους καλλιτέχνες και σκηνές από τις πρόβες. Στη μέση της αρένας ροζ χαλί και γύρω γύρω κόκκινοι καναπέδες με τους καλλιτέχνεε και τους δημιουργούς.

Το σύστημα ψηφοφορίας

Οκτώ διεθνείς επιτροπές, καθώς και η ψήφος του κοινού θα καθορίσουν σε ποσοστό 50% η κάθε μία το αποτέλεσμα στον σουηδικό εθνικό τελικό. Το κοινό, χωρισμένο σε επτά ηλικιακές ομάδες με ένα χαρακτηριστικό χρώμα (3-9, πράσινο, 10-15, τυρκουάζ, 16-29, μπλέ, 30-44, μωβ, 45-59, ροζ, 60-74, κόκκινο, 75+, πορτοκαλί) και 58 βαθμούς εκάστη, μπορεί να ψηφίσει είτε μέσω τηλεφώνου, είτε χρησιμοποιώντας το Melodifestivalen app. Μία όγδοη ομάδα αποτελεί το σύνολο της τηλεψηφοφορίας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Το κανάλι SVT επέλεξε οκτώ χώρες (όπως παρατηρείτε, έχουν μειώσει φέτος τον αριθμό τους από 11 σε 8, ώστε να υπάρχει αντιστοιχία με τα ισάριθμα γκρουπ του κοινού).

Οι καλλιτέχνες

  1. Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods – Where You Are (Sávečan)

(Arc North, Calle Hellberg, Jon Henrik Fjällgren, Joy Deb, Oliver Belvelin, Richard Lästh, Tobias Lundgren, William Segerdahl)

Ο Λάπωνας Jon Henrik Fjällgren, ερμηνευτής τραγουδιών και joik, κέρδισε το 2014 το Talang. Γεννήθηκε το 1987. Έχει διαγωνιστεί τρεις φορές στο Melodifestivalen, το 2015 (2ος), 2017 (3ος), 2019 (4ος). Και τα τρία τραγούδα, όχι μόνο μπήκαν στα charts, αλλά συμπεριλήφθηκαν στο φιλμάκι της υποχηφιότητας της χώρας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026. Γεννημένος στην Κολομβία, έζησε σε ορφανοτροφείο, μέχρι που υιοθετήθηκε από οικογένεια Σουηδών Sami, δηλαδή Λαπώνων. Υπήρξε θύμα σχολικού εκφοβισμού. Βοσκός ταράνδων στο παρελθόν, είναι πλέον πολύ επιτυχημένος τραγουδιστής. Φέτος συμπράττει με δύο καλλιτέχνες, τον Arc North και τον Adam Woods, τα τραγούδια των οποίων υμνούν τη φύση και τα μυστήριά της. Μια μεγάλη σιδερένια κατασκευή και λαπωνικοί ήχοι μαζί με ποπ ηχόχρωμα. Πολύ εντυπωσιακή παρουσίαση, μία όμορφη χορεύτρια, υπέροχες εικόνες από τη μαγευτική Λαπωνία, αλλά πάρα πολύς ο καπνός (ευτυχώς αυτό διορθώθηκε στην πρόβα τζενεράλε). Πίσω από τη σκαλωσιά έχουν προστεθεί δύο ακόμα κατασκευές. Λίγες μέρες πριν, ο Jon Henrik μετείχε σε διαδήλωση για τη Λαπωνία, μαζί με την Greta Thunberg (κόρη της γιούροσταρ Malena Ernman-SWE 09)! Επίσης έκαναν promo σε γνωστό gay bar της πρωτεύουσας.

2. Tone SekeliusRhythm of my Show

(Anderz Wrethov, Dino Medanhodzic, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Tone Sekelius)

Η τρανς Τούνε Σεκέλιους, πρώην Τούμας Σεκέλιους (Thomas Sekelius) έγινε γνωστή πέρυσι, όταν κατέλαβε την 5η θέση στον τελικό (#9 στα σουηδικά charts). Influencer και τραγουδίστρια, γεννήθηκε το 1997 και ξεκίνησε την καριέρα της το 2017 με το τραγούδι Awakening (#89). To 2021 αποκάλυψε σε συνέντευξη ότι είναι τρανς. Κλασικό στήσιμο ποπ-λάτιν χορευτικού τραγουδιού, το οποίο σίγουρα θα κάνει επιτυχία. Η Τούνε και οι χορευτές της είναι ντυμένοι στα μαύρα. Στο φόντο κυριαρχούν μωβ και κόκκινα χρώματα. Στην τελική πρόβα έβηχε συνέχεια. Επίσης έχει αλλάξει τον τόνο στο τραγούδι, προκειμένου να το “βγάλει” πιο άνετα. Λίγη, πολύ λίγη απόψε…

3. Mariette One Day

(Jimmy Jansson, Thomas G:son, Mariette)

Έγινε γνωστή αφότου πέρασε από δύο talent show. Έχει διαγωνιστεί στο MF τέσσερεις φορές μέσα σε έξι χρόνια, μπαίνοντας κάθε φορά στον τελικό (3η το 2015, 4η το 2017, 5η το 2018, 10η το 2020). Τα τέσσερα αυτά τραγούδια αποτελούν τις μοναδικές της επιτυχίες στα charts. Μετά από τρία χρόνια αποχής, η 40χρονη Mariette Hansson, επιστρέφει. Η Μαριέτ είναι νυμφευμένη με την Isabelle Grönqvist, με την οποία έχουν αποκτήσει έναν γιο. Οι πέντε χορευτές κάνουν τσουλήθρα, πηδούν πάνω και κάτω στην κατασκευή και χρησιμοποιούν τη σκάλα. Στο φόντο ένας εκτυφλωτικός ήλιος. Στο τέλος ανεβαίνουν όλοι μαζί στην κορυφή. Αν και στις πρόβες ήταν κάπως χαοτικό, είχε βελτιωθεί ήδη από τον ημιτελικό. Φωνητικά, τόσο από τη Μαριέτ, όσο και από τις δύο χορωδούς, ήταν άψογο, παρότι δεν άφηνε πολλά περιθώρια για αναπνοές. Στα γραφικά έχουν προστεθεί απόψε τα χρώματα του ουρανίου τόξου.

4. Marcus & MartinusAir

(Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen)

Είναι από τους καλλιτέχνες με το μεγαλύτερο γκελ στη νεολαία της Σκανδιναβίας και όχι μόνο, αφού οι συναυλίες τους ανά την Ευρώπη είναι sold out. Ενώ τους περιμέναμε στο Νορβηγικό Melodi Grand Prix, οι δίδυμοι, πολυβραβευμένοι σούπερ-σταρ, Marcus & Martinus Gunnarsen, στα 18 τους, αποφάσισαν να διαγωνιστούν στο Melodifestivalen. Έγιναν γνωστοί στην ηλικία των 10 ετών από τη νίκη τους στο Melodi Grand Prix Junior της Νορβηγίας, με το To Dråper Vann (#8). Eρμήνευσαν επίσης το επίσημο τραγούδι για τη Σουηδή διάδοχο του θρόνου και κέρδισαν ένα Νορβηγικό Grammy (Spellemannprisen) το 2017 ως καλύτεροι καλλιτέχνες της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως το Elektrisk εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ στη Νορβηγία ως το τραγούδι που έχει παραμείνει στο Top 10 για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (66 εβδομάδες-#3!). Αφού κέρδισαν το The Masked Singer Sweden το 2022, έχουν πλέον ως βάση τους τη Στοκχόλμη. Και τα τέσσερα μέχρι τώρα άλμπουμ τους ανέβηκαν στο #1 της Νορβηγίας και τα charts διαφόρων χωρών. Στο άκουσμα του ονόματός τους, τα πιτσιρίκια παραληρούν! Φρέσκο, νεανικό, καλοπαρουσιασμένο, συγχρονισμένο και άκρως επαγγελματικό. Είναι μόνοι τους στη σκηνή. Κάνουν και κινήσεις σε slow-motion. Εξαιρετικοί φωνητικά και οι ίδιοι και οι χορωδοί τους. Μετά από τη Loreen είναι αναμφισβήτητα ό,τι καλύτερο έχουμε δει φέτος στο MF. Βρίσκονται στο #14 των σουηδικών charts. Είχαν κάτι προβληματάκια στην τελική πρόβα, αλλά τα έλυσαν. Η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: στο ξενοδοχείο μένουν σε χωριστά δωμάτια. Στο βιντεάκι μίλησαν στα Νορβηγικά. Από κάτω υπήρχαν υπότιτλοι στα Σουηδικά. Το κοινό (ειδικά τα κοριτσάκια) τους αποθέωσε. Αυτά τα παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να πάνε κάποια στιγμή στη Γιουροβίζιον.

5. PanetozOn my way

(Anders Wigelius, Daniel Nzinga, Jimmy Jansson, Nebeyu Baheru, Njol Badjie, Pa Modou Badjie, Robert Norberg)

Με έδρα τη Στοκχόλμη, οι Panetoz (Πανέτος) έγιναν γνωστοί χάρη στο summer hit Dansa Pausa το 2012 (#1). Στο Melodifestivalen διαγωνίστηκαν το 2014 με το Efter Solsken (9οι-#4) καιτο 2016 με το Håll Om Mig Hårt (8οι-#5). Το όνομά τους προέρχεται από τα αρχικά των τριών ιδρυτών τους: Pa Modou, Nebeyu και Tobias (ο οποίος έχει στο μεταξύ αποχωρήσει). Στη σκηνή φέτος είδαμε τους: Pa Modou Badjie, Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Njol Ismail Badjie και Daniel Nzinga, οι οποίοι κατάγονται από τη Γκάμπια, την Αιθιοπία, την Αγκόλα, το Κονγκό, τη Φινλανδία/Σουηδία. Χορός, κέφι, χρώματα! Δύο κοπέλες ενισχύουν τα φωνητικά. Έφεραν κάτι εξωτικό στη σκηνή, με ποπ, ραπ και αφρικανικούς ήχους. Χρειάστηκε να διορθώσουν τα φώτα, διότι κατά τις πρόβες στη Friends Arena έβγαινε σκοτεινό και φτωχό. Έκαναν χρήση και της 2ης σκηνής που έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στο κοινό. Παίζουν πολύ με τις κάμερες. Έχει όλα τα φόντα να γίνει ένα μεγάλο καλοκαιρινό χιτ.

6. Maria SurNever give up

(Anderz Wrethov, Laurell Barker)

Λίγο πριν κλείσει τα 18, η Maria γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Zaporizhzhia της Ουκρανίας. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ήταν διαγωνιζόμενη στο The Voice της χώρας της. Μαζί με τη μητέρα της πήγαν ως πρόσφυγες στη Σουηδία, όπου άρχισε να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους της μουσικής. Η Sarah Dawn Finer την προώθησε στο gala, εν είδει τηλεμαραθωνίου, “Hela Sverige Skramlar”, όπου συγκεντρώθηκαν 80 εκατομμύρια κορώνες για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Αμέσως μετά κυκλοφόρησε το πρώτο της single That’s The Way. Φοιτά στο μουσικό σχολείο Lilla Akademien της Στοκχόλμης, αλλά και σε ουκρανικό σχολείο μέσω τηλεκπαίδευσης. Μόνη επί σκηνής, με μαύρο μπούστο, σε μία απέρριτη εμφάνιση. Έγινε πασιφανές και από την παρουσίαση πως προσπαθεί να αποσπάσει ψήφους συμπάθειας. Έβαλε και απόψε ένα εκτυφλωτικό φως επί σκηνής, Φώναζε λίγο παραπάνω από ό,τι έπρεπε. Στη γέφυρα δε τής έφυγε τελείως… Κρίμα… Το κοινό έφτιαξε όμορφη ατμόσφαιρα με τα φώτα των κινητών.

7. Smash Into Pieces Six Feet Under

(Andreas ”Giri” Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist)

Γνωστό στη χώρα του για τις εντυπωσιακές παραγωγές του electro-rock γκρουπ. Έχουν κυκλοφορήσει 7 άλμπουμ από το 2008 μέχρι σήμερα. Έχουν κάνει επιτυχία και στην Ιαπωνία. 107 φωτιστικά πάνελ led έφεραν επί σκηνής που απεικονίζουν ουρανοξύστες. Ροκ στήσιμο, το τραγούδι έχει heavy metal στοιχεία, με τον ντράμερ να ξεχωρίζει λόγω της μάσκας με το φωτεινό σήμα που αλλάζει χρώματα. Άκρως τηλεοπτική παρουσίαση, με κοφτές λήψεις της κάμερας. Για τον τελικό έβαλαν ένα μηχάνημα στην οροφή της σκηνής, από το οποίο ρέει ένας φωτεινός καταρράκτης. Το συγκρότημα που βρισκόταν στην Ολλανδία για μια συναυλία, αποκλείστηκε για λίγο εκεί λόγω του καιρού. Πολύ δυναμική ροκιά.

8. Kiana Where Did You Go

(Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb)

Το 2021 η Kiana (Kiana Blanckert) μπήκε στον τελικό του Sweden’s Got Talent. Το εν λόγω τραγούδι θα είναι το πρώτo της single. Γεννήθηκε στην Αυστραλία, αλλά στα δύο της χρόνια η οικογένειά της μετακόμισε στη Σουηδία. Γεννημένη στις 25 Φεβρουαρίου του 2007, την ημέρα του ημιτελικού είχε τα γενέθλιά της (16 ετών), αλλιώς δεν θα μπορούσε να μετάσχει. Χορευτικό τραγούδι. Επιστράτευσε μέχρι και ράβδους φωτός στα χέρια των χορευτών, οι οποίες άφηναν φωτεινά ίχνη. Στη γενική πρόβα του ημιτελικού έφυγε ο πομπός του μικροφώνου, καθώς στροβιλιζόταν. Όμορφοι μωβ-μπλε φωτισμοί και κάποιες φωνητικές αστάθειες. Σήκωσε και το πόδι ψηλά. Ενδυματολογικά, το ρετάλι που κρέμεται από το φόρεμα θύμισε Lena Philipsson. Ένας από τους χορευτές της, ο Tristan Gomez, απουσίαζε από την πρόβα, γιατί ήταν αρρωστούλης. Η φωνή της θέλει πολλή δουλειά.

9. NordmanSläpp alla sorger

(Jimmy Jansson, Thomas G:son)

Γνωστό φολκ-ροκ ντουέτο που ιδρύθηκε το 1993, αλλά είχε διακόψει για ένα μεγάλο διάστημα από το 1998 λόγω χρήσης ναρκωτικών του ενός. Οι Νούρτνμαν επανήλθαν το 2004 και μάλιστα στο Melodifestivalen με το τραγούδι Ödet var min väg (#10). Το 2008 προκάλεσαν αίσθηση, όταν κέρδισαν στο Second Chance την Carola και κατέλαβαν την 6η θεση στον τελικό με το I lågornas sken (#6). Είναι οι Håkan Hemlin (1969-) και Mats Wester (1964-). Και τα οκτώ τους άλμπουμ μπήκαν στα σουηδικά charts, μάλιστα τα δύο πρώτα σκαρφάλωσαν στο #1. Το μουσικό όργανο (nyckelharpa) είναι το ίδιο που είδαμε στο “Nocturne” (NOR 95): αποτελεί το εθνικό όργανο της Σουηδίας (το έπαιζε τότε η Σουηδή Åsa Jinder). Πράσινοι φωτισμοί και καπνοί, ένα μεγάλο πτηνό να ίπταται, και ξαφνικά όλα γίνονται λευκά: μαύρα πουλιά εμφανίζονται στο φόντο (κάτι σαν τα “Πουλιά” του Χίτσκοκ, ένα πράμα…). Πολύ ιδιαίτερη συμμετοχή με το μουσικό όργανο να δίνει ένα ξεχωριστό έθνικ χρώμα. Στις πρόβες έπαιζε την ώρα των διαλειμμάτων live, για να διασκεδάσει τους παρευρισκομένους. Στο κοινό άρεσε πάρα πολύ.

10. Loreen Tattoo

(Jimmy “Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Loreen, Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker, Peter Boström, Thomas G:son)

Το μεγαλύτερο όνομα, η γιουρονικήτρια του 2012 (Lorine Zineb Nora Talhaoui), το τραγούδι της οποίας Euphoria τα τελευταία χρόνια έχει ενθρονιστεί ως το καλύτερο όλων των εποχών στο Top 250 των Ευρωπαίων φαν (αυτό άλλαξε μόλις στο τελευταίο poll, όπου την πέρασε η Chanel). Την είδαμε ξανά να διαγωνίζεται το 2017 με το αμφιλεγόμενο Statements, ενώ είχε προηγηθεί το 2011 το My Heart is Refusing Me. Οι συνθέτες του Euphoria, μαζί με μερικούς φίλους τους (ανάμεσά τους η περσινή υποψήφια Cazzi Opeia), υπογράφουν τη φετινή της προσπάθεια. Αμέσως μόλις διέρρευσαν οι φωτογραφίες της πρόβας της, η Σουηδία πέρασε πρώτη στα στοιχήματα. Στην πρόβα του ημιτελικού μάτωσαν τα δάχτυλά της από ένα σχοινί. Η ίδια έμεινε δυσαρεστημένη, καθώς φοβάται ότι αυτό το σχοινί μπορεί να καταστρέψει την εμφάνισή της. Στην πρόβα τζενεράλε υπήρχαν θεματάκια με τον ήχο. 13 τεχνικοί και δύο καθαριστές με σφουγγαρίστρες απαιτούνται, για να στήσουν τις δύο τεράστιες οθόνες led, ανάμεσα στις οποίες η Loreen γίνεται… “croque madame”! Το SVT ενοχλήθηκε με τη διαρροή ολόκληρης της πρόβας της από κάποιους θεατές, καθώς υπάρχει ρητή απαγόρευση περί αυτού. Εκεί που γινόταν η θεϊκή εμφάνιση της Loreen στον ημιτελικό κάποιος ανέβηκε με πανώ και τον κατέβασαν άρον-άρον!!! Σταμάτησε να τραγουδά! Μετά από ένα διάλειμμα αρκετών λεπτών, με τους αμήχανους παρουσιαστές να προσπαθούν να καλύψουν την “κοιλιά” στο πρόγραμμα, άρχισε πάλι. Είναι μαγικό αυτό που βλέπουμε με τη Loreen να “παίζει” ανάμεσα στις δύο οθόνες και το φόντο με φωτισμούς. Η πάνω οθόνη ανεβαίνει και εκέινη σηκώνεται όρθια. Τα “έδωσε όλα”!!! Απίστευτα συγκινημένη στο τέλος, το κοινό την αποθεώνει. Τόσα χρόνια που παρακολουθούμε εθνικούς τελικούς, είναι αναμφισβήτητα από τις κορυφαίες στιγμές. Όπως έγινε γνωστό, το τραγούδι μπήκε στο The Sky VIP Official Big Top 40 του βρετανικού Capital FM στο #37. Φυσικά είναι στο #1 της Σουηδίας, ενώ μπήκε και σε άλλα charts: #39 Ελλάδας, #29 Ισλανδίας, #75 Λιθουανίας και # 34 UK singles. Οι πρόβες του τελικού δεν πήγαν τόσο καλά: την πρώτη φορά μπήκε γρήγορα στο τραγούδι και έπρεπε να περιμένει λίγο, για να μπει σωστά, τη δεύτερη μιλούσε κατά τη διάρκεια της ερμηνείας με τη Sacha Jean-Baptiste και την τρίτη έπρεπε να της φτιάξουν την άμμο που βρίσκεται πάνω στην πλατφόρμα. Χώρια που ο αέρας από τον ανεμιστήρα τής έφερε όλο το μαλλί στο πρόσωπο! 11 τεχνικοί πλέον χρειάζονται (δύο λιγότεροι από τον ημιτελικό), για να στήσουν την υπερπαραγωγή. Παρών στις πρόβες, το boyfriend, ονόματι Charlie Ljung! Το κοινό στον τελικό παραληρεί (το ακούμε κατά τη διάρκεια της εμφάνισης)! Άλλου επιπέδου παρουσίαση, όπως μόνο οι Σουηδοί ξέρουν! Κάποια φωνητικά προβλήματα και κάπως σκοτεινά πλάνα, αλλά και καινούρια νύχια!

O… Charlie!

11. TheozMer av dig

(Axel Schylström, Jakob Redtzer, Peter Boström, Thomas G:son)

Ο 17χρονος καλλιτέχνης (Theodor Haraldsson) έκανε αίσθηση πέρυσι στο Melodifestivalen με το Som du vill, ένα τραγούδι που έμεινε στο Τοπ10 του Spotify για καιρό (#7 στα σουηδικά charts). Θεωρείται από τους μεγαλύτερους influencer της χώρας, με 2 εκατομμύρια ακολούθους. Η καριέρα του Τίος ή Τέος (άλλοι τον λένε έτσι, άλλοι αλλιώς) ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 12 ετών, με το single Het, το οποίο σημείωσε τη μεγαλύτερη θέαση στο Youtube εκείνη τη χρονιά. Τραγούδησε και χόρεψε σαν πραγματικό pop idol. Απόψε πλαισιώθηκε από πολλούς χορευτές. Πίσω του μια κατασκευή με τετράγωνα που γίνονταν μια λευκά, μια κόκκινα. Εγκατέλειψε το πράσινο μπουφανάκι και έβαλε απόψε ένα κόκκινο, με ασορτί παπούτσια. Δεν ήταν καθόλου κακό.

12. Paul Rey-Royals

(Dino Medanhodzic, Jimmy “Joker” Thörnfeldt, LIAMOO, Paul Rey)

Ξεκίνησε ως ράπερ (με το ψευδώνυμο PJ), αλλά στράφηκε στην ποπ, έχοντας ως μέντορα τον Quincy Jones. Έμεινε για πέντε χρόνια στις Η.Π.Α.. Τον είδαμε να διαγωνίζεται ως τραγουδιστή με το Talking In Your Sleep το 2020 (6ος-#8) και με το The Missing Piece το 2021 (12ος-#18), αλλά και ως συνθέτη με το I Can’t Get Enough και την Cazzi Opeia το 2022 (9η). Το πραγματικό του όνομα είναι Pauli Jokela. Η μητέρα του έφυγε από τη Χιλή επί δικτατορίας Πινοσέτ και κατέφυγε στο Παρίσι. Όταν πήγε στη Σουηδία με τις ανταλλαγές φοιτητών γνώρισε τον Φινλανδό πατέρα του Paul, ο οποίος είχε βρεθεί εκεί με το ίδιο πρόγραμμα. Up-tempo τραγούδι, ανεβαστικό, με ωραία γραφικά στο φόντο, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι λέξεις-κλειδί “Royals” και “Rebels”. Συνοδεύεται από έξι χορευτές. Έβαλε τα διπλάσια πυροτεχνήματα από αυτά που είχε μέχρι τώρα. Πολύ καλός φωνητικά.

Η ψηφοφορία των επιτροπών

Μετά από ένα χιουμοριστικό ενσταντανέ, όπου οι δύο παρουσιαστές ζητούν συγγνώμη από διάφορα άτομα (ακόμα και τον ακτιβιστή που διέκοψε τη Loreen στον ημιτελικό), ακολουθεί το recap. Ψηφίζουν οι οκτώ προσκεκλημένες επιτροπές: Κροατία, Αυστρία, Λετονία, Βέλγιο, Μάλτα, Αυστραλία, Γερμανία, Ισπανία. 1η για την ώρα η Loreen με 92 βαθμούς! Ακολουθούν οι Marcus & Martinus με 71 και ο Paul Rey με 56. Όλες έδωσαν 12 στη Loreen, εκτός από την Κροατία που προτίμησε τον Theoz.

Το διάλειμμα

Αμέσως μετά από την ψηφοφορία των επιτροπών ήρθε η ώρα για τις Nina & Kim (Nina Inhammar & Kim Kärnfalk), δηλαδή τις Friends (SWE 01) να τραγουδήσουν. Σημειωτέον, το γιουροτράγουδό τους Lyssna till ditt hjärta “Άκου την καρδιά σου”, όπως είναι στα Σουηδικά, το χρησιμοποιούσαν κάθε φορά, για να δώσουν το σήμα της τηλεψηφοφορίας. Νέο recap. Βλέπουμε ένα σύντομο χορευτικό νούμερο, εν είδει παρουσίασης, για τα τέσσερα παιδιά που πλαισίωσαν όλους τους ημιτελικούς. Ο Danny Saucedo μπαίνει στο Hall of Fame και κάνει μια εκκεντρική εμφάνιση στη σκηνή με καπέλο που παραπέμπει στους Kalush Orchestra. Ερμήνευσε το In the Club (2011) και το Amazing (2012). Όπως είδαμε στο συνοδευτικό βιντεάκι, ήδη από το νηπιαγωγείο μυούν τα παιδιά στην ποπ μουσική και τη Γιουροβίζιον. Την τιμητική της έχει η Νότια Αμερική σήμερα (έστω και κατά το ήμισυ της καταγωγής των καλλιτεχνών): ο Jon Henrik Κολομβιανός, ο Paul Rey Χιλιανός και ο Danny Saucedo Βολιβιανός. Και βέβαια πολλές ακόμα, αφρικανικές κυρίως, καταγωγές από τους Panetoz, το Μαρόκο με τη Loreen, η Ουκρανία με τη Maria Sur.

Τα δεύτερα αποτελέσματα

Το απαραίτητο χιουμοριστικό βιντεάκι του Jesper με σκηνές από τη Στοκχόλμη. Ήρθε η ώρα για την ψηφοφορία του κοινού, με τα επτά ηλικιακά γκρουπ και τη γενική τηλεψηφοφορία. Ξεκινούν από τη συμμετοχή με τις λιγότερες ψήφους στις επιτροπές. Δίνουν το συνολικό αποτέλεσμα, όχι ανά επιτροπή. Θριαμβεύτρια η Loreen, με 177 βαθμούς (85 από το κοινό)!!!!! 2οι οι Marcus & Martinus με 138. 3οι οι Six Feet Under με 112. Το κοινό “έσφαξε” τον Paul Rey, δινοντάς του μόνο 1 βαθμό, ενώ ανέβασε πολύ τους Smash Into Pieces και τον Jon Henrik. Κάποιες συνεντεύξεις και η Loreen ερμηνεύει ξανά το Tattoo! Ακολουθεί το 15λεπτο με τα μεθεόρτια, όπου η Linda Bengtzing παίρνει συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες. Danny, άσε κάτω τα αγοράκια από τη Νορβηγία, εκτός αν ετοιμάζεστε να κάνετε boy band! Η Loreen με μια υπέροχη ανθοδέσμη με μωβ και πορτοκαλί λουλούδια.

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα επιτροπών & κοινού

Σειρά
Εμφάνισης
ΚαλλιτέχνηΤραγούδιΕπιτροπέςΚοινόΣύνολοΘέση
10Loreen“Tattoo”92851771
4Marcus & Martinus“Air”71671382
7Smash Into Pieces“Six Feet Under53591123
1Jon Henrik Fjällgren, Arc North feat. Adam Woods“Where You Are (Sávežan)”2358814
11Theoz“Mer av dig”4236785
8Kiana“Where Did You Go”3739766
12Paul Rey“Royals”561577
3Mariette“One Day”3516518
5Panetoz“On My Way”2225479
6Maria Sur“Never Give Up”10374710
9Nordman“Släpp alla sorger”8364411
2Tone Sekelius“Rhythm of My Show”1552012

Σημείωση: οι φωτό προέρχονται από την εφημερίδα Aftonbladet.

5 σκέψεις για το “Σουηδία: με τη Loreen και το “Tattoo” στο Λίβερπουλ!

  1. 1. Δεν λέμε τρανσέξουαλ… Τρανς.. έλεος δλδ. Διορθώστε το.. και 2. Δεν μας νοιάζει αν είναι τρανς. Δεν έχει σχέση με το θέμα ότι είναι τρανς.. όπως δεν γράψατε η σις ή η μπάι Loreen, έτσι δεν πρέπει να γράφετε και η τρανς Tone. Πόσω μάλλον τρανσέξουαλ…

    1. Όταν έχει καταγραφεί επίσημα ως η πρώτη τρανς που πήρε μέρος στο MF, τότε ναι, οφείλουμε να το γράψουμε. Από ό,τι είδαμε, ο όρος “transsexual” ανήκει στο γενικότερο “Transgender” ή “trans”. Συγγνώμη, αλλά δεν είμαστε ειδικοί επί του θέματος… Θα το διορθώσουμε.

      1. Transgender έχει να κάνει με την ευρύτερη έννοια της φυλομεταβασης. Ο όρος Transexual υπονοεί και την επέμβαση αλλαγής φύλου
        Στο δια ταύτα του τραγουδιού που κέρδισε, νομίζω πως η Looren δίνει σοβαρή υποψηφιότητα να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα κάνει double νικών στην ιστορία της eurovision

        1. Σοβαρότατη υποψηφιότητα! Άντε, να ηρεμήσει πια και η Σουηδία που έχει φαγωθεί να πάρει το 7ο βραβείο!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.