Όπως στην Eurovision, έτσι και στους εθνικούς τελικούς αρκετές είναι οι φορές που το κοινό έχει διαφορετικό κριτήριο από τις κριτικές επιτροπές.
Στο παρόν αφιέρωμα θα ασχοληθούμε με τις φετινές συμμετοχές στους εθνικούς τελικούς, που έφτασαν στην πηγή αλλά δεν ήπιαν νερό. Κοινώς στις συμμετοχές που το τηλεοπτικό κοινό είχε πρώτες στην προτίμησή του αλλά τελικά δεν θα καταφέρουν να διαγωνιστούν στο Τορίνο.
Ισπανία
Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί η φετινή εθνική επιλογή της Ισπανίας το Benidorm Fest. Σε αυτήν την περίπτωση άλλο τραγούδι φαινόταν να προηγείται, άλλο σάρωσε στο κοινό κι άλλο τελικά κατάφερε να λάβει το χρυσό εισιτήριο.
Μπορεί η εκρηκτική Chanel με το SloMo να έλαβε το χρίσμα της εκπροσώπησης της Ισπανίας στην Eurovision, αλλά αυτό μόνο από ήρεμες αντιδράσεις δεν συνοδεύτηκε. Χαρακτηριστικά το SloMo έλαβε μόνο το 4% από το τηλεοπτικό κοινό, ενώ οι Tanxugueiras με το έθνικ Terra σάρωσαν και κατάφεραν να συγκεντρώσουν κάτι παραπάνω από το εντυπωσιακό 70%.
Βέβαια δεν ήταν κι ελάχιστοι εκείνοι που πίστευαν πως η Rigoberta Bandini με το Ay Mama θα βρεθεί στο Τορίνο, αλλά τελικά η Chanel ήταν αυτή που έπεισε την επιτροπή ειδικών, παρουσιάζοντας ένα άκρως επαγγελματικό αποτέλεσμα.
Σουηδία
Το Hold Me Closer με την Cornelia Jakobs θα διαγωνιστεί στο Τορίνο για την Σουηδία, επιβεβαιώνοντας όλα τα προγνωστικά που την ήθελαν ως το ακλόνητο φαβορί του Melodifestivalen. Η συμμετοχή έλαβε την πρώτη θέση από τις επιτροπές αλλά δεν συνέβη το ίδιο με το τηλεοπτικό κοινό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Anders Bagge κατέκτησε την πρώτη θέση στο κοινό με την Cornelia Jakobs να βρίσκεται στη δεύτερη θέση.
Καθοριστικό ρόλο στην πρώτη θέση του Anders φαίνεται πως έπαιξε το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα του, καθώς είναι κριτής στο τηλεοπτικό σόου Idol από το 2008 μέχρι σήμερα. Παράλληλα τα γραφικά της συμμετοχής του έκλεψαν τις εντυπώσεις, αφού ένιωθες πως ένας ολόκληρος κόσμος ξεδιπλώνεται μπροστά σου.
Αυστραλία
Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Sheldon Riley για το Eurovision – Australia Decides, οι φαν κατά κύριο λόγο ενθουσιάστηκαν. Οι απίστευτες φωνητικές του δυνατότητες κι η ιδιαίτερη στυλιστική του επιλογή υψηλής ραπτικής, έχουν κάνει σίγουρα τον καλλιτέχνη να ξεχωρίζει. O Sheldon φαινόταν ότι θα λάμβανε εύκολα το εισιτήριο για το Τορίνο αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς την πρώτη θέση στο κοινό κατέκτησε το γκρουπ της metal, Voyager με το τραγούδι Dreamer.
Στο σύνολο των βαθμών ο Sheldon βρέθηκε στην πρώτη θέση με μόλις 3 βαθμούς διαφορά από τους Voyager.
Βόρεια Μακεδονία
Σίγουρα η Βόρεια Μακεδονία φέτος ήθελε να παίξει αρκετά “safe” με την επιλογή της Andrea για την Eurovision και το Circles. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως το τηλεοπτικό κοινό την κατέταξε ψηλά στις προτιμήσεις του (4.300 ψήφοι). Εκεί τις τριπλάσιες ψήφους έλαβε το “παιχνιδιάρικο” Superman με τον Viktor Apostolovski (12,621 ψήφοι).
Στο συνδυασμό των αποτελεσμάτων του τηλεοπτικού κοινού και της κριτικής επιτροπής, οι δύο συμμετοχές ισοβάθμισαν (20 βαθμοί έκαστη) αλλά τελικά υπερίσχυσε η συμμετοχή που είχε πρώτη στην κατάταξή της η κριτική επιτροπή, δηλαδή αυτή της Andrea.
Τσεχία
Μια ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η εθνική επιλογή της Τσεχίας, αφού το τελικό αποτέλεσμα καθορίστηκε από τρεις διαφορετικές συνιστώσες (διεθνής κριτική επιτροπή 50%, κατά 25% από τις ψήφους του Τσεχικού κοινού και κατά 25% από την ψηφοφορία του διεθνούς κοινού). Οι We Are Domi κυριάρχησαν τόσο στην επιτροπή, όσο και στο διεθνές κοινό αλλά δεν συνέβη το ίδιο στις ψήφους του τσέχικου κοινού, όπου εκεί την πρώτη θέση έλαβε η Giudi με το Jezinky.
Ουκρανία
Κάθε χρόνο ο εθνικός τελικός της Ουκρανίας είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους πιο ηχηρούς και για τους λάθος λόγους. Μπορεί η Kalush Orchestra να εκπροσωπεί τελικά τη χώρα αλλά η αρχική επιλογή ήταν αυτή της Alina Pash με το Tini Zabutykh Predkiv. Μάλιστα η συμμετοχή της έλαβε τις μισές ψήφους από το γκρουπ, το οποίο είχε αντιδράσει με το αποτέλεσμα.
Τελικά τα γεγονότα ανέτρεψαν τα πάντα γιατί η Alina αποσύρθηκε έπειτα από έντονες αντιδράσεις (είχαν ξεκινήσει έρευνες για ταξίδι της καλλιτέχνιδας στην Κριμαία το 2015). Η Kalush Orchestra δέχτηκε να εκπροσωπήσει τη χώρα αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνει υπό τέτοιες συνθήκες, καθώς στη συνέχεια ξέσπασε πόλεμος στη χώρα με την εισβολή της Ρωσίας.
Ποιες από τις δύο επιλογές προτιμάτε στην εκάστοτε εθνική επιλογή; Θεωρείτε πως είναι καλύτερα που δεν επικράτησε η γνώμη του τηλεοπτικού κοινού;
Η περίπτωση του Ισπανικού τελικού είναι παράδειγμα προς αποφυγήν (προσπαθώ να είμαι επιεικής).