Ο 15ος διαγωνισμός της Junior Eurovision μπορεί να ολοκληρώθηκε χθες, αλλά ως αναμένονταν οι συζητήσεις γύρω από την αποτυχία της online ψηφοφορίας που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε Eurovision event, συνεχίζονται. Ήδη η αρχηγός της αποστολής της Αρμενίας στο διαγωνισμό, Gohar Gasparyan, ζήτησε να εξεταστούν εις βάθος, οι λόγοι που το online σύστημα κατέρρευσε χθες, λίγα μόλις δευτερόλεπτα αφού το παράθυρο ψηφοφορίας άνοιξε μετά το τέλος της παρουσίασης και της ιταλικής συμμετοχής. Από την άλλη η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να φιλοξενήσει το διαγωνισμό το 2019, αφού ήδη το 2018 ο διαγωνισμός έχει δοθεί στη Λευκορωσία, ενώ στην Ολλανδία ο διαγωνισμός σημείωσε τα υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης από το 2011, δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο ίσως και την πρωτιά στην διαδικτυακή ψηφοφορία.
Μπορεί ο Misha ο εκπρόσωπος της Αρμενίας στο διαγωνισμό να πήγε στην Τιφλίδα ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για τη νίκη, περιορίστηκε όμως στο τέλος στην έκτη θέση με 148 βαθμούς. Η αρχηγός της αποστολής της χώρας στο διαγωνισμό, Gohar Gasparyan, δήλωσε για την αποτυχία της διαδικτυακής ψηφοφορίας:
Η διαδικτυακή ψηφοφορία δεν ολοκληρώθηκε ουσιαστικά και χρειάζεται εις βάθος έρευνα για το τι πραγματικά συνέβη.
Η δήλωση αυτή είναι ουσιαστικά η πρώτη ευθεία αμφισβήτηση του τελικού αποτελέσματος, αφού σύμφωνα με την Gohar Gasparyan, η online ψηφοφορία που καθόρισε και το 50% του αποτελέσματος, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού η συντριπτική πλειοψηφία όσων προσπάθησαν να ψηφίσουν στα 15 λεπτά που άνοιξε το παράθυρο ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, δεν κατόρθωσαν να ψηφίσουν.
Φεύγοντας από την Αρμενία και πηγαίνοντας βορειότερα στην Ολλανδία, που πέτυχε την καλύτερη της θέση στους τελευταίους διαγωνισμούς, κερδίζοντας μάλιστα με διαφορά τη διαδικτυακή ψηφοφορία του κοινού, το AVROTROS, πέρα από την τέταρτη θέση των Fource έχει ακόμα ένα λόγο να νοιώθει ικανοποιημένο. Αυτός δεν είναι άλλος από την υψηλή σχετικά τηλεθέαση που σημείωσε ο διαγωνισμός στην δημόσια τηλεόραση της χώρας κερδίζοντας 300.000 περίπου τηλεθεατές. Αν σκεφθεί κανείς το πόσο τεχνολογικά αναπτυγμένος είναι ο πληθυσμός στην Ολλανδία, αλλά και το γεγονός ότι οι ψήφοι που καταμετρήθηκαν σύμφωνα με την EBU ήταν 330.000, μπορεί να ερμηνευθεί σε μεγάλο βαθμό, η πρωτιά που σημείωσαν οι Fource στην online ψηφοφορία.
Τέλος ενώ ήδη γνωρίζουμε ότι η Junior Eurovision 2018 θα διεξαχθεί στο Μινσκ της Λευκορωσίας, η Ρωσία ήδη έθεσε υποψηφιότητα για το διαγωνισμό του 2019. Κατά τη συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τη νίκη της Polina Bogusevich, η αρχηγός της ρωσικής αποστολής στο διαγωνισμό, Ekaterina Orlova δήλωσε πως η χώρα της θα ενδιαφερόταν να φιλοξενήσει τη Junior Eurovision το 2019.
Η Ρωσία παρότι έχει κερδίσει δύο φορές την παιδική Eurovision, δεν την έχει φιλοξενήσει ποτέ μέχρι στιγμής. Τελευταία φορά που φιλοξένησε κάποιο Eurovision event ήταν το 2009, στη Μόσχα την κανονική Eurovision, μετά τη νίκη του Dima Bilan το 2008 στο Βελιγράδι.
Μέχρι στιγμής πάντως μόνο τέσσερις χώρες έχουν δηλώσει συμμετοχή για τη Junior Eurovision 2018:
- Λευκορωσία
- Γεωργία
- Ρωσία
- Ολλανδία