Αφιέρωμα: Τα Interval Acts μέσα στις δεκαετίες! (Μέρος Β’)

Αφιέρωμα: Τα Interval Acts μέσα στις δεκαετίες! (Μέρος Β’)

Συνεχίζουμε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος μας σχετικά με τα interval acts που παρουσιάστηκαν από τότε που ξεκίνησε ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision. Το αφιέρωμα τελικά θα χωριστεί σε τρία μέρη λόγω του μεγάλου υλικού και της αύξησης του αριθμού των acts μέσα στην δεκαετία του 2000.

Στο προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στα acts έως την χρονιά 1999, καθώς είδαμε και πόσο μεταμορφώθηκαν με την πάροδο των χρόνων. Από απλές παραστάσεις και σκετς έως πολύπλοκες χορογραφίες και παραστάσεις μουσικών συνόλων. Τώρα ήρθε η στιγμή να περάσουμε στην πιο σύγχρονη εποχή βλέποντας ποιες τάσεις επικράτησαν από το 2000 έως το 2010 και μέχρι ποιο βαθμό εξελίχθηκαν. Ποιές διοργανώσεις μας εντυπωσίασαν ακόμα περισσότερο με τα interval acts τους;

Ας κάνουμε μία αναδρομή στο σχετικά πιο πρόσφατο παρελθόν με την χρονιά που σηματοδότησε την απαρχή της νέας χιλιετίας.

2000-2003: Η αισθητική των σόου των 90’s συνεχίζεται και τις πρώτες χρονιές της δεκαετίας του 2000

Σταδιακά τα διαλείμματα ανάμεσα από το τέλος της παρουσίασης των τραγουδιών και της έναρξης της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων αποκτούν νέα δυναμική. Διατηρούν το ύφος των acts της προηγούμενης δεκαετίας αλλά πλέον αποκτούν ακόμα περισσότερη ζωντάνια και παλμό.

2000– Ο διαγωνισμός διεξάγεται στην πολυνίκη πλέον Σουηδία και οι διοργανωτές μας παρουσιάζουν το φιλμ Once Upon A Time Europe Was Covered With Ice. Παραγωγός της ταινίας ήταν ο John Nordling ενώ σύνθετης της μουσικής της ο Johan Söderberg. Για τις ανάγκες της ταινίας, ο δεύτερος ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ευρώπης για να μας ξεναγήσει σε τόπους με πολλά έθιμα αλλά και να μας δείξει τις ασχολίες πολλών ανθρώπων. Όλα αυτά συνδυασμένα με ένα υπέροχο μείγμα παραδοσιακής μουσικής. Πριν ξεκινήσει το βίντεο στην σκηνή του Globe Arena ανέβηκε η βιολίστρια Caroline Lundgren, ενώ μετά το τέλος του εμφανίστηκαν το χορευτικό συγκρότημα Bounce και οι ντράμερς The Strangnas Drumcorps.

 

2001– Η Eurovision πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη και στην σκηνή ανεβαίνει το γνωστό δανέζικο γκρουπ Aqua μαζί με το ντουέτο Safri Duo (Uffe Savery & Morten Friis) τραγουδώντας ένα medley επιτυχιών (Around The World, Turn Back Time κ.ά.). Οι Aqua έκαναν μεγάλη επιτυχία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ιδιαίτερα με το τραγούδι τους Barbie Girl.

 

2002- Η Runo Dance Company μας παρουσίασε πολλά είδη χορού και μουσικής ενώ τις χορογραφίες σκηνοθέτησε ο Εσθονός χορογράφος Teet Kask. Το act έδινε έμφαση στο ότι παρά τις δυσκολίες που μπορεί να έχουν περάσει οι Εσθονοί, στέκονται ακόμα στα πόδια τους. Επιπλέον οι παρουσιαστές και τραγουδιστές Annely Peebo και Marko Matvere μας τραγούδησαν το A Little Story.

2003- Εμφανίστηκαν και τραγούδησαν σε ένα μαγνητοσκοπημένο βίντεο το παραδοσιακό συγκροτήματα Ilgi, το pop/rock γκρουπ Brainstorm, η περσινή νικήτρια Marie N ενώ πιάνο έπαιξε και ο Λετονός συνθέτης και πιανίστας Raimond Pauls.

2004-2007: Εισαγωγή ημιτελικού, interval acts για δύο σόου, έμφαση στις θεαματικές παραστάσεις και γρήγορες εναλλαγές μουσικών θεμάτων

Από την στιγμή που ήρθε κι ο ημιτελικός στην ζωή μας, έπρεπε να προστεθεί ένα ακόμα interval act για να εξυπηρετηθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας. Τα σόου αποκτούν νέο χαρακτήρα με εκπληκτικές χορογραφίες, εμφανίσεις υψηλού επιπέδου ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι γεμίζουν στην σκηνή.

2004– Για τον ημιτελικό της Eurovision της Κωνσταντινούπολης επιλέγεται ένα μουσικοχορευτικό act με πολλά μουσικά όργανα ενώ στο τέλος υπάρχει κι ένα χιουμοριστικό βίντεο όπου μας δείχνει τους ABBA.

Για τον Μεγάλο Τελικό οι Τούρκοι επιστρατεύουν τους Fire Of Anatolia, ένα χορευτικό γκρουπ όπου αποτελείται από 120 χορευτές κι έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Η ομάδα συνδυάζει παραδοσιακούς ρυθμούς με την πιο σύγχρονη μουσική. Το σόου που παρουσίασαν ήταν αρκετά εντυπωσιακό τόσο από ενδυματολογική άποψη όσο κι από άποψη μουσικών εναλλαγών (από bellydance έως και χορογραφίες από την μουσική παράδοση του Πόντου).

 

2005– Στον ημιτελικό εμφανίζεται η ομάδα μπαλέτου Life ενώ o Μεγάλος Τελικός αποτελείται από τρεις εμφανίσεις. Της μπάντας κρουστών του Κιέβου ARS NOVA, του γνωστού Ουκρανού ακροβάτη Anatoliy Zalevskiy και αυτή της περσινής νικήτριας Ruslana όπου μαζί με μία ομάδα χορευτών παρουσίασαν το τραγούδι The Same Star.

 

2006– Στον ημιτελικό υπάρχουν διάφορες ελληνικές μουσικοχορευτικές παραστάσεις σε σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου ενώ τις χορογραφίες επιμελήθηκε ο πολύ γνωστός και στην Eurovision Φωκάς Ευαγγελινός. Επίσης ο Σάκης Ρουβάς, που συμπαρουσίασε και την Eurovision της χρονιάς, τραγούδησε την αγγλική εκδοχή της επιτυχίας του Σ’ έχω ερωτευτεί (Ι’m In Love With You).

Στον Μεγάλο Τελικό εκτός του ότι εμφανίστηκε η περσινή νικήτρια Έλενα Παπαρίζου παρουσιάζοντας με μία εκρηκτική εμφάνιση το Mambo στα αγγλικά, στην σκηνή ανέβηκε και το θεματικό 4000 Years Of Greek Song σε σύνθεση και χορογραφία των προαναφερόμενων. Το υπέρλαμπρο σόου μας ξεναγεί σε ένα ταξίδι της ελληνικής μουσικής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Επαγγελματικά σκετς, ευρηματικές χορογραφίες και ευφάνταστες ενδυμασίες είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν. Από τον μυστικισμό της αρχαιότητας, στην θρησκευτική κατάνυξη της Βυζαντινής εποχής, στη κρητική παράδοση με την λύρα, στον Καραγκιόζη έως και χορευτικά με την συνοδεία μπουζουκιού. Δεν είναι τυχαίο ότι από πολλούς θεωρείται από τα καλύτερα interval acts ever.

 

2007- Στον ημιτελικό ανεβαίνει το φινλανδικό χορευτικό θέατρο Tsuumi όπου συνδύασε folk ήχους και χορογραφίες με ηλεκτρική κιθάρα κι όπερα. Στον Τελικό εμφανίστηκε η cello metal μπάντα Apocalyptica όπου μας παρουσίασε σε ορχηστρική μορφή ένα medley με τα τραγούδια Worlds Collide, Faraway και Life Burns. Παράλληλα γύρω τους εκτυλίσσονταν διάφορα acts από ακροβατικά έως σόου με φωτιές.

2008-2010: Δύο ημιτελικοί και interval acts για τρία σόου

Η πρώτη χρονιά που διεξάγονται δύο ημιτελικοί και είναι το ίδιο σύστημα το οποίο επικρατεί μέχρι σήμερα. Σταδιακά η παραγωγή του θεσμού μεταλλάσσεται καθώς όλο και περισσότερα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας χρησιμοποιούνται για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

2008- 1ος ημι: Στον πρώτο ημιτελικό του Βελιγραδίου εμφανίζονται ο συνθέτης και τραγουδιστής παραδοσιακής μουσικής Slobodan Trkulja μαζί με τις ορχήστρες Metropole Orkest και Balkanopolis, συνδυάζοντας τον βαλκανικό ήχο με την μουσική των δυτικής Ευρώπης. 2oς ημι: Στον δεύτερο ημιτελικό δίνει μία πολύ παιχνιδιάρικη παράσταση το Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου.

Στον τελικό εμφανίζεται ο πολύ γνωστός κι επιτυχημένος συνθέτης και μουσικός σε ευρωπαϊκό επίπεδο Goran Bregovic όπου μαζί με μία μπάντα γεμίζουν την βραδιά με folk ήχους. Ο ίδιος κατάγεται από την Βοσνία και για όσους δεν το θυμόσαστε έχει συνθέσει και την συμμετοχή της Σερβίας το 2010 Ovo Je Balkan.

 

2009- 1oς ημι: Εμφανίζεται η χορωδία του ρωσικού στρατού Alexandrov Ensemble ή Red Army Choir ενώ αργότερα στην σκηνή μαζί τους ανεβαίνουν και οι t.A.T.u. όπου τραγούδησαν το Not Gonna Gets Us. 2ος ημι: Η χορωδία Igor Moiseyev έπαιξε διάφορα folk τραγούδια από διαφορετικές χώρες και φυσικά εμφανίστηκαν και τα ανάλογα χορευτικά. Για τον Τελικό της Μόσχας οι Ρώσοι επιστράτευσαν το εκπληκτικό μεταμοντέρνο θεατρικό σόου των Fuerza Bruta. To σόου προέρχεται από το Buenos Aires κι έχει ταξιδέψει σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Το 2010 είναι για εμένα από τις πιο ανέμπνευστες και ανούσιες χρονιές όσον αφορά τα interval acts. 1ος ημι: Χρησιμοποιείται το Human Sounds όπου μέσω ενός βίντεο δίνεται έμφαση σε κάποιος ανθρώπους και στις δραστηριότητές τους. 2ος ημι: Το concept έχει να κάνει με ένα παιδί το οποίο ταξιδεύει σε διάφορα μέρη με διαφορετικά μέσα κι αρχίζει να επηρεάζεται από την μουσική. Ώσπου τελικά φτάνει στην γεμάτη από κόσμο σκηνή του Όσλο και μας παρουσιάζει μαζί με άλλους χορευτές breakdance. Στον Τελικό εμφανίζεται το dance-pop ντουέτο Madcon και μας παρουσιάζει το τραγούδι Glow. Ταυτόχρονα στις οθόνες μας προβάλλονται πλάνα από διάφορες περιοχές της Ευρώπης όπου πάρα πολλοί άνθρωποι μαζεμένοι χορεύουν στους ρυθμούς των Madcon.

 

Εσάς άραγε ποιό είναι το αγαπημένο σας interval act και ποιός ο λόγος;

Μείνετε συντονισμένοι στον INFE Greece για το τελευταίο μέρος του αφιερώματος και φυσικά για οποιαδήποτε είδηση αφορά την Eurovision!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.