Παρασκήνια 2013: Koza Mostra feat. Αγάθωνας. Βαλκανορεμπέτικο σκα-σκα με κιλτ

Estimated read time 2 min read

Προεόρτια. Η ΕΡΤ ήταν θετική

Ήδη στις 14/11/12 ανακοινώθηκε από την ΕΡΤ, δια στόματος Τζώνυ Καλημέρη ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε μέρος – παρά την κρίση – και ότι έψαχναν την ακριβή φόρμουλα, με προτιμότερο τον ανοιχτό τελικό και ως έσχατη λύση την ανάθεση. O ίδιος σχολίασε την απόφαση των Σουηδών παραγωγών να αποφασίσουν οι ίδιοι τη σειρά εμφάνισης των χωρών, ως εξής: «Οι τελευταίες εξελίξεις, δηλαδή η κατάργηση της κλήρωσης που αναδείκνυε τη σειρά των διαγωνιζόμενων τραγουδιών, παίρνει ακόμα ένα μέρος της αθωότητας […] και ενισχύει τις υποψίες».

Η κυβέρνηση δεν επιθυμούσε συμμετοχή της Ελλάδας

Λίγες μέρες μετά (29/11) ήρθε η δήλωση-βόμβα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου στο «Βήμα»: «Η δημόσια τηλεόραση δεν θα πρέπει να συμμετάσχει εφέτος στον διαγωνισμό της Eurovision ανταποκρινόμενη στο κυρίαρχο λαϊκό αίσθημα». Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ δεν θα δώσει το «πράσινο φως» για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον φετινό διαγωνισμό, αν δεν βρεθούν χορηγοί να καλύψουν όλα τα έξοδα και κάτι αντίστοιχο σκεπτόταν και το ΡΙΚ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του καναλιού, Μάκης Συμεού, ο οποίος δεν απέκλειε συμμετοχή πάρα πολύ λιτή. Στην ΕΡΤ δε αναγνωρίζουν το γεγονός ότι: «βρισκόμαστε σε μία συγκυρία που δεν επιτρέπει τη συμμετοχή σε ‘πανηγυρικές εκδηλώσεις’, αν και προσθέτουν: «όποια απόφαση και να πάρουμε θα μας ‘κατασπαράξουν’». Να σημειώσουμε εδώ πως κάθε χρόνο, πληρώναμε σχεδόν 90.000-100.000 ευρώ για την συμμετοχή, ενώ το ποσό ξαφνικά αυξήθηκε στα 120.000 ευρώ! Μαζί με τη διοργάνωση του ελληνικού τελικού, τα ταξίδια, το πρόμο και όλα τα – ομολογουμένως πολλά – λοιπά έξοδα, το συνολικό κόστος θα ξεπερνούσε τις 350.000 ευρώ.

Η στάση των πολιτικών κομμάτων

Η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής στην EBU είχε οριστεί η 15η Δεκεμβρίου. Επίσης στις 29/11 έσπευσε και η ΔΗΜΑΡ (μέλος της τότε κυβέρνησης εθνικής ενότητας) να πει: ««Η ΕΡΤ οφείλει να μην λάβει μέρος στη διοργάνωση της Eurovision. Αυτό θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα προς τους πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου, ότι ο Ελληνικός λαός απέχει από διοργανώσεις επιδεικτικής χλιδής», πυροδοτώντας ποικίλες αναρτήσεις στα blogs, συχνά ειρωνικού περιεχομένου για τη «σταθερή αξία της Γιουροβίζιον», ενώ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διατηρούσαν στάση αναμονής. Άλλα blogs έγραφαν (με σκωπτική διάθεση): -Μεγάλο στέλεχος της ΕΡΤ δήλωσε πως «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να έχει χρεοκοπήσει, χιλιάδες πολίτες να έχουν εξαθλιωθεί και εμείς να στείλουμε στη Γιουροβίζιον ένα ξέκωλο και πέντε αδερφές που θα χτυπιούνται σαν λυσσάρες». -Η ΕΡΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει ξανά στην Γιουροβίζιον την Μαρίζα Κωχ –όπως και το 1976-, για να τραγουδήσει ένα μοιρολόι για τα χαμένα Καγιέν. -Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση και καταγγέλλει πως η «απόσυρση της συμμετοχής της Ελλάδας από την Γιουροβίζιον είναι ένα βρόμικο χτύπημα στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσει στις εκλογές του Απριλίου και ο θρίαμβος του ελληνικού τραγουδιού στην Γιουροβίζιον τον Μάιο θα είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα» και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Έκτοτε, διάφοροι εκπρόσωποι της χώρας, αλλά και ο Μίμης Πλέσσας τοποθετήθηκαν στο θέμα, άλλοι με επιφύλαξη και άλλοι αναφανδόν υπέρ της συμμετοχής της Ελλάδας. Τον Ιανουάριο δήλωνε (για άλλη μια φορά) η Δέσποινα Βανδή: “αν το έκανα θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν. Δεν χρειάστηκε, καθότι η Έλενα μας έφερε την πρωτιά και διέπρεψε το κορίτσι μας. Αισθάνομαι ότι η Eurovision είναι ένα κομμάτι το οποίο δεν με αφορά. Έχει κλείσει εντελώς για μένα”.

Έλληνες για Ελβετία, Αλβανός για Αλβανία, η Φουρέιρα ψάχνεται

Λίγο πριν από αυτά πέντε Έλληνες (Δημήτρης Κίκλης, Δημήτρης Πάσιος-πρώην Τριημιτόνιο που αντικατέστησε τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου), Πάνος Σπανός, Δημήτρης Λασκαρίδης-υποψήφιος το 2001 με το «Σαντορίνη» και DJSakgra-Σάκης Γραβάνης) είχαν δοκιμάσει την τύχη τους και απέτυχαν στην Ελβετική προεπιλογή της γερμανόφωνης τηλεόρασης, ενώ ένας Αλβανός καλλιτέχνης, ο Devis Xherahu, γνωστός από το «Fame Story 4» ως Διονύσης Χιώτης, δοκίμαζε την τύχη του στον Αλβανικό τελικό. Στα εγχώρια, η μόνη που τόλμησε να δηλώσει ευθαρσώς ότι θα ήθελε πάρα πολύ να εκπροσωπήσει την Ελλάδα ήταν η Ελένη Φουρέιρα (η οποία μάλιστα φερόταν να δίνει μάχη «στήθος με στήθος» με την Θωμαή Απέργη). Στην πρόταση-παγίδα της Τατιάνας Στεφανίδου ότι θα έπρεπε να δεχτεί μόνον ανάθεση, εκείνη ξεγλίστρησε δηλώνοντας πως δεν έχει πρόβλημα να διαγωνιστεί, απλώς δεν της έχει γίνει καμία πρόταση. Αν πάντως θα πήγαινε, θα ήθελε να κερδίσει και όχι απλώς να γίνει ντόρος γύρω από το όνομά της και ότι θα ήθελε να ακουστούν τα τραγούδια της στο εξωτερικό. Πάντως, σε άλλη συνέντευξη, άφησε να εννοηθεί πως η εταιρεία της δεν μπορεί να αναλάβει τα έξοδα… Η Ελευθερία Ελευθερίου δήλωνε εκείνες τις μέρες: «νευρίασα και έκλαψα πολύ όταν συμμετείχα. Ένιωσα ότι με πολεμούν. Η πιο ενοχλητική στιγμή στη Eurovision ήταν η εμμονή για την εμφάνιση μου και το εσώρουχό μου περισσότερο από ότι για την προσπάθεια και την ερμηνεία μου. Ήταν ανούσιο να ασχοληθούν με αυτό, είχαν όμως “κολλήσει”».

ΕΡΤ & MAD. Τα πρώτα ονόματα

Στις 18/12 και ενώ είχε ήδη διαρρεύσει πως η ΕΡΤ είχε βρει χορηγούς και με τον Τζώνυ Καλημέρη να δηλώνει στον Πέτρο Κωστόπουλο πως η ΕΡΤ δεν έχει «καταθέσει ακόμα τα όπλα» και ότι η Γιουροβίζιον είναι ένα πρόγραμμα που φέρνει χαρά στον κόσμο, ακούστηκε έντονα – από την προηγουμένη – πως ανέλαβε τα έξοδα αποκλειστικά το ιδιωτικό κανάλι MAD του Ανδρέα Κουρή, με τη συμφωνία να μεταδώσει και εκείνο τον διαγωνισμό. Σε ερώτηση στη Demy, της οποίας το όνομα «είχε πέσει στο τραπέζι», εκείνη απάντησε ότι δεν αισθάνεται ακόμα έτοιμη και ότι θέλει πολλή δουλειά και πως – στην πραγματικότητα – δεν της έγινε καμία πρόταση. Πρόσθεσε δε ότι το τραγούδι της Ελευθερίου δεν ήταν της αισθητικής της. Ακουγόταν – όπως κάθε χρόνο εξάλλου – και η Έλενα Παπαρίζου, αλλά η ίδια είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Αμερική. Ο Γιώργος Τσαλίκης, επίσης διέψευσε σχετικές φήμες, ξεκαθαρίζοντας πως δεν χτύπησε ποτέ το τηλέφωνό του από την ΕΡΤ και πως είναι όλα σενάρια.

Ο Αγάθωνας θέλει, η Μαριώ αντιδρά, ο Μύρωνας αποσύρεται

Ξαφνικά έσκασε σαν βόμβα (14/1) η επιθυμια του γνωστού ρεμπέτη Αγάθωνα (Ιακωβίδη), μαζί με το γκρουπ Κoza Μostra, με έτοιμο τραγούδι (των Ηλία Κόζα και Στάθη Παχίδη από τους Άγαμοι Θύται), σε ήχους βαλκανικούς και μακεδονικούς με μπαγλαμά και μπουζούκι, αλλά και αναφορές στον Μέγα Αλέξανδρο, να εκπροσωπήσει τη χώρα: «Είναι ένα πανηγυράκι που πρέπει να γίνεται», δήλωσε και πρόσθεσε με γλαφυρότητα: «το ρεμπέτικο τραγούδι είναι ανώτερο από όλα στο… σύμπαν. Ανώτερο από τον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν κι όποιος είναι μάγκας το βρίσκει, όποιος είναι δάγκας δεν το βρίσκει», για να ολοκληρώσει ότι – στα 58 του πλέον – δεν τον ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις των συναδέλφων του. Η Μαριώ, έξαλλη, δήλωνε: «ποτέ κανένα κράτος δεν έδειξε την παράδοσή του. Εγώ όμως δεν θα πήγαινα εκεί, για να το αποδείξω». Επίσης έγινε γνωστό πως τραγούδι είχε υποβάλει, αλλά το απέσυρε ο Μύρωνας Στρατής, άγνωστο για ποιους λόγους.

Η λίστα του ελληνικού τελικού “κλείνει” από νωρίς

Στις 18/1 διέρρευσαν τέσσερα ονόματα για τον τελικό: της Θωμαής ή Θωμαΐδος Απέργη, του Alex Leon (και οι δύο από την Panik Records), του Αγάθωνα, και της Αγγελικής Ηλιάδη (και οι δύο από την Platinum Records), η οποία την ίδια μέρα επιβεβαίωσε ότι έγιναν συζητήσεις και πως θα ήταν τιμή της να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, αρκεί να βρισκόταν ένα καλό τραγούδι, με ελληνικό στίχο και όχι μπαλάντα (ίσως ένα χασάπικο), αλλιώς θα απέσυρε τη συμμετοχή της στον τελικό. Πρόσθεσε πως η ταμπελίτσα της λαϊκής τραγουδίστριας δεν την περιόριζε στο να θέλει  να συμμετάσχει στην Eurovision και πως, αν χρειαζόταν, θα χόρευε ακόμα και ζεϊμπέκικο.

Η επίσημη ανακοίνωση. Μέσα η Giorgina, εκτός η Αυγουστάκη.

Τρεις μέρες μετά, η κοινή – επίσημη – ανακοίνωση της ΕΡΤ και του MAD επιβεβαίωσε τα ήδη γνωστά, με την προσθήκη της Giorgina (Τζωρτζίνα Καραχάλιου), που είναι κόρη της γνωστής αοιδού των ’70’ς Τάμμυ (Σταματίνα Ρυσσιάνου, που έκανε – μεταξύ άλλων – την τεράστια επιτυχία «Γλυκό μου αγόρι»), υποψήφια το 2011 στο Greek Idol και επικράτησε της Κατερίνας Αυγουστάκη, ως featuring στον Alex Leon (Αλέξανδρος Λεονταρίτης), ενώ άρχισαν οι γνωστές αναλύσεις (λαϊκό vs τζαζ) κλπ. Οι Koza Mostra ήταν τότε οι εξής: Ηλίας Κόζας (τραγούδι), Αλέξης Αρχοντής (ντραμς), Στέλιος Σιώμος (κιθάρα), Χρήστος Καλαϊτζόπουλος (ακορντεόν), Βασίλης Ναλμπάντης (τρομπέτα). H Θωμαή Απέργη είπε ότι θαυμάζει την Nina Gilli, αλλά το τραγούδι της δεν θα την αντιγράφει (τελικά αντέγραφε και εκείνη και το «Satellite» της Lena, σε ροκαμπίλικο ύφος και όχι τζαζ, όπως είχε διαρρεύσει αρχικά). Μια μικρή ίντριγκα προέκυψε με τον Κώστα Μηλιώτακη, πρώην σύντροφο της Αγγελικής Ηλιάδη, ο οποίος υπέβαλε τραγούδι για τη Θωμαή Απέργη, αλλά απορρίφθηκε, είτε διότι ήταν εκπρόθεσμος, είτε διότι δεν ήταν στο τζαζ ύφος της τραγουδίστριας. O ίδιος ευχήθηκε τα καλύτερα στην Ηλιάδη και ότι δεν θα ήθελε να είναι ανταγωνιστής της. Ο Ηλίας Κόζας σχολίασε για τις σκωτσέζικες φούστες (κιλτ) που φορούσαν στο βίντεο-κλιπ ότι δεν θα αντιγράφουν παλιότερη μολδαβική συμμετοχή.

Υποψήφιοι παρουσιαστές, μέλη επιτροπής και καλεσμένοι

Για την παρουσίαση του ελληνικού τελικού ακούστηκε το όνομα του Νίκου Αλιάγα, ο οποίος (φυσικά) αρνήθηκε. Η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι εκείνες τις ημέρες θα ξεκινούσε το σώου του στη γαλλική τηλεόραση. Κάποιοι έσπευσαν να πουν πως το πρόβλημα ήταν το οικονομικό, η αλήθεια όμως φαίνεται πως ήταν η δυσαρέσκεια του, καθώς ήθελε διακαώς να παρουσιάσει τη Γιουροβίζιον της Αθήνας, αλλά αυτό δεν έγινε. Δεν τον έπεισαν ούτε οι παρακλήσεις της ΕΡΤ για τη συνδρομή του μέσα στη δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Ο Ηλίας Ψινάκης αυτοπροτάθηκε για την κριτική επιτροπή, μάλιστα συναντήθηκε επί τούτου με τον Τζώνυ Καλημέρη. Άλλα ονόματα που ακούγονταν ήταν αυτά του Γιώργου Καπουτζίδη και της Έλενας Παπαρίζου για την επιτροπή, καθώς και του Θέμη Γεωργαντά για τα παρασκήνια της βραδιάς. Για τα ονόματα των guest η λίστα ήταν εντυπωσιακή: Νάνα Μούσχουρη, Βίκυ Λέανδρος, Ruslana, Sertab, Dima Bilan, σε ντουέτα με εγχώριους καλλιτέχνες. Ημερομηνία της επιλογής αρχικά ορίστηκε η 21η Φεβρουαρίου, αλλά τελικά επικράτησε η 18η Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα, με την ανακοίνωση των τραγουδιών στις 4/2, στις 20.00, όπου θα προβάλλονταν τα σχετικά video-clip στο μαγαζί του Φώτη Σεργουλόπουλου, «Shamone».

Κάποιες πρώτες αντιδράσεις

Η Ελευθερία Ελευθερίου ευχήθηκε να πάμε καλύτερα από πέρυσι, η Ελπίδα χαρακτήρισε τη συμμετοχή της ως χουνέρι που πάθαμε, ενώ ο Πασχάλης τόνισε ότι σημασία δεν έχουν οι καταβολές του καθενός, αλλά το τι θα παρουσιάσει. Εκείνες τις μέρες ο βιτριολικός δημοσιογράφος Κοσμάς Βίδος καυτηρίασε τον διαγωνισμό χαρακτηρίζοντάς τον «τελειωμένο», «πάλκο της φτήνιας», «παρακμιακό σώου», με παρωχημένα τραγούδια και πασαρέλα, όπου επιδεικνύονται οι πολιτικές συμπάθειες και αντιπάθειες. Το Star, από την άλλη, ρώτησε διάφορους επώνυμους να πουν ποιον θα ήθελαν να δουν ως εκπρόσωπο. Άλλοι δήλωσαν ευθαρσώς ποιον θέλουν, άλλοι περίμεναν να ακούσουν πρώτα τα τραγούδια.

Η επίσημη συνέντευξη Τύπου

Και ενώ περίμεναν όλοι εναγωνίως την ανακοίνωση των τραγουδιών, μια απεργία των δημοσιογράφων της κρατικής τηλεόρασης μετέθεσε το γεγονός, που υποβαθμίστηκε αρχικά σε απλή συνέντευξη Τύπου και κατόπιν σε απλή παρουσίαση στο ξενοδοχείο Semiramis στην Κηφισιά, την οποία προλόγισε η Μαίρη Συνατσάκη. Προγραμματισμένη για τις 6/2 στη 13.30, σε ζωντανή μετάδοση από τη ΝΕΤ και κατόπιν από το MAD TV, τελικά η μετάδοση καθυστέρησε: ξεκίνησε στις 14.25 και έγινε απευθείας μόνο από τη «Μεσημεριανή Μελέτη» και τον απεσταλμένο της, Γιώργο Κασπίρη. Μολονότι ανακοινώθηκε πως τα τραγούδια θα παρουσιάζονταν με αλφαβητική σειρά (Απέργη, Ηλιάδη, Leon, Mostra), τελικά η σειρά ήταν άλλη: Mostra, Leon, Απέργη και Ηλιάδη. Στα βίντεο-κλιπ ήταν όλοι μαυροφορεμένοι, ενώ οι Koza Mostra φορούσαν σκωτσέζικα κιλτ. Η πρώτη-πρώτη ψηφοφορία που έγινε από το STAR ήθελε πρώτο τον Αγάθωνα (28 % και λίγο αργότερα 27%), μετά τον Alex Leon (27 % που έγινε 26%), την Αγγελική Ηλιάδη (24% που ανέβηκε στο 26 %) και τέλος τη Θωμαή ή Θωμαΐδα Απέργη (21 % σταθερά), μια αμφίρροπη πρώτη εκτίμηση. Σχολιάστηκε ο κακός στίχος και η πολυακουσμένη βαλκανική μουσική του Αγάθωνα, το αραβικο-τουρκικό στοιχείο της Ηλιάδη (παρά το σαντούρι), ο διεθνής, αλλά αντιγραμμένος ήχος της Απέργη και το κάπως παράξενο – για Γιουροβίζιον – ηχόχρωμα του Leon.

Καπουτζίδης & Βανδή παρουσιάζουν-Φωκάς στήνει τον τελικό

Μία μέρα πριν έγινε γνωστό πως την ελληνική επιλογή θα παρουσιάσουν ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Δέσποινα Βανδή, στην οποία έγινε μια πρόταση κάπως «φλου», ώστε να δώσει την αρχική συγκατάθεσή της, ενώ αργότερα θα έπαιρνε την τελική πρόταση από τον σεναριογράφο και θα έλεγε αν συμφωνούσε ή όχι για το ρόλο της guest συμπαρουσιάστριας. Τελικά δέχθηκε και μάλιστα αφιλοκερδώς, όπως και ο , αρκεί να είχαν ίσο μερίδιο στην παρουσίαση. Την ίδια μέρα έγιναν γνωστοί και οι τίτλοι των τεσσάρων υποψήφιων τραγουδιών. Το μουσικό κανάλι προγραμμάτισε μια ειδική εκπομπή: το Σάββατο 9/2 στις 18.00 (και σε επανάληψη στις 10/2 στις 10.00) ένα πρόγραμμα με αναδρομή στις ελληνικές συμμετοχές, αλλά και σε 30 «Ευρωήρωες», δηλαδή τα 30 πιο δημοφιλή βίντεο από την ιστορία του διαγωνισμού. Ο Φωκάς Ευαγγελινός αυτοπροτάθηκε (και προκρίθηκε) για το στήσιμο του ελληνικού τελικού (για να μην είναι κατώτερος από ό, τι έπρεπε, όπως έγινε τις προηγούμενες χρονιές), ακόμα και της βραδιάς της Γιουροβίζιον, πρόσθεσε πως κάθε χρόνο δέχεται προτάσεις από άλλες χώρες (τρεις για αυτή τη χρονιά), χαρακτήρισε «δηθενιές» τις απόψεις ότι ο διαγωνισμός είναι διοργάνωση επιδεικτικής χλιδής και ολοκλήρωσε με τις δηλώσεις: «Το κεφάλαιο Eurovision δεν έχει κλείσει για μένα» και «Δεν ξέρω κανένα πανηγυράκι που να διεκδικούν 40 χώρες να το διοργανώσουν».

Ο εθνικός τελικός

Αρχικά είχε προταθεί η Έλλη Στάη, αλλά το συμβόλαιό της στο κρατικό κανάλι δεν της επέτρεπε κάτι τέτοιο. Για την επιτροπή είχε προταθεί η Άννα Βίσση, αλλά απορρίφθηκε η ιδέα, για να μην γίνει θέμα το “Βίσση-Βανδή” και επισκιάσει τον ίδιο τον τελικό. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν η Βίκυ Λέανδρος (LUX 67, 72), η οποία ανακοίνωσε – έκπληκτη – στο τέλος το αποτέλεσμα, γραμμένο όχι σε φάκελο, αλλά σε I-Pad, που της το έφερε έτερο μέλος, ο Δημήτρης Κοντόπουλος. Επίσης, μέλη ήσαν ο Ανδρέας Πυλαρινός, η Μαρίνα Λαχανά (σταθερές αξίες στις επιτροπές της ΕΡΤ) και η Ρεγγίνα Κουρή (Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων MAD). Η όλη διοργάνωση ήταν του MAD, με παρασκήνια από το green-room (από την Άννα Πρέλεβιτς και την Φωτεινή Κορρέ), πριν την έναρξη και μετά τη λήξη, στο νεανικό ύφος του μουσικού καναλιού. Κρυωμένοι στις πρόβες ήταν η Θωμαή Απέργη (που δάκρυσε από τη συγκινησιακή φόρτιση) και ο Alex Leon. Έκδηλο ήταν το τρακ της Giorgina κατά την ερμηνεία της, αλλά και της Θωμαΐδος Απέργη, κυρίως πριν από τον διαγωνισμό.

Διάφορα παραλειπόμενα

Από τους Koza Mοstra έμεινε τελικά στη Γιουροβιζιον εκτός ο μπασίστας Δημήτρης Χρηστώνης. Στο χέρι του Ηλία Κόζα είναι γραμμένο σε tatoo το ποίημα “Γυναίκα” του Καββαδία. Της τελικής βραδιάς προηγήθηκε ξενάγηση των τεσσάρων καλεσμένων και της Έλενας Παπαρίζου από την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα ντουέτα-έκπληξη ήταν: Ruslana & Ελένη Φουρέιρα, Marija Serifović και Μέλισσες, Alexander Rybak και Κώστας Μαρτάκης, Dima Bilan & Demy, Ελευθερία Ελευθερίου & Ήβη Αδάμου (ως ένδειξη συμφιλίωσης η πρώτη έδωσε το χέρι στη δεύτερη, η οποία την αγνόησε), Έλενα Παπαρίζου & Vegas (αρχικά ήταν να το πει με τους Μέλισσες, αλλά υπήρχε πρόβλημα στον… τόνο), Έλενα Παπαρίζου & Βίκυ Λέανδρος, σε ένα ατυχές μείγμα της γαλλικής και της ελληνικής βερσιόν του Après-toi, όπου δεν τραγούδησαν ούτε μία νότα ταυτόχρονα. Η μεν Έλενα ηχογράφησε το κομμάτι της λίγο πριν από τον εθνικό τελικό, η δε Βίκυ προτίμησε να αφήσει αυτούσια την ηχογράφηση του 1972… Αμέσως πριν, η Βίκυ είπε «Το μυστικό». Καλεσμένη ήταν και η Δέσποινα Ολυμπίου, της οποίας το τραγούδι, αλλά και το φόρεμα εντυπωσίασαν («Θυμιζε το ‘Αν μου τηλεφωνούσες’», ήταν ένα σχόλιο). Όλοι τραγούδησαν play-back, εκτός από τον Dima Bilan, ο οποίος απείλησε ότι δεν θα έρθει, παρά μόνο αν τραγουδούσε ζωντανά. Είχε προσκληθεί και η Sertab Erener, αλλά η μη συμμετοχή της Τουρκίας υπήρξε ανασταλτικός παράγοντας. Κουραστική ήταν η συνέντευξη των τεσσάρων guest με την (εκνευριστική και μεθυσμένη) Ρουσλάνα να μεταφράζει στα Ουκρανικά όσα την ρωτούσε η Δέσποινα Βανδή στα Ρωσικά και στο τέλος να λέει κάτι πρόστυχο για το sex, με στόχο να γελάσει το χλιαρό ακροατήριο.

Δηλώσεις και αντιδράσεις

Μετά τον διαγωνισμό, ο Ηλίας Κόζας έδωσε συνέντευξη, όπου υποστήριξε ότι το τραγούδι είναι αλληγορικό και μιλά για την οικονομική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Αγάθωνας είπε ότι είναι 58 χρονών, όπως και η Γιουροβίζιον και ότι ήθελε να γιορτάσουν μαζί τα γενέθλιά τους. Ευχαρίστησαν ιδιαιτέρως τη Βόρεια Ελλάδα για τη στήριξή της. Οι αντιδράσεις των ξένων φαν στη μείξη σκα και ρεμπέτικου ήταν ποικίλες, από πολύ θετικές, έως πολύ αρνητικές. Μια εφημερίδα από την άλλη έγραψε πως οι Koza Mostra χοροπηδούσαν σαν καλικάντζαροι… Ένα πετυχημένο σχόλιο: «Asterix and the wannabe Scottish guys». Αλλού τον αποκάλεσαν «Agathonix». Υπήρχε μια αγωνία μήπως τελικά οι στίχοι ζημιώσουν το τραγούδι (θυμίζουμε τις κάκιστες θέσεις που πήραν το «Vodka» και το «Bloody Mary»), τελικά όμως ήρθε μια, για πολλούς ανέλπιστη, 6η θέση. Ο Αγάθωνας – εκ των υστέρων – χαρακτήρισε τον διαγωνισμό «πανηγυράκι με την καλή έννοια κι όχι εμποροπανήγυρη», για να προσθέσει: «Δεν είχαμε καμιά ιδιαίτερη προβολή. Την κακή πλευρά μας βγάζανε περισσότερο. Κοιτούσανε να βγάλουν καυγάδες, να κάνουν κουτσομπολιά. Εγώ απλά έπαιζα το παιχνίδι τους τότε. Όσοι το κατάλαβαν, το κατάλαβαν. Τους έδειχνα αυτό που θέλανε. Θέλανε έναν Αγάθωνα να τα πει έξω από τα δόντια και το έκανα. Δεν έκρυψα τίποτα». Αποκάλυψε δε ότι οι ίδιοι κάλυψαν ένα μέρος των εξόδων. H σύζυγός του Εριφύλη Χοντολίδου έμεινε ένα μήνα στο Μάλμε σε μια φίλη της και του έφερε ένα κασκόλ της τοπικής ομάδας, το οποίο φόρεσε ο ίδιος, αφού το έβγαλε από την κιθάρα, όπου ήταν κρυμμένο. Αποκάλυψε δε ότι ο σύζυγός της σνόμπαρε παλιά τον διαγωνισμό, ενώ η ίδια του έλεγε: «Δεν ταιριάζει στο προφίλ σου. Το ρεμπέτικο δεν είναι στο στυλ της Γιουροβίζιον», ωστόσο ο Αγάθωνας αυθόρμητα είπε το «ναι» στους Kosa Mostra. Πολλές γκρίνιες προέκυψαν από το ίδιο το συγκρότημα, το οποίο παραπονιόταν πως, παρά την προβολή λόγω Γιουροβίζιον οι εμφανίσεις τους (όπου δεν άφησαν χωριό για χωριό ανά την επικράτεια) δεν είχαν κόσμο. Η Εύη Δρούτσα: «Είναι ο Αγάθωνας της Ελλάδας. Είναι το ξέσπασμα της Ελλάδας», για να σχολιάσει επιπλέον την κακή παρουσία της Giorgina (την οποία μάλιστα είπε “κακοντυμένη”), αλλά και της Απέργη. Ο ίδιος έλεγε ότι μέχρι τις 18/5 δεν θα λέει κακά λογάκια (είχε ήδη καταφερθεί κατά του Goran Bregović, της Μαριώς, του Ντέμη Ρούσσου, της Αγγελικής Ηλιάδη, του Πέτρου Γαϊτάνου, του Πάνου Κιάμου και άλλων, προκαλώντας αντιδράσεις από τον Μπάμπη Τσέρτο, που τον αποκάλεσε «λυπηρό» και άλλους). Ό, τι είπε, είπε… Μια ακόμα εμπρηστική δήλωσή του: «Ήξερα την Ηλιάδη, δεν είχα ακούσει τραγούδια της. Αν χάσω, επιλέγω τη Θωμαή Απέργη». Μόνο ο Alex Leon τους συνεχάρη. Η Απέργη και η Ηλιάδη όχι. Ένα κομπολόι και ένα τυχερό αρκουδάκι ήταν τα δώρα της Ελεονώρας Μελέτη. Κι ένα χιουμοριστικό σχόλιο του Αγάθωνα: «Θα κάνω τους Koza Mostra ABBA και θα πάρουμε το βραβείο!». Για πρώτη φορά μπήκαν στα στοιχήματα τα υποψήφια τραγούδια του ελληνικού εθνικού τελικού. Ήδη από αυτά ξεχώριζε ο Αγάθωνας. Ο Γιώργος Λιάγκας: «Είναι ρεμπέτικο και Bregović μαζί: θα μπει δεκάδα». Φυσικά, τα ιδιωτικά κανάλια προσπαθούσαν να εντοπίσουν αντιγραφές. Έτσι του Αγάθωνα τους θύμισε Μολδαβία 2012, το “Kalashnikov” του Bregović, Σερβία 2009 και 2010· της Απέργη της Nina Zilli και το “Zigolo” της Παπαρίζου· του Alex Leon θύμισε Ishtar· της Ηλιάδη όχι κάτι συγκεκριμένο. Η Θωμαή Απέργη: «Λίγο τραβηγμένη η κριτική του Λιάγκα. Και οι Koza Mostra είχαν στοιχεία βαλκανικά. Γιατί δεν το κατακρίνουμε αυτό;». Ο Θανάσης Βισκαδουράκης: “Η Ηλιάδη θα πάει άπατη. Το τραγούδι της δεν λέει τίποτα”. Η ίδια η Αγγελική Ηλιάδη, πάντως, ίσως είπε την κορυφαία ατάκα όλων των εποχών, ως απάντηση σε αντίστοιχη κακία του ρεμπέτη (“Δεν θα στεναχωριόμουν αν πάθαινε κάτι την ημέρα του τελικού… αρκεί να ήταν καλά την επόμενη μέρα): “Δεν θα στεναχωριόμουν αν ο Αγάθωνας πάθαινε κόψιμο την ημέρα του τελικού!!!”.

Παρασκηνίων συνέχεια. Ανελέητες επιθέσεις προς την Ηλιάδη

Η Αγγελική Ηλιάδη, απαίτησε να αλλάξει καμαρίνι, έτσι πήγε σε εκείνο των guest ελληνίδων καλλιτέχνιδων, ενώ στο καμαρίνι με τους συμμετέχοντες βρέθηκε η Demy. Στην ανελέητη επίθεση που της εξαπέλυσε ο Γιώργος Λιάγκας ότι το τραγούδι της ήταν ένα γυφτοτουρκομπαρόκ άθλιο και εξευτελιστικό trash, που τον κάνει να ντρέπεται και δεν αντιπροσωπεύει ούτε τη χώρα μας ούτε τον Έλληνα, ως απάντηση στη δήλωσή της πως ήθελε να τραγουδήσει κάτι ελληνικό, βρήκε ανέλπιστη σύμμαχο την Εύη Δρούτσα, η οποία υποστήριξε τους δημιουργούς του τραγουδιού («Για όνομα του Θεού. Άνθρωποι είναι κι αυτοί»). Η Ελεονώρα Μελέτη, πιο ήπια δήλωσε: «Δεν είναι το πιο ελληνικό τραγούδι». Η Δέσποινα Ολυμπίου: «Η Ηλιάδη δεν έχει ελληνικά στοιχεία». Η Αλεξάνδρα Τσόλκα: «Τα είπε αυτά, διότι η Ηλιάδη αρνείται να πάει στο ‘Πρωινό μου’». Ο Κωστέτσος μίλησε για «1000 + 1 αντιγραφές», για να προσθέσει πως όλα τα τραγούδια είναι «προχειρότητες» και «πάρε το ένα και χτύπα το άλλο». Ειδικά την εμφάνιση της Απέργη τη χαρακτήρισε «χορευτικό του OΛA» (σ.σ. της εκπομπής του Θέμου Αναστασιάδη). Μια εφημερίδα έγραψε: «1000 + 1 αντιδράσεις», ενώ μια άλλη: «Βαλκανορεμπέτικο σκα-σκα σκωτσέζικο», για το νικητήριο τραγούδι. Κακό σημάδι ήταν ένας καθρέπτης που έσπασε (της Ηλιάδη ή της Φουρέιρα). Η Αγγελική Ηλιάδη, εκνευρισμένη, είπε ότι η άδικη επίθεση στο τραγούδι επηρέασε τον κόσμο, ωστόσο θα συνεχίσει να το λέει στο μαγαζί. Ο Κώστας Μηλιωτάκης της έδωσε τη «χαριστική βολή» λέγοντας πως το τραγούδι αυτό δεν ήταν για τη Γιουροβίζιον. Μετά το πέρας του εθνικού τελικού κλείστηκε στο καμαρίνι της μέχρι τις 2 η ώρα και δεν μιλούσε σε άνθρωπο.

Άλλοι χαίρονταν, άλλοι κρύβονταν στα καμαρίνια

Στα παρασκήνια τραγουδούσαν ρεμπέτικα ο Αγάθωνας με τους Kosa Mostra και βγήκαν όλοι στο γλέντι που ακολούθησε, εκτός από την Αγγελική Ηλιάδη. Ευδιάθετη και η Έλενα Παπαρίζου μοίραζε ευχές· αντίθετα, η Βίκυ Λέανδρος δεν βγήκε από το κοινό τους καμαρίνι. Αγχωμένη η Δέσποινα Βανδή, άλλαζε πίσω από ένα «εκλογικό» παραβάν, ενώ ο Γιώργος Καπουτζίδης μπροστά στον κόσμο. Μια εφημερίδα έγραψε για το αποτέλεσμα: «Στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος». Μαθεύτηκε ότι η Κατερίνα Καινούργιου έκανε φασαρία και τελικά αποχώρησε, γιατί δεν της άρεσε η θέση της. Η τηλεθέαση του εθνικού τελικού (χαμηλότερη από αυτή που συγκέντρωσε εκείνο το βράδυ ο «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» έφτασε στο 27, 8% στο γενικό σύνολο και στο 36, 4 στα νεανικά κοινά. Η Γιουροβίζιον, πάντως, αναδείχθηκε πρώτο πρόγραμμα της χρονιάς με 66, 9 % στα μεγάλα και 26, 4% στα μικρά νούμερα.

Σχολίων και δηλώσεων συνέχεια δίχως τέλος…

Σχόλια μετά από τον εθνικό τελικό: «Η Απέργη δεν έβγαλε μπούτι, αλλά δόντι» (λόγω της πρόσφατης λεύκανσης), «Αφροβίζιον: βγήκαν όλοι πολύ σκούροι, ενώ υπήρχαν και προβλήματα στον ήχο», «Πάντως η Θωμαή έχει ‘δόντι’ (Λιάγκας), «Άσπρα δόντια ξέξασπρα», «Τσιφτετελορεμπετομαχίες και σκληρό ροκ», «Ο θηλυκός Jim Carey στη ‘Μάσκα’ (για την Απέργη)». Ο Βασίλειος Κωστέτσος κατηγόρησε τον Βρεττό Βρεττάκο, σχεδιαστή του φορέματος της Αγγελικής Ηλιάδη, ότι το αντέγραψε από την κολεξιόν του. Η Θωμαή Απέργη, το ρούχο της οποίας σχεδίασε ο Απόστολος Μητρόπουλος, δήλωσε για το νικητήριο τραγούδι: «Προωθεί τον αλκοολισμό! Χρειάζονται πιο θετικά μηνύματα», για να εισπράξει την απάντηση του Αγάθωνα: «Εμάς περίμενε ο κόσμος, για να γίνει αλκοολικός;» Αφιερώνω τη νίκη μας σε αυτούς που μας πίστεψαν». Η Giorgina: «Επειδή είναι διεθνή [sic] διοργάνωση, με διεθνή γλώσσα, δεν θα ήταν άσχημο», για να προσθέσει κι εκείνη κάτι περί θετικών μηνυμάτων. Σημειωτέον ότι έπασχε από φαρυγγίτιδα. Ο Ηλίας Κόζας: «Κάναμε κάποια λαθάκια, αλλά η ενέργεια μετράει». Η υποδοχή ήταν γενικώς θετική, εκτός από ορισμένους, όπως ο Νεκτάριος Τυράκης και ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος. Εκ των υστέρων μαθεύτηκε ότι έβαλαν χρήματα από την τσέπη τους κι ότι δεν τους κάλυψαν την επιστροφή από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη (πήγαν με το ΚΤΕΛ). Επίσης η πόλη των Γρεβενών τους τίμησε, για την αναφορά της στους αλληγορικούς στίχους. Η Μαντώ προτιμούσε το άσμα της Giorgina ως πιο “intellectual”. Η Ελπίδα θυμήθηκε αναδρομικά το “Aphrodisiac”: «Με το περσινό γίναμε ρεζίλι. Δεν ήταν η Ελλάδα αυτό που ακούσαμε». Ο Robert Williams: «Εντυπωσιακό κομμάτι, με πρωτοτυπία. Ελπίζω να αρέσει και στους Ευρωπαίους». Το ίδιο άρεσε και στη Μπέσσυ Αργυράκη. Η Καίτη Γαρμπή: «Αυτά τα τραγούδια έχουμε, με αυτά θα πάμε. Σημασία δεν έχει πώς θα θέλαμε να είναι, αλλά τι θα κάνουμε με αυτά που έχουμε. Όσο μπορούμε, θα τα υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια και ένα από αυτά… καλοτάξιδο. Το τραγούδι της Αγγελικής δεν με τρελαίνει, αλλά μου αρέσει η Αγγελική. Είναι ένα κορίτσι πανέμορφο με ωραία φωνή. Το τραγούδι μου φαίνεται λίγο πιο λαϊκό από ό,τι θα έπρεπε για Eurovision. Είναι το στιλ της βέβαια, αλλά ίσως θα ήθελε κάτι διαφορετικό ο διαγωνισμός. Με το τραγούδι του Αγάθωνα ξαφνιάστηκα, αλλά είδα ότι στέκεται ωραία. Το τραγούδι του είναι ωραίο». Αφήσαμε για το τέλος μια δήλωση που έκανε τον Οκτώβριο ο Παντελής Παντελίδης: «Ποτέ δεν έβλεπα αρνητικά τη Eurovision και την παρακολουθώ κάθε χρόνο. Αν μου γινόταν πρόταση, θα το σκεφτόμουν». Τελικά έμελλε να χαθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 19 Φεβρουαρίου του 2016…

12Comments

Add yours
  1. 1
    όχι άλλο κάρβουνο

    Η τρίτη πιο αγαπημένη μου ελληνική συμμετοχή ever (μετά από αυτές του 1997 και του 1976) και ο καλύτερος εθνικός τελικός, τόσο ως διοργάνωση, όσο και σε ότι έχει να κάνει με το επίπεδο των τραγουδιών.

  2. 4
    Gms

    Το άρθρο είναι κυριολεκτικά «ότι να ναι»
    Η ημιμάθεια χειρότερη της αμάθειας .
    Καταρχάς ολο ξεκίνησε από τον Κοζα και τους Koza Mostra και δεν ήταν του Αγάθωνα .
    Κατά δεύτερον για την καλύτερη μας θέση των τελευταίων ετών ασχολείσαι πιο πολύ με τα κουτσομπολιά αυτών που εν τελει δεν πέρασαν ενώ τα παιδιά κάνανε μεγάλο αγώνα.
    Τρίτον σημαντικά γεγονότα όπως ότι βάλανε και από την τσέπη τους η ότι τους άφησαν και γύρισαν από Αθήνα Θεσσαλονίκη με ΚΤΕΛ ούτε καν τα αναφέρεις.
    Νομίζω πως τους έχεις πολύ υποτιμημένους για κάποιον λόγο.
    Γράφεις ποιοι είναι οι άλλοι συνθέτες και δεν αναφέρεις τον Παχιδη (άγαμοι θύτες) στους στίχους μαζί με τον Κοζα (ο οποίος και έγραψε τη μουσική) το οποιο από μόνο του διαφοροποιεί το τελικό αποτέλεσμα αισθητικά .
    Μάλλον δεν κατάλαβες πολύ καλά τι έγινε το 13 .

    • 5
      Dimitrios Mantzilas

      Πρώτον, δεν γράφω ιστορία των ελληνικών συμμετοχών, αλλά “παρασκήνια”, με ό, τι συνεπάγεται αυτό.
      Δεύτερον, στο σημείο των δηλώσεων της συζύγου του Αγάθωνα, εάν διάβαζες πιο προσεκτικά και με λιγότερη προκατάληψη, θα έβλεπες ότι γράφω: “ωστόσο ο Αγάθωνας αυθόρμητα είπε το «ναι» στους Kosa Mostra”.
      Τρίτον, δεν έτυχε να σημειώσω αυτά που επισημαίνεις. Εάν αυτό με καθιστά “ημιμαθή”, να το δεχτώ.
      Τέταρτον, όντως είναι παράλειψη το ότι δεν ανέφερα τον Παχίδη. Θα το προσθέσω, μολονότι δεν έχω γράψει κανέναν δημιουργό.
      Πέμπτον, όποιος πιστεύει ότι τα ξέρει καλύτερα, ας κάνει έρευνα αρχείου ή συνεντεύξεις κι ας γράψει άρθρα να ενημερώσει τον κόσμο. Στην κριτική είναι όλοι πρώτοι και καλύτεροι. Για την ώρα, δεν το έχει κάνει κανένας. Δηλαδή, δεν φτάνει που φέρνω στην επιφάνεια γνωστές και άγνωστες ιστορίες, τα “ακούω” κι από πάνω.
      Υ. Γ.: Δεν τους έχω υποτιμημένους. Αλλά δεν κρύβω ότι εξεπλάγην με τη θέση που πήραν και, βεβαίως, η μετέπειτα πορεία τους κάθε άλλο παρά εντυπωσιακή είναι.

  3. 10
    Andy

    Πάντως, διαβάζοντας για όλα αυτά τα παρασκήνια και ακόμη και αν το 1/3 που λέει ο λόγος έγινε, δεν μου κάνει εντύπωση που δεν γίνονται πλέον εθνικοί τελικοί. Τόση μιζέρια και bitching. Συν το ότι θα έδινε βήμα σε Λιάγκες, Σκορδάδες και άλλους στην ουσία να επηρρεάζουν τη γνώμη του κοινού. Γιατί άλλο πράγμα σαν παρουσιαστής να λές τη γνώμη σου και άλλο πράγμα η εμμονή εναντίον ενός διαγωνιζόμενου (όσο δίκιο πιθανώς να έχουν)

    P.S Πόσο ντίβα η Καινούριου.

    • 11
      Βαγγέλης

      Σε όλες τις χώρες γίνονται αυτά. Να πούμε τι έγινε στην Ιταλία με τους δημοσιογράφους να γιουχάρουν διαγωνιζόμενους και να φωνάζουν ότι οι Il Volo πρέπει να φάνε σκ… και να πάνε φυλακή; Στη Ρουμανία με τις στημένα συστήματα ψηφοφορίας ή στην Ουκρανία με τις εξετάσεις πατριωτισμού σε ζωντανή μετάδοση; Ή να πάμε παλιότερα στη Γερμανία με τον τύπο που μόλις κέρδισε δήλωσε πως δεν πάει Eurovision;

      • 12
        Dimitrios Mantzilas

        Έχουν γίνει τέρατα και σημεία… Πέρα από αυτά που αναφέρεις, να θυμηθούμε τους εθνικούς τελικούς στη Λευκορωσία, όπου κάποιοι νικητές ακυρώθηκαν και μετά πήγε κάποιος εκλεκτός του καθεστώτος; Τα τρία τραγούδια που ακύρωσε ο Ralph Siegel (1976, 1980, 1999), για να σταλούν τα δικά του; Το σκάνδαλο μεγατόνων το 1980 όπου, ενώ είχε κερδίσει ο Τουρνάς, ανακοινώθηκε η Βίσση; Τα γιουχαρίσματα το 1983 στο Βέλγιο; Κάποιες στημένες επιλογές στη Νορβηγία, όπου τα 4 από τα 5 υποψήφια τραγούδια είχαν τους ίδιους συντελεστές; Και πόσα άλλα τέτοια…

Comments are closed.