Κάθε χρόνο, μετά το πέρας της JESC, προκύπτουν διάφορες πληροφορίες, παραλειπόμενα, αλλά και trivia που ξέρουμε πόσο σας αρέσουν. Ας δούμε όσα εντοπίσαμε, μαζί με κάποιες σκέψεις.
- Η Γαλλία κερδίζει για τρίτη συνεχόμενη φορά την πρωτιά στις επιτροπές. Στο κοινό, από την επιστροφή της το 2018 και μετά, βρίσκεται κάθε χρόνο στο Τοπ 4. Οι 203 βαθμοί που πήρε είναι το 5ο μεγαλύτερο σκορ στην ιστορία (πρώτο παραμένει με 278 το Superhero-POL 19). Βέβαια, πρέπει να θυμόμαστε ότι το βαθμολογικό σύστημα έχει αλλάξει δραματικά: υπολογίζονται δύο σετ βαθμών και μάλιστα αυτό της τηλεψηφοφορίας σε ποσόστωση. Είναι η 4η νίκη χώρας που ανήκει στο λεγόμενο “BIG5” της κανονικής Gιουροβίζιον. Προηγήθηκαν η Ισπανία (2004), η Ιταλία (2014) και η ίδια η Γαλλία (2020).
- Χάρη σε κάποιες επαναλαμβανόμενες λέξεις στα Αγγλικά, το “Oh, Maman” γίνεται το 9ο νικητήριο που περιέχει κάποιες λέξεις σε αυτή τη γλώσσα. Παράλληλα, είναι η 2η νίκη γαλλόφωνου τραγουδιού.
- Αγόρι έχει να κερδίσει από το 2014 (ο τελευταίος πριν από τον Lissandro ήταν ο Ιταλός Vincenzo Cantiello). Οι υπόλοιποι σόλο νικητές ήταν ο Dino Jelusić (CRO 03), ο Alexey Zhigalkovich (BLR 07), o Ralf Mackenbach (NL 09) και ο Vladimir Arzumanyan (ARM 10). Απομένει μόνο ο Giorgi Shiolashvili, ως μέλος των Bzikebi (GEO 08). Αντίστοιχα έχουμε 11 σόλο νικήτριες, ένα γυναικείο γκρουπ (τις Candy-GEO 11) και, φυσικά, τις αδελφές Tolmachevy (RUS 06)
- Το Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψε μετά από 16 ολόκληρα χρόνια. Η Ουαλλία, ωστόσο, μετείχε αυτόνομα το 2018 και 2019. Παρόλο που πολλοί θεωρούσαν το αγγλικό τραγούδι ως το απόλυτο φαβορί, επιβεβαιώθηκε τελικά ο κανόνας πως καμία χώρα δεν έχει βραβευτεί ταυτόχρονα και στις δύο Γιουροβίζιον, ενηλίκων και παιδιών. Τελικά ήρθε 5η. Ίσως έφταιξε η φλεγμονή που είχε η τραγουδίστρια στον λαιμό. Για την ψηφοφορία των επιτροπών προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένη πρόβα (στην οποία δεν είναι ξεκάθαρο αν τραγούδησε live ή αν ήταν play-back).
- Το Αζερμπαϊτζάν δεν πήρε μέρος λόγω της διένεξης με την Αρμενία, ενώ η Ρωσία ως αποκλεισμένη από την EBU. Οι υπόλοιπες χώρες προέβαλαν διάφορες δικαιολογίες. Ελλάδα και Κύπρος δυστυχώς συνεχίζουν να απέχουν…
- Οι Αρμένιοι έφεραν εις πέρας μια απαιτητική διοργάνωση με μεγάλη επιτυχία.
- Η δις νικήτρια Αρμενία και η τρις Γεωργία απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι συγκαταλέγονται στις “υπερδυνάμεις” της JESC, αφού ήρθαν φέτος 2η και 3η αντίστοιχα. Το 60% των αρμενικών συμμετοχών έχει μπει στο Τοπ 3. Η Γεωργία έχει 6 συμμετοχές στο Τοπ 3. Για πρώτη φορά καταλαμβάνει την 3η θέση.
- Η Ιρλανδία επιτέλους δικαιώθηκε για την επιλογή της να ακούγεται στα Γαελικά (κελτικά ιρλανδικά) κάθε χρόνο. Σκαρφάλωσε στην 4η θέση που είναι φυσικά η καλύτερή της. Στην κανονική Γιουροβίζιον μετείχε στη γλώσσα της μόνο μία φορά, το 1972.
- Καλύτερη θέση και για την Πορτογαλία (8η), σε ένα τραγούδι του Agir, γιου του εμβληματικού Paulo de Carvalho (POR 74). Η χώρα μπήκε για πρώτη φορά στη δεκάδα.
- Ο καταποντισμός του Καζακστάν (15ο-πρώτη φορά εκτός δεκάδας) ίσως σημάνει την οριστική αποχώρησή του. Θα δούμε…
- Κατά την ψηφοφορία των επιτροπών υπήρχαν προβλήματα με τις κάμερες και το ακουστικό της Σέρβας τραγουδίστριας. Έτσι τραγούδησε για δεύτερη φορά, μετά το πέρας των υπόλοιπων χωρών. Στον τελικό δεν τραγούδησε live λόγω ασθένειας. Αυτό που είδαμε ήταν μαγνητοσκόπηση από την πρόβα των επιτροπών.
- Η “πολυσυλλεκτική” Barbara Pravi (Barbara Pjević), Γαλλίδα από πατέρα Σέρβο και Αλγερινο-Εβραίο και μητέρα Πολωνο-Εβραία και Ιρανή, γράφει τη δική της γιουροϊστορία: δύο νίκες στη JESC ως συνθέτις (2020, 2022) και η 2η θέση στην κανονική Γιουροβίζιον (2021) ως ερμηνεύτρια και συνδημιουργός στο Voilà που μπήκε στα charts 18 χωρών, αλλά και στο Global 200 (Billboard)! Τρεις χρονιές σερί με ισάριθμες διακρίσεις. Ήταν συνδημιουργός όμως και στο 2019 στη Junior. To Bim Bam Toi με την Carla (η οποία έκανε φέτος τον σχολιασμό), αν και ήρθε 5ο, είναι με 32 εκατομμύρια streams το πιο επιτυχημένο τραγούδι όλων των εποχών από τη JESC στο Spotify.
- Τη βαθμολογία (όχι απαραίτητα της δικής τους χώρας) έδωσαν -ως επί το πλείστον- παλαιοί συμμετέχοντες (Niko Kajaia, Petar Aničić, Mariam Gvaladge), με αρκετούς να βρίσκονται επί τόπου στο Ερεβάν (Ralf Markenbach, Viki Gabor, Gaia Cauchi, Vincenzo Cantiello, Valentina, Mariam Mamadashvili, Malena), αφού μετείχαν στο διάλειμμα.
- Η μόνη χώρα που δεν μετείχε φέτος, γιατί ήθελε μια “πολιτιστική ανάπαυλα”, αλλά και λόγω ταξιδιωτικής οδηγίας για την Αρμενία, αλλά μετέδωσε κανονικά τον διαγωνισμό ήταν η Γερμανία.
- Στους σχολιαστές εντοπίσαμε γνωστά ονόματα, όπως η Gigliola Cinquetti (ITA 64, 74), η Carla Lazzari (εκπρόσωπος στη Junior το 2019) και ο Γάλλος δημοσιογράφος Stéphane Bern που καλύπτει και την κανονική Γιουροβίζιον, ο Ουκρανός τηλεπαρουσιαστής Timur Miroshnychenko, ο Πορτογάλος σκηνοθέτης, ηθοποιός και γιουροσχολιαστής Nuno Galopim, οι Tony Aguilar & Julia Varela, γνωστές ισπανικές τηλεπερσόνες, o Andri Xhahu, Αλβανός σχολιαστής από το 2012, ο Ολλανδός Matheu Hinzen (εκπρόσωπος στη Junior το 2019) και άλλοι τηλεπαρουσιαστές και ραδιοφωνικοί παραγωγοί, γνωστοί στις χώρες τους.
- Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει χάσει κανένα διαγωνισμό Junior από το 2003, οπότε ιδρύθηκε, μέχρι σήμερα.
- Η Βόρεια Μακεδονία και η Μάλτα έχουν τρεις τελευταίες θέσεις, κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ. Ωστόσο, η Μάλτα, με δύο νίκες και δέκα συμμετοχές στο Τοπ 10 θεωρείται ακόμα υπερδύναμη.
Θα ανανεώνουμε το άρθρο με όποιο άλλο παρακειπόμενο μαθευτεί ή με όποιο στατιστικό εντοπιστεί.