Η Eurovision για την ενδοοικογενειακή βία και τη μεταχείριση των γυναικών

Η Eurovision για την ενδοοικογενειακή βία και τη μεταχείριση των γυναικών

Ανέκαθεν, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision δεν ήταν μόνο μουσικός αλλά εξέπεμπε και πολιτιστικά/ κοινωνικά ιδανικά και αξίες. Μέσα από τις συμμετοχές όλων αυτών των χρόνων, διαγωνιζόμενοι μετέφεραν στους Ευρωπαίους μηνύματα περί αλληλεγγύης, σεβασμού στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, αγάπης και ενσυναίσθησης.

ενδοοικογενειακή βία
enikos.gr

Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα τραγούδια εκείνα που έδωσαν το δικό τους μήνυμα απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία και τη μεταχείριση των γυναικών, ένα κοινωνικό πρόβλημα που διογκώνεται συνεχώς και παραμένει διαχρονικό.

Το 1993, η Eva Santamaria ανέβηκε στη σκηνή της eurovision για να σηκώσει στην πλάτη της μια συμμετοχή για την Ισπανία. Το τραγούδι της έφερε τον τίτλο “Hombres” (=άντρες) και περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα αντρικά στερεότυπα, τα οποία πολλές φορές μπορούν να οδηγήσουν το αντρικό φύλλο σε ακραίες συμπεριφορές. Κάποιοι ενδεικτικοί (μεταφρασμένοι) στίχοι του τραγουδιού είναι: “that they’ve mistaken male for macho“, “they fly like crows around you and they say love for sex“.

Το 2014, η Ουγγαρία ασχολήθηκε με την ενδοοικογενειακή βία. Στη σκηνή της Κοπεγχάγης βρέθηκε ο Kállay-Saunders με το χαρακτηριστικό “Running“. Τόσο οι στίχοι του τραγουδιού, όσο και το κλιπ μας μεταφέρουν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, που έχουν άμεσο αντίκτυπο σε γυναίκα και παιδί. Ο τραγουδιστής και οι συντελεστές της συμμετοχής προτρέπουν όσες γυναίκες και παιδιά έπεσαν ή πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας να “τρέξουν μακριά από αυτή τη τρελή ζωή“.

https://www.youtube.com/watch?v=V-Di9A28e5E

Στην τελευταία της συμμετοχή, η Ρωσία εκπροσωπήθηκε από κάτι που δεν θέλει να διαχειριστεί. Η Manizha βρέθηκε στη σκηνή για να μεταφέρει στον κόσμο την “εικόνα” της Ρωσίδας γυναίκας. Σε μια χώρα που οι γυναίκες οφείλουν να είναι ευγενικές και όμορφες, σε μια Ρωσία που η ενδοοικογενειακή βία αποποινικοποίηθηκε από το 2017 και το 56% των παντρεμένων γυναικών κακοποιείται, η τραγουδίστρια στέλνει το μήνυμα ότι “κάθε Ρωσίδα γυναίκα πρέπει να ξέρει ότι είναι αρκετά δυνατή”. Η εκπρόσωπος πριν την εμφάνισή της στη σκηνή της eurovision δέχτηκε απειλές κατά της ζωής της ακόμη και από γυναίκες. Η ίδια, τέλος, έχει πραγματοποιήσει καμπάνια κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

https://www.youtube.com/watch?v=ag8qxpvTTy0&list=RDGMEMQ1dJ7wXfLlqCjwV0xfSNbA&index=6

Η Τσεχία εκπροσωπήθηκε πέρσι από ένα τραγούδι που θα μπορούσε – σύμφωνα με πολλούς- να ερμηνευθεί με ποικίλους τρόπους. Οι Vesna ανέβηκαν στη σκηνή για να ερμηνεύσουν το πολύγλωσσο “My Sister’s Crown“. Επί σκηνής, εμφανίστηκαν σύμβολα που προτάσσουν την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Τέλος, και οι στίχοι της συμμετοχής περιλάμβαναν και τις σχετικές χαρακτηριστικές φράσεις όπως: ”we’re not your dolls”, ”you can’t steal our souls”.

2 σκέψεις για το “Η Eurovision για την ενδοοικογενειακή βία και τη μεταχείριση των γυναικών

  1. Με πάσα επιφύλαξη, και σε περίπτωση εννοείται που κάνω λάθος διορθώστε με, νομίζω πως αναφορές ή έστω υπαινιγμούς σε βία εναντίον γυναικών, αλλά και σε γυναίκες θύματα κακοποιητικών ανδρών, είχε και η σερβική συμμετοχή του 2016 “Goodbye” που ερμήνευσε η Sanja.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.