Σε μια εβδομάδα από σήμερα, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, θα διεξαχθεί ο 15ος διαγωνισμός της Junior Eurovision στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα. Η Γεωργία φιλοξενεί τον φετινό διαγωνισμό μετά την περσινή της νίκη με την Mariam Mamadashvili και το τραγούδι “Mzeo”(Ήλιος). Φέτος 16 χώρες θα διεκδικήσουν το βραβείο, μία λιγότερη από πέρυσι, καθώς ναι μεν επέστρεψε η Πορτογαλία αλλά αποχώρησαν Βουλγαρία και το Ισραήλ. Ας δούμε αναλυτικά τα βασικότερα στοιχεία της φετινής Junior Eurovision.
To περσινό νικητήριο τραγούδι: Mariam Mamadashvili-Mzeo
Η τοποθεσία:
Η Γεωργία, αν και είναι η πολυνίκης του διαγωνισμού της Junior Eurovision πλέον, καθώς αυτή ήταν η τρίτη της νίκη στον θεσμό, φέτος θα είναι μόλις η πρώτη χρονιά που θα φιλοξενήσει όχι μόνο την Junior Eurovision αλλά και οποιαδήποτε διοργάνωση της Eurovision. Η Τυφλίδα που θα φιλοξενήσει τον διαγωνισμό είναι η πρωτεύουσα της Γεωργίας και μια πόλη 1,118,035 κατοίκων. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στο Olympic Palace of Tbilisi το οποίο έχει χωρητικότητα 4000 θεατών.
Logo & Slogan:
To Slogan του φετινού διαγωνισμού είναι το “Shine Bright” (φωτεινή λάμψη) ενώ το logo ένας πολύχρωμος ήλιος, και τα δυο προφανώς είναι εμπνευσμένα από τον ήλιο που ήταν ο τίτλος του περσινού τραγουδιού που έφερε τον διαγωνισμό στην Τυφλίδα.
Οι παρουσιαστές
Οι φετινές παρουσιάστριες της Junior Eurovision είναι η Helen Kalandadze και η Lizi Japaridze. Η Helen είναι παρουσιάστρια και τραγουδίστρια, το 2009 συμμετείχε στην Γεωργιανή έκδοση του Star Academy, το 2013 κέρδισε το Your face sounds familiar της Γεωργίας, ενώ το 2010 πήγε Eurovision όντας στα φωνητικά της Sofia Nizharadze για το τραγούδι “Shine“. H Lizi Japaridze (ή Lizi Pop) είναι μόλις 13 χρονών, τραγουδάει από τα 7 της έχοντας ήδη κυκλοφορήσει 4 singles, ενώ το 2014 εκπροσώπησε την Γεωργία στην Junior Eurovision που έγινε στην Βαλέττα της Μάλτας με το τραγούδι “Happy day” με το οποίο κατέλαβε της ενδέκατη θέση.
H ψηφοφορία
Φέτος το σύστημα ψηφοφορίας για την Junior Eurovision αλλάζει, καθώς καταργείται το πάνελ των ειδικών, οι επιτροπές των ενηλίκων και των ανηλίκων συγχωνεύονται σε μια για κάθε χώρα και αναλαμβάνουν το 50% της βαθμολογίας, ενώ το υπόλοιπο 50% θα προέλθει από την online ψηφοφορία, όπου το κοινό μπορεί να ψηφίσει από όλο τον κόσμο μέσω της ιστοσελίδας junioreurovision.tv από τρία εώς πέντε τραγούδια. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε για το νέο σύστημα εδώ
Οι συμμετοχές
Αλβανία: Ana Kodra – “Don’t Touch My Tree“
H Αλβανία εκπροσωπείται από την δεκάχρονη Ana Kondra, και το τραγούδι της “Don’t Touch My Tree” έχει οικολογικό χαρακτήρα. Παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει εμφανιστεί σε αρκετά μουσικά τηλεοπτικά shows της χώρας της. Η Ana κέρδισε τον εθνικό τελικό της χώρας της ανάμεσα σε 16 υποψηφίους, το τραγούδι της είναι δίγλωσσο, έχει αλβανικούς και αγγλικούς στίχους, και είναι μια σύνθεση των Kristi Popa & Jorgo Papingji.
Αρμενία: Misha – “Boomerang“
H Αρμενία εκπροσωπείται από τον εννιάχρονο Misha (Michael Grigoryan) με την μπαλάντα “Boomerang“. Ο Misha επιλέχθηκε μέσω εσωτερικής επιλογής της Αρμενικής τηλεόρασης. Παρά το νεαρό της ηλικίας του ο Misha ήδη έχει λάβει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς όπως το παιδικό New Wave. Το μήνυμα του τραγουδιού είναι ότι αν κάποιος δώσει αγάπη, αυτή θα του επιστραφεί. Το κομμάτι είναι μια δημιουργία των Vahram Petrosyan, Avet Barseghyan, David Tserunyan, Arthur Aghekyan.
Αυστραλία: Isabella Clarke – “Speak Up“
H Αυστραλία εκπροσωπείται από την 13χρονη Isabella Clarke με το pop τραγούδι “Speak Up“. Η Isabella τραγουδάει από εννιά χρονών και επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Αυστραλία μέσω απ’ευθείας ανάθεση. Το τραγούδι ωθεί τους νέους να εκφραστούν και να διεκδικήσουν τα όνειρα τους, το τραγούδι είναι γραμμένο εξ’ολοκλήρου στα αγγλικά.
Λευκορωσία: Helena Meraai -“Ya Samaya”
H Λευκορωσία εκπροσωπείται από την 14χρονη Helena Meraai και το τραγούδι Ya Samaya (Ι’m the one). Η Ηelena κατάγεται από Σύριο πατέρα και Λευκορωσίδα μητέρα και έχει συμμετάσχει στο Ρωσικό Voice Kids καθώς και στο New wave kids, ενώ στον εθνικό τελικό της χώρας της για την Junior Eurovision κατέκτησε την πρώτη θέση σε κριτική επιτροπή και κοινό αποσπώντας περισσότερες ψήφους από ότι συγκεντρωτικά οι υπόλοιποι εννιά υποψήφιοι. Το τραγούδι της είναι γραμμένο εξ’ολοκλήρου στα Ρώσικα από την ίδια και την Rita Dakota και μιλάει για την δύναμη της αγάπης.
Κύπρος: Νικόλ Νικολάου – “Ι wanna be a star”
H Κύπρος εκπροσωπείται από την 13χρονη Νικόλ Νικολάου και το dance τραγούδι “Ι wanna be a star”. Η Νικόλ τραγουδάει και χορεύει από μικρή ηλικία και επιλέχθηκε από το ΡΙΚ να εκπροσωπήσει την Κύπρο μέσω απ’ευθείας ανάθεσης. Το τραγούδι της είναι γραμμένο στα αγγλικά και τα Ελληνικά και είναι μια σύνθεση του Κωνσταντίνου Χριστοφόρου που έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο τρεις φορές στην Eurovision.
Γεωργία: Grigol Kipshidze – “Voice Of The Heart“
H διοργανώτρια χώρα εκπροσωπείται από τον 12χρονο Grigol Kipshidze με την μπαλάντα “Voice Of The Heart“. Ο Grigol τραγουδάει από την ηλικία των έξι ετών και συμμετείχε στο X-factor της Γεωργίας όπου έφτασε ως τον τελικό. Ο Grigol επιλέχθηκε μέσω απ’ευθείας ανάθεση, το τραγούδι του είναι γραμμένο εξ’ολοκλήρου στα Γεωργιανά.
Ιρλανδία: Muireann McDonnell – “Súile Glasa”
H Ιρλανδία εκπροσωπείται από την Muireann McDonnell, με την folk μπαλάντα “Súile Glasa”(Πράσινα μάτια). Η Muirelan βγήκε νικήτρια μέσα από έναν περίπλοκο εθνικό τελικό με τέσσερις ημιτελικούς και έναν μεγάλο τελικό με οκτώ συμμετέχοντες. Το τραγούδι της είναι γραμμένο εξ’ολοκλήρου στα Ιρλανδικά.
https://www.youtube.com/watch?v=LGNBsKxEXqY
Ιταλία: Maria Iside Fiore – “Scelgo (My Choice)”
H Ιταλία εκπροσωπείται από την 13χρονη Maria Iside Fiore με το τραγούδι Scelgo (My Choice). Η Maria επιλέχθηκε από το RAI μέσω απ’ευθείας ανάθεση. Το τραγούδι είναι γραμμένο στα Ιταλικά και στα αγγλικά, είναι γραμμένο από την ίδια καθώς και από τους Stefano Rigamonti, Fabrizio Palaferri, Marco Iardella.
ΠΓΔΜ: Mina Blažev – “Dancing Through Life”
Η ΠΓΔΜ εκπροσωπείται από την 14χρονη Mina Blažev με το τραγούδι “Dancing Through Life”. Η Mina έχει συμμετάσχει σε αρκετά μουσικά φεστιβάλ της χώρας της καθώς και των Βαλκανίων, και επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την χώρα της μέσω απ’ευθείας ανάθεση. Το τραγούδι της είναι dance/pop, είναι γραμμένο στα Αγγλικά και τα Σλαβομακεδονικά, και μιλάει για της αγάπη της τραγουδίστριας για τον χορό, δημιουργός του τραγουδιού είναι ο Aleksandar Masevski.
Μάλτα: Gianluca Cilia – “Dawra Tond”
H Μάλτα εκπροσωπείται από τον δεκάχρονο Gianluca Cilia με το τραγούδι “Dawra Tond”. Ο Gianluca τραγουδάει από έξι ετών, έχει συμμετάσχει σε αρκετά μουσικά φεστιβάλ για παιδιά σε Μάλτα, Ιταλία και Ρουμανία και κέρδισε την πρώτη θέση στον εθνικό τελικό της χώρας του. Το τραγούδι του είναι pop/jazz και είναι γραμμένο στα αγγλικά και τα Μαλτέζικα, συνθέτες του είναι οι Dominic Cini, Emil Calleja Bayliss.
Ολλανδία: Fource – “Love Me”
Η Ολλανδία εκπροσωπείται από τους Fource, ένα συγκρότημα αποτελούμενο από τους Max Mies (14 ετών), Jannes Heuvelmans (14 ετών), Niels Schlimback(12 ετών) and Ian Kuyper(13 ετών).
Το τραγούδι “Love Me” είναι ένα dance/pop τραγούδι που αναφέρεται στον εφηβικό έρωτα, είναι γραμμένο στα αγγλικά και τα ολλανδικά. Δημιουργοί του τραγουδιού είναι οι Joost Griffioen, Stas Swaczyna
https://www.youtube.com/watch?v=oOSmrgkbsIw
Πολωνία: Alicja Rega – “Mój Dom”
Η ΠΓΔΜ εκπροσωπείται από την 14χρονη Alicja Rega, με το τραγούδι “Mój Dom” (Το σπίτι μου). Η Alicja κέρδισε την πρώτη θέση στον εθνικό τελικό της χώρας της ανάμεσα σε δέκα συνυποψηφίους. Το τραγούδι είναι γραμμένο 100% στα Πολωνικά και είναι μπαλάντα. Συνθέτης του τραγουδιού είναι ο Marek Kościkiewicz.
Πορτογαλία: Mariana Venâncio – “Youtuber”
Η Πορτογαλία εκπροσωπείται από την εντεκάχρονη Mariana Venâncio, με το τραγούδι “Youtuber”. Η Mariana κέρδισε τον εθνικό τελικό της Πορτογαλίας ανάμεσα σε πέντε υποψηφίους, και θα εκπροσωπήσει την χώρα της μετά από δέκα χρόνια απουσίας. Το τραγούδι της είναι γραμμένο εξ’ολοκλήρου στα Πορτογαλικά και συνθέτες του είναι οι João Cabrita, Mariana Andrade.
Ρωσία: Polina Bogusevich – “Wings“
H Ρωσία εκπροσωπείται από την 14χρονη Polina Bogusevich με το τραγούδι “Wings“. Το 2014 η Polina έγινε γνωστή στην Ρωσία μέσα από την συμμετοχή της στο παιδικό voice, όπου ήταν στην ομάδα του Dima Bilan, ενώ συμμετείχε και στο παιδικό New Wave. Η Polina κέρδισε τον εθνικό τελικό της Ρωσίας ανάμεσα σε 21 υποψηφίους. Το τραγούδι είναι γραμμένο στα Ρωσικά και τα Αγγλικά, ενώ συνθέτης του είναι ο Taras Demchuk.
Σερβία: Irina Brodić & Jana Paunović – “Ceo svet je naš“
H Σερβία εκπροσωπείται από την 13χρονη Irina Brodić και την 12χρονη Jana Paunović, με το τραγούδι “Ceo svet je naš“. Τα 2 κορίτσια κέρδισαν τον εθνικό τελικό της χώρας τους ανάμεσα σε 3 υποψηφίους. Το τραγούδι τους είναι γραμμένο εξ’ολοκλήρου στα Σέρβικα, και το έγραψαν τα 2 κορίτσια με την βοήθεια των Ognjen Cvekić, Lejla Hot.
Ουκρανία: Anastasiya Baginska – “Don’t Stop”
H Ουκρανία εκπροσωπείται από την 12χρονη Anastasiya Baginska με το τραγούδι “Don’t Stop“. Η Anastasiya κέρδισε τον εθνικό τελικό της χώρας της ανάμεσα σε δέκα υποψηφίους. Το τραγούδι της είναι γραμμένο στα Ουκρανικά και τα Αγγλικά, συνθέτης του κομματιού είναι η Ekateryna Komar.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τόσο καλή ενημέρωση. Άκουσα όλα τα τραγούδια των παιδιών και ξεχώρισα την Μάλτα την Αρμενία και την Αλβανία με το οικολογικό, που με συγκίνησε πολύ. Όλα τα υπόλοιπα τραγούδια άριστα εως πολύ καλά, και λιγότερο καλά η Σερβία και η Πορτογαλία. Μια χαρά το επίπεδο. Όμως επισκέφτηκα μια σελίδα με προγνωστικά για την Junior Eurovision 2017 και βλέπω πρώτη υποψήφια για βραβείο την Γεωργία (αν το πάρει θα είναι το 4ο της βραβείο) και την Αρμενία να ακολουθεί (1 βραβείο). Η δε Αλβανία προτελευταία. Απο ότι κατάλαβα, η Junior Eurovision τραβά πιο πολύ τις Καυκάσιες και Ανατολικές χώρες με αποτέλεσμα να έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον σε καλές συμμετοχές, αλλά παράλληλα και να αλληλοψηφίζονται.
Καλή επιτυχία στην Κύπρο μας που έχει υπέροχο τραγούδι αλλά δεν έχει κολλητούς φίλους!