Παρασκήνια 2011: ο Λούκας Γιώρκας επιβιώνει εν μέσω θύελλας αντιδράσεων

Παρασκήνια 2011: ο Λούκας Γιώρκας επιβιώνει εν μέσω θύελλας αντιδράσεων

Τα προανακρούσματα του εθνικού τελικού

Παρά τη βαριά σκιά της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, όπως επιβλήθηκε από το ΔΝΤ, η ΕΡΤ, μετά από μια προκαταρκτική ανιχνευτική διαδικασία, ξεκαθάρισε (17/11) ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό και μάλιστα ότι θα διοργανωθεί ανοιχτός τελικός, μετά από προτάσεις των δισκογραφικών εταιρειών, πυροδοτώντας εικασίες για το πόσα τραγούδια θα περιλάμβανε. Στις 14/12 η ΕΡΤ διευκρίνισε πως το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων θα βάρυνε τη δισκογραφική που θα αναλάμβανε τελικά. Το επίσημο δελτίο Τύπου ήρθε στις 10/1, αν και ήδη από τις προηγούμενες μέρες είχαν διαρρεύσει όλα τα πιθανά ονόματα. Οι φράση-κλειδί ήταν: “η ανάδειξη νέων πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών […] υπό την αίρεση ότι το τραγούδι με το οποίο προτίθενται να διαγωνιστούν θα είναι αποδεκτό από την ΕΡΤ”, κόβοντας ουσιαστικά τον δρόμο στον Γιάννη Σαββιδάκη, ο οποίος είχε επίσης καταθέσει υποψηφιότητα, με το Save me. Η δισκογραφική του (Φοβού τους Δαναούς / Emotion Art Group LTD) έσπευσε να τον στηρίξει, θυμίζοντας την πορεία του στον χώρο, ενώ ο ίδιος προέβη σε μια καυστική δήλωση: «Δεν μας είπαν ότι ήθελαν ηλικία από 18 έως 28, ύψος πάνω από 1.75 για τους άνδρες και 1.70 για τις γυναίκες, μια ουλή στο πόδι από παλιά με τέσσερα ράμματα και δύο σφραγίσματα στα κάτω δόντια!», ουσιαστικά διαμαρτυρόμενος για το ότι ποτέ η ΕΡΤ δεν είχε διευκρινίσει τι ακριβώς ζητούσε.

Οι έξι του τελικού ή ο θρίαμβος των reality talent shows

Η εξάδα που προκρίθηκε ήταν οι: Κόκκινα Χαλιά (4οι στο X Factor 2), Βαλάντω Τρύφωνος (νικήτρια στο Greek Idol 2010, 4η στην Κυπριακή επιλογή του 2006 με το After You), Νίκκη Πόντε (Ελληνο-καναδή, μετείχε ακόμα τότε στο X Factor 3) από την SONY, Αντιγόνη Ψυχράμη (Greek Idol 2010, Opening Act επιλογής 2010 και αδελφή του Αποστόλη Ψυχράμη, νικητή το 2004 στο “Eurostar Vodafone”) και Λούκας Γιώρκας (νικητής του X Factor 1) από την MINOS, μαζί με τον ράπερ Stereo Mike (Μιχάλης Έξαρχος) και οι Τριημιτόνιο (X Factor) από την εταιρεία «7» ΕΓΕ. Η Universal, αν και αρχικά εκδήλωσε ενδιαφέρον με την Ελένη Φουρέιρα (της οποίας το όνομα ακουγόταν πάρα πολύ, ωστόσο οι φήμες περί αλβανικής καταγωγής μάλλον της έκαναν κακό· η ίδια, βέβαια, ήδη από τις 9/11 είχε δηλώσει ότι δεν είχε χρόνο ούτε demo να ηχογραφήσει, αν και ένα μήνα πριν δήλωνε πως φοβόταν, αλλά ενδιαφερόταν), αλλά και με τον Γιώργο Σαμπάνη, τελικά αποσύρθηκε.

Η περίπτωση του “κομμένου” Θεοχάρη Ιωαννίδη

Ο δεύτερος «κομμένος», για τον οποίο είχαν γράψει τραγούδι ο Στέφανος Κορκολής και η Αλεξάνδρα Ζάκκα ήταν ο δημοφιλής ηθοποιός Θεοχάρης Ιωαννίδης, που έγινε γνωστός μέσα από το charity show “Just the two of us” (4ος), όπου ήταν ζευγάρι με την Ελπίδα (GRE 79, CYP 86), η οποία έσπευσε με πολλές συνεντεύξεις (όπως και ο Γιώργος Καπουτζίδης) να υποστηρίξει αυτόν και την προσπάθειά του για ένα μήνα, από τότε δηλαδή που έγιναν οι επαφές με την ΕΡΤ για τη συμμετοχή του ως υποψηφίου («Δεν θα συνεχίσει με το σώου, έχει τώρα να πάει στη Γιουροβίζιον», όπως είπε η ίδια η Ελπίδα). Η δικαιολογία ήταν ότι η ταυτότητά του έγραφε… «ηθοποιός» και όχι «τραγουδιστής» κι ότι δεν έχει δισκογραφία, κάτι που ισχύει όμως και για κάποιους από τους προκριθέντες. Έξαλλος ο μάνατζέρ του Ηλίας Ψινάκης, αφού εξήρε τις σπουδές και τη γλωσσομάθειά του, αλλά και το γεγονός ότι είχε γεννηθεί στο Ντύσελντορφ, όπου επρόκειτο να γίνει ο διαγωνισμός, έκανε την περίφημη δήλωση: «κάποιοι στην ΕΡΤ ήθελαν για φέτος low profile. Έβαλαν μια επιτροπή από ανθρώπους που δεν ήταν ποτέ στο προσκήνιο. Κάποιοι θέλουν να πάμε σαν τις γύφτισσες στον διαγωνισμό». Ο Λευτέρης Πανταζής, βέβαια, έσπευσε να πει τότε: «Ο Θεοχάρης δεν είναι έτοιμος για τη Γιουροβιζιον».

Ο Ηλίας Ψινάκης ψέγει την ψαγμένη επιτροπή

Μέλη της επιτροπής ήταν η Λίτσα Πισκερά (για πολλοστή φορά), η Φωτεινή Γιαννουλάτου, η συγγραφέας Λένα Διβάνη, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου (πριν ακόμα γίνει Υπουργός Πολιτισμού), ο δικηγόρος Γιώργος Ζάνος, σύμβουλος στο Υπουργείο Πολιτισμού και ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΡΤ, Λουκάς Πανουργιάς, οι οποίοι είχαν διοριστεί στο Δ.Σ. της κρατικής τηλεόρασης. Οι διάφορες εκπομπές διχάστηκαν: άλλοι υποστήριξαν την απόφαση της ΕΡΤ να κόψει τους δύο καλλιτέχνες και άλλοι όχι. Το παράδοξο είναι πως ο Θεοχάρης Ιωαννίδης ήδη από τις 13/12 φερόταν να έχει επαφές με την ΕΡΤ για την εκπροσώπηση. Το τι μεσολάβησε και απορρίφθηκε τελικά δεν μαθεύτηκε, αλλά μάλλον η δυσαρέσκεια ήταν τελικά προς το πρόσωπο του Ηλία Ψινάκη. Σε δεύτερη δήλωσή του, ο γνωστός μάνατζερ αναφέρθηκε σε «γελοία φορεμένη επιτροπή» στην οποία προστέθηκαν ένας κύριος και δύο κυρίες που δεν ήταν πριν. «Δεν μπορεί μια άπλυτη, συγνώμη, μια… άλουστη και μια ανθυποκουλτουριάρα (και τύπου συγγραφέας) να αποφασίζουν, όταν οι ίδιες στο παρελθόν έχουν θάψει τη Γιουροβίζιον. Αν δεν θέλουν εμένα, να παραιτηθώ, μην ξεσπάνε όμως στα παιδιά […]  Εγώ θα αγοράσω γεννήτρια, για να μην πληρώνω στη ΔΕΗ την ΕΡΤ!». Ο Alpha ανακάλυψε παλιότερη συνέντευξη της Λένας Διβάνη, όπου φάνηκε πως δεν μίλησε ποτέ κατά του διαγωνισμού, αλλά μάλλον κατά των δημοσιογράφων. Η Ναταλία Γερμανού, από την πλευρά της, είπε: «αν είναι να πάμε και να στείλουμε μια πατάτα, καλύτερα να γλιτώσουμε τα λεφτάκια μας και να μην πάμε καθόλου». Ευτυχώς δεν εισακούστηκε…

Ψινάκειες παλινωδίες

Προσπαθώντας κάπως να «μαζέψει» τα όσα καυστικά δήλωσε, ο Ηλίας Ψινάκης ανέφερε πως ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη που έλεγε για την Κονιόρδου «λούσου πια, μωρή!» και ότι όπως εκείνος δεν έχει λόγο να μιλήσει για τις τραγωδίες που ανεβάζει εκείνη, έτσι θεωρεί τραγωδία το να ασχολούνται δύο σοβαρές κυρίες με ένα πιο ελαφρό θέαμα. Απείλησε μάλιστα με εισαγγελέα την ΕΡΤ, αν απορρίψει για δεύτερη φορά τον νεαρό, ενώ παράλληλα παραιτήθηκε από μάνατζέρ του, για να μην του δημιουργήσει πρόβλημα. Λίγες μέρες όμως μετά, επανήλθε στο θέμα, ίσως επειδή η «Ραδιοτηλεόραση» έσπευσε να δημοσιεύσει τα ονόματα των 6, δίχως να περιμένει την επανεξέταση των φακέλων (κάτι που ποτέ δεν σκόπευε να κάνει σύμφωνα με κάποια blogs), επιτέθηκε και πάλι στην «άλουστη» Λυδία Κονιόρδου, η οποία παραιτήθηκε από την ΕΡΤ (ακολουθούμενη στις 24/1 από τους Διβάνη, Πανουργιά και Ζάνο, αναφέροντας από κοινού ότι είχαν πρόθεση να συμβάλουν στον διαγωνισμό, αλλά ότι αυτό θα γινόταν μια άλλη χρονιά), ενώ δήλωσε επιπλέον: «η ΕΡΤ θυμίζει ΥΕΝΕΔ και χούντα: τότε είχε Συνταγματάρχη της, ενώ τώρα έχει τον Ταγματάρχη (εννοώντας τον Λάμπη Ταγματάρχη)».

Άλλοι αυτοπροτείνονται και άλλοι κόβονται από την ΕΡΤ

Λίγο πιο πριν, πάντως, όταν είχε ερωτηθεί ο νεαρός είχε πει πως δεν θεωρούσε τον εαυτό του έτοιμο για τη Γιουροβίζιον, αλλά αν του γινόταν πρόταση θα πήγαινε. Κάτι αντίστοιχο ξεστόμισε και ο Δημήτρης Ουγγαρέζος, αλλά και η… Άρτεμις Αλεξανδράτου! Σε συνέντευξή της εκδήλωσε ενδιαφέρον και το συγκρότημα Marina and the Diamonds, που σημειώνει κάποια επιτυχία στο εξωτερικό, όπως και η Ελληνο-Σουηδή Sofia Berntson (feat. Apollon), αλλά και οι Zante Dilemma feat. Emily Greenslade. Ακόμα ένας καλλιτέχνης που «κόπηκε», όπως αποκάλυψε ο ίδιος ήταν ο ράπερ Bo (Χαράλαμπος Ξενίδης), ο οποίος το δικαιολόγησε, διότι έστειλε κάπως αργά το τραγούδι του. Το «Έθνος» (19/1) δημοσίευσε διαμαρτυρία της δισκογραφικής εταιρείας Polymusic, η οποία κατήγγειλε πως το κρατικό κανάλι απέκλεισε την ίδια και τους εκπροσώπους της, το συγκρότημα Νόμισμα από την όλη διαδικασία. Και μέσα σε όλο τον γενικό χαμό, βγήκε ο στυλίστας Κωνσταντίνος Εμμανουήλ να δηλώσει: «Εγώ έχτισα τη Γιουροβίζιον»! Η δε Ελένη Φουρέιρα είπε πως δεν προλαβαίνει την Γιουροβίζιον του 2011, αλλά ευχαρίστως θα πήγαινε στην επόμενη, αν έκανε εσωτερική επιλογή (ανάθεση δηλαδή) η ΕΡΤ. Από μόνη της διέρρεε μια πιθανή υποψηφιότητα η Νάταλι Θάνου (Natalija Šošo), επίσημα όμως δεν είχε καταθέσει στην ΕΡΤ, ενώ ακούστηκε και το όνομα του ηθοποιού Παναγιώτη Πετράκη, των Vegas και κυρίως της Ανδριάνας Μπάμπαλη (στα πάνω της τότε χάρη στο soundtrack της σειράς «Το Νησί»), κάτι που είχαν αναπαράγει πολλά έντυπα. Ονόματα που είχαν διαρρεύσει, όπως οι Stavento, αλλά και η Βίκυ Λέανδρος (και μάλιστα σε σύνθεση Κορκολή ή Χατζηγιάννη), δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.

Δυσαρέσκεια για την παρουσία της Nikki Ponte

Αντιδράσεις προκλήθηκαν και για την απρόσμενη συμμετοχή της Νίκ(κ)η Πόντε (Nikki Ponte), ένα όνομα που δεν είχε αναφέρει κανένας μέχρι που εμφανίστηκε στο Δελτίο Τύπου της ΕΡΤ. Ο Αντώνης Γούναρης και κάποιοι δημοσιογράφoι είπαν πως δεν είναι σωστό, ενώ διαγωνίζεται ακόμα σε τάλεντ σώου, να είναι υποψήφια, ενώ ο Ηλίας Ψινάκης αποκάλυψε πως δεν ανήκε σε κάποια δισκογραφική και ότι η ίδια η ΕΡΤ πίεσε τον ΑΝΤ1 να τη βάλει υποψήφια, κάτι αντικανονικό, αφού οι προτάσεις έπρεπε να γίνουν από τις εταιρείες. Παραδόξως, έσπευσαν να την υποστηρίξουν διάφοροι συμπαίκτες της, πρώην και νυν, εξαίροντας τη φωνή και τη σκηνική της παρουσία, όχι όμως και ο Γιώργος Θεοφάνους, ο οποίος έψεξε τα άλλα τρία μέλη της επιτροπής του X Factor 3, διότι την εξυμνούσαν εξόφθαλμα, ότι έστησαν ένα σώου στα μέτρα της και ότι η παραγωγή έχει απροκάλυπτα προκαθορίσει το αποτέλεσμα υπέρ της, για να προωθηθεί στη Γιουροβίζιον. Στους καταγγέλλοντες προστέθηκαν και οι προστατευόμενοι του Κύπριου συνθέτη, Τριημιτόνιο, οι οποίοι επίσης είπαν πως δεν είναι δυνατόν να είναι ακόμη υποψήφια στο τάλεντ σώου και να διεκδικεί και τη συμμετοχή της στη Γιουροβίζιον. Καυστικά σχόλια από δημοσιογράφους έγιναν και για το γεγονός ότι δεν μιλά σχεδόν καθόλου Eλληνικά, κάτι που είχε γίνει και με την περίπτωση της Κατερίνας Αυγουστάκη, ένα χρόνο πριν. Για την ιστορία, η Νίκκη Πόντε είναι ανηψιά του Σωτήρη Μουστάκα.

Μιχάλης Χατζηγιάννης και Onirama

Όπως μαθεύτηκε, έγινε επίσημη (;) πρόταση στον Μιχάλη Χατζηγιάννη, ο οποίος αρνήθηκε. Τούτο όμως αναιρεί το επιχείρημα της ΕΡΤ: πως έγινε πρόταση σε εκείνον και είπαν όχι στον Σαββιδάκη; Η άποψή μας είναι ότι επίτηδες διαρρέει το όνομά του σχεδόν κάθε χρόνο, όπως έκαναν παλιότερα η Άννα Βίσση κι ο Tarkan στην Τουρκία, για να γίνεται ντόρος. Η δεύτερη πρόταση φαίνεται να έγινε στους Onirama, οι οποίοι επίσης αρνήθηκαν. Σύμφωνα με άλλη πηγή, είχαν υποβάλει το Maybe Tonight εκπρόθεσμα. Η ΕΡΤ το ξανασκέφτηκε αργότερα και τους ζήτησε να μετάσχουν στον εθνικό τελικό, αλλά εκείνοι αρνήθηκαν. Καλύτερα όμως, διότι το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει ως demo το 2009, οπότε θα έπρεπε να ακυρωθεί.

Το σήριαλ συνεχίζεται

Ο Γιάννης Σαββιδάκης, σε δεύτερη συνέντευξη δήλωσε ότι είχε υποβάλει τραγούδι, παρόλο που δεν είχε ζητηθεί ακόμα, και του το γύρισαν πίσω! Η δε ΕΡΤ, κάτω από τη γενική κατακραυγή, στην οποία προστέθηκε και η καταγγελία της Heaven (που πατρονάριζε τον Ιωαννίδη) για αδιαφανείς διαδικασίες, αποφάσισε, βγάζοντας επίσημη ανακοίνωση, να επανεξετάσει τις δύο περιπτώσεις, έτσι ο προαναφερθείς καλλιτέχνης είπε το αμίμητο: «κάναμε μια συμμάζεψη [sic] και ξαναστείλαμε τον φάκελο με την υποψηφιότητά μας», για να λάβει το σχόλιο του Στάθη Παπούλια: «η ΕΡΤ μάλλον άκουσε τα Ελληνικά του και τον απέρριψε»! Λίγο παραπάνω «λάδι στη φωτιά» έριξε και ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης, όταν δήλωσε πως το ότι είναι κάποιος όμορφος, δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τον στείλουμε, φωτογραφίζοντας τον Θεοχάρη Ιωαννίδη.

Πολιτικές παρεμβάσεις

Σε ανύποπτο χρόνο, έγινε και μια δήλωση του Τηλέμαχου Χυτήρη: «δεν μας ενδιαφέρει καθόλου αν έρθουμε 2οι ή 22οι στη Γιουροβίζιον ή ακόμα κι αν δεν λάβουμε μέρος καθόλου», πυροδοτώντας εικασίες για το κατά πόσον η απόφαση της ΕΡΤ και το παράδοξο μια «κουλτουριάρικη» επιτροπή να παραδοθεί στα talent show έκρυβε από πίσω κρυφό πόθο για αποτυχία και μελλοντική απόσυρση, όπως είχε συμβεί με τη Junior Eurovision. Οι πολιτικές παρεμβάσεις, όμως, δεν τέλειωσαν εκεί: με επερώτηση στη Βουλή ο πρώην ποδοσφαιριστής και τότε Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Ανατολάκης ζήτησε εξηγήσεις από τον Υπουργό Πολιτισμού για τη διαδικασία, πως και γιατί έμειναν εκτός οι δύο καλλιτέχνες (μην ξεχνάμε το φλερτ του Ηλία Ψινάκη με το συγκεκριμένο κόμμα εκείνη την περίοδο), αν η Λυδία Κονιόρδου, ως πρόεδρος της Επιτροπής πληρώθηκε για τη συμμετοχή της σε αυτήν και, κυρίως, από πού καλύπτονται τα έξοδα, μιας και η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα χρεωκοπίας. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης, ανέφερε ότι είχε μόλις 20 μέρες στο πόστο αυτό και δεν γνώριζε καθόλου ποιος ασχολείται με τη Γιουροβίζιον κι ότι ο ίδιος προσωπικά θα επιθυμούσε να μην συμμετάσχει η ΕΡΤ καθόλου. Στις 24/1, μετά από την τετραπλή παραίτηση, ο Τζώνυ Καλημέρης είπε ότι αμφιβάλει αν η Ελλάδα θα πάρει μέρος στον διαγωνισμό κι ότι θα ήταν σοφότερο να αποσυρθεί, παρά να συμμετάσχει σαν φτωχός συγγενής. Έτσι κι αλλιώς, το πρόστιμο θα ήταν πολύ λιγότερο από τα 600.000 στα οποία ανερχόταν η εκτίμηση για το κόστος της συμμετοχής του 2011. Η ΕΡΤ όμως ανεπίσημα διέρρεε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο αποχώρησης.

Νέος “άνεμος” πνέει στην ΕΡΤ

Αμέσως ανέλαβε επικεφαλής η Διευθύντρια Τηλεόρασης, Λένα Χοϊδά (και πρώην παραγωγός στα «Παιχνίδια χωρίς Σύνορα»), μαζί με άλλους διευθυντές τμημάτων της ΕΡΤ. Στις 27/1 βγήκε επίσημο δελτίο Τύπου, που ακολούθησε μια επιστολή προς τις δισκογραφικές, όπου δικαιολογείται γιατί «κόπηκαν» οι τέσσερεις καλλιτέχνες (Ιωαννίδης, Σαββιδάκης, Bo, Νόμισμα), για διαφορετικούς λόγους ο καθένας (η ΕΡΤ ήθελε μεγάλες δισκογραφικές, νέους και πρωτοεμφανιζόμενους και αποκλειστικά τραγουδιστές). Η ΕΡΤ επιπλέον είπε δεν δέχτηκε καμιά ένσταση-αντίρρηση μετά τη λήξη της διαδικασίας και ότι ήταν στη διακριτική της ευχέρεια το ποιους θα επέλεγε να εκπροσωπήσουν τη χώρα. Τέλος, ανέφερε ότι τα μέλη της επιτροπής δεν παραιτήθηκαν, απλά τελείωσε το έργο τους.

Εξώδικα και καταγγελίες

Ο Ηλίας Ψινάκης έγινε – για άλλη μία φορά – έξαλλος, ενώ όλοι απείλησαν με μηνύσεις, με πρώτο τον Βίκτωρα Πολυδώρου, manager των Νόμισμα, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί και την προηγούμενη χρονιά. Στο εξώδικο που έστειλε ανέφερε πως πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, άρα η ΕΡΤ φάσκει και αντιφάσκει. Ο εταιρία του Γιάννη Σαββιδάκη έστειλε επιστολή στην EBU, για να λάβει απάντηση υποστήριξης από τον Event Supervisοr Sietse Bakker, ότι η ΕΡΤ έχει μεν το δικαίωμα να επιλέγει όποιον θέλει, ωστόσο οφείλει, αν υπάρχουν προϋποθέσεις, να τις πει από την αρχή και όχι εκ των υστέρων, ενώ. Ο Βο επίσης ετοίμασε εξώδικο, ο δε Θεοχάρης Ιωαννίδης την επόμενη Δευτέρα έστειλε νέο τραγούδι στην ΕΡΤ, το “I’m Flying” των Νίκου Τερζή / Αντώνη Καϊτατζίδη για εκ νέου επανεξέταση, αφού ο Στέφανος Κορκολής απέσυρε το δικό του για λόγους ευθιξίας, καθώς η ΕΡΤ μάλλον ενοχλήθηκε από τη δική του ανάμιξη. Λίγες μέρες μετά, σε συνέντευξή του, είπε ότι η ζωή συνεχίζεται, ωστόσο είχε μια πικρία, διότι δεν του είχαν δώσει καμία εξήγηση, μια αναφορά που ακολούθησε το νέο ξέσπασμα του Ηλία Ψινάκη: «Ακόμη δεν έχετε δει και ακούσει τίποτα! […] Ανακάλυψα πως υπάρχει πολύ παρασκήνιο, βρωμιά και εκβιασμοί, γύρω από αυτή την ιστορία, που δεν συνάδουν με τη διαφάνεια και το φως που έχει εξαγγείλει ο αρμόδιος υπουργός, Τηλέμαχος Χυτήρης».

Υποστηρικτές της ΕΡΤ “βασιλικότεροι του βασιλέως”

Οι Τριημιτόνιο έσπευσαν να στηρίξουν τη δημόσια τηλεόραση: «για να αποφασίσουν έτσι, κάτι θα ξέρουν», ενώ και τα Κόκκινα Χαλιά, επιβεβαίωσαν ότι ήταν η δεύτερη χρονιά που τους έγινε πρόταση από την ΕΡΤ και δήλωσαν ότι δεν ήξεραν τίποτα για το «κόψιμο» και το πώς έγινε. Λίγες μέρες μετά, όμως, έσβησε το χαμόγελο από τα χείλη τους, καθώς η ΕΡΤ, η οποία είχε δώσει περιθώριο μέχρι τις 4/2 για την υποβολή τραγουδιών, τα οποία θα ενέκρινε αν ήταν ή όχι κατάλληλα για να μας εκπροσωπήσουν, «έκοψε» το ποπ τραγούδι που υπέβαλαν. Η δισκογραφική τους, η οποία διέψευσε το γεγονός, αρνήθηκε να υποβάλει δεύτερο, έτσι το ίδιο το γκρουπ δήλωσε ότι αποσύρεται από την διαδικασία. Λίγες μέρες όμως μετά, σε συνέντευξή τους άφησαν να εννοηθεί ότι δεν αποσύρονται, απλώς τους προτάθηκε ένα τραγούδι καταξιωμένου συνθέτη, το οποίο δεν αισθάνονταν άνετα στο να το ερμηνεύσουν, καθώς θα προτιμούσαν κάτι δικό τους.

Προβολή των video-clip πριν από τον τελικό

Την ίδια μέρα (3/2) μαθεύτηκε ανεπίσημα η ημερομηνία διεξαγωγής της επιλογής (25/2), την οποία θα παρουσίαζε η Λένα Αρώνη, ενώ στις 14/2 θα βιντεοσκοπούνταν τα τραγούδια, για να προβληθούν μια εβδομάδα πριν από τον διαγωνισμό σε ειδική εκπομπή. Ξαφνικά όμως στις 9/2 η ΕΡΤ, προφανώς για να αποφύγει τυχόν διαρροές, αποφάσισε να ανακοινώσει τα snippets (ένα λεπτό από κάθε τραγούδι) ραδιοφωνικά (στο Δεύτερο Πρόγραμμα). Επιπλέον, ανακοινώθηκε η σειρά εμφάνισης των τραγουδιών, αλλά και η αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής του τελικού, στις 2/3 (οπότε και έγινε τελικά) ή τις 3/3, λόγω δυσκολίας συντονισμού όλων των υποψηφίων. Στις 15/2 προβλήθηκαν τελικά τα video-clip, γυρισμένα σε στούντιο μαζί με μίνι-συνεντεύξεις των υποψηφίων, αρχίζοντας και επίσημα τις διαδικτυακές (και όχι μόνο) ψηφοφορίες, στις οποίες ξεχώριζαν καθαρά η Νίκκη Πόντε και ο Λούκας Γεώρκας.

Η αυτομόληση των χορευτών και οι αντιγραφές

Ένα ακόμα σκανδαλάκι δημιουργήθηκε, όταν οι χορευτές της Αντιγόνης Ψυχράμη (ένας εκ των οποίων μάλιστα, ο Νίκος Μαριάνος ήταν πίσω από τον Σάκη Ρουβά το 2009), τους οποίους θα χορογραφούσε η Μαρία Λυραράκη, την εγκατέλειψαν, για να συνεργαστούν με την Νίκκη Πόντε. Φυσικά δεν έλειψαν από το Star Channel και οι κατηγορίες για αντιγραμμένα τραγούδια: έτσι, των Τριημιτόνιο θύμιζε το I got a feeling των Black Eyed Peas και το Toi et Moi του Grégoire, κάτι που σχολίασε – με ειρωνική διάθεση – και ο Νίκος Τερζής, ενώ το γκρουπ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ομοιότητες, αλλά όχι αντιγραφή. Εμάς πάλι μας θυμίζει ιταλικά τραγούδια των ‘70’ς και ‘80’ς. Το ίδιο έγινε και με τα άλλα τραγούδια, με λιγότερη όμως ευστοχία.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος διδάσκει ζεϊμπέκικο

Η ιδέα για το ζεϊμπέκικο του Λούκα Γιώρκα ανήκει στο Γιώργο Λύρα, σύζυγο της Πέγκυς Ζήνα (GRE NF 02), η οποία πήγε στις πρόβες του ελληνικού τελικού, όπως και ο Δημήτρης Μητροπάνος που έδειξε κάποια πατήματα του συγκεκριμένου χορού στον νεαρό, προκαλώντας αίσθηση. Δεν είναι τυχαίος ο πηχυαίος τίτλος: «Ο Μητροπάνος έστειλε τον Γιώρκα στη Eurovision!» ή ο άλλος «ο Μητροπάνος απογείωσε για Γερμανία τον Λούκα. Πως ανατράπηκαν τα προγνωστικά». Δήλωσε σχετικά ο Λούκας Γιώρκας: «Είναι συγκλονιστικό να σου μαθαίνει ο Μητροπάνος να χορεύεις», για να εισπράξει βιτριολική απάντηση από εφημερίδα: «Πιθανότατα είναι ακόμα καλύτερα να σου μαθαίνει να τραγουδάς»! Στη Γιουροβίζιον πάντως το χόρεψε ο Παύλος Μανογιαννάκης (ναι, αυτός του “Dancing with the Stars”).

Εθνικός τελικός ή “νεκρώσιμη ακολουθία”;

Η ίδια η επιλογή (4/3), από τις χειρότερες όλων των εποχών, παρουσιάστηκε από την εμφανώς ενοχλημένη Λένα Αρώνη, που αναγκάστηκε να πέσει σε τόσο χαμηλό επίπεδο να παρουσιάσει Γιουροβίζιον, και περιορίστηκε σε… ανάγνωση επικήδειου. Το καλώδιο του ακουστικού της κρεμόταν, το δε σκηνικό ήταν άθλιο, σκοτεινό. Το κοινό (φαν και δημοσιογράφοι) τοποθετήθηκε σε άλλο στούντιο, κάνοντας την υποδοχή των τραγουδιών ακόμα πιο ψυχρή, καθώς έλειπε το χειροκρότημα και το feedback στους καλλιτέχνες. Ένα τρίτο (!) στούντιο φιλοξένησε τους συγγενείς και συνεργάτες των καλλιτεχνών. Δεν θα περιγράψουμε τον απερίγραπτο τελικό, θα σταθούμε μόνο σε κάποια παραλειπόμενα, όπως η ηχηρή απουσία του Γιώργου Αλκαίου, ο οποίος δεν εμφανίστηκε ούτε καν σε βίντεο. Οι φήμες λένε ότι δεν του επέτρεψαν να εμφανιστεί στον τελικό να τραγουδήσει τη συμμετοχή του ή ότι αρνήθηκε, διότι ζήτησαν μόνο εκείνον και όχι τους Friends. Η «μουγγή» Β’ βάθμια επιτροπή ήταν οι Μαρίνα Λαχανά, διευθύντρια προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και σύζυγος του Διονύση Τσακνή μετέπειτα προέδρου της ΕΡΤ, Μιχάλης Τσαουσόπουλος, Μπέσυ Μάλφα, Ανδρέας Πυλαρινός, Γιώργος Παυριανός. Δεν έμεινε ασχολίαστη από τις εφημερίδες η απουσία, μετά από έξι συναπτά έτη, του Μίμη Πλέσσα: «Το τηλέφωνο δεν χτύπησε ποτέ, φέτος δεν έγινε καμία κρούση», δήλωσε κάποιος συνεργάτης του. Ίσως η απομάκρυνσή του να οφείλεται στις δηλώσεις του ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός ασχολείται με το vision και όχι με το τραγούδι. Η ψήφος κοινού και επιτροπής ήταν ισομερής (50%-50%). Η λύτρωση στην ξεψυχισμένη βραδιά ήρθε όταν η πρόεδρος της επιτροπής ανακοίνωσε το νικητήριο. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα δεν έγιναν ποτέ γνωστά, ωστόσο θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι η Νίκκη Πόντε ήρθε 2η και οι Τριημιτόνιο 3οι (όπως διέρρευσε πρωτεύσαν στην επιτροπή). Αγαπημένη λέξη της παρουσιάστριας η «διαδρομή»· την είπε τουλάχιστον δέκα φορές. Στα παρασκήνια, ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, δημοσιογράφος του κινηματογραφικού ρεπορτάζ, έκανε φιλότιμες προσπάθειες να μεταδώσει το κλίμα αναμονής και αγωνίας από το green (ή μήπως… black;) room, που ήταν ασορτί με το πράσινο παπιγιόν του. Ο ίδιος έμελλε να κάνει τον σχολιασμό το 2018.

Ο Τύπος “κατακεραύνωσε” τον εθνικό τελικό

 Το τραγούδι του Λούκα Γιώρκα εμφανίστηκε πρωτότυπο, μολονότι το λεβεντοζεϊμπέκικο «χάθηκε» από τον τηλεσκηνοθέτη («Τσάμπα πήγαν τα μαθήματα του Δημήτρη Μητροπάνου στον νεαρό τραγουδιστή», «Έχασαν το ζειϊμπέκικο, τους ξέχασαν οι τηλεθεατές»). Άλλα σχόλια όμως ήταν πιο καυστικά: «Ποιος έβαλε κάτω την ‘καλλιτεχνική’ γκλάβα του και σκαρφίστηκε το κόκκινο παλιοτράπεζο και τους ντεμέκ μπρέικντανσερς που χοροπηδούσαν κακοσούσουμα ολούθε;… τι τα ήθελαν τα παρλιακά; Δεν μας λυπούνται;».  Καλεσμένοι ήταν οι εκπρόσωποι της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Μάλτας που τραγούδησαν την ώρα της τηλεψηφοφορίας. Ορθώς η βραδιά χαρακτηρίστηκε: «Ατμόσφαιρα μνημονίου, ημίφως και μαυρίλα» «Watch my sleep», «μαύρο σαν καλιακούδα», «αισθητικό καρακιτσαριό»., «γιουροβιζιονικός νταμπλάς», «με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά». Ίσως το καλύτερο σχόλιο ήταν του Παύλου Σταματόπουλου: όταν η Ναταλία Γερμανού είπε πως την Τετάρτη παρακολουθήσαμε ζωντανά τον διαγωνισμό με την Λένα Αρώνη, εκείνος την διέκοψε: “Ζωντανά με την Λένα Αρώνη μην το λες καλύτερα”! Δεν έμεινε πίσω ο Ηλίας Ψινάκης: «Η εικόνα που παρουσίασαν ήταν τριτοκοσμική και ερασιτεχνική, ελπίζω να μη φτάσει στο εξωτερικό αυτό. Ήταν δραματικό το θέαμα του τελικού» και για την παρουσιάστρια: «Αυτή η γυναίκα αυτό μπορεί να κάνει, μια χαρά είναι στις εκπομπές της ΕΡΤ αλλά δεν είναι για Eurovision»…

Ο Τύπος σύσσωμος κατά της Λένας Αρώνη

‘Άλλες κριτικές: «Τί ακριβώς παρουσίαζε η Λένα Αρώνη; Μια ανάλαφρη γιουροβιζιονική βραδιά ή αφιέρωμα στον Τάσο Λειβαδίτη; Μπερδευτήκαμε. Άχρωμη, άνευρη και υποτονική. Αφού δεν το’ χε η γυναίκα, τι ήθελε κι έμπλεκε; Και τι να κάνει; Θα πείτε. Της δόθηκε μια ευκαιρία να βγει στο γυαλί, να την αφήσει; Μ’ αρέσει που την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξή της είχε δηλώσει: ‘η καινούρια αυτή εμπειρία θα με πάει ένα βήμα όχι μπροστά, όχι δεξιά ούτε αριστερά, σίγουρα όχι πίσω’ (καλά μην βάζετε και στοίχημα αγαπητή), ‘αλλά σε μια άλλη διαδρομή’. Ποια διαδρομή, Δεν θέλουμε να την αποκαλύψουμε εμείς, για να μην χαλάσουμε την έκπληξη. Ας δει το βίντεο της χθεσινής εκπομπής και θα καταλάβει μόνη της» Ως τον πιο λιτό και χλιαρό ελληνικό τελικό των τελευταίων χρόνων χαρακτηρίζει άλλη εφημερίδα το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης. «Ξεκίνησε με ένα medley των υποψηφίων τραγουδιών που ερμηνεύτηκε και από τους έξι. Η Λένα Αρώνη, αμήχανη σε όλη την διάρκεια της υποτονικής βραδιάς, φορώντας το κοστουμάκι της euro-γιορτής, κράτησε χαμηλούς τους τόνους, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία το νέο μότο της ΕΡΤ, η Eurovision στις σωστές της διαστάσεις». Αλλού έγραφαν: «Χωρίς παλμό» για μια βραδιά οπισθοδρόμησης στη δεκαετία του ’80 με ηχητικά προβλήματα , πλάνα που χάνονταν και την κάμερα-γερανό να δείχνει εικόνα από το πλάι. Τα καλώδια ήταν διασκορπισμένα και τα πρόσωπα κακοφωτισμένα. Αρκετές φορές η ίδια η Αρώνη υπενθύμιζε στους καλεσμένους: «έλα εδώ που έχει φως!». «Σαν αταίριαστα υλικά σε μια τούρτα που δεν πέτυχε έμοιαζαν τα υποψήφια τραγούδια», «Από ρεκόρ… ρακόρ. Της ασυνεννοησίας και του ερασιτεχνισμού (με την κακή έννοια)», «Ολοσούρμπουδο ερασιτεχνικό μπάχαλο», «Υπάρχει κιτς και κιτς, υπάρχει καλτ και καλτ, υπάρχει σεβεντίλα και σεβεντίλα. Γιατί διάλεξαν τη χειρότερη εκδοχή και τη σερβίρισαν μάλιστα και ως κουλτουριάρικη νεανική;», «Φτωχό θέαμα, πολλά τα λάθη», «Η κρίση πάει Γιουροβίζιον», «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι φτωχή, πρέπει και να φαίνεται φτωχή», είναι μερικά μόνο από τα σχόλια της επόμενης μέρας. Όταν αντέδρασε η Λένα Αρώνη στις επικρίσεις, λέγοντας: «Είμαι θυμωμένη για τα σχόλια που είναι έξω από την ουσία και που έγιναν με πάρα πολύ άσχημο ύφος. Και έχει καταντήσει βαρετό και ενοχλητικό όσοι μπλέκονται στο διαγωνισμό την επόμενη μέρα να τους «τρώνε»», εισέπραξε την απάντηση: «Θύμωσε η Λένα Αρώνη; Ξύδι!».

Επενέργειες και παρενέργειες

Συνολικά ψήφισαν 85.801 τηλεθεατές (εξαιρετικά χαμηλό νούμερο), οι 47. 821 με μήνυμα και οι 37.980 από σταθερό τηλέφωνο. Η τηλεθέαση καταποντίστηκε στο 17, 4%. Η σύσσωμη αντίδραση του Τύπου για την Λένα Αρώνη και η δυσαρέσκεια της ίδιας, οδήγησαν στην αντικατάστασή της από την πανάγνωστη τότε Μαρία Κοζάκου, παραγωγό στο Β’ πρόγραμμα της ραδιοφωνίας, η οποία στις μεταδόσεις της Γιουροβίζιον αποδείχθηκε αξιοπρεπής, τίποτα όμως παραπάνω. Η Λένα Αρώνη (άχρωμη, άοσμη και άγευστη, σαν να κάνει αγγαρεία) έδωσε μολαταύτα τη βαθμολογία της Ελλάδας, αντικαθιστώντας μετά από πολλά χρόνια τον Αλέξη Κωστάλα (ως αντίποινα για τη συνεργασία του με τον ΑΝΤ1), αλλά και τρεις ειδικές εκπομπές για την παρουσίαση των video-clip λίγο πριν από τις βραδιές ημιτελικών και τελικού. Ο ίδιος προκάλεσε αίσθηση, όταν αποκάλυψε ότι του είχε ζητηθεί από χρόνις να κάνει τη δουλειά της Μακώς Γεωργιαδου και της Δάφνης Μπόκοτα, αλλά δεν το αποδέχθηκε, διότι έκαναν τη δουλειά τους καλά. Ωστόσο, δέχθηκε να παρουσιάζει τις ελληνικές βαθμολογίες, γιατί θα του δινόταν έτσι η ευκαιρία να μιλήσει και σε γλώσσες που δεν ήξερε.

Μερικές δηλώσεις

Ο Λούκας Γιώρκας δήλωσε ότι σκέφτηκε πολλές φορές, υπό την πίεση των αρνητικών σχολίων, να ακυρώσει τη συμμετοχή του. Ο Βασίλειος Κωστέτσος είπε το εξής αμίμητο: «ο Stereo Mike ήταν ένα πολύ κοντό πράγμα με καπέλο!». Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου θεώρησε την παρουσία του ράπερ περιττή και ότι οι ξένοι μας κορόιδευαν γι’ αυτό, ενώ ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος έκρινε το τραγούδι μουσικά παραφορτωμένο. Από την άλλη, υπήρξαν και υποστηρικτές, όπως η Σοφία Βόσσου που αρνείται ότι ήταν cult συμμετοχή και θεώρησε ότι της άξιζε το πρώτο βραβείο, αλλά και πλήθος επωνύμων με ενθουσιώδη σχόλια στο διαδίκτυο). Ο Τζώνυ Καλημέρης είπε την αλήθεια, δηλαδή ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα πήγαινε τόσο καλά το τραγούδι. Ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος, που είχε θεωρήσει “μουσικό χαρακίρι” τη συγκεκριμένη συμμετοχή, τα… «μάζεψε» μετά την 7η θέση, λέγοντας ότι δεν ήταν σίγουρος αν η Ευρώπη θα μπορούσε να καταλάβει αυτού του είδους τη μουσική. Ο Λάκης Λαζόπουλος είπε για τον συνεργάτη του Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, τον συνθέτη του τραγουδιού, ότι η Γιουροβίζιον δεν θα είναι καλό βήμα για την καριέρα του.

Μεθεόρτια: κριτική και αριθμοί

Δεν πέρασαν απαρατήρητα η κάκιστη κάλυψη της συμμετοχής μας από τον σκηνοθέτη της Γιουροβίζιον, το δάκρυ του Λούκα, η λιτότητα της εμφάνισης, το ρίσκο που εμπεριείχε το φολκλόρ, το προφητικό 7 στο καπέλο του ράπερ τη βραδιά του ημιτελικού, η μεγάλη επιτυχία παρά την έλλειψη promo tour, η βραχνάδα του ερμηνευτή το ίδιο απόγευμα, τα γιουχαΐσματα για το 12άρι της Κύπρου, αλλά και τα σαρωτικά νούμερα τηλεθέασης (73,6% στο σύνολο και 73, 5% στα νεανικά, με peak στο 83, 1 και 84, 9% αντίστοιχα). Έκανε ιδιαίτερη αίσθηση το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό κοινό έφερνε το τραγούδι στην 3η θέση και οι επιτροπές μόλις στην 14η, επαναλαμβάνοντας τη στάση που είχαν και απέναντι στον Σάκη Ρουβά και απέναντι στον Γιώργο Αλκαίο. Δυστυχώς, πέρα από την πολύκροτη σχέση του με την Έλενα Ράπτη, ο νεαρός Κύπριος ερμηνευτής δεν μας έχει απασχολήσει με τη δουλειά του, τουλάχιστον όχι όσο θα περιμέναμε.

17 σκέψεις για το “Παρασκήνια 2011: ο Λούκας Γιώρκας επιβιώνει εν μέσω θύελλας αντιδράσεων

  1. Ούτε που θυμάμαι τα εν λόγω παραλειπόμενα σκάνδαλα και σκανδαλάκια. Ούτε και καμία «κάκιστη» σκηνοθεσία του τραγουδιού θυμάμαι. Αυτό που θυμάμαι ήταν το κάκιστο δήθεν «ραπ» του Stero Mike και η συγκλονιστική ερμηνεία του Λούκα που μαζί με το «πειραγμένο» ζεϊμπέκικο από τους χορευτές του Ρήγου έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Το τραγούδι είναι σίγουρα στο πάνθεον των καλύτερων που έχουμε στείλει ποτέ · αν έλειπε και το χιπ-χοπ μπέρδεμα στα κουπλέ θα ήταν ακόμα καλύτερο.

  2. Θα συμφωνίσω και εγώ με τους άλλους χρήστες. Το ραπ δεν μ άρεσε, ωστόσο κατανοώ οτι ίσως το έβαλαν για να είναι πιο προσιτό στους Ευρωπαίους αφού το ζειμπέκικο μόνο του και για 3 λέπτα είναι “βαρύ” σαν άκουσμα. Σχετικά με τα παραλειπόμενα νομίζω οτι πάντα όταν γίνονται εθνικοί τελικοί θα υπάρχουν (Ουκρανία, Ρουμανία, Σαν Ρέμο φέτος). Και όσον αφορά τον εθνικό τελικό, νομίζω οτι το 2010-2011 ήταν μαύρες χρονιές για την Ελλάδα οπού η πολιτική είχε επηρρηεάσει τα πάντα και όλοι ήμασταν ριγμένοι ψυχολογικά.

    1. To θέμα δεν ήταν τόσο το χιπ-χοπ αυτό καθεαυτό, όσο ότι ήταν τόσο άσχημα εκτελεσμένο. Γενικώς αποδεικνύεται ότι αν πρόκειται για ένα είδος που δεν το «έχουμε» ως παράδοση, που πας ρε Καραμήτρο…

      Και η θύελλα αντιδράσεων ποια ήταν; Ότι δεν έστειλε ο Ψινάκης τον εκλεκτό του; 🙂

  3. Θα συμφωνήσω και εγώ… Αν έλειπε το ραπ ίσως να πήγαινε πολύ πιο καλά( οχθ ότι δε πήγε)
    Όταν μπαίνει ο Λούκας ομως ακόμα και τώρα ανατριχιαζω…. Πολύ καλή συμμετοχή η οποία αδίκως έφαγε πόλεμο και εκ των έσω ( όπως σχεδόν ο,τι στέλνουμε)

  4. Το ραπ στοιχείο τι το ήθελαν ;; Πέρα του ότι είναι άσχημα εκτελεσμένο είναι και ασύνδετο με το υπόλοιπο τραγούδι. Ο Λούκας καταπληκτικός και πολύ ωραίο το ζεϊμπέκικο ( ήταν κάτι απλό μα καλό). Πάντως το ότι τον υποστήριζε ο Μητροπάνος με τον οποίον είχε συνεργαστεί ο Λούκας σε live πέρα από την Γιουροβίζιον μόνο ως θετικό μπορώ να το δω….

  5. Οποιο παρασκήνιο και να έγινε, η συγκεκριμένη συμμετοχή θεωρώ οτι είναι η καλύτερη που έστειλε ποτέ η Ελλάδα. Θα ήθελα να ξαναδώ ζεϊμπέκικο σε συμμετοχή της Ελλάδας και πιστεύω και οι ξένοι θα το ήθελαν. Food for thought 🙂

  6. Πολύ χαμηλού επιπέδου άρθρο. Κουτσομπολίστικο, χωρίς καμία σοβαρότητα. Γεμάτο εικασίες. Υποβαθμίζει το διαγωνισμό σε επίπεδο υστερίας.
    Δεν αρμόζει σε ενα τέτοιο σωματείο το “μεσημεριανάδικο” ύφος και ήθος.

    1. Αν και ανώνυμη, η άποψή σας είναι σεβαστή. Όσο για τις εικασίες που λέτε, εγώ απλώς κατέγραφα συστηματικά τα όσα γράφονταν στον Τύπο ή το διαδίκτυο και λέγονταν στην τηλεόραση. Δυστυχώς οι εκπομπές “τέχνης και λόγου” δεν καταδέχονται να ασχοληθούν με τη Γιουροβίζιον, οπότε πηγή μας (αναγκαστικά) είναι – μεταξύ άλλων – τα “μεσημεριανάδικα” και διάφορες λαϊκές φυλλάδες. Οι σοβαρές εφημερίδες κατά κανόνα επιτίθενται στον διαγωνισμό και τον απαξιώνουν.

  7. Tο 2014, ο Λούκας εμπνέεται και γράφει την ταινία μικρού μήκους 3D animation με τίτλο «Το μυστικό της Νίκης» (σενάριο, μουσική, στίχους και επιμέλεια παραγωγής), που αφορά στην πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης . «Το μυστικό της Νίκης» είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει η σιωπή των θυμάτων και οι καταγγελίες να πολλαπλασιαστούν. Στο πλαίσιο της προσπάθειας γνωστοποίησης του μηνύματος του εργαλείου σε Ευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο, η ταινία μεταγλωττίζεται σε 3 διαφορετικές γλώσσες (αγγλικά, αραβικά και λουξεμβουργιανά) και διανέμεται σε αγγλόφωνα σχολεία και υιοθετείται ως εργαλείο ενημέρωσης από το υπουργείο παιδείας του Λουξεμβούργου.

    1. Πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία, η οποία δεν είναι ευρέως γνωστή, αποδεικνύει δε την ευαισθησία του καλλιτέχνη και την επιθυμία του να επιτελέσει κοινωνικό έργο ουσίας.

  8. Εξαιρετική συμμετοχή. Τέτοια θέλω από την Ελλάδα. Λαϊκά και παραδοσιακά. Και η Ευρώπη προφανώς αυτά θέλει. Εκμεταλλευτείτε το brand name σας. Μόνο όποιος επενδύει στις ρίζες του αναγνωρίζεται. Τα ίδια λέω και για εμάς στην Κύπρο εννοείται. Φτάνει πια με τα σουηδικά και τα “intellectual pop”. Άλλη γλύκα έχει η δεκάδα όταν την καταλαμβάνεις επιστρατεύοντας τις ρίζες σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.