Αφιέρωμα: Οι Eurostars που παρουσίασαν την Eurovision

Αφιέρωμα: Οι Eurostars που παρουσίασαν την Eurovision

Πολλοί είναι οι καλλιτέχνες που έχουν αναλάβει χρέη παρουσιαστή του αγαπημένου μας θεσμού, στην 63χρονη πορεία της Eurovision. Δημοφιλείς προσωπικότητες, χορευτές, παραγωγοί αλλά και τραγουδιστές δοκιμάστηκαν μπροστά στο κοινό της Ευρώπης αφήνοντας ποικίλες εντυπώσεις. Πεπειραμένοι παρουσιαστές, επικοινωνιακοί καλλιτέχνες αλλά και φωτεινά πρόσωπα που γράφουν στον φακό ήταν κάποια από τα χαρίσματα των παρουσιαστών του διαγωνισμού.

Ωστόσο, πέρα από τα παραπάνω προσόντα, υπάρχει και κάτι ακόμα που χαρακτηρίζει πολλούς οικοδεσπότες του θεσμού: το γεγονός ότι ήταν πρώην eurostars που συμμετείχαν κατά το παρελθόν (κάποιοι κι αργότερα) ως διαγωνιζόμενοι στην Eurovision, εκπροσωπώντας την χώρα τους. Βέβαια ένα κοινό στοιχείο που υπάρχει σε όλους τους eurostars-παρουσιαστές, όπως θα διαπιστώσουμε στην αναδρομή μας, είναι ότι όλοι κατέκτησαν μία υψηλή θέση στον τελικό της Eurovision και κάποιοι από αυτούς ήταν και νικητές.

Αρχικά το θέμα της παρουσίασης του θεσμού θα λέγαμε ότι ήταν λίγο διαχωρισμένο καθώς την διοργάνωση αναλάμβαναν γνωστοί παρουσιαστές που μπορεί να είχαν και σχέση με την μουσική αλλά ποτέ δεν ήταν τραγουδιστές.

1976: Η πρώτη παρουσιάστρια του θεσμού που ήταν τραγουδίστρια και μάλιστα eurostar, ήταν η Ολλανδή Corry Brokken. Η καλλιτέχνιδα ήταν η δεύτερη νικήτρια της Eurovision το 1957 με το τραγούδι Net als toen ενώ συμμετείχε και την πρώτη χρονιά με την Ολλανδία και το τραγούδι Voorgoed voorbij, αλλά και το 1958 με το Heel de wereld.

1979: Αυτή την χρονιά την παρουσίαση της Εurovision του Ισραήλ ανέλαβαν οι Daniel Pe’er και Yardena Arazi. Εμείς θα ασχοληθούμε με την δεύτερη καθώς ήταν μέλος του γυναικείου γκρουπ  Chocolate, Menta, Mastik που το 1976 εκπροσώπησε το Ισραήλ με το τραγούδι Emor Shalom κατακτώντας την έκτη θέση. Εκ των υστέρων επανήλθε το 1988 με το Ben Adam (8η).

(Trivia: Το 1978 είναι η πρώτη φορά που την παρουσίαση αναλαμβάνει ένα δίδυμο με παρουσιαστές τους Denise Fabre και Leon Zitrone).

1985: Παρουσιάστρια ήταν η πολύ δημοφιλής στην χώρα της Lill Lindfors. Το 1966 εκπροσώπησε την Σουηδία μαζί με τον Svante Thuresson και το τραγούδι Nygammal Vals όπου κατέκτησαν την δεύτερη θέση.

1986: Την αμέσως επόμενη χρονιά επιστρέφει ξανά μία eurostar στην παρουσίαση της Eurovision. Ο λόγος για την Ase Kleveland η οποία το 1966 είχε εκπροσωπήσει την Νορβηγία με το τραγούδι Intet er nytt under solen όπου κατέκτησε την τρίτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1996 προλόγισε τη Γιουροβίζιον ως Υπουργός Πολιτισμού της Νορβηγίας.

1991: Είναι η πρώτη φορά που συναντάμε την περίπτωση και οι δύο οικοδεσπότες να είναι πρώην eurostars και μάλιστα νικητές. Οι Gigliola Cinquetti και Toto Cutugno υπήρξαν παρουσιαστές της Eurovision της Ρώμης. Η πρώτη έφερε την πρώτη νίκη της Ιταλίας το 1964 με το τραγούδι Non ho l’eta αλλά συμμετείχε και το 1974 με το τραγούδι Si όπου ήρθε δεύτερη πίσω από τους ABBA. O Τoto ήταν ο περσινός και δεύτερος νικητής της χώρας με το τραγούδι Insieme: 1992.

1999: Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού η Eurovision παρουσιάζεται από τρεις οικοδεσπότες, τους πολύ γνωστούς στην χώρα τους Dafna Dekel, Yigal Ravid και Shigal Shachmon. Από τους τρεις, η Dafna είναι η eurostar, καθώς το 1992 εκπροσώπησε το Ισραήλ με το τραγούδι Zeh raq sport και κατέκτησε την έκτη θέση.

2003: Δύο ακόμη eurostars αναλαμβάνουν την παρουσίαση της Eurovision και μεταφερόμαστε στην Ρίγα της Λετονίας. Η πρώτη είναι φυσικά η μία και μοναδική νικήτρια της χώρας Marie N που την περασμένη χρονιά κέρδισε με το τραγούδι I Wanna ενώ ο δεύτερος είναι ο Renars Kaupers ο οποίος εκπροσώπησε την Λετονία το 2000 ως μέλος του γκρουπ Brainstorm με το τραγούδι My Star. Για την ιστορία, το γκρουπ είχε καταλάβει την τρίτη θέση.

2006: Όπως όλοι θυμόμαστε πολύ καλά, οικοδεσπότες στην χώρα μας ήταν η ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Μαρία Μενούνος κι ο λαμπερός τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς. Ο τελευταίος, η Yardena Arazi κι ο Zeliko που θα δούμε παρακάτω, είναι οι μόνοι eurostars έως τώρα που παρουσίασαν την Eurovision ανάμεσα στις δύο συμμετοχές τους ως διαγωνιζόμενοι. Ο Σάκης το 2004 κατέκτησε την τρίτη θέση με το ρυθμικό Shake it και το 2009 την έβδομη με το This Is Our Night.

2008: Ο Zeliko Joksimovic μαζί με την πολύ γνωστή παρουσιάστρια της Σερβίας Jovana Janković ανέλαβαν την Eurovision του Βελιγραδίου. Ο δημοφιλής Σέρβος καλλιτέχνης έχει χαρίσει δύο πολύ υψηλές θέσεις στην χώρα του τις χρονιές που διαγωνίστηκε στον θεσμό-την δεύτερη το 2004 με το μελωδικότατο Lane Moje εκπροσωπώντας την Σερβία μαζί με το Μαυροβούνιο και την τρίτη το 2012 με το Nije Ljubav Stvar εκπροσωπώντας την Σερβία.

2009: Στην Eurovision της Μόσχας υπήρχε το εξής πρωτότυπο που δεν έχει συμβεί ξανά από τότε. Άλλοι ήταν οι παρουσιαστές των δύο ημιτελικών κι άλλοι του Τελικού. Τον Τελικό παρουσίασαν οι Ivan Urgant και Alsou Abramova. Η τελευταία ήταν η εκπρόσωπος της Ρωσίας το 2000, οπότε χάρισε στην χώρα της την δεύτερη θέση με το τραγούδι Solo.

2012: Μεταφερόμαστε τώρα στην χώρα της φωτιάς όπου στην παρουσίαση είδαμε τους Leyla Aliyeva, Eldar Gasimov και Nargiz Birk-Petersen. Εμείς φυσικά γνωρίσαμε τον Eldar ως Ell, o oποίος την προηγούμενη χρονιά έφερε την μία και μοναδική νίκη του Αζερμπαϊτζάν μαζί με την Nikki και το τραγούδι Running Scared.

2016: Ο Mans Zelmerlow έφερε την έκτη νίκη στην χώρα του την προηγούμενη χρονιά με το τραγούδι Heroes κι ανέλαβε να συμπαρουσιάσει τον θεσμό με την επιτυχημένη παρουσιάστρια και ηθοποιό Petra Mede. Η χημεία τους ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και τα σκετσάκια που μας παρουσίασαν σε διάφορα σημεία των σόου έδειχναν περίτρανα τον επαγγελματισμό των Σουηδών.

2020: H πολυτάλαντη Edsilia Rombley εκπροσώπησε την Ολλανδία το 1998 με το Hemel en aarde και κατέκτησε την τέταρτη θέση ενώ επέστρεψε και το 2007 με το On Top Of The World δίχως να καταφέρνει να προκριθεί. Φέτος αναμενόταν να παρουσιάσει την Eurovision μαζί με τους Chantal Janzen και Jan Smit αλλά μετά την ακύρωση του διαγωνισμού θα την απολαύσουμε σε αυτόν τον ρόλο την επόμενη χρονιά. Πάντως το τρίο θα παρουσιάσει κανονικά το Σάββατο το Eurovision: Europe Shine A Light τιμώντας έτσι τους φετινούς καλλιτέχνες που δεν θα διαγωνιστούν.

Αυτοί ήταν οι eurostars που παρουσίασαν τον αγαπημένο μας θεσμό έως σήμερα. Πόσους από τους παλιότερους θυμάστε; Αλήθεια ποιοι πιστεύετε ότι άνετα θα έκαναν μεγάλη καριέρα κι ως παρουσιαστές;

Για περισσότερα αφιερώματα και ειδήσεις που αφορούν την Eurovision μείνετε συντονισμένοι στον InfeGreece.

2 σκέψεις για το “Αφιέρωμα: Οι Eurostars που παρουσίασαν την Eurovision

  1. Από του παραπάνω, οι αγαπημένοι μου είναι η Ase Kleveland και ο Renars Kaupers. Και οι δύο ήταν πολύ καλοί ως παρουσιαστές, αλλά μου αρέσουν και τα τραγούδια με τα οποία συμμετείχαν (Νορβηγία 1966- #2 στο τοπ μου για εκείνη τη χρονιά, και Λεττονία 2000, #1).

    Τον Mans Zelmerlow τον προτιμώ ως παρουσιατή παρά ως τραγουδιστή.

    Οι χειρότεροι (από αυτούς που αναφέρονται στο άρθρο πάντα), κατά τη γνώμη μου, Cotugno και Gasimov.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.