Άγνωστες ιστορίες: Διασημότητες στα φωνητικά της Γιουροβίζιον (Μέρος Γ’)

Άγνωστες ιστορίες: Διασημότητες στα φωνητικά της Γιουροβίζιον (Μέρος Γ’)

Elisabeth Melander (SWE 91, MAL 92, SWE 95)

Η καριέρα της απογειώθηκε, όταν εγκατέλειψε την ποπ για χάρη της τζαζ. Ενεργή από το 1975, έχει κυκλοφορήσει τέσσερα προσωπικά άλμπουμ. Το 1998 ήταν υποψήφια στο Melodifestivalen (στον τελικό, χωρίς κατάταξη), ενώ στο σήμερα είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Lund, όπου διδάσκει τζαζ, ροκ, σύγχρονα είδη μουσικής, φωνητική μεθοδολογία και ensemble. Και τις τρεις φορές που βρέθηκε στη Γιουροβίζιον έκανε τα φωνητικά μαζί με την Margareta Nilsson και τον Staffan Paulsson. Τη θυμόμαστε το 1991 να έχει ανέβει στην καρέκλα και να πανηγυρίζει έξαλλα για τη νίκη της Carola.

 

Julie Forsyth, Dominic Grant, Des Dyer (UK 88)

O Scott Fitzgerald ήθελε οπωσδήποτε διάσημα φωνητικά. Για τον λόγο αυτό επιστράτευσε το ανδρόγυνο Dominic Grant (1949- ) & Julie Forsyth (1958), που είχαν σημειώσει μεγάλη επιτυχία ως μέλη των Guys n’ Dolls από το 1974 έως το 1985, με τον Dominic να έχει ξεκινήσει τα χιτ ήδη από το 1969. Μετά τη διάλυσή τους δημιούργησαν ένα φωνητικό ντουέτο, εξίσου επιτυχημένο, τoυς Grant & Forsyth. Έχουν πουλήσει πάνω από 3 εκατομμύρια δίσκους. Ο πατέρας της Julie, Bruce Forsyth, κατέχει το ρεκόρ του μακροβιότερου άνδρα τηλεπαρουσιαστή, με 76 χρόνια καριέρας. O Des Dyer (1948-) έγινε γνωστός ως ντράμερ των Jigsaw (1967-1981), προτού λανσάρει τη δική του καριέρα. Στον εθνικό τελικό του 1985 κατετάγη 4ος.

Lennart Sjöholm (SWE 80)

Από τους σημαντικότερους ενορχηστρωτές και παραγωγούς στη Σουηδία (1945-), o “Lelle” έχει βραβευτεί με περισσότερους από 100 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, ενώ έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα της χώρας. Παράλληλα ήταν μέλος δύο συγκροτημάτων, πρώτα των Cristallen και αργότερα των New Creation. Στη Γιουροβίζιον έπαιξε πιάνο, πλαισιώνοντας τον Thomas Ledin.

Anders Glenmark (SWE 80)

Τεράστιο όνομα στη Σκανδιναβία, ο Anders Glenmark (1945-) έκανε φωνητικά στον Thomas Ledin (με τον τελευταίο να είναι για χρόνια χορωδός των ΑΒΒΑ και τον Glenmark χορωδό στα σόλο άλμπουμ της Anni-Frid και της Agnetha, ενώ έπαιξε κιθάρα και στο “Money, Money, Money”). Παράλληλα ήταν ποπ και ροκ τραγουδιστής, αλλά και συνθέτης/παραγωγός για μεγάλα ονόματα, σε Σουηδία και Δανία. Μέλος αρκετών γκρουπ, των Glenmarks (μαζί με την αδελφή του Karin, τον θείο τους Bruno και τη σύζυγό του Ann-Louise Hanson που κατέχει το ρεκόρ 13 συμμετοχών στο ΜF χωρίς να κερδίσει), των Gemini (μαζί με την Karin) και των GES, έκανε ένα διεθνές χιτ, χάρη στο “One night in Bangkok”, από το μιούζικαλ “Chess”, που τραγούδησε ο Murray Head (#3 USA, #12 UK). Μετείχε στο ΜF έξι φορές ως καλλιτέχνης (ΜF 73, 74, 75, 81, 84, 89), είτε μόνος του, είτε με μέλη της οικογενείας, και μία ως συνθέτης (ΜF 06). Μάλιστα το 1989 ήρθε 2ος για 5 μόλις βαθμούς, ενώ τρεις ακόμα φορές ήρθε 4ος. Μετρά στο ενεργητικό του 10 προσωπικά albums και πολλά singles.

The Lindsays (IRL 69)

Η Muriel Day θα είχε στα φωνητικά της τις κορυφαίες στο είδος τους Maxi, Dick & Twink (υποψήφιες NF 70-2ες, ενώ η Maxi εκπροσώπησε αργότερα την Ιρλανδία το 1973 και το 1981), αλλά τις απέρριψε ο παραγωγός της, διότι ήταν πολύ ψηλές. Έτσι προσέλαβε τις Lindsays, που είχαν κάνει τα φωνητικά στην επιλογή, αλλά ήταν άπειρες σκηνικά. Αυτή η αντικατάσταση ηταν που τις έκανε εν μία νυκτί διάσημες. Λίγες μέρες πριν από την τελική βραδιά και, ενώ έκαναν μαθήματα σκηνικής παρουσίας, ξέσπασαν σε κλάματα και ήθελαν να φύγουν. O παραγωγός τις ηρέμησε αλλά φοβόταν για το τι θα συνέβαινε αν πανικοβάλλονταν την τελική βραδά. Οι Ισπανοί τους γέμισαν με δώρα και τους είχαν προσωπικές καμαριέρες, για να αποφύγουν καμιά υστερία. Τελικά όλα πήγαν κατ’ ευχήν!

 

Tina Lupe Moe & Lei Aloha Moe (DEN 83, 89, 91-93, 99, 00-02)

Όλα ξεκίνησαν όταν ο πολυταξιδεμένος, στα πλαίσια περιοδειών, πατέρας τους, Tau Moe, με καταγωγή από τη Σαμόα, αλλά μεγαλωμένος στη Χαβάη, παντρεύτηκε τη Δανή Lissi Petersen και δημιούργησε τους Malihini Hawaiians. Και τα τρία παιδιά τους, Tina Lupe, Lei Aloha και Lanni Tau διαπρέπουν στα μουσικά πράγματα, αρχικά ως μέλη των Skunk Funk (στα τέλη της δεκαετίας του ’70) και εν συνεχεία σε σόλο δίσκους ή κάνοντας φωνητικά σε γνωστούς καλλιτέχνες. Η Tina έχει κάνει φωνητικά σε 8 συμμετοχές, ενώ η Lei σε 9 (όσες και η αδελφή της συν εκείνη του 2001). Στο νικητήριο τραγούδι του 2000 μετείχε ως χορωδός και η κόρη της Lei, Bianca, η οποία βαδίζει στα ίδια χνάρια.

Les Costa (17 και 16 συμμετοχές!)

Ο George και ο Michel Costa είναι γεννημένοι στο Μαρόκο το 1949 και 1950. Μεταξύ 1968 και 1987 ηχογράφησαν περισσότερα από 10 singles. Μαζί με τις αδελφές Dominique Poulin & Catherine Bonnevay (πρώην μέλη των Fléchettes) σχημάτισαν μεταξύ 1975 και 1976 τους Chance, κυκλοφορώντας ένα δίσκο στον Καναδά. Οι κοπέλες αυτές πήγαν στη Γιουροβίζιον ως Cocktail Chic (FRA 86). Οι άλλες δύο του ίδιου γκρουπ (επίσης πρώην Fléchettes στο πλευρό του Claude François), Martine Latorre (1949-) & Francine Chantereau (1950-), επί εννέα χρόνια πλαισίωναν την Dorothée στην τηλεοπτική εκπομπή “Club Dorothée”). Η Martine έκανε φωνητικά 6 φορές (MON, GER, BEL, FRA 78, FRA 81, LUX 90) και η Francine 7 (οι προηγούμενες συν το νικητήριο της Γαλλίας το 1977). Οι Costa, για να επιστρέψουμε, έγιναν από τους πιο σημαντικούς χορωδούς, κάνοντας φωνητικά σε άλλους καλλιτέχνες, ενώ διακρίθηκαν σε διαφημιστικά και ραδιοφωνικά jingles (Nostalgie, Chérie FM, NRJ, France Bleu). O George κατέχει το ασύλληπτο ρεκόρ των 17 συμμετοχών στη Γιουροβίζιον ως φωνητικατζής (LUX 73, 79, 81, 82, 83, SWI 73, MON 76, 78, 79, BEL 76, FRA 77, 78, 81, 86, GER 78, BEL 78, MOR 80). ο αδελφός του Michel έχει μόλις μία λιγότερη (δεν είναι στο Μονακό το 1978, άγνωστο γιατί, μολονότι τη χρονιά αυτή τους είχαν προσλάβει για να παράσχουν φωνητικά σε όποια χώρα το χρειαζόταν, όπως και τις Martine Latorre & Francine Chantereau).

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το αφιέρωμά μας σε γνωστούς καλλιτέχνες, οι οποίοι βρέθηκαν στα φωνητικά της Γιουροβίζιον, χωρίς ποτέ να εκπροσωπήσουν κάποια χώρα ως σόλο τραγουδιστές ή μέλη γκρουπ. Εάν συγκεντρώσουμε επιπλέον πληροφορίες, μπορεί να επανέλθουμε με ένα τέταρτο μέρος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.