Eurovision 2018: Το παζλ των συμμετοχών (6 Αυγούστου)

Eurovision 2018: Το παζλ των συμμετοχών (6 Αυγούστου)

Γνωρίζοντας πλέον και τις ημερομηνίες, αλλά και την πόλη που θα φιλοξενήσει τον 63ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, είμαστε έτοιμοι για να ασχοληθούμε με το κυρίως πιάτο που δεν είναι άλλο, από την επιλογή των συμμετοχών. Μπορεί να βρισκόμαστε σχεδόν εννέα μήνες μακρυά από τη Eurovision της Λισαβόνας, ήδη όμως κάποιες χώρες έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους και έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες ανάδειξης του καλλιτέχνη και του τραγουδιού τους. Σε αυτό το άρθρο, που θα ενημερώνεται τακτικά, θα μπορείτε να βρίσκετε ποιες χώρες έχουν δηλώσει επίσημα ότι θα παραβρεθούν τον επόμενο Μάιο στην Πορτογαλία και όταν λέμε επίσημα εννοούμε, είτε έχοντας ανακοινώσει ημερομηνίες του εθνικού τους τελικού, είτε με δελτίο τύπου η δημόσια τηλεόραση της χώρας επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της, στο διαγωνισμό.

Οι χώρες που θα περάσουν από τα ημιτελικά:

 Αυστρία

Η Αυστρία είδε μετά τη νίκη της το 2014 με την Conchita Wurst να ανεβαίνουν οι μετοχές της στο διαγωνισμό. Για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια βρίσκεται στον τελικό κάτι που δεν είχε καταφέρει ποτέ από το 2004 όταν και ξεκίνησε το σύστημα των ημιτελικών. Η δημόσια τηλεόραση της χώρας (ORF) ανακοίνωσε στις 7 Ιουλίου ότι θα δώσει το παρών και στην Πορτογαλία. Η επιλογή της συμμετοχής και του καλλιτέχνη θα γίνει με κλειστή επιλογή, από τα τραγούδια που θα υποβληθούν μέχρι τέλος Αυγούστου.

 Βέλγιο

Το Βέλγιο φέτος με την Blanche που επελέγη με απευθείας ανάθεση έφτασε στην τέταρτη θέση και συνέχισε μία πορεία των βελγικών συμμετοχών στο τοπ10 του βαθμολογικού πίνακα, αφού για τρίτη συνεχόμενη φορά βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα. Θέλοντας να συνεχίσει το σερί, η φλαμανδόφωνη δημόσια τηλεόραση της χώρας ανακοίνωσε πριν καν τελειώσει ο φετινός διαγωνισμός, στις 9 Μαΐου ότι η επόμενη συμμετοχή τους θα επιλεγεί με απευθείας ανάθεση.

 Τσεχία

Η Τσεχία δια μέσου του επικεφαλής της αποστολής της στο διαγωνισμό, στις 16 Μαίου δήλωσε πως η δημόσια τηλεόραση της χώρας θα λάβει κανονικά μέρος και στη Eurovision 2018, παρά τον φετινό αποκλεισμό της από τον τελικό. Παρ΄όλα αυτά δεν έχει ανακοινωθεί ο τρόπος επιλογής του τραγουδιού και του καλλιτέχνη.

 Κύπρος

Το νησί της Αφροδίτης πανηγύρισε φέτος την τρίτη κατά σειρά πρόκρισή του στον τελικό της Eurovision. Η αρχηγός της αποστολής της Κύπρου στο διαγωνισμό, σε συνέντευξη της στο Κίεβο ανακοίνωσε πως η επόμενη συμμετοχή της χώρας στη Eurovision, θα αναδειχθεί μέσα από εθνικό τελικό και όχι από απευθείας ανάθεση, όπως έγινε τα δύο τελευταία χρόνια. Το δικό μας όμως ασφαλές ρεπορτάζ που έκανε και το γύρο όλων των Eurovision sites, αναφέρει πως η Κύπρος θα πάει πάλι με ανάθεση σε συνθέτη και ίσως γίνει διαγωνισμός για τον καλλιτέχνη. Ακόμα δεν υπάρχουν οι επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένονται στο φθινόπωρο.

 Δανία

Η Δανία που τα τελευταία χρόνια έχει φτωχά αποτελέσματα στο διαγωνισμό, κατάφερε φέτος ναι μεν να βρεθεί στο τελικό, αλλά να βρεθεί στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Δεν θα μπορούσε να λείψει από την Πορτογαλία. Έτσι του χρόνου θα επιλέξει για μία ακόμα φορά τη συμμετοχή της όπως ανακοινώθηκε στις 4 Ιουλίου μέσα από το Dansk Melodi Grand Prix, το οποίο όμως θα αλλάξει αρκετούς κανονισμούς, προκειμένου να εκσυγχρονισθεί και να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

 Εσθονία

Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά η Εσθονία θα επιλέξει τη συμμετοχή της μέσα από το Eesti Laul έναν εθνικό τελικό που χρόνο με το χρόνο θυμίζει Melodifestivalen όλο και περισσότερο. Φέτος το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και των εγχώριων καλλιτεχνών ήταν πολύ μεγάλο. Δυστυχώς παρά τις προβλέψεις το Verona που εκπροσώπησε την Εσθονία στο Κίεβο, δεν πέρασε στον τελικό. Παρ’ όλα αυτά το ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο και για του χρόνου. Ο τελικός του Eesti Laul 2018 θα γίνει στις 3 Μαρτίου στο Saku Arena, το γήπεδο που έγινε και η Eurovision το 2002 και η προπώληση των εισιτηρίων έχει μάλιστα ξεκινήσει!

 Φινλανδία

Η Φινλανδία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που δήλωσαν συμμετοχή για την επόμενη χρονιά και μάλιστα ξεκίνησαν ήδη τις διαδικασίες για τον εθνικό τους τελικό. Για άλλη μια χρονιά η Φινλανδία θα επιλέξει τη συμμετοχή της μέσα από το UMK. Η δημόσια τηλεόραση της Φινλανδίας φέτος ήλπιζε σε ένα πολύ καλό πλασάρισμα, αφού το Blackbird φαινόταν ως ένα από τα φαβορί για κατάληψη ακόμα και μίας θέσης στο τοπ5. Τελικά η Φινλανδία ήταν η δυσάρεστη έκπληξη του φετινού διαγωνισμού, αφού δεν κατάφερε καν να περάσει στον τελικό.

 Ιρλανδία

Η βασίλισσα του διαγωνισμού με επτά νίκες, αλλά και τέσσερις συνεχόμενους αποκλεισμούς τα τελευταία χρόνια, επιβεβαίωσε την παρουσία της και στη Λισαβόνα, λίγο μετά το τέλος της φετινής Eurovision. Στις πρώτες ημέρες του Αυγούστου η δημόσια ραδιοτηλεόραση της χώρας RTE, διεξήγαγε το Eurovision Forum στο Δουβλίνου, όπου συζητήθηκαν οι τρόποι που η χώρα θα επιστρέψει στις παλιές καλές εποχές του παρελθόντος. Αυτό που τελικά διαφάνηκε είναι ότι για μία ακόμα φορά θα επιλεγεί ο δρόμος της απευθείας ανάθεσης, εξαιτίας περιορισμένων οικονομικών που απαγορεύουν κατά κάποιο τρόπο τη διεξαγωγή εθνικού τελικού.

 Λετονία

Η Λετονία παρότι δεν επιβεβαίωσε αν θα διατηρήσει και αυτή τη χρονιά το Supernova ως τρόπο ανάδειξης της συμμετοχής της, έκλεισε ήδη θέση για τη Eurovision 2018. Αυτή θα είναι μάλιστα η 19η συμμετοχή της βαλτικής χώρας, που ήδη μετράει μία νίκη στο ενεργητικό της το 2002 με τη Maria N.

 Λιθουανία

Προτού καλά καλά επιλέξει την τελευταία της συμμετοχή στο διαγωνισμό, η Λιθουανία επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της και για τη Eurovision 2018. Μάλιστα ανακοινώθηκε από τη δημόσια τηλεόραση της χώρας LRT, πως ο επόμενος εθνικός τελικός δεν θα γίνει στην πρωτεύουσα αλλά στην πόλη της Klaipėda, στο κλειστό γήπεδο που υπάρχει εκεί, χωρητικότητας 7.500 θέσεων. Ο εθνικός τελικός της Λιθουανίας αναμένεται να έχει μικρότερη διάρκεια του χρόνου, ενώ θα γίνουν και άλλες αλλαγές προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστικός.

 Μάλτα

Μία από τις χώρες που λατρεύουν το διαγωνισμό είναι η Μάλτα. Πως θα μπορούσε να λείψει λοιπόν το νησί των ιπποτών από τη γιορτή της μουσικής; Η δημόσια λοιπόν τηλεόραση της Μάλτας PBS επιβεβαίωσε τόσο την παρουσία της στην Πορτογαλία, όσο και τον τρόπο επιλογής της συμμετοχής της. Παρά το φετινό άσχημο αποτέλεσμα, η Μάλτα θα επιμείνει στο ίδιο format με το τηλεοπτικό κοινό και μόνο, να αποφασίζει το νικητή.

 Νορβηγία

Η Νορβηγία φέτος πήγε ανέλπιστα καλά στο Κίεβο. Εξίσου καλά και γιατί όχι και καλύτερα σκοπεύει να πάει του χρόνου στην Πορτογαλία και για αυτό έχει ήδη ξεκινήσει τον προγραμματισμό της για το MGP 2018. Τον εθνικό δηλαδή τελικό της για την επόμενη Eurovision. Η προθεσμία υποβολής συμμετοχών είναι ήδη σε εξέλιξη και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν τις συμμετοχές τους στη δημόσια τηλεόραση της χώρας NRK για να διεκδικήσουν το νορβηγικό εισιτήριο στη Λισαβόνα.

 Λευκορωσία

Η Λευκορωσία που φέτος με μία έθνικ επιλογή τα πήγε περίφημα στο Κίεβο, επιθυμεί να συνεχίσει το ίδιο πετυχημένα και να βρεθεί για άλλη μία χρονιά τουλάχιστον στο μεγάλο τελικό. Αμέσως μετά το τέλος του φετινού διαγωνισμού επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της για τη Eurovision 2018. Αν και δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τον τρόπο επιλογής της συμμετοχής της, το πιο πιθανό είναι να διοργανώσει και του χρόνου εθνικό τελικό.

 Πολωνία

Η Πολωνία έχει βρει το δρόμο προς τον τελικό μετά την επιστροφή της στο διαγωνισμό το 2014. Το ίδιο θα επιχειρήσει και στην Πορτογαλία, αφού η δημόσια τηλεόραση της χώρας TVP επιβεβαίωσε ότι θα δώσει το παρών και στον επόμενο διαγωνισμό. Γιατί να μην το κάνει εξάλλου; Με εθνικό τελικό και η επόμενη συμμετοχή της Πολωνίας, που αν επιλέξει κάποιο καλό τραγούδι, έχει αποδείξει ότι είναι επικίνδυνη και ικανή για τα πάντα.

 Ρουμανία

Άλλη μία χώρα που δεν έχει κερδίσει μέχρι στιγμής και θα το ήθελε διακαώς είναι η Ρουμανία. Στις 7 Ιουλίου λοιπόν η δημόσια τηλεόραση της χώρας TVR, ανακοίνωσε ότι και την επόμενη χρονιά η χώρα θα βρεθεί στην Πορτογαλία για να διεκδικήσει τη νίκη στη Eurovision 2018, με το τραγούδι που θα επιλεγεί μέσα από τον εθνικό τελικό που θα διοργανώσει, το γνωστό πλέον σε όλους, Selectia Nationala.

 Ρωσία

Ότι η Ρωσία θα βρεθεί του χρόνου στην Πορτογαλία το ανακοίνωσε τόσο η δημόσια τηλεόραση της χώρας, όσο και ο mr Eurovision της Ρωσίας Philipp Kirkorov. Το θέμα είναι ποιος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία. Θα είναι η Yulia Samoylova που δεν τα κατάφερε φέτος και είχε ανακοινωθεί αρχικά ή θα είναι κάποιος άλλος; Ο Sergey Lazarev είναι μία καλή λύση για πολλούς, που θεωρούν ότι δύο χρόνια μετά την τρίτη θέση στο Στοκχόλμη, μπορεί να πάρει την εκδίκηση του στη Λισαβόνα.

 Σουηδία

Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τη λίστα μας η Σουηδία. Η χώρα που με τις 6 νίκες, που θέλει διακαώς να γκρεμίσει από την κορυφή την Ιρλανδία, θα βρεθεί του χρόνου στην Πορτογαλία με αξιώσεις για μία ακόμα φορά. Η κατάθεση των υποψήφιων τραγουδιών για το Melodifestivalen έχει ήδη ξεκινήσει και το Φεβρουάριο-Μάρτιο θα παρακολουθήσουμε το μουσικό ταξίδι σε όλη τη Σουηδία, που διοργανώνει πετυχημένα δεκαετίες τώρα το SVT για την ανάδειξη της σουηδικής συμμετοχής στη Eurovision 2018.

  Ελβετία

Στις 4 Φεβρουαρίου θα επιλέξει την επόμενη συμμετοχή της η πρώτη νικήτρια του διαγωνισμού Ελβετία. Με τη χρήση διεθνών κριτικών επιτροπών και μία άλλη σειρά αλλαγών, η Ελβετία που για πολύ λίγο έχασε φέτος τον τελικό θα επιχειρήσει να επιστρέψει σε αυτόν μετά από τρεις αποτυχημένες χρονιές.

 Γεωργία

Διοργανώνοντας τη Eurovision Junior τον ερχόμενο Νοέμβριο η Γεωργία θα ήταν δύσκολο να λείψει και από την κανονική Eurovision. Η χώρα του Καυκάσου ναι μεν επιβεβαίωσε την παρουσία της στη Λισαβόνα, δεν έχει όμως ακόμα ανακοινώσει τον τρόπο επιλογής της συμμετοχής της. Φέτος η Γεωργία βρέθηκε στην 11η θέση, μία θέση κάτω από την Ελλάδα.

Οι χώρες που βρίσκονται απευθείας στον τελικό:

 Πορτογαλία

Η διοργανώτρια χώρα προφανώς και δεν μπορεί να λείπει. Η Πορτογαλία νίκησε μετά από 49 αποτυχημένες προσπάθειες και φέτος θα γιορτάσει την 50η συμμετοχή της στο διαγωνισμό εντός του εδάφους της. Με το Festival Da Cancao θα επιλέξει και την επόμενη συμμετοχή της, στις 5 Μαρτίου, στην πόλη Γκιμαράες και σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 8.000 θέσεων. Το ίδιο concept με πέρσι θα διατηρήσει περίπου η δημόσια τηλεόραση της χώρας RTP, με 20 συνθέτες να διαγωνίζονται, ένας εκ των οποίων να είναι επιλογή του Salvador Sobral.

 Γαλλία

Μετά από χρόνια η γαλλική δημόσια τηλεόραση France 2 θα διοργανώσει εθνικό τελικό για την επιλογή της συμμετοχής της. Με το ενδιαφέρον αν έχει ανέβει αρκετά στη Γαλλία και μετά από δύο καλές συμμετοχές, οι υπεύθυνοι της γαλλικής τηλεόρασης ευελπιστούν σε κάτι καλύτερο, γιατί όχι και στη νίκη.

 Γερμανία

Μετά από μία σειρά πολύ άσχημων αποτελεσμάτων η γερμανική δημόσια τηλεόραση σκοπεύει να επιλέξει τον επόμενο εκπρόσωπό της μέσα από έναν τελείως διαφορετικό εθνικό τελικό, που θα περιλαμβάνει διεθνείς επιτροπές και ψηφοφορία του κοινού.

 Ισπανία

Η Ισπανία ταλαιπωρήθηκε φέτος από το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο εθνικό της τελικό. Παρ’ όλα αυτά με νέα διοίκηση στη δημόσια τηλεόραση της TVE, δήλωσε συμμετοχή και για τον επόμενο διαγωνισμό πολύ νωρίς. Άγνωστο παραμένει αν θα διοργανώσει εθνικό τελικό ή αν θα επιλέξει το δρόμο της απευθείας ανάθεσης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.