Eurovision 1972, σαν σήμερα: Μια Κερκυραία στην κορυφή της Ευρώπης

Eurovision 1972, σαν σήμερα: Μια Κερκυραία στην κορυφή της Ευρώπης

Σαν σήμερα, στις 25 Μαρτίου 1972, πραγματοποιήθηκε ο 17ος Διαγωνισμός της Eurovision.

Το φεστιβάλ έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, μιας και η νικήτρια χώρα του 1971, Μονακό, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του διαγωνισμού και να βρει τον κατάλληλο χώρο να τον φιλοξενήσει.

Ο διαγωνισμός έλαβε χώρα στο Usher Hall, πλησίον του εμβληματικού κάστρου του Εδιμβούργου στο κέντρο της πόλης, στη μοναδική φορά μέχρι σήμερα που η Eurovision διεξήχθη στη Σκωτία. Παρουσιάστρια ήταν η χορεύτρια μπαλέτου και ηθοποιός, 46χρονη Μόιρα Σίρερ από το Ντανφέρμλιν.

Νικήτρια αναδείχτηκε η 22χρονη από την Παλαιοκαστρίτσα, Βίκυ Λέανδρος, η οποία εκπροσώπησε για δεύτερη φορά το Λουξεμβούργο. Η πρώτη ήταν το 1967, στα 17 της, όταν κατετάγη ανάμεσα σε 17 χώρες.

Το Apres Toi της Κερκυραίας ερμηνεύτριας, η οποία την Τρίτη 2 Απριλίου θα δώσει στο Μόναχο την πρώτη από τις 17 συναυλίες της που έχει προγραμματίσει για το 2024, ήταν το μοναδικό τραγούδι σαν σήμερα πριν από 52 χρόνια που πήρε δύο 10άρια (από Ηνωμένο Βασίλειο και Γιουγκοσλαβία).

Το 10 ήταν ο ανώτερος βαθμός που μπορούσε να δώσει μια χώρα σε κάποιο τραγούδι, σε μία περίπλοκη και κυρίως βαρετή ψηφοφορία, με τον ίδιο εκφωνητή για όλες τις ψήφους των κριτών, οι οποίοι σε αυτήν τη Eurovision βρίσκονταν μέσα στον χώρο διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Συνθέτης του «Μετά Από Σένα» ήταν ο πατέρας της Βίκυς Λέανδρος, ο μουσικός Λέανδρος Παπαθανασίου, 100 ετών σήμερα, γνωστός ως Leo Leandros, ο οποίος στη συγκεκριμένη περίσταση χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Mario Panas, και ο οποίος εκτός από παραγωγός σε καλλιτέχνες όπως οι Χούλιο Ιγκλέσιας, Ντέμης Ρούσσος και Νάνα Μούσχουρη, ήταν και ο πρώτος τραγουδιστής του ύμνου του Παναθηναϊκού.

Στη 2η διαδοχική της παρουσία, η Μάλτα συμμετείχε με την «Αγάπη» (L-imħabba) και ήρθε ξανά τελευταία, στη 2η και τελευταία φορά που ερμήνευσε στα μαλτέζικα. Ο Τζόζεφ από τους Helen και Joseph πέθανε πριν από 18 μέρες (7 Μαρτίου 2024).

Το 1972 ήταν και η μοναδική χρονιά που έχει ακουστεί στη Eurovision η ιρλανδική γλώσσα. Η «Μουσική της Αγάπης» (Ceol an Ghrá) της Σάντι Τζόουνς (πέθανε στα 68 της το 2019) πήρε τη 15η θέση ανάμεσα σε 18 τραγούδια.

Παρακολουθήστε ολόκληρο τον 17ο διαγωνισμό της Eurovision που διεξήχθη σαν σήμερα, 25 Μαρτίου, παρακάμπτοντας ευχαρίστως την περίοδο της ψηφοφορίας:

Μία σκέψη στο “Eurovision 1972, σαν σήμερα: Μια Κερκυραία στην κορυφή της Ευρώπης

  1. Ελα μωρέ…..και αυτές οι ψηφοφορίες με τους 2 κριτές (1971-1973) είχαν ενίοτε κάποια “νόστιμα” στιγμιότυπα (όπως όταν ο ένας έδινε 1 βαθμό και ο άλλος 5 στο ίδο τραγούδι, ή τα “τσαλιμάκια” ορισμένων κριτών όπως π.χ. ο Ελβετός – αν θυμάμαι καλά- το 1973). Η βαρεμάρα ήταν όντως το ότι ακουγόταν ο ίδιος εκφωνητής να λέει τους βαθμούς, πράγμα που όπως και να το κάνουμε δημιουργούσε μια ηχητική μονοτονία! Τελικά ο διαφορετικός spokesperson για κάθε χώρα έχει άλλη χάρη! Επίσης θεωρώ ότι ήταν ένα συστημα στο οποίο εύκολα μπορούσαν να γίνουν “αγοραπωλησίες” ψήφων. Από τη στιγμή που μόνο 2 κριτές για κάθε χώρα βαθμολογούσαν, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονταν στη χώρα διεξαγωγής του διαγωνσιμού και όχι στη χώρα τους, υποψιάζομαι πως πολλά θα μπορούσαν να γίνουν πολύ εύκολα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.