Μετά από τρεις ημιτελικούς (6, 13 και 20 Φεβρουαρίου) ήρθε η ώρα για τον μεγάλο φινλανδικό τελικό (Uuden Musiikin Kilpailu = Νέος Διαγωνισμός Μουσικής), σε παρουσίαση του Roope Salminen, γνωστού ηθοποιού, τραγουδιστή και ράπερ και της Krista Siegfrids (FIN 13). Η διαδικασία πραγματοποιείται στα στούντιο του κρατικού καναλιού YLE στο Ελσίνκι.
Το αποτέλεσμα θα κρίνουν ισότιμα δέκα επιτροπές (50%) και το κοινό σε τηλεψηφοφορία και διαδικτυακή ψηφοφορία (50%). Θυμίζουμε ότι πέρυσι οι επιτροπές βάρυναν μόνο κατά 10%. Ίσως το περσινό κακό αποτέλεσμα (τελευταία θέση στον ημιτελικό), όπου το κοινό έστειλε ένα πανκ συγκρότημα, το οποίο αποτελείται από ανθρώπους που πάσχουν από σύνδρομο Down, τους Pertti Kurikan Nimipäivät, να επέβαλε μια πιο ισορροπημένη φόρμουλα. Μολαταύτα, θα δούμε τους περσινούς εκπροσώπους στο διάλειμμα, όπως και τους Lordi, οι οποίοι χάρισαν την πολυπόθητη νίκη σε αυτή την πολύπαθη χώρα το 2006. Και είναι πολύπαθη, αν σκεφτεί κανείς πως δεν είχε μπει έως τότε ποτέ στην πεντάδα, ενώ μετρά -ούτε λίγο ούτε πολύ- οκτώ τελευταίες θέσεις.
Οι δέκα επιτροπές, τα ονόματα των μελών των οποίων παραμένουν κλειστά αποτελούνται από: γιουροβιζιονολόγους, μουσικούς, ΜΜΕ, προσωπικότητες του Youtube, Φινλανδούς Σουηδικής καταγωγής, μέλη της LGBT κοινότητας, βουλευτές, παιδιά, χρήστες των social media και… οδοποιούς!
Μετά από κλήρωση, η σειρά εμφάνισης των τραγουδιών είναι η εξής:
1 | Love is blind | Η αγάπη είναι τυφλή | Cristal Snow |
2 | Ain’t got time for boys | Δεν υπάρχει χρόνος για αγόρια | Stella Christine |
3 | Good enough | Αρκετά καλός | Annica Milán & Kimmo Blom |
4 | Draamaa | Δράμα | Eini |
5 | Let me out | Άσε με να φύγω | Barbe-Q-Barbies |
6 | Don’t wake me up | Μην με ξυπνάς | Tuuli Okkonen |
7 | Sing it away | Τραγούδα το μακριά | Sandhja |
8 | No fear | Όχι φόβος | Saara Aalto |
9 | On it goes | Αρχίζει | Mikael Saari |
Σας δίνουμε και τα σχετικά link από τις εμφανίσεις των ημιτελικών:
- Cristal Snow – Love is blind
- Stella Christine – Ain’t got time for boys
- Annica Milán & Kimmo Blom – Good enough
- Eini – Draamaa
- Barbe-Q-Barbies – Let me out
- Tuuli Okkonen – Don’t wake me up
- Sandhja – Sing it away
- Saara Aalto – No fear
- Mikael Saari – On it goes
Η μετάδοση ξεκίνησε με μια εκδρομή των υποψηφίων και των παρουσιαστών στα χιόνια, όπου χαλάρωσαν σε ένα σαλέ, έκαναν σάουνα και συζήτησαν δίπλα στο τζάκι. Όλη η σκηνή είναι σαν παρωδία reality show, με κατ’ ιδίαν συνεντεύξεις στην κάμερα. Για κάποιο λόγο τους βλέπουμε να στριγγλίζουν. Σκανδιναβικό χιούμορ.
Και, ναι! Η βραδιά στην αίθουσα αρχίζει με τους Lordi! Μετά από το “Hard Rock Hallelujah” τους βλέπουμε σε ένα άλλο τραγούδι, ενώ παράλληλα βασανίζουν τον παρουσιαστή και πριονίζουν την παρουσιάστρια. Μετά επιστρέφουν στο νικητήριο τραγούδι τους, το οποίο κλείνει φέτος 10 χρόνια. Με το κοινό να παραληρεί, πέφτει το σήμα του φινλανδικού τελικού.
Οι παρουσιαστές λένε τα απαραίτητα προκαταρκτικά. Ένας γιουροβιζιονολόγος, που ήταν παρών και στους ημιτελικούς σχολιάζει μαζί με μια δεύτερη παρουσιάστρια τα τεκταινόμενα. Γίνεται αναλυτική εξήγηση του συστήματος ψηφοφορίας. Το διαγωνιστικό μέρος ξεκινά!
H βραδιά ξεκινά με τον Cristal Snow (Tapio Huuska) σε ένα gay τραγούδι, όπως καταδεικνύει το σχετικό βίντεο-κλιπ, που δεν περνά απαρατήρητο, έχοντας τον ίδιο τίτλο με τη συμμετοχή της Λιθουανίας 2012, με τον Donny Montell, υποψήφιο και φέτος στη χώρα του. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, που ήρθε 3ος στην επιλογή του 2008, έχει ακουστεί και εκτός Φινλανδίας, ειδικά με το Pump it up, το οποίο το 2007 έφτασε στο #63 του European Hot-100 Singles Chart. Λίγο extreme το στήσιμο με τις -κατά τα άλλα εξαιρετικές- χορωδούς να έχουν κέρατα, τον ίδιο να έχει μαύρα νύχια και να πέφτουν μεγάλες κόκκινες κορδέλες. Πολύ παράτολμο ως επιλογή και δυστυχώς τον κατέβαλε το άγχος: πολλές παραφωνίες, ειδικά στην αρχή του τραγουδιού.
H Stella Christine είναι μια 23χρονη κιθαρίστα και τραγουδίστρια, η οποία συνθέτει μόνη της τα τραγούδια της, με επιρροές από τη soul και το R&B. Συνοδεύεται από δύο χορωδούς και ένα ζευγάρι χορευτών επί σκηνής. Αρκετά ρυθμικό, έχει έντονες αμερικανικές πινελιές. Δεν νομίζουμε ότι έχει ελπίδα, μολονότι το κοινό επικροτεί.
Εξαιρετικό είναι το ντουέτο Annica Milán & Kimmo (Sakari) Blom, με μια μπαλάντα γραμμένη από διεθνές team δημιουργών. Το στήσιμο μας θύμισε το In a moment like this. Η πρώτη ξεπήδησε από το Voice of Finland, ενώ ο δεύτερος είναι γνωστός ροκάς με χρόνια καριέρας, ήταν δε υποψήφιος το 2010 ως μέλος των Boys of the Band (έμειναν στον ημιτελικό) και το 2015 με το ψευδώνυμο Angelo de Nile (5ος). Δεν ξέρουμε αν η κοπέλα έχει κάποια συγγένεια με την Irina Milan, μεγάλο όνομα των δεκαετιών ’70 και ’80 (υποψήφια το 1968, το 1973, το 1980 και το 1986 και φωνητικά το 1980). Είναι ανάμεσα στα φαβορί. Δεν ήταν άψογο, αλλά σίγουρα αποπνέει επαγγελματισμό. Μας άρεσε πάρα πολύ.
Μετά από κάποια σχόλια του γιουροβιζιονολόγου, τέταρτη εμφανίστηκε η Eini (Eini Hannele Pajumäki-Orajärvi), από τα μεγαλύτερα ονόματα της φινλανδικής μουσικής, κάνει καριέρα από το 1968, έχοντας κυκλοφορήσει πολλούς δίσκους και δισκάκια. Ήταν υποψήφια το 1996 (7η), ενώ έχει διασκευάσει στα φινλανδικά τη συμμετοχή της Ofra Haza Hi (Iσραήλ 1983) ως Vie, vie, vie και της Beth Dime (Ισπανία 2003) ως Kerro Mulle. Η disco συμμετοχή της αρέσει στους φαν, αλλά είναι παρωχημένη. Η ίδια εμφανίστηκε ως η απόλυτη disco queen, ντυμένη στα ασημί, με κρόσια και πλαισιωμένη από ανδρικά χορευτικά. Θα κάνει επιτυχία στα κλαμπ, αλλά μέχρι εκεί.
Οι Barbe-Q-Barbies είναι ένα πενταμελές γυναικείο ροκ συγκρότημα που δραστηριοποιείται από το 2002, έχει κυκλοφορήσει τρία ολοκληρωμένα άλμπουμ και σημειώσει επιτυχίες εντός και εκτός Φινλανδίας. Η συμμετοχή τους είναι ένα καθαρόαιμο ροκ κομμάτι, πολύ καλό κατά τη γνώμη μας, παρουσιασμένο με το ανάλογο σκληρό look που απαιτεί το είδος. Το κοινό ανταποκρίθηκε πολύ θετικά.
H συμμετοχή της Tuuli Okkonen έχει ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς ανάμεσα στους δημιουργούς του τραγουδιού φιγουράρει ο Δημήτρης Στάσσος (συνθέτης του «La noche es para mí»-SPA 09 και του «Aphrodisiac»-GRE 12), ο οποίος κάνει καριέρα στη Σουηδία και έχει προσπαθήσει κατά καιρούς σε διάφορους εθνικούς τελικούς (Ιρλανδία, Ουγγαρία, Σουηδία). Η καλλιτέχνιδα είχε προσπαθήσει και το 2012, ως μέλος των Leola, οι οποίες έμειναν στον ημιτελικό, ενώ το 2014 μετείχε στο Voice of Finland. Το τραγούδι της είναι μια ωραία, κλασική μπαλάντα. Ήταν πολύ καλή φωνητικά, με ένα ωραίο μαύρο φόρεμα και επιβλητικό φόντο. Μέχρι και τεχνητή χρυσή βροχή επιστράτευσε.
Κόρη μεταναστών από τη Γουιάνα της Νότιας Αμερικής είναι η 24χρονη συνθέτης και τραγουδίστρια Sandhja. Νοσοκόμα στο επάγγελμα και αυτοδίδακτη μουσικός, ανακαλύφθηκε από ένα παραγωγό στα 18 της. Έκτοτε εργάζεται επαγγελματικά. Η συμμετοχή της είναι ένα τυπικό dance κομμάτι, λίγο Αμερικανιά, αλλά καλοστημένο και άψογο φωνητικά, θυμίζοντας λίγο Edsilia (NL 98). Εμφανίστηκε με τέσσερεις κοπέλες στα φωνητικά και ένα έγχρωμο DJ με άφρο μαλλί. Είχε φοβερή άνεση πάνω στη σκηνή. Outsider.
Μετά από κάποιες σκηνές από το green room, εμφανίστηκε η Saara Aalto, η οποία ήταν υποψήφια το 2011 (είχε έρθει 2η πίσω από τον Paradise Oskar) και υποψήφια ως χορωδός το 2008 και 2009, για τους Hanna Marsh και Riikka αντίστοιχα. To 2007 είχε έρθει 3η στο σώου Talent Suomi, ενώ το 2012 2η στο Voice of Finland. Εμφανίζεται ήδη σε μιούζικαλ. Το τραγούδι είναι μια mid-tempo μπαλάντα, με εναλλαγές στον ρυθμό και ινδικές πινελιές (ακούγεται σιτάρ). Εμφανίστηκε μαζί με δύο γυναίκες χορωδούς και έξι ημίγυμνους χορευτές διαφόρων εθνικοτήτων. Εντελώς multinational, αλλά κάπου χάνει.
Πολύ ωραία και με κλασική ενορχήστρωση η μπαλάντα του Mikael Saari, νεαρού τραγουδιστή, ο οποίος το 2013 ήρθε 2ος στον φινλανδικό τελικό με το συγκλονιστικό We should be through, χάνοντας από την Krista Siegfrids. Υποστήριξε πολύ καλά το τραγούδι, πλαισιωμένος από μία χορεύτρια που τυλιγόταν πάνω του, ερμηνεύοντας ένα δραματικό χορευτικό. Θεωρείται το μεγάλο φαβορί, τον ευνόησε και η κλήρωση. Οι Φινλανδοί αισθάνονται ότι του το χρωστούν. Ήταν, πάντως, άψογο φωνητικά με αλάνθαστες κορώνες.
Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκε το διαγωνιστικό μέρος. Μετά από το απαραίτητο recap, το κοινό και οι επιτροπές καλούνται να ψηφίσουν. Όπως και στους ημιτελικούς, ο γιουροβιζιονολόγος και η δεύτερη παρουσιάστρια “περνάνε από κόσκινο” τις συμμετοχές. Τι λένε; θα σας γελάσουμε!
Γίνεται δεύτερο recap και ακολουθεί διάλειμμα με ένα χορευτικό επί σκηνής το οποίο εισχωρεί στα παρασκήνια και το βεστιάριο του κρατικού καναλιού. Και η ψηφοφορία αρχίζει. Οι τετραμελείς επιτροπές, των οποίων τα ονόματα αποκαλύπτονται τώρα για πρώτη φορά, κάτω από τον εκάστοτε εκφωνητή των αποτελεσμάτων, δίνουν 1, 2, 4, 6, 8, 10 και 12, αφήνουν δηλαδή δύο τραγούδια εκτός.
Οι επιτροπές έβγαλαν πρώτη με μεγάλη διαφορά τη Sandhja (98 βαθμοί), δεύτερο τον Mikael Saari (72) και τρίτη την Saara Aalto (67). Ακολουθεί ένα χορωδιακό τραγούδι επί σκηνής και ξαφνικά πετάγονται επί σκηνής οι περσινοί εκπρόσωποι. Μετά ερμηνεύει ένα τραγούδι η Krista Siegfrieds.
Μετά από αναγωγή, το κοινό έδωσε 21, 28, 29, 39, 39, 46, 62, 79 και 87.
Τρίτη στο κοινό η Sandhja, δεύτερoς ο Mikael Saari και πρώτη η Saara Aalto.
Nικήτρια η Sandhja, το outsider!
H βραδιά συνεχίζεται, μετά την εκ νέου ερμηνεία της νικήτριας, με εις βάθος ανάλυση όλων των συμμετοχών από τον γιουροβιζιονολόγο και την παρουσιάστρια β’. Τι θα κάνει στη Στοκχόλμη; Άγνωστο. Προσεγμένη ερμηνεία, αλλά πολύ Αμερικανιά.