Melodifestivalen 2023 Β’ Ημιτελικός: τα αποτελέσματα

Estimated read time 4 min read

Το σύστημα ψηφοφορίας

Φτάσαμε αισίως στον 2ο ημιτελικό του Melodifestivalen, ο οποίος έλαβε χώρα στη Saab Arena της πόλης Linköping. Την παρουσίαση ανέλαβαν και πάλι ο Jesper Rönndahl και η Farah Abadi. Πριν ξεκινήσει η μετάδοση, η Linda Bengtzing και ένας με περίεργα νύχια έκαναν ανάλυση των αποτελεσμάτων του Α’ Ημιτελικού, με τη βοήθεια ενός πίνακα. Η φιλανθρωπική οργάνωση Swisha έκανε έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια. Επτά τραγούδια διαγωνίστηκαν και απόψε. Στον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, ο οποίος προκύπτει μέσω mobile app και τηλεψηφοφορίας προκρίνεται το τραγούδι με τις περισσότερες ψήφους. Στον δεύτερο γύρο επιστρατεύεται το mobile app, με το κοινό να χωρίζεται σε επτά ηλικιακές ομάδες. Αυτό καταλαμβάνει τα 7/8 των βαθμών. Το τελευταίο 1/8 προκύπτει από τη γενική τηλεψηφοφορία. Ο νικητής περνά στον τελικό, ενώ οι επόμενοι δύο προωθούνται στον 5ο Ημιτελικό, γνωστό παλαιότερα ως “2η Ευκαιρία” (Andra Chansen / Second Chance). Πολύ θερμό κοινό! Χιουμοριστική έναρξη με διάφορα ρούχα να προβάλλονται πάνω στον παρουσιαστή.

Οι καλλιτέχνες

WiktoriaAll My Life (Where Have You Been)

(Herman Gardarfve, Melanie Wehbe, Patrik Jean, Wiktoria Johansson)

H Wiktoria Vendela Johansson, γεννημένη το 1996, το 2011 είχε συμμετάσχει στο Lilla Melodifestivalen, έναν διαγωνισμό τραγουδιού για παιδιά (4η). Ήταν υποψήφια το 2016 (4η), το 2017 (6η) και το 2019 (6η), ενώ έδωσε τα αποτελέσματα το 2017. Τραγούδια της έχουν μπει στα σουηδικά charts. Ειδικά τα As I Lay Me Down (#1 στα σουηδικά charts) και Save Me (# 3) σκαρφάλωσαν και στο #1 του Spotify. Η τρίτη της συμμετοχή ήταν το Not with me (#5). Κλασικό scandi-pop, με την κατάλληλη παρουσίαση. Η Βικτούρια ξεκινά πάνω σε φωτεινή σκάλα, από την οποία κατεβαίνει μόλις εμφανιστούν οι χορεύτριες. Φωνητικά αψεγάδιαστο. Η σκάλα ανοίγει σε τρία κομμάτια, με το μεσαίο να σχηματίζει το W (= Wiktoria). Σας θύμισε μήπως κάτι;

EdenComfortable

(Benjamin Rosenbohm, Eden Alm, Emil Adler Lei, Julie Aagaard)

Η 22χρονη Eden Alm έχει γίνει γνωστή μέσω του Tic-Toc, οπου ανεβάζει τα τραγούδια της, αλλά και βιντεάκια από τη σχέση της με την social-media star Sara Songbird. Είχε φοβερό άγχος ήδη από την τελική πρόβα, όπου ξέσπασε σε κλάματα. Κάποια στιγμή βλέπουμε από πίσω ένα κουρτέτο εγχόρδων. Lesbian act, ωραία μπαλάντα, με λιτή εμφάνιση, δίχως υπερβολές, αλλά κάπου έχανε.

Uje BrandeliusGrytan

(Uje Brandelius)

Πρόκειται για πολυτάλαντη προσωπικότητα, από επιφανέστατη οικογένεια της χώρας: τραγουδιστής, πιανίστας, συνθέτης, ηθοποιός, ραδιοφωνικός ρεπόρτερ, συγγραφέας, νικητής σε τηλεπαιχνίδι, εκπρόσωπος Τύπου αριστερού κόμματος! Ξεκίνησε με το συγκρότημα Doktor Kosmos τη δεκαετία του ’90. Πέρυσι έκαναν comeback με θεαματική επιτυχία στη Σουηδία. Το 2015 ξεκίνησε σόλο καριέρα, με το άλμπουμ,  Spring, Uje, Spring, στο οποίο βασίστηκε θεατρική παράσταση, ραδιοφωνική θεατρική παραγωγή και ταινία. Έχει τρία παιδιά από τρεις διαφορετικές γυναίκες. Είναι γνωστό ότι πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον. Στην τελική πρόβα δεν έβγαινε καθόλου η φωνή του, γι’αυτό δεν παρέστη καν στη συνέντευξη Τύπου. Βλέπουμε την κουζίνα ενός σπιτιού. Ο ίδιος και οι τρεις κοπέλες των φωνητικών φορούν μπλε φόρμες. Ο Uje έπινε τσαγάκι για τον λαιμό επί σκηνής! Ένα γλυκό τραγούδι, μάλλον για εσωτερική κατανάλωση. Η κάμερα κάνει κίνηση 180 μοιρών. Μετά το τέλος, οι παρουσιαστές παίρνουν συνεντεύξεις, μέχρι να απομακρυνθούν τα σκηνικά.

PanetozOn my way

(Anders Wigelius, Daniel Nzinga, Jimmy Jansson, Nebeyu Baheru, Njol Badjie, Pa Modou Badjie, Robert Norberg)

Με έδρα τη Στοκχόλμη, οι Panetoz (Πανέτος) έγιναν γνωστοί χάρη στο summer hit Dansa Pausa το 2012 (#1). Στο Melodifestivalen διαγωνίστηκαν το 2014 με το Efter Solsken (9οι-#4) καιτο 2016 με το Håll Om Mig Hårt (8οι-#5). Το όνομά τους προέρχεται από τα αρχικά των τριών ιδρυτών τους: Pa Modou, Nebeyu και Tobias (ο οποίος έχει στο μεταξύ αποχωρήσει). Στη σκηνή φέτος είδαμε τους: Pa Modou Badjie, Nebeyu Baheru, Johan Hirvi, Njol Ismail Badjie και Daniel Nzinga, οι οποίοι κατάγονται από τη Γκάμπια, την Αιθιοπία, την Αγκόλα, το Κονγκό, τη Φινλανδία/Σουηδία. Χορός, κέφι, χρώματα! Δύο κοπέλες ενισχύουν τα φωνητικά. Έφεραν κάτι εξωτικό στη σκηνή.

Tennessee TearsNow I Know

(Anderz Wrethov, Jonas Hermansson, Thomas Stengaard, Tilda Feuk)

Πρόκειται για το ντουέτο που απαρτίζουν η Tilda Feuk και ο Jonas Hermansson, με country καταβολές. Είναι ενεργοί εδώ και οκτώ χρόνια. Ξεκίνησαν χάρη σε μια συνεργασία με τον Billy Burnette των Fleetwood Mac στο Nashville, όπου γράφουν και ηχογραφούν τη μουσική τους. Έχουν κάνει συνεργασίες με μουσικούς-μεγάλα ονόματα του χώρου, όπως ο Dave Roe (Johnny Cash), ο Michael Rhodes (Emmylou Harris, Keith Urban, Lady Antebellum) και ο Ben Sesar (Brad Paisley). Το ζεύγος επί σκηνής. Από πίσω προβάλλονται εικόνες από ένα αγόρι και ένα κορίτσι να παίζουν και να τρέχουν, κάτι σαν αναδρομή στο παρελθόν τους. Μόλις γίνει γρήγορο το τέμπο, βλέπουμε και την υπόλοιπη μπάντα. Όμορφες φωνητικές αρμονίες και μπάντζο. Κάποιες λήψεις της κάμερας μάς θύμισαν Common Linnets.

Maria SurNever give up

(Anderz Wrethov, Laurell Barker)

Λίγο πριν κλείσει τα 18, η Maria γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Zaporizhzhia της Ουκρανίας. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ήταν διαγωνιζόμενη στο The Voice της χώρας της. Μαζί με τη μητέρα της πήγαν ως πρόσφυγες στη Σουηδία, όπου άρχισε να έρχεται σε επαφή με ανθρώπους της μουσικής. Η Sarah Dawn Finer την προώθησε στο gala, εν είδει τηλεμαραθωνίου, “Hela Sverige Skramlar”, όπου συγκεντρώθηκαν 80 εκατομμύρια κορώνες για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Αμέσως μετά κυκλοφόρησε το πρώτο της single That’s The Way. Φοιτά στο μουσικό σχολείο Lilla Akademien της Στοκχόλμης, αλλά και σε ουκρανικό σχολείο μέσω τηλεκπαίδευσης. Μόνη επί σκηνής, με μαύρο μπούστο, σε μία απέρριτη εμφάνιση. Έγινε πασιφανές και από την παρουσίαση πως προσπαθεί να αποσπάσει ψήφους συμπάθειας.

TheozMer av dig

(Axel Schylström, Jakob Redtzer, Peter Boström, Thomas G:son)

Ο 17χρονος καλλιτέχνης (Theodor Haraldsson) διαγωνίστηκε απόψε στη γενέτειρά του, εξ ου και η αποθέωση από το κοινό. Έκανε αίσθηση πέρυσι στο Melodifestivalen με το Som du vill, ένα τραγούδι που έμεινε στο Τοπ10 του Spotify για καιρό (#7 στα σουηδικά charts). Θεωρείται από τους μεγαλύτερους influencer της χώρας, με 2 εκατομμύρια ακολούθους. Η καριέρα του Τίος ή Τέος (άλλοι τον λένε έτσι, άλλοι αλλιώς) ξεκίνησε όταν ήταν μόλις 12 ετών, με το single Het, το οποίο σημείωσε τη μεγαλύτερη θέαση στο Youtube εκείνη τη χρονιά. Πήρε το μεγαλύτερο χειροκρότημα. Τραγούδησε και χόρεψε σαν πραγματικό pop idol. Πίσω του μια κατασκευή με τετράγωνα που γίνονταν μια λευκά, μια κόκκινα.

Τιμή και δόξα στον Thomas G:son. Τα πρώτα αποτελέσματα

Mετά από το medley μαθαίνουμε ότι ο Thomas G:son (Τούμας Γκέεσον) μπήκε στο Melodifestivalen Hall of Fame, έχοντας γράψει τις περισσότερες συμμετοχές μέχρι σήμερα σε Melodifestivalen (69!). Φυσικά υπήρξε αφιερωματικό βιντεάκι. Μετά τον έφεραν στη σκηνή, σε αναπηρικό αμαξίδιο, με ένα καπέλο που έφερε καλώδια, σαν αυτά των ηλεκτροσόκ (σουηδικό χιούμορ…).

Στον τελικό πέρασε πρώτη η Maria Sur.

Το διάλειμμα

Δεύτερο medley. Στο διάλειμμα, σε full playback, η Linda Bengtzing (που έκανε και στρηπ-τιζ) πάνω σε μια ντίσκο μπάλα (όπως μάθαμε, στην πρόβα έπεσε πάνω στην Tess Merkel των Alcazar). Μαζί τους σε ένα φανταστικό medley, οπως μόνο οι Σουηδοί ξέρουν να κάνουν, oι Magnus Carlsson (επίσης πρώην Alcazar) και Ervin Törnblom. Βίντεο με τα αξιοθέατα της πόλης

Τα επόμενα αποτελέσματα

Στη δεύτερη ευκαιρία: ο Theoz με 78 βαθμούς και οι Tennesee Tears με 69!

Επίσης στον τελικό, μετά από την ηλικιακή ψηφοφορία: οι Panetoz με 84 βαθμούς!

Ναι, η Wiktoria έμεινε εκτός… Με 47 πόντους ήρθε 4η. Ακολούθησαν ο Uje Brandelius (5ος με 22) και η Eden (6η με 12).

Στο τέλος οι απαραίτητες συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες της βραδιάς, νικητές και χαμένους.

Οι υπέροχες φωτό είναι από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Aftonbladet.