Γιούροσταρ κατατρεγμένοι από τη μοίρα -51γ- 2006 (τελικός β’ μέρος)

Estimated read time 6 min read

Οι καλλιτέχνες των χωρών που είχαν ήδη αυτόματη πρόκριση

six4one (SWI 06): Ήταν γκρουπ που δημιουργήθηκε ειδικά για τον διαγωνισμό. Υποτίθεται ότι έγινε casting, αλλά στην πραγματικότητα ο Ralph Siegel τους κάλεσε έναν-έναν. Ο Σουηδός Andreas Lundstedt (Björn Helge Andreas Lundstedt, 1972-) από την Ουψάλα είναι μέλος του ντίσκο γκρουπ Alcazar με διεθνή καριέρα ήδη από το 1998. Προηγουμένως ήταν μέλος των Stage Four. Παράλληλα, έχει παίξει σε μιούζικαλ και δραστηριοποιείται ως χορογράφος. Υπήρξε αρραβωνιασμένος με τον Magnus Carlsson και το 2007 ανακοίνωσε πως είναι οροθετικός στον HIV, τον οποίο είχε ήδη για δέκα έτη. Ακολούθησε μία σχέση με τον δόκιμο αστυνομικό  Johan Pettersson, αλλά και με κάποιον Niklas, στον οποίο έκανε πρόταση γάμου, αλλά μάταια. Το 2020 παντρεύτηκε κρυφά τον Έλληνα καλλιτέχνη Daniel Mitsogiannis (υποψήφιος το 2008). Μοιράζουν τη ζωή τους ανάμεσα στη Στοκχόλμη και την Ελλάδα, οπου μένουν σε πολυτελή έπαυλη. Μετείχε εννέα φορές σε Melodifestivalen, τεσσερεις σόλο (1996, 1997, 2007, 2012) και τις υπόλοιπες με τους Alcazar (2003, 2005, 2009, 2010, 2014).

H Tinka Milinović Pichler (φωνητικά BiH 02) γεννήθηκε στο Σαράγεβο το 1973. Από το 1991 και για πολλά χρόνια έζησε στις Η.Π.Α., όπου σπούδασε μουσική (παίζει φλάουτο, πιάνο και κιθάρα). Έχει μάστερ στην όπερα και έχει αποκτήσει την αμερικανική υπηκοότητα. Αφού προκάλεσε σάλο το 2002 ως υποψήφια στον βοσνιακό τελικό με το Sve što imaš ti, ντυμένη νύφη με πέντε σχεδόν ημίγυμνους γαμπρούς, την προσέλαβε την ίδια χρονιά η Maja στα φωνητικά της. Υπήρξε ξανά υποψήφια το 2003 και 2005. Κυκλοφόρησε ένα και μοναδικό άλμπουμ το 2006. έχει παρουσιάσει τηλεοπτικά προγράμματα στη Βοσνία, αλλά και το Ντουμπάι. Υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός σε τόκ σώου, ηθοποιός σε μιούζικαλ, καθηγήτρια φωνητικής, βοηθός μαέστρου, συγγραφέας βιβλίου, αλλά και αρθρογράφος για γυναικεία θέματα σε περιοδικό μόδας της Μέσης Ανατολής. Ζει πλέον ξανά στις Η.Π.Α., στην Καλιφόρνια, όπου πρωταγωνιστεί σε ριάλιτι σώου με θέμα τη ζωή της. Έχοντας παγώσει τα ωάρια της πριν από κάποια χρόνια, απέκτησε χάρη σε αυτά μια κόρη, τη Margo, με τον άνδρα της, Wolfgang Pichler.

Η Claudia d’Addio γεννήθηκε το 1980 σε ένα προάστιο της Ζυρίχης. Γνωστή πλέον με το ψευδώνυμο Diamá, που προέκυψε από τα τρία τελευταία γράμματα του ονόματός της και τα δύο πρώτα του φίλου της Maurizio που χάθηκε σε δυστύχημα το 2008, χαρακτηρίζεται ως «Η φωνή της Ελβετίας». Αμφότεροι οι γονείς της είναι Ιταλοί μετανάστες. Το 2004 έφτασε στην πρώτη τριάδα του “Music Stars”. Μετά από περιοδεία στη χώρα και εμφανίσεις στην Αίγυπτο, τραγούδησε στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνου. Υπέρμαχη των δικαιωμάτων της LGBT+ κοινότητας, την καλούν συχνά σε gay events. Είναι μητέρα ενός γιου. Έχει να δισκογραφήσει από το 2016, ωστόσο κάνει εμφανίσεις.

Ο Kitos “Keith” Camilleri είναι Μαλτέζος καλλιτέχνης, γνωστός στη χώρα του. Υπήρξε υποψήφιος το 2004 και το 2005. Εκτός από τη σόλο καριέρα του, πέρασε από τρία γκρουπ. Συνεχίζει να δισκογραφεί. Εγκαταστημένος στην ‘Ιμπιζα, ταξιδεύει παντού για εμφανίσεις σε γάμους και άλλα events.

Ο Marco Matias (1975-, στο Solingen) είναι γιος Πορτογάλων μεταναστών στη Γερμανία. Βρέθηκε στους γερμανικούς τελικούς του 2004 και 2005 (2ος). Ήδη από μικρός εμφανιζόταν σε γκρουπ και διάφορα θεάματα. Είναι πολύ γνωστός στις πορτογαλόφωνες χώρες, αλλά και τη Γερμανία, όπου ήρθε 2ος σε τάλεντ σώου το 2003. Από το 2023 ανήκει στη νέα σύνθεση των Dschinghis Khan (GER 79)!

H Liel Kolet, η νέα “Céline Dion”, όπως την αποκάλεσαν τότε, γεννήθηκε το 1989 στο Ισραήλ. Μετείχε από παιδί σε σώου ταλέντων, ενώ στα 13 κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο. Έχει παρευρεθεί στα γενέθλια του Shimon Perez, όπου κάλεσε τον Bill Clinton να τραγουδήσουν μαζί. Καθότι έχει Γερμανό μάνατζερ, έκανε καριέρα και εκεί. Το πρώτο της διεθνές άλμπουμ σημείωσε τεράστια επιτυχία στο Μεξικό και τις γερμανόφωνες χώρες. Ενσάρκωσε την Ofra Haza στο μιούζικαλ “Ofra”. Δεν έχει δισκογραφήσει από το 2016 και εξής. Υπέρμαχος της ειρήνης είναι πρέσβειρα σε πολλές οργανώσεις.

Είχε προηγηθεί η επιλογή του τραγουδιού από κριτική επιτροπή. Παρουσιάστηκε στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής. Παρόλο που παιζόταν ως ένα από τα φαβορί, τελικά κατάληξε 17ο, ίσως διότι δεν υπήρξε «χημεία» ανάμεσα στα μέλη. Κυκλοφόρησαν ως γκρουπ τέσσερα τραγούδια. Όπως είδαμε, μετείχαν έξι καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, με προφανή στόχο την πολυσυλλεκτική συγκέντρωση βαθμών. Τελικά, από τους 30 βαθμούς, οι 12 προήλθαν από τη Μάλτα, 4 από τη Βοσνία και το Ισραήλ και 1 από την Πορτογαλία. Με άλλα λόγια, οι χώρες των περισσότερων καλλιτεχνών δεν τους ψήφισαν επαρκώς ή καθόλου.

Arsenium (Arsenie Todiraș) feat. Natalia Gordienko (MLD 21) & Connect-R (MLD 06-Ștefan “Relu” Mihalache): O Arsenium γεννήθηκε το 1983 στην πρωτεύουσα Κισινάου. Ξεκίνησε παίζοντας κοντραμπάσο, ενώ για λίγο στράφηκε στην όπερα. Υπήρξε από το 1999 μέλος των O-Zone, που έκαναν τις διεθνείς επιτυχίες Despre Tine και Dragostea din tei. Στο ρουμανικό “Dancing with the stars” ήρθε 2ος. Ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του το 2006. Με το τραγούδι Rumadai έκανε επιτυχία στις γερμανόφωνες χώρες και απέσπασε το βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ της Χιλής. Από το 2019 χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Atika Patum.

Η Natalia γεννήθηκε το 1987 στην ίδια πόλη. Έχει ουκρανική καταγωγή. Σπούδασε πιάνο και χορό. Επρόκειτο να εκπροσωπήσει τη χώρα το 2020. Τελικά το έκανε το 2021. Ως΄μέλος των Millenium ήρθε 3η στον εθνικό τελικό του 2005. Υπήρξε και DJ, μάλιστα βραβεύτηκε σε σχετικό διαγωνισμό, χωρίς να διαθέτει μεγάλη εμπειρία. Έχει διακριθεί σε πλήθος φεστιβάλ, εγχώριων και μη. Η κορώνα των 17” έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ της Mary Spiteri που ήταν 13”. Παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο έναν δικηγόρο, αλλά δεν δέχθηκε να πάρει το επώνυμό του, Bradu. Το 2017 γέννησε ένα αγόρι. Έχει κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ και καμιά 15αριά single.

Ο Connect-R γννήθηκε το 1982 στο Βουκουρέστι. Είναι ράπερ, τραγουδιστής, παραγωγός και περιστασιακός ηθοποιός. Ξεκίνησε με το ραπ γκρουπ R.A.C.L.A., πριν κάνει σόλο καριέρα. Από μικρός εργαζόταν ως επαγγελματίας χορευτής. Έχει ένα παιδί με την πρώην συζυγό του, την οποία δηλώνει πως αγαπά ακόμα. Τραγούδια του έχουν μπει στα ρουμανικά charts. Δισκογραφεί ήδη από το 1997, Έχει τραγουδήσει για ταινίες κινουμένων σχεδίων. Έχει καταγραφεί ως ο πρώτος ράπερ στην ιστορία της Γιουροβίζιον, παρόλο που είχαν προηγηθεί και άλλοι, π. χ. ο Δανός του 1997 ή οι Βρετανοί του 1995. Ήταν ξανά υποψήφιος το 2010. Έχει συνεργαστεί με πλήθος ονομάτων και παραμένει εντυπωσιακά ενεργός. Είναι Ρομά, μάλιστα μετέχει σε κυβερνητικές δράσεις ενθάρρυνσης των νεαρών αθίγγανων. Η ζωή του έγινε παιδικό εικονογραφημένο βιβλίο που βασίστηκε σε μία συνέντευξή του. Υπήρξε θύμα λογοκρισίας λόγω των πολιτικών του απόψεων.

Στον τελικό, με 13 τραγούδια, ψήφισαν κοινό και επιτροπή. Υποψήφια και η Olia Tira (8η). Καλεσμένοι οι Zdob și Zdub. Είχε προηγηθεί ημιτελικός. Τέσσερα τραγούδια ισοψήφισαν στην 1η θέση με 18 βαθμούς (όπως και στη Γιουροβίζιον του 1969!), ανάμεσά τους και ένα με τη Geta Burlacu (MLD 08). Καθότι στάθηκε αδύνατο να ορίσουν νικητή, έγινε νέος τελικός, με πέντε καινούρια τραγούδια. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη μήνι διαφόρων παραγωγών, οι οποίοι κατηγόρησαν το κανάλι που δεν επέλεξε κάποιο από τα ισοψηφίσαντα άσματα. Μίλησαν για στημένη διαδικασία υπέρ του Arsenium και τον κάλεσαν να αποσυρθεί. Πήραν, φυσικά, 12 από τη Ρουμανία και βαθμούς (1-3) από πέντε ακόμα χώρες. Το άσμα ανέβηκε στο #186 του chart των χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

Για τον Eddie Butler (ISR 99, 06), βλ. 1999, οπότε μετείχε ως μέλος των Eden. Επιτροπή επέλεξε 13 καλλιτέχνες για το Kdam. Ανάμεσά τους οι σταρ Maya Buskila (υποψήφια και το 2019) και Rama Messinger, οι οποίες -μαζί με τέσσερεις ακόμα- αποσύρθηκαν και αντικαταστάθηκαν. Ένα από τα νέα ονόματα ήταν και ο Tzvika Pick, συνθέτης του Diva. Στον τελικό, όπου μέτρησε η ετυμηγορία από τέσσερεις επιτροπές τοποθετημένες σε διάφορες πόλεις, τον κόσμο ανά ισάριθμες περιοχές, το κοινό της αίθουσας και τα SMS, διαγωνίστηκαν 11 τραγουδια. Καλεσμένη η Shiri Maimon (ISR 05). Όλοι μαζί είπαν επιτυχίες του Ehud Manor (στιχουργός ISR 75, 78, 83, 92) που είχε πεθάνει την προηγούμενη χρονιά. Στη Γιουροβίιζον έλαβε μόνο ένα 4άρι από τη Γαλλία.

Vocal Group Cosmos (LAT 06): ήταν ένα φωνητικό acapella γκρουπ που ιδρύθηκε το 2002. Απαρτιζόταν από τους Jānis Šipkēvics, Andris Sējāns (κόντρα τενόροι), Juris Lisenko (τενόρος), Jānis Ozols (βαρύτονος), Jānis Strazdiņš (μπάσος) και Reinis Sējāns (ρυθμός). Το 2004 ήρθαν πρώτοι στο φεστιβάλ της Jurmala. Διαλύθηκαν το 2014, αλλά επανενώθηκαν το 2019 για ένα τραγούδι που ακούστηκε σε φιλμ. Παράλληλα μετείχαν στις ανασκαφές και τη νέα ταφή στρατιωτών στο νεκροταφείο Silenieku brāļu. Μεγαλύτερη καριέρα κάνει ο Jānis Šipkēvics (1982-), πολυοργανίστας, μαέστρος, διευθυντής χορωδίας, συνθέτης, παραγωγός, αλλά και φωτογράφος αθλητικών διοργανώσεων και… πτηνών. Από τον δεύτερο γάμο του, με τη μάνατζέρ του Zani Bērziņš, απέκτησε έναν γιο και μία κόρη. Πρώτη σύζυγος υπήρξε η σχεδιάστρια Leldis Ozoliņš. Μετακόμισε οικογενειακώς στη Στοκχόλμη, για να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές.

Ο Jānis Ozols (1980-) είναι στο σήμερα διευθυντής διαφόρων χορωδιών (κάτοχος σχετικού μάστερ), με τις οποίες διαγωνίζεται σε διεθνή φεστιβάλ, παρουσιαστής εκπομπής μαγειρικής και αρθρογράφος σε γαστρονομικού περιεχομένου blog. Υπήρξε κριτής σε ιταλικό φεστιβάλ, ενώ έχει παραδώσει master classes στη Στοκχόλμη.

Ο Reinis Sējāns (1984-) υπήρξε μέλος των Instrumenti, ενώ από το 2017 εμφανίζεται ως ντουέτο μαζί με τον Intars Busulis (LAT 09). Γράφει μουσική για παραστάσεις. Ο πατέρας του υπήρξε κιθαρίστας σε δύο θρυλικά γκρουπ της χώρας. Είναι νυμφευμένος με την πιανίστα και τραγουδίστρια Maija, με την οποία γνωρίζονται από το σχολείο, και έχει μία κόρη. Παίζει κρουστά και είναι κριτής στο “X Factor”. Πάσχει από νευρολογική ασθένεια (vegetative dystonia), η οποία του προκαλεί ατονίες, αλλά και κρίσεις πανικού. Επί δύο χρόνια δεν μπορούσε καν να ανέβει στη σκηνή.

Ο Jānis Strazdiņš (1984-) δεν έχει σταματήσει να μετέχει σε φωνητικά γκρουπ. Με τους Σουηδούς The Real Group, στους οποίους προσχώρησε το 2015, έχει γυρίσει όλον τον κόσμο. Παράλληλα μετέχει στη χορωδία της λετονικής ραδιοφωνίας. Όποτε το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του, ζει για μεγάλα διαστήματα στη Γερμανία.

O Andris Sējāns (1978-), εν ενεργεία συνθέτης, είναι νυμφευμένος με δύο παιδιά. Την επομένη του γάμου και ο ίδιος και η σύζυγός του Sanita, μέλος σε άλλο φωνητικό γκρουπ, αρρώστησαν, διότι χιόνιζε και δεν είχαν ντυθεί καλά. Ονόμασαν την κόρη τους Everita από μία… πρώην του, επειδή τους άρεσε το όνομα!

Ο Juris Lisenko (1982-) δραστηριοποιείται στην όπερα. Έχει δύο κόρες από τη ρωσίδα σύντροφό του Zlata (Katya Shemyakina), την οποία επισκέπτεται συχνά στη Μόσχα. Παλιότερα, όταν ήταν κομμωτής, τον έδειραν και τον έκλεψαν (η κλοπή αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι δεν έγινε ποτέ-στην πραγματικότητα ο ίδιος είχε αφαιρέσει χρήματα από ένα πορτοφόλι που ανήκε στο σαλόνι ομορφιάς, όπου εργαζόταν) τέσσερεις συνάδελφοί του, επειδή χτύπησε άγρια την τότε φιλενάδα του, με αποτέλεσμα να του σπάσουν το σαγόνι κι ένα πλευρό και να προκαλέσουν μελανιές σε 27 σημεία του σώματος. Πλασάρεται ως μέγας γυναικάς, παρόλο που υπάρχουν φήμες και για ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Ο Τύπος τον χαρακτηρίζει “σκανδαλώδη”.

Είκοσι τραγούδια διαγωνίστηκαν σε δύο ημιτελικούς και τον τελικό, όπου έφτασαν τα μισά, έξι από το κοινό και τέσσερα από την πενταμελή Β’ βάθμια επιτροπή (εκεί συναντάμε και τη Maria Naumova). Στην Α’ βάθμια επιτροπή μετείχαν η Ruslana, αλλά και οι Walters & Kazha. Η Jenny May (3η) είχε δύο τραγούδια, οπότε το ένα αναγκαστικά απορρίφθηκε και αντικαταστάθηκε. Στην επιτροπή του τελικού ήταν ο Ivo Fomins (LAT 04), οι Walters & Kazha (LAT 05), η Sandra Oxenryd (EST 06), o Brian Kennedy (IRL 06) και ο Fabrizio Faniello (MAL 06). Στο superfinal πέρασαν τα τρία επικρατέστερα. Ψηφίστηκε κυρίως από τις «γειτόνισσες».

Christine Guldbransen (NOR 06): γενήθηκε το 1985 στο Bergen. Από τα τρία της τραγουδούσε στην τοπική εκκλησιαστική χορωδία. Στα 13 την ανακάλυψε ο Kjetil Fluge. Στα 16 έγραψε ένα άσμα για τον πατέρα της που είχε μόλις πεθάνει. Κάνει μεγάλη καριέρα στις Σκανδιναβικές χώρες και εμφανίζεται κυρίως σε μιούζικαλ και αφιερωματικές ή φιλανθρωπικές συναυλίες. Τραγούδησε στο Αφγανιστάν στους φαντάρους που είχαν σταλεί εκεί. Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ, αλλά το 2011 διακόπτεται η δισκογραφική της πορεία. Από το 2010 έγινε μέλος των Nightingale, όπου συμμετέχουν τέσσερεις γνωστές τραγουδίστριες της Νορβηγίας. Εργάζεται και ως πιανίστα. Μετά από 12 χρόνια ρομάντζου, παντρεύτηκε το 2012 τον εκλεκτό της καρδιάς της, André Dahl, σε γαλλικό κάστρο (Château Hattonchâtel). Η συμμετοχή της πήγε στο #1 της χώρας. Η ίδια και ο μάνατζέρ της έγιναν έξαλλοι, όταν το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε σε βίντεο ακροδεξιών εθνικιστών με θέμα την υποτιθέμενη εθνοκάθαρση των λευκών στη Νότια Αφρική από τους μαύρους.

Στον εθνικό τελικό ήταν το μόνο από τα 18 υποψήφια τραγούδια που ακούστηκε στα Νορβηγικά. Έγιναν τρεις ημιτελικοί, ο διαγωνισμός της τελευταίας ευκαιρίας και ο τελικός (με πρώτο γύρο και Gold Final). Ψήφισε αποκλειστικά ο κόσμος. Υποψήφιοι -ανάμεσα σε γνωστά και μη ονόματα της χώρας- ο Tor Endresen (NOR 96-στον τελικό, αλλά εκτός τετράδας), η Hanne Haugsand των Charmed (NOR 00-στον ημιτελικό) και ο Geir Rönning (FIN 05-4ος). Στον γύρο της τελευταίας ευκαιρίας έμεινε ο Ovi Martin (ROM 10, 14). Καλεσμένος ο τραγουδιστής των Wig Wam (NOR 05). Σκάνδαλο ξέσπασε επειδή μόνο πέντε από τους δημιουργούς ήταν Νορβηγοί, ενώ οι υπόλοιποι αλλοδαποί (κυρίως Σουηδοί). Στη Γιουροβίζιον προκλήθηκε πανικός, όταν λίγα λεπτά πριν ανέβουν στη σκηνή χάθηκε το ακουστικό μίας από τις χορωδούς. Επί σκηνής η Thea Tunås Bratteng έπαιξε hardingfele.

Για τον Fabrizio Faniello (MAL 01, 06), βλ. 2001. Η επιλογή έγινε σε δύο φάσεις: στο “Oportunity 2” καλλιτέχνες που δεν είχαν βρεθεί ξανά σε εθνικό τελικό μπορούσαν να υποβάλουν συμμετοχή. Επελέγησαν 36 άσματα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε εννέα ημιτελικούς και τον τελικό, όπου έφτασαν τα 10. Ανάμεσά τους η Jessica Muscat που έμελλε να εκπροσωπήσει τη χώρα το 2018. Δύο από αυτά πέρασαν με τηλεψηφοφορία στον εθνικό τελικό “Malta Song for Europe 2006” που ήταν και η δεύτερη φάση. Εκεί συνθέτες από όλον τον κόσμο μπορούσαν να στείλουν τραγούδια, αρκεί ο ερμηνευτής να ήταν Μαλτέζος ή με μαλτέζικη υπηκοότητα. Αν προκρίνονταν περισσότερα του ενός, έπρεπε ο καλλιτέχνης να επιλέξει μόνο ένα, για να διαγωνιστεί. Αυτό συνέβη με την Olivia Lewis-αντί της οποίας βρέθηκε η Claudia Faniello (MAL 17) στον διαγωνισμό-12η και την Nadine Axisa. Με το άλλο τραγούδι η Lewis (MAL 07) ήρθε 2η. Στους 16 ο Paul Giordimaina (MAL 91-9ος), του οποίου ένα τραγούδι ως συνθέτη αντικαταστάθηκε, αλλά και ο Kevin Borg (8ος) που κάνει καριέρα στη Σουηδία. Καλεσμένοι: Georgina Abela (MAL 91), William Mangion (MAL 93), Mike Spiteri (MAL 95), Claudette Pace (MAL 00). Chiara (MAL 98, 05, 09). O Faniello τραγούδησε δύο φορές λόγω τεχνικών προβλημάτων. Νίκησε με 100 περίπου τηλεφωνήματα διαφορά. Στη Γιουροβίζιον κατέληξε με έναν μόλις βαθμό από την Αλβανία. Στα φωνητικά ήταν και ο Αντώνης Δόμινος που είχε πλαισιώσει το Shake It.


Sidsel Ben Sémmane (DEN 06): γεννημένη το 1988 στο χωριό Adslev, ήδη από τα οκτώ μετείχε σε χορωδία που έκανε συναυλίες ακόμα και στη Νότια Αφρική. Έχει καταγωγή από την Τυνησία. Στα 11 εμφανίστηκε για πρώτη φορά σόλο, ενώ το 2005 πήγε σε διαγωνισμό στο Arhus και έπαιξε σε μιούζικαλ. Το 2006 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με διασκευές. Από το 2017 κάνει καριέρα ως Sémmane, αφού άφησε πίσω της το ψευδώνυμο“Miss Lil” Ben που υιοθέτησε το 2013 . Το 2017, ούσα πλέον σε γερμανική δισκογραφική εταιρεία, έβγαλε ένα single. Κατά καιρούς συνεργάστηκε με διάφορες μπάντες. Η κακή της θέση απογοήτευσε τους Δανούς, οι οποίοι περίμεναν να θριαμβεύσει…

17 ετών τότε ήταν η νεότερη που είχε ποτέ πάρει μέρος σε Dansk Melodi Grand Prix. Μπορούσαν να συμμετάσχουν μόνο Δανοί ή αλλοδαποί με δανική υπηκοότητα. Στον τελικό προκρίθηκαν 10 τραγούδια. Εκεί βρίσκουμε τον Helge Engelbrecht (μέλος των Neighbours-5οι), ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα το 1987, ως μέλος των Bandjo, την Trine Jepsen (DEN 99 -εκτός πεντάδας) και τον Søren Poppe (DEN 01-3ος). Έγινε τηλεψηφοφορία (τέσσερεις περιοχές) σε δύο φάσεις, με τα πέντε επικρατέστερα να μπαίνουν στο Superfinal. Εκτός πεντάδας έμεινε η Kristine Blond, με επιτυχίες στα charts του Ηνωμένου Βασιλείου. Ό,τι πόντους πήρε ήταν από τις Σκανδιναβικές και την Εσθονία…

Mihai Trăistariu (ROM 06): γεννήθηκε το 1976 στην Piatra Neamț, από πατέρα ζωγράφο και μητέρα γιατρό, αλλά και τραγουδίστρια. Όπως και τα τρία αδέρφια του, παίζει κάποιο μουσικό όργανο (πιάνο). Έχει σπουδάσει στο πανεπιστήμιο μαθηματικά, λογιστική, αλλά και θέατρο. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ως M I H A I. Από το 2000 (μέλος τότε των Valahia) έως και το 2019 υπήρξε εννέα φορές υποψήφιος. Ήταν πάντα στην 5άδα, εκτός από το 2018, οπότε ήρθε 7ος, και το 2019, οπότε αποσύρθηκε. Το εν λόγω τραγούδι απέκτησε airplay σε 35 χώρες, μπήκε στα charts Φινλανδίας, Ρουμανίας και Σουηδίας, μεγαλύτερη όμως επιτυχία έγινε στην Ελλάδα (#4), ίσως λόγω του ντουέτου Tornerò-Τρομερό με την Τάμτα. Χάρη στο πολυέξοδο promo πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα, απέσπασε δε πλήθος βραβείων και διακρίσεων εντός και εκτός χώρας (123 συνολικά!!!). Με εντυπωσιακή φωνή που ξεπερνά τις τέσσερεις οκτάβες (πρότυπό του είναι η Maria Carey των 5 οκτάβων), είναι γνωστός και για τις… αισθησιακές (για να το πούμε όσο πιο κομψά γίνεται) φωτογραφήσεις του. απασχολεί διαρκώς τα tabloids με την προσωπική του ζωή και τις δηλώσεις του, π. χ. έχει μιλήσει για την επιθυμία του να προβεί σε κρυογενετική και να αναστηθεί σε 1000 χρόνια, τις απόψεις του για τη Roxen, τη μήνυση από Σκανδιναβούς συνθέτες, επειδή δεν διαγωνίστηκε με το τραγούδι τους, ενώ τους το είχε υποσχεθεί, την κριτική που έχει ασκήσει στους διοργανωτές των ρουμανικών τελικών. Έχει διαπληκτιστεί δημόσια με άλλους καλλιτέχνες, έχει αποκαλύψει διάφορα παιδικά τραύματά του, έχει πει πως κάποτε έβαλε φωτιά στο σπίτι του, έχει μιλήσει για τις δυσλειτουργικές του σχέσεις που τον άφησαν εργένη, ακόμα ανέραστο επί δύο έτη, ακόμα και για αλλοιώσεις βαθμών στη Γιουροβίζιον από την ίδια την EBU και αναρίθμητα άλλα, κάποια από τα οποία έχουμε φιλοξενήσει σε παλαιότερα άρθρα μας. Έχει δική του μουσική ακαδημία, αλλά και μεσιτικό γραφείο που νοικιάζει διαμερίσματα στα παράλια. Ισχυρίστηκε, πάντως, ότι έχασε όλη του την περιουσία κατά την πανδημία, σε σημείο να μην μπορεί να πιει έναν καφέ.

Ήταν πολλά τα σκάνδαλα στον εθνικό τελικό: μία συμμετοχή ακυρώθηκε, επειδή είχε ακουστεί στη Μολδαβία, πέντε τραγούδια αποσύρθηκαν οικειοθελώς από τους καλλιτέχνες (ανάμεσά τους η Paula Seling-ROM 10, 14 και οι Sistem-ROM 05) και αντικαταστάθηκαν, οι Ρουμανοαμερικανές αδελφές Indiggo (7ες) κατηγόρησαν το κανάλι για απάτη στην καταμέτρηση των τηλεφωνικών ψήφων και απειλούσαν με μηνύσεις. Τελικά το τραγούδι τους αφαιρέθηκε από το CD που κυκλοφόρησε. Έγιναν δύο ημιτελικοί και ο τελικός, Υποψήφια και η Nico (ROM 08-2η). Συμπαρουσιάστρια η Luminița Anghel (ROM 05). Στην επιτροπή και η Mălina Olinescu (ROM 98).

Anna Vissi (GRE 80, CYP 81, GRE 06): για τη ζωή της, βλ. 1980. Ο εθνικός τελικός είχε τέσσερα τραγούδια. Όλοι γνώριζαν εξ αρχής ποιο θα κέρδιζε. Καλεσμένοι ήταν οι παρακάτω εκπρόσωποι άλλων χωρών: Αννέτ Αρτάνι, Fabrizio Faniello, Christine Guldbransen, Mihai Trăistariu και Sibel Tüzün. Έγινε μια ειδική κυκλοφορία του δίσκου Nylon, ως Euro Edition, που περιελάμβανε και τα τραγούδια αυτά, ενώ παράλληλα πραγματοποίησε εμφανίσεις σε 10 χώρες. Παρασκήνια με όσα ονόματα ακούστηκαν εκείνη τη χρονιά για την εκπροσώπηση, καθώς και διάφορα παραλειπόμενα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Με καταπονημένη φωνή, έκλαιγε στο καμαρίνι και έκανε ενέσεις, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει… Το τραγούδι πήγε στο #1 των ελληνικών και των κυπριακών charts και το #26 της Σουηδίας. Το τραγούδησε ο Tom Neuwirth aka Conchita Wurst, όταν ήταν υποψήφιος την επόμενη χρονιά στο τάλεντ σώου “Starmania 2007”. Το 2014 σε συναυλία για τα 40χρονα της Άννας Βίσση στο τραγούδι το είπαν μαζί, δύο μήνες μετά από τη νίκη της Conchita.

Severina (CRΟ 06-Severina Vučković): γεννημένη το 1972 στο Σπλιτ, ανήκει στα 100 πιο επιδραστικά άτομα στην Κροατία. Είναι τραγουδίστρια, συνθέτις, αλλά και ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Κέρδισε βραβείο για τις μεγαλύτερες πωλήσεις της δεκαετίας. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής, με σημαντικές συνεργασίες (π. χ. 78 εκατομμύρια θεάσεις συγκέντρωσε το ντουέτο της με τον Βούλγαρο Aziz). Έχασε σε μικρή ηλικία τον Σέρβο πατέρα της, Sever (: Βοράς) Vučković, ο οποίος ήταν οδηγός φορτηγού. Τα τρία αδέλφια του ονομάζονταν “Νότος”, “Ανατολή” και “Δύση” (Jug, Istog, Zapad), ωστόσο άλλαξαν τα ονόματά τους. Θείος της είναι ο γνωστός ηθοποιός Aljoš Vučković. Αλήστου μνήμης υπήρξε το ροζ βίντεο που γύρισε μαζί με τον Βόσνιο επιχειρηματία, κροατικής καταγωγής Milan Lučić να κάνουν πρωκτικό σεξ. Η ίδια μήνυσε την ιστοσελίδα που το διέρρευσε, διότι έμεινε εκτός για έξι μήνες, τσακώθηκε με τη δισκογραφική της, έχασε χορηγούς και έπεσε σε κατάθλιψη. Το σκάνδαλο ήταν τεράστιο, καθότι εκείνος ήταν παντρεμένος, αλλά και λόγω του σκληρού πορνό περιεχομένου. Το δικαστήριο τη δικαίωσε για παραβίαση ιδιωτικής ζωής και έλαβε 100.000 κορώνες (περίπου 13.200 Ευρώ). Ακόμα μια φορά σόκαρε το κοινό, όταν φωτογραφήθηκε ολόγυμνη, τον καιρό που ήταν έγκυος. Τα tabloids ασχολούνται συνέχεια με το πώς διατηρεί τη σιλουέτα της και με το αν κάνει πλαστικές επεμβάσεις. Οι γνωστοί σύντροφοί της, κατά σειρά: ο συνθέτης Zrinko Tutić, όταν ήταν παντρεμένος, ο τραγουδιστής Alen Marin, ο μουσικός παραγωγός Ante Pecotić, το μοντέλο Adnan Taletović, ο στρατηγός Stanko Sopta, ο Milan Lučić του home video, ο Srećko Vargek, ο οποίος τη χώρισε μόλις αυτό κυκλοφόρησε, ο οικονομολόγος Mate Čuljak, ο επιχειρηματίας στον χώρο του αθλητισμού Slavko Šainović, ο Σέρβος επιχειρηματίας Milan Popović, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο και μπήκε μαζί του σε ατέλειωτες δικαστικές διαμάχες για την επιμέλεια (τελικά επιδικάστηκε συνεπιμέλεια), ο ποδοσφαιριστής Igor Kojić, τον οποίο παντρεύτηκε μεταξύ 2015 και 2021, οπότε χώρισαν. Λίγους μήνες μετά από τη Γιουροβίζιον έσπασε το πόδι της. Το 2013 υποστήριξε ανοιχτά την LGBT+ κοινότητα, όταν γινόταν η συζήτηση υπέρ των γάμων των ομόφυλων ζευγαριών. Συμμετοχές σε φεστιβάλ, τηλεπαρουσιάσεις και δισκογραφικές επιτυχίες, με συνεχή παρουσία στα charts (το εν λόγω, με συνθέτη τον Boris Novković-CRO 05 πήγε στο #6). Είναι κριτής στο “Superstar”. Φέτος τον Αύγουστο τη σταμάτησαν στα σύνορα με τη Σερβία, αρνούμενη την είσοδό της, λόγω των δηλώσεων που έκανε παλιότερα κατά των Σέρβων για τη γενοκτονία της Srebrenica (1995), αλλά και πρόσφατα κατά του νυν Σέρβου πρωθυπουργού Aleksandar Vučić. Δεν είναι η πρώτη φορά που εμπλέκεται στην πολιτική: μετείχε ενεργά στο σοσιαλιστικό κόμμα, ενώ άσκησε δημόσια κριτική στην Jadranka Kosor ότι ήταν ακατάλληλη για πρωθυπουργός. Γνωστή είναι η κόντρα της με τον ράπερ Edo Maajka, αλλά και με την αδελφή της, Marijana Popović, η οποία κάλεσε την αστυνομία το 2022, κατηγορώντας την ότι την έσπρωξε από τις σκάλες και την τραυμάτισε. Η Severina συνελήφθη και την έβαλαν στο κρατητήριο. Είναι το μόνο άτομο στην Κροατία που έχει πάνω από ένα δισεκατομμύριο views στο κανάλι της στο Youtube.

Στον εθνικό τελικό ψήφισε 5μελής επιτροπή και το κοινό. Προηγήθηκαν δύο ημιτελικοί με 32 τραγούδια συνολικά. Στους υποψηφίους οι Magazin (CRO 95-8οι), μόνη της η Danijela (CRO 95-14η) και η Claudia Beni (CRO 03-στον ημιτελικό), τα τεράστια ονόματα Petar Grašo (7ος), Jelena Rοzga (πρώην μέλος των Magazin και αυτή-6η), Ivana Banfić (5η), Massimo (4ος), ο Jacques Houdek (CRO 17-15ος), οι Kraljevi Ulice (CRO 08-2οι) και άλλοι πασίγνωστοι καλλιτέχνες στη χώρα. Σύσσωμες οι πρώην γιουγκοσλαβικές της έδωσαν 12άρια και 10άρια. Το τραγούδι επρόκειτο να διαγωνιστεί στο φεστιβάλ Split 2006 ως Moj Sokole που ήταν η αρχική βερσιόν. Αναγκάστηκε όμως να αποσυρθεί λόγω αρνητικής κριτικής από τον Τύπο, αλλά και τις κατηγορίες ότι είχε αντιγράψει το τραγούδι Oja noja (1980) του αναρχικού καλλιτέχνη Toma Bebić.

+ There are no comments

Add yours