Eurovision 2019: trivia, αριθμοί κι άλλα αξιοπερίεργα

Eurovision 2019: trivia, αριθμοί κι άλλα αξιοπερίεργα

Τώρα που “καταλάγιασε κάπως ο κουρνιαχτός” της φετινής διοργάνωσης, συγκέντρωσα διάφορα – σημαντικά κι ασήμαντα – αξιοπερίεργα, τα οποία αλίευσα σε διάφορα site, blogs και σχόλια των φαν, ενώ κάποια αποτελούν δικές μου επισημάνσεις. Έχουμε και λέμε:

  1. Για πρώτη φορά τις τέσσερεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν σόλο άνδρες καλλιτέχνες (Duncan Laurence, Mahmood, Sergey Lazarev, Luca Hänni), ακολουθεί το νορβηγικό γκρουπ με δύο άνδρες και μία γυναίκα, ενώ μέχρι και την 11η θέση βρίσκουμε όλο άνδρες, εκτός από την Tamara Todevska και την Kate Miller-Heidke. Συνολικά 19 σόλο άνδρες μετείχαν, αριθμός ρεκόρ για την πενταετία.
  2.  Πέντε βασικοί τραγουδιστές (Serhat, Sergey Lazarev, Josi Papai, Tamara Todevska, Nevena Božović) επέστρεψαν. Επιπλέον, ο Jurij Veklenko μετείχε παλιότερα ως χορωδός.
  3. Η φετινή νίκη της Ολλανδίας αποτελεί τη 2η μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ προηγούμενης και επόμενης νίκης για βραβευμένη χώρα (1975-2019: 44 χρόνια). Τα πρωτεία κατέχει η Αυστρία (1966-2014: 48 χρόνια). Η μόνη που μπορεί να καταρρίψει το ρεκόρ είναι η Ισπανία (τελευταία νίκη το 1969), καθώς η Γαλλία κέρδισε το 1977 και το Ηνωμένο Βασίλειο το 1997.
  4.  Από την αρχή που κυκλοφόρησαν τα στοιχήματα, η Ολλανδία ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί, κάτι που έχει να συμβεί από το 2012, με τη Σουηδία και το “Euphoria”. Πέρυσι το “Toy” το πέρασε για πολύ μικρό διάστημα η Κύπρος.
  5.  Με πέντε νίκες η Ολλανδία ισοφαρίζει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Λουξεμβούργο. 6 νίκες έχει η Σουηδία και 7 η Ιρλανδία.
  6.  Ο Duncan Laurence είναι ο 11ος σόλο άνδρας καλλιτέχνης που κερδίζει στον διαγωνισμό. Από τα 67 βραβεία, μόνο τα 27 περιλαμβάνουν άνδρες, είτε σόλο, είτε σε ντουέτο, είτε ως μέλη συγκροτήματος. Και επειδή με ρώτησαν πως “βγαίνουν τα μαθηματικά”: έχουν γίνει 64 Γιουροβίζιον, αλλά το 1969 είχαμε τέσσερεις νικήτριες χώρες!
  7.  Για δεύτερη φορά μετά από ακριβώς 40 χρόνια η Ολλανδία διοργανώνει τον διαγωνισμό μετά από το Ισραήλ. Το 1980 ο διαγωνισμός έγινε στη Χάγη, διότι το Ισραήλ αρνήθηκε να διοργανώσει δεύτερη φορά στη σειρά. Παρεμπιπτόντως ήταν η τέταρτη και τελευταία Γιουροβίζιον που έγινε σε ολλανδικό έδαφος.
  8.  Είναι η δεύτερη φορά μετά το 2016 που ο νικητής δεν βρέθηκε στην πρώτη θέση ούτε της ψηφοφορίας του κοινού ούτε των επιτροπών.
  9.  Ο Sergey Lazarev και τις δύο φορές που συμμετείχε κατετάγη 3ος (το έχει πετύχει μόνο η Katja Ebstein: GER 70-3η, GER 71-3η, GER 80-2η). Οι δύο εμφανίσεις του (2016, 2019) απέχουν τρία χρόνια μεταξύ τους.
  10.  Η Ιταλία άνοιξε (2011) και σχεδόν έκλεισε (2019) τη δεκαετία με δύο δεύτερες θέσεις.
  11.  Η Ελβετία, που ήρθε 4η, είχε να δει Τοπ 10 από το 2005 (8η τότε) και Τοπ 5 από το 1993 (3η).
  12.  Ο Άγιος Μαρίνος εκπροσωπήθηκε για 2η φορά από τον Τούρκο Serhat. Είναι η 2η φορά που μπαίνει στον τελικό, ενώ αυτή είναι η καλύτερή του θέση όλων των εποχών (19η, μετά από τη διόρθωση που έγινε).
  13.  Ο Serhat είπε τρεις λέξεις στα Τουρκικά. Η γλώσσα έχει να ακουστεί στη Γιουροβίζιον από το 2008. Στο τραγούδι του, πάντως, ακούγονται 248 “Na”.
  14.  Τρεις από τις BIG 5 βρέθηκαν στο Bottom 5: Ισπανία 22η, Γερμανία 24η (και μάλιστα παίρνοντας 0 βαθμούς από το κοινό) και Ηνωμένο Βασίλειο 26ο.
  15.  Η διοργανώτρια χώρα έδωσε τους βαθμούς μέσα από την αίθουσα. Τους βαθμούς έδωσε ο πρώτος της νικητής, Izhar Cohen (ISR 78). Για πρώτη φορά χώρα τιμά όλους τους νικητές της, καθώς και την πρώτη συμμετέχουσα, Ilanit.
  16.  Η Ιρλανδία (18η και τελευταία στον ημιτελικό) και η Αρμενία (16η στον ημιτελικό) πήραν τις χειρότερες θέσεις τους όλων των εποχών. Το ίδιο έκανε η Ρουμανία (13η στον ημιτελικό). Το 1996 είχε έρθει στην ραδιοφωνική προεπιλογή 29η, αλλά οι χώρες του προκριματικού αυτού γύρου δεν προσμετρώνται στην επίσημη αρίθμηση.
  17.  Η Ελλάδα (21η) κατέλαβε τη χειρότερη θέση της σε τελικό και την 3η χειρότερη όλων των εποχών. Το 2015, το 2017 και το 2019 είναι οι μόνες χρονιές που η τηλεψηφοφορία έδωσε λιγότερους βαθμούς από τις επιτροπές.
  18.  Η Νορβηγία με 291 βαθμούς σάρωσε στο κοινό (οι επιτροπές την είχαν 15η). Αντίστροφα, οι επιτροπές προτίμησαν τη Σουηδία με 239, αμφότερες σκανδιναβικές χώρες.
  19.  Η Νορβηγία όχι μόνο ήρθε 15η στις επιτροπές, αλλά εμφανίστηκε 15η τόσο στον ημιτελικό, όσο στον τελικό (το 2006 η ΠΓΔΜ είχε εμφανιστεί 11η σε ημιτελικό και τελικό). Είναι η δεύτερη φορά που στέλνει τραγούδι με λαπωνικά στοιχεία. Η πρώτη ήταν το 1980, ένα αμιγώς πολιτικό τραγούδι που οι φαν θεωρούσαν για δεκαετίες ως το χειρότερο όλων των εποχών. Στη Δανική επιλογή παραλίγο να κερδίσει για πρώτη φορά τραγούδι με στίχους και στα Γροινλανδικά.
  20.  Κατά την πρόβα των επιτροπών η εικόνα έγινε άσπρη, όσο ερμήνευε η Νορβηγία. Παρότι αντέδρασε, η EBU δεν της επέτρεψε να επαναλάβει την πρόβα. Ίσως αυτό φταίει για την 15η θέση στις επιτροπές.
  21. Τουλάχιστον 35 γιούροσταρ επέστρεψαν στα φωνητικά, το euroclub, την ανακοίνωση αποτελεσμάτων, τον σχολιασμό ή τα μουσικά διαλείμματα, αριθμός ρεκόρ.
  22.  Η Ουγγαρία είχε να μείνει στον ημιτελικό ακριβώς 10 χρόνια.
  23.  Η Tamara Todevska το 2008 είχε τερματίσει 10η, αλλά τότε ήταν η χρονιά που οι επιτροπές επέλεγαν τον 10ο qualifier και την άφησαν εκτός, ενώ τώρα  έφερε το καλύτερο αποτέλεσμα της χώρας της (FYROM τότε, Νorth Macedonia τώρα) στον διαγωνισμό.
  24.  Από τις 26 χώρες του τελικού μόνο οι 7 ακούστηκαν (και) σε άλλη γλώσσα εκτός από τα Αγγλικά (Αλβανία, Σλοβενία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιταλία, Σερβία, Ισπανία). Η Δανία για πρώτη φορά στα χρονικά ενέταξε Γαλλικά και Γερμανικά στους στίχους της, ενώ είχε και πολύ λιγά Δανικά.
  25.  Από τις χώρες που έμειναν στον ημιτελικό ακούστηκαν εθνικές γλώσσες από τις: Κροατία, Πορτογαλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Γεωργία.
  26.  7 από τις 10 επιτροπές που έδωσαν 12 στη Σουηδία ήταν από χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Αντίστοιχα 9 από τις 11 χώρες που έδωσαν 12 στη Ρωσία μέσω τηλεψηφοφορίας ανήκουν στο πρώην ανατολικό μπλοκ.
  27.  Πέντε χώρες, οι οποίες δεν συμμετείχαν (ΗΠΑ, Καναδάς, Καζακστάν, Σλοβακία, Ουκρανία), μετέδωσαν τον διαγωνισμό, με σχολιασμό ή όχι, Σε αυτές προστίθεται και το – μερικώς αναγνωρισμένο – Κόσοβο.
  28.  Κατόπιν ειδικής συμφωνίας υπήρχαν τρία livestreams για άτομα με προβλήματα ακοής, απώλεια όρασης ή νοητική αναπηρία.
  29.  Κατά τον πρώτο ημιτελικό hackers έπληξαν τη livestream μετάδοση της ισραηλινής τηλεόρασης. Τα πάσης φύσεως τεχνικά προβλήματα επηρέασαν τη μετάδοση σε διάφορες χώρες, είτε ως προς την εικόνα (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο), είτε ως προς τον ήχο (Πολωνία, Ολλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Γαλλία).
  30. Ο διαγωνισμός αμαυρώθηκε από διάφορες φωνές διαμαρτυρίας για μποϋκοτάζ, τις διαδηλώσεις, αλλά και τη συναυλία υπέρ της Παλαιστίνης, τα κασκόλ των Ισλανδών και της σημαίες των χορευτών της Μαντόνα, τις αντιδράσεις των ορθοδόξων Εβραίων υπέρ της αργίας του Σαββάτου, αλλά και την απόσυρση της Ουκρανίας λόγω της διαμάχης με τη Ρωσία για την Κριμαία.
  31.  Η επιτροπή της Λευκορωσίας… απολύθηκε, διότι μετά από τον ημιτελικό αποκάλυψε τις ψήφους της. Οι βαθμοί που δόθηκαν ήταν το μείγμα ψήφων άλλων επιτροπών της ίδιας ομάδας (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Γεωργία), όπως δόθηκαν στον ημιτελικό, αλλά με την ανάποδη σειρά. Για την ιστορία, το 12 θα έπαιρνε το Ισραήλ.
  32.  Δύο κριτές, μία στην Τσεχία κι ακόμα μία στη Σουηδία, μπερδεύτηκαν και έδωσαν τους βαθμούς τους… ανάποδα. Το ίδιο έπαθε το 2016 μια Δανή κριτής.
  33.  Το άλμπουμ της φετινής Γιουροβίζιον έχει ήδη μπει στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου (#8), της Γερμανίας (#3) και της Αυστραλίας (#47).
  34.  Για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος μιας χώρας (Ο John Lundvik της Σουηδίας) ήταν ταυτόχρονα συνθέτης άλλη (του Ηνωμένου Βασίλειου).
  35.  Η μικρότερη (Zena) και ο μεγαλύτερος (Serhat) του διαγωνισμού, 17 και 54 ετών αντίστοιχα, εμφανίστηκαν στον ίδιο ημιτελικό και προκρίθηκαν και οι δύο.
  36.  Έξι Έλληνες και Κύπριοι καλλιτέχνες συνεργάστηκαν για τη φετινή Eurovision με άλλες χώρες: 1) Δημήτρης Κοντόπουλος: σύνθεση για Ρωσία, 2) Φωκάς Ευαγγελινός: σκηνοθεσία για Ισπανία και Ρωσία, 3) Νίκος Μαριάνος: χορογραφία για Άγιο Μαρίνο. 4) DJ Koncept (Κώστας Παπαδούρης) παραγωγή στο τραγούδι του Αγίου Μαρίνου, 5) Γιώργος Καλπακίδης: σύνθεση στο τραγούδι της Μολδαβίας, 6) Άλεξ Παναγή: φωνητική διδασκαλία στη Ρωσία. Η Ελλάδα είχε ελληνικό team, ενώ η Κύπρος Γεωργιανή τραγουδίστρια, Ελληνο-σουηδό βασικό συνθέτη και σουηδικό team.
  37.  Για πρώτη φορά στον 21ο αιώνα δύο από τις επτά ιδρυτικές χώρες βρίσκονται στις 2 πρώτες θέσεις! Τον 20ό αιώνα αυτό έγινε το 1957, 1958, 1986 και 1990. Με εξαίρεση το Λουξεμβούργο, που απέχει μετά από το 1993, οι υπόλοιπες έξι ήταν παρούσες.
  38.  Τις περισσότερες συμμετοχές έχει η Γερμανία (63). Αποκλείστηκε μόνο μία φορά, το 1996. Ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησε τον κανόνα των BIG 5.
  39.  Είναι μία από τις λίγες φορές που το νικητήριο τραγούδι δεν ερμηνεύεται στην reprise με την επίσημη σκηνική παρουσία (το 1992 π. χ. είχε ανέβει στη σκηνή και ο Johnny Logan, ενώ το 2017 η αδελφή του Salvador Sobral). Φέτος ο Ολλανδός το ερμήνευσε όρθιος.
  40.  Η Ελπίδα τιμήθηκε με πολλαπλές παρουσίες της στο Τελ Αβίβ για τα 40 χρόνια του “Σωκράτη”, ένα τραγούδι που λατρεύεται ακόμα στο Ισραήλ. Στο πορτοκαλί χαλί, ενώ βγήκε λεζάντα (Greece 1979), η συμμετοχή της με την Κύπρο αποσιωπήθηκε. Στην ίδια εκδήλωση η Τάμτα βαπτίστηκε “Ταμάτα”!
  41.  18 από τις 41 συμμετοχές είχαν ως τίτλο μία μόνο λέξη.
  42.  205 άνθρωποι αποτελούσαν τις εθνικές επιτροπές.
  43.  Ό αριθμός των τραγουδιών όλων των εποχών ανέρχεται σε 1564.
  44.  28 εκατομμύρια Ευρώ ήταν περίπου το κόστος της φετινής διοργάνωσης, την οποία παρακολούθησαν – κατ’ εκτίμηση – 200 εκατομμύρια τηλεθεατές.
  45.  4756 είναι οι πόντοι που δόθηκαν στον τελικό, ενώ 9512 και τις τρεις βραδιές.
  46.  Η Κύπρος παραμένει η αβράβευτη χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές. Ακολουθούν η Μάλτα και η Ισλανδία.
  47.  Είναι η δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 1998) που η EBU προβαίνει σε επίσημη διόρθωση αποτελεσμάτων, μολονότι αρκετές φορές έχουν γίνει λάθη στις βαθμολογίες.

Εάν έχετε εντοπίσει και άλλα trivia, μοιραστείτε τα μαζί μας!

8 σκέψεις για το “Eurovision 2019: trivia, αριθμοί κι άλλα αξιοπερίεργα

  1. 1.Η Ελλάδα τερμάτισε 5η στον ημιτελικό και 21η στον τελικό, όπως και η Κύπρος το 2017.
    2.Ρουμανία και Μολδαβία αποκλείστηκαν για πρώτη φορά, και οι 2 ταυτόχρονα
    3. Όσο για την Βόρεια Μακεδονία, υπάρχουν 2 στατιστικά: Μάζεψε 8 δωδεκάρια φετος, ενω μεχρι το 2012, είχε μόνο 4. Και ένα ασήμαντο. Μια από τις backing singers τους, η Antonia Gigovska έκανε φωνητικά στην χειρότερη συμμετοχή τους(2018, 18/19 SF) και στην καλύτερη τους συμμετοχή(2019, 8η GF).

  2. 1. Πέρα από τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο & προσφάτως από την Ολλανδία, 5 νίκες έχει & το Ηνωμένο Βασίλειο.
    2. Το 1996 η διοργανώτρια Νορβηγία έδωσε για πρωτη φορά τους βαθμούς της επιτροπής πάνω στη σκηνή, & συγκεκριμένα στο περιβόητο “blue room”. Tο τηλεοπτικό παράθυρο ανοίγει δείχνοντας μια καρέκλα & η μπριόζα Ingvild Bryn αναφωνεί “….and the chair is empty”. Αμέσως η Ragnhild Sælthun Fjørtoft πλησιάζει απο πίσω & χτυπά τον ώμο της παρουσιάστριας κάνοντάς την να σχολιάσει “I am really surprised”.
    3. Το 2008 οι επιτροπές άφησαν εκτός τελικού τα Σκόπια που είχαν καταλάβει την 10η θέση επιλέγοντας την…..guess who? Σουηδία (12η) με την Charlotte Perrelli & το “Hero”.

  3. 1. O Άλεξ Παναγή αν δεν κάνω λάθος έκανε φωνητική διδασκαλία και στο Αζερμπαϊτζάν φέτος.

    2. Στην τέταρτη νίκη του το Ισραήλ επιλέγει 4 παρουσιαστές για τον τελικό. Στην τρίτη του νίκη το 1999 είχε επιλέξει 3 παρουσιαστές!

    3. Χρειάστηκαν να περάσουν 20 χρόνια από το 1979 για να διοργανωθεί ο διαγωνισμός στο Ισραήλ ξανά το 1999 και άλλα 20 για να διοργανωθεί το 2019.

  4. Η Βόρεια Μακεδονια την τελευταία φορά που προκρίθηκε το 2012 είχε εμφανιστεί 2η στον ημιτελικό της χνώτο 2019 εμφανίστηκε 2η από τέλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.