Πριν λίγο πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου της EBU στο περιθώριο της φετινής Junior Eurovision 2018 στο Μινσκ της Λευκορωσίας.
Παρουσία του Διευθυντή Παραγωγής του ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Λευκορωσίας, Ivan Εismant, o εκτελεστικός επόπτης του Διαγωνισμού, Jon Ola Sand, απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σκιαγραφώντας τα σχέδια για το μέλλον και τις εντυπώσεις από την φετινή Junior Eurovision. Φυσικά, δεν έλειψαν οι ερωτήσεις και για την Eurovision των ενηλίκων.
Ειδικότερα, σε ερώτηση που απηύθυνε ο απεσταλμένος μας στο Μινσκ και για λογαριασμό του INFE Network, σχετικά με τον μέλλον του διαγωνισμού και την επέκταση του, ο Jon Ola Sand απάντησε:
Ασφαλώς κάνουμε σκέψεις για το μέλλον της Junior Eurovision. Φέτος όπως ξέρετε συμμετέχει ένας αριθμός 20 χωρών, αριθμός ρεκόρ για τον διαγωνισμό. Το ερώτημα λοιπόν είναι που πάμε από δω και πέρα. Θέλουμε περισσότερες χώρες και να μεγαλώσουμε τον διαγωνισμό; Αυτό θα σημάνει την εισαγωγή ημιτελικών που σημαίνει ο χρόνος μετάδοσης θα αυξηθεί και το κόστος επίσης. Ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα είναι τα χρονοδιαγράμματα για τους εθνικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς που είναι ήδη σφικτά και υπάρχει αγώνας δρόμου κάθε φορά να αντεπεξέλθουν.
Και συνέχισε καταλήγοντας:
Προς το παρόν απολαμβάνουμε μια όμορφη Junior Eurovision εδώ στο Μινσκ με 20 υπέροχες χώρες. Για το τι θα επακολουθήσει στο μέλλον και πως θα διαμορφωθεί ο διαγωνισμός πρέπει να το εξετάσουμε βήμα βήμα και να λάβουμε υπόψη μας τους παραπάνω παράγοντες.
Ρωτήσαμε, επίσης, τoν διευθυντή παραγωγής του κρατικού καναλιού της χώρας και υπεύθυνο για την φετινή διοργάνωση, αν τους βοήθησε η προηγούμενη εμπειρία διοργάνωσης του διαγωνισμού το 2010 και ποιες δυσκολίες συνάντησαν στην παρούσα. Ο κ. Eismant απάντησε:
Η φετινή παραγωγική ομάδα αποτελείται από νέα στελέχη που δεν είχαν την εμπειρία της προηγούμενης διοργάνωσης.Ωστόσο η προηγούμενη εμπειρία διοργάνωσης αποτελεί πάντα μια παρακαταθήκη για κάθε χώρα. Φέτος δεν συναντήσαμε συγκεκριμένες σημαντικές δυσκολίες στην προετοιμασία της διοργάνωσης γιατί είχαμε τεράστια βοήθεια από την κυβέρνηση και από την EBU που συνέβαλε σ’αυτή την προσπάθεια. Το 2010 είχε οργανωθεί μια φαντασμαγορική Junior Eurovision και γι’αυτό αποτέλεσε πρόκληση για μας να ανταποκριθούμε στις περιστάσεις με τον καλύτερο τρόπο.
Επιπροσθέτως ο Jon Ola Sand με αφορμή ερώτηση δημοσιογράφου, για την επέκταση του διαγωνισμού της Eurovision σε κράτη εκτός Ευρώπης θέλησε να ξεκαθαρίσει την χρήση του όρου Eurovision και την συσχέτιση του με γεωγραφικά όρια. Συγκεκριμένα δήλωσε:
Τα όρια της Eurovision δεν συμπίπτουν με αυτά της Ευρώπης. Η EBU έχει μέλη στους κόλπους της κράτη που βρίσκονται εκτός Ευρώπης. Συνεπώς κράτη που βρίσκονται στην Βόρεια Αφρική και είναι πλήρη μέλη μας μπορεί στο μέλλον να τα δείτε να συμμετέχουν στον διαγωνισμό της Eurovision. Δεν πρέπει, λοιπόν, να συγχέουμε τα γεωγραφικά όρια της Eυρώπης με εκείνα της Eurovision.
Σε άλλη σχετική ερώτηση, αλλά πιο ειδική, για μια ενδεχόμενη συμμετοχή του Καζακστάν ανέφερε:
Η χώρα δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο Ισραήλ. Ωστόσο είμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με το Khabar Agency και θα εξετάσουμε το θέμα από κοινού μελλοντικά. Ξέρετε όπως υπάρχουν κανόνες για την συμμετοχή των χωρών στον διαγωνισμό υπάρχουν και δυνατότητες εξαιρέσεων για την συμμετοχή και για μη πλήρη μέλη. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε και μελλοντικά.
Αν μη τι άλλο η συνέντευξη τύπου έδωσε τροφή για πολλά σχόλια και συζητήσεις για το μέλλον της Eurovision. Εσείς τι πιστεύετε για όλα όσα διατυπώθηκαν στην σημερινή συνέντευξη τύπου. Θέλετε να δείτε και άλλες νέες χώρες στον διαγωνισμό;
Υπάρχει περίπτωση η Jesc 2019 να γίνει Ρωσία δεδομένου και της νίκης της το 2017 αλλά και την επιθυμία της χώρας να το διοργανώσει?