Eurovision 2022 Α’ Ημιτελικός: σκέψεις, παραλειπόμενα και trivia

Eurovision 2022 Α’ Ημιτελικός: σκέψεις, παραλειπόμενα και trivia

Χθες ολοκληρώθηκε ο Α’ Ημιτελικός, με αρκετές εκπλήξεις, καθώς προκρίθηκαν αρκετά τραγούδια που δεν υπολογίζονταν στα φαβορί των γραφείων στοιχημάτων. Είχαμε μία “στροφή στην ποιότητα” και μία “αποστροφή στην υπερβολή”. Γενικότερα trivia για τη φετινή Γιουροβίζιον μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το άρθρο.

Οι χώρες που προκρίθηκαν

Κάνοντας μια γενική παρατήρηση, βλέπουμε τον θρίαμβο της μελωδίας, Συμμετοχές, όπως η Ελβετία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Ελλάδα, η Αρμενία, η Ισλανδία, η Ολλανδία (οι 7 στις 10 δηλαδή) βασίστηκαν στην απλότητα, τη λιτότητα, τη φωνή και όχι σε εφέ. Η Ουκρανία και -κυρίως η Μολδαβία– με δύο έθνικ τραγούδια, ξεσήκωσαν το κοινό. Η Νορβηγία είναι ένα κλασικό fan act (βλ. Verka Seduchka), από αυτά που συνήθως πηγαίνουν καλά και αρέσουν σε όλες τις ηλικίες (ιδίως τις πολύ μικρές). Οι εθνικές γλώσσες τα πήγαν, σε γενικές γραμμές, καλά (Ισλανδικά, Πορτογαλικά, Λιθουανικά, Ουκρανικά, Ολλανδικά, Ρουμανικά). Μόνο τρεις χώρες (οι δίγλωσσες Αλβανία και Κροατία και η Σλοβενία) δεν θα δουν τελικό. Κανονικά θα είχαμε 18 χώρες, όμως μετά από τον αποκλεισμό της Ρωσίας, η οποία θα εμφανιζόταν στο δεύτερο μισό του προγράμματος, έμειναν 17.

Οι χώρες που αποκλείστηκαν

Η Αλβανία, πέρα από τις φωνές και τις τσιρίδες, και τον αετό της “Μεγάλης Αλβανίας”, ένα σύμβολο που έκανε λίγο πριν ολοκληρώσει την εμφάνισή της επί σκηνής, παρουσίασε ένα ιδιαίτερα τολμηρό σώου. Η Ronela, η χορεύτρια και οι χορευτές, όχι μόνο έπιαναν τα απόκρυφα σημεία τους, αλλά μιμήθηκαν διάφορες ερωτικές πρακτικές. Τι κι αν η E.B.U. τους έκανε σύσταση να αλλάξουν τη χορογραφία; Αυτό δεν συνέβη. Με αρκετά μακρινά πλάνα οι διοργανωτές προσπάθησαν να μην δείξουν όλα όσα συνέβαιναν επί σκηνής. Τελικά, έπαθε ό,τι και η Μαυροβούνια Andrea Demirović το 2009: ένα φαβορί που καταστράφηκε εξαιτίας της τολμηρής σκηνικής παρουσίας. Ευτυχώς η ίδια αντέδρασε σχετικά ήρεμα, σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες

Στην ίδια περίπτωση εμπίπτει η Λετονία. Η Γιουροβίζιον είναι ένα σώου για όλη την οικογένεια. Οι στίχοι της όμως περιέχουν πρόστυχες λέξεις, τις περισσότερες από τις οποίες απωσιωπούσε μεν ο τραγουδιστής, τις ακούγαμε όμως στα φωνητικά (pussy, fuck). Κάποιες άλλες τις είπε ευθαρσως (Bend over, I’m loving those cheeks, my sausage is just bigger, If you want your man’s tongue longer than a gecko’s). Αναμενόμενος ο αποκλεισμός, όσο πιασάρικο κι αν ήταν το άσμα.

Δανία, Βουλγαρία και Σλοβενία στράφηκαν σε ρετρό συνταγές, οι οποίες όμως και ήταν παρωχημένες και δεν υποστηρίχθηκαν επί σκηνής, όπως θα έπρεπε. Ειδικά η Σλοβενία που εμφάνισε μαθητές Λυκείου να τραγουδούν ’70’ς ήταν μάλλον εκτός τόπου και χρόνου, όσο κι αν το τραγούδι άρεσε σε αρκετούς φαν. Η Αυστρία, ενώ είχε ένα σύγχρονο, φρέσκο τραγούδι, ατύχησε να έχει μία από τις πιο άφωνες και παράφωνες αοιδούς στην ιστορία του διαγωνισμού. Η Κροατία ήταν απλά αδιάφορη. Γενικά, τα Βαλκάνια (εξαίρεση η Ελλάδα και η Μολδαβία, την οποία κάποιοι εντάσσουν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης) καταποντίστηκαν.

Οι Μολδαβοί γράφουν ιστορία

Οι Zdob și Zdub, όπως και ο ντράμερ της Βουλγαρίας Stoyan Yankoulov, συμμετείχαν με τρία τραγούδια σε ισάριθμες δεκαετίες, κάτι που έχουν επιτύχει ελάχιστοι καλλιτέχνες (ο Eirikur Hauksson, η Carola, ο Tommy Seebach και η Hanne Krogh). Οι Μολδαβοί, όμως, έγιναν επιπροσθέτως το πρώτο act στην ιστορία που κατάφερε να προκριθεί τρεις φορές από ημιτελικό σε τελικό. Η αλήθεια είναι ότι πήραν το μεγαλύτερο χειροκρότημα, τόσο στην πρόβα των επιτροπών, όσο και χθες.

Μετάδοση από το… καταφύγιο

Ο Timur Miroshnychenko, ένας από τους τρεις παρουσιαστές της Γιουροβίζιον του 2017 στο Κίεβο, έκανε χθες τη μετάδοση από καταφύγιο. Επιπλέον, δύο από τα μέλη του συγκροτήματος Kalush Orchestra μέχρι πριν από λίγες ημέρες πολεμούσαν στα χαρακώματα.

Το φάσιο άικο Αμάντα είναι ζεν

Το περίφημο πέδιλο με τις χοντρές κάλτσες έχει γίνει viral. Το έβαλε και χθες στη συνέντευξη Τύπου του Α’ Ημιτελικού. Ερωτηθείσα σήμερα από πρωινή εκπομπή είπε ότι είναι σημαντικό να είναι κανείς “comfortable”. Στην άκομψη ερώτηση του Ανδρέα Μικρούτσικου αν στονάριζε, επειδή δεν άκουγε ή επειδή είχε τρακ, εκείνη απάντησε ψύχραιμα: “άκουγα καλά”.

Η τηλεθέαση στην Ελλάδα

Ο ημιτελικός ήταν μόλις το 6ο πρόγραμμα σε τηλεθέαση (13, 8%), μετά από τη “Γη της Ελιάς”, τον “Σασμό”, το “Survivor, το “Ποιός θέλει να γίνει εκατομμυριούχος” και τις “Άγριες Μέλισσες”. Πέρασε μόνο το “Μαστερ Chef” και τη “Σκοτεινή Θάλασσα”. Στο δυναμικό κοινό, πάντως ήρθε 3ος (17, 8%), μετά από τον “Σασμό” και το τηλεπαιχνίδι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.