Η ΕΡΤ, αν και έκανε κλειστή επιλογή (η προκήρυξη έγινε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 1985, ενώ η προθεσμία υποβολής τραγουδιών έληγε επισήμως στις 30 Μαρτίου), απείχε τελικά, διότι ο διαγωνισμός συνέπεσε με το Μεγάλο Σάββατο, δεδομένου ότι η EBU δεν δέχθηκε να αλλάξει την ημερομηνία του διαγωνισμού, παρά την ένσταση Ελλάδας και Κύπρου.
Η άτυχη ήταν η Πωλίνα (Πωλίνα-Παρασκευή Μισαηλίδου, φωνητικά GRE 79) με το Wagon lit (Χάρης Χαλκίτης / Φίλιππος Νικολάου), ένα τραγούδι που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Είναι πιθανό ότι στη 2η θέση είχε έρθει η Αγνή (Αγνή Χατζηκοτάκη) με το Μπάγκς Μπάνυ (Bugs Bunny) του Δημήτρη Σακισλή (συνθέτης 88) και στην τρίτη (σύμφωνα με το βιογραφικό του ιδίου) ο Γιώργος Π. Λαιμός, της γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας (υποψήφιος αρκετές φορές μεταξύ 1983 και 1989), με το Είσαι εσύ. Το 2015 ο στιχουργός Κώστας Βλουτής ισχυρίστηκε πως 2ο είχε έρθει το Μπάγκς Μπάνυ, αλλά με τη Μάρα Θρασυβουλίδου (υποψήφια και το 1998). Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε σε EP το 1993, με γενικό τίτλο «Θέλω ειρήνη-θέλω αγάπη-θέλω φως», όπου ως συνθέτης φαίνεται ο Σταύρος Μπότσιος, στιχουργός ο Κώστας Βλουτής και ερμηνευτής ο Στέλιος Καραϊνδρος των 2002 GR.
Βεβαίως, τα φώτα όλα και τα αφιερώματα του Τύπου έπεσαν πάνω στην Ελπίδα (Ελπίδα Καραγιαννοπούλου), η οποία διαγωνίστηκε για την Κύπρο, μάλιστα πήρε τελικά μέρος, παρόλο που ήταν διστακτική και είχε τσακωθεί με τους συνθέτες για την ενορχήστρωση του τραγουδιού και ήρθε τελευταία. Αρχικά είχε γίνει πρόταση στον Πασχάλη (Πασχάλης Αρβανιτίδης-GRE 77), αλλά τελικά δεν δέχθηκε και μετά στον Δάκη (Βρασίδας Χαραλαμπίδης, υποψήφιος GRE 80, 83, 89), ο οποίος όμως δεν ανήκε σε δισκογραφική εταιρεία, έτσι το ΡΙΚ τον απέρριψε τελικά. Ο διαγωνισμός μεταδόθηκε σε μαγνητοσκόπηση –και μάλιστα με κακό μοντάζ: αλλαγή στη σειρά εμφάνισης των τραγουδιών (μετά την εξαγγελία του φινλανδικού τραγουδιού, εμφανίστηκε το δανικό, ενώ το φινλανδικό ακούστηκε μετά το τελευταίο, αυτό της Πορτογαλίας) και γενναίες περικοπές στη βαθμολογία- την επόμενη μέρα, ανήμερα Πάσχα, στις 11.40 το βράδυ.
Τα παρατράγουδα είχαν ξεκινήσει με τις αντιδράσεις του Τύπου και της Εκκλησίας. Η ΕΡΤ, για να αποφύγει τον σκόπελο, καθώς είχε ξεχάσει ότι ο διαγωνισμός έπεφτε Μεγάλο Σάββατο (και φυσικά δεν υπήρχαν ιδιωτικά κανάλια, για να καλύψουν την Αναστάσιμη Ακολουθία· για την ΥΕΝΕΔ ούτε λόγος, οι σχέσεις μεταξύ των δύο καναλιών ήταν κάκιστες) έφθασε στο σημείο να προτείνει να εγκριθει από την EBU η διοργάνωση με προβληθεί ως τις 11.30 να διακοπεί για την Ανάσταση και μετά το υπόλοιπο να μεταδοθεί μετά τα μεσάνυχτα σε μαγνητοσκόπηση, πρόταση του Γενικού Διευθυντή κ. Χαλάτση, που δεν έγινε δεκτή, καθώς ήταν απαραίτητη η ζωντανή μετάδοση, τουλάχιστον για τα μέλη της επιτροπής. Όπως δήλωσε, με σκεπτικισμό, η δημοσιογράφος Ελένη Βλάχου, πίσω από το ψευδώνυμο Άννα Κόντου: «Όλη η Ευρώπη ενδιαφέρεται για το Φεστιβάλ της Γιουροβίζιον. Μόνο εμείς, εδώ και χρόνια, το σνομπάρουμε».
Ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ, από την πλευρά του, απειλούσε με αφορισμό την καλλιτέχνιδα, σε περίπτωση που θα συμμετείχε η χώρα γιορτάρα μέρα (βέβαια, το 1994, οπότε συνέβη το ίδιο, η Ελλάδα συμμετείχε κανονικά. Η πληροφορία ότι ο μακαριστός Σεραφείμ αφόρισε τον Κώστα Μπίγαλη ελέγχεται ως… αναληθής)! Φυσικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ούτως ή άλλως δεν συμπαθούσε τη Γιουροβίζιον (όπως και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ), βρήκε “χρυσή ευκαιρία” να απέχει για άλλη μια χρονιά.
Τρεις δημιουργοί, οι Γιώργος Πιάς και Ανδρέας Πρέζας, οι οποίοι το 1988 κυκλοφόρησαν μαζί το LP Έξοδος Μεσολογγίου με τη φωνή της Τασίας Βέρρα και του Γρηγόρη Σιόλου (να είχαν υποβάλει κάτι από εκείνον τον δίσκο;) και ο Δημήτρης Σακιτζής (μάλλον πρόκειται για τον Δημήτρη Σακισλή) έστειλαν ανοικτή επιστολή στην ΕΡΤ-1, τον Πρωθυπουργό και τον Τύπο, διαμαρτυρόμενοι για την απόφασή της να αποσυρθεί η χώρα την τελευταία στιγμή. Τόνιζαν ότι μπήκαν σε έξοδα και μεγάλο κόπο να υποβάλλουν συμμετοχές, πιστεύοντας ότι το κανάλι διέκρινε συνέπεια, υπευθυνότητα και προγραμματισμός, για να μάθουν ξαφνικά ότι η Ελλάδα αποσύρεται, λόγω… λάθους! Ζήτησαν μάλιστα ηθική και υλική αποζημίωση και παρέμβαση από τον αρμόδιο υπουργό. Φαντάζομαστε… ακόμα θα την περιμένουν!
Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, εμφανίστηκε απελπισμένη ακόμα και η… Ελπίδα, η οποία δήλωσε ότι πήρε μέρος με την Κύπρο, διότι πίστευε ότι η Ελληνική Τηλεόραση δεν θα μετέδιδε τη βραδιά του διαγωνισμού! Όταν της ζητήθηκαν εξηγήσεις, είπε ότι το τραγούδι της ήταν δυνατό και ρυθμικό, αλλά υστερούσε στους στίχους…
Υπάρχει μια πληροφορία, την οποία δεν ασπαζόμαστε, πως οι συμμετοχές που είχαν υποβληθεί επεστράφησαν στους δημιουργούς, χωρίς να ανοιχτούν, δηλαδή χωρίς να γίνει διαδικασία επιλογής. Εάν και εφόσον ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε η νίκη της Πωλίνας θα ήταν απλά… αστικός μύθος. Η ίδια, πάντως, επιβεβαιώνει ότι όντως είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, ενώ υπάρχει και η μαρτυρία του Γιώργου Λαιμού. Για την ιστορία, η χώρα μας είχε κληρωθεί να εμφανιστεί στην 17η θέση, μετά από το βαρετό τραγούδι της Αυστρίας. Λογικά θα πήγαινε πάρα πολύ καλά, δεν θα το μάθουμε, ωστόσο, ποτέ…