Γιούροσταρ κατατρεγμένοι από τη μοίρα. 14. 1969

Γιούροσταρ κατατρεγμένοι από τη μοίρα. 14. 1969

Ακόμα μια σειρά από ενδιαφέρουσες ιστορίες, από βίους βγαλμένους σαν από μυθιστόρημα, διότι τα χρόνια ήταν δύσκολα. Πολλοί έκαναν διάφορα επαγγέλματα πριν και μετά από τον διαγωνισμό, άλλοι έζησαν κακουχίες, κάποιοι είχαν πρόωρο ή άσχημο τέλος. Ας τους δούμε, όμως, πιο αναλυτικά.

Οι καλλιτέχνες του 1969

Ivan (Ivica Krajač) + 3M (YUG 69): Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συγκρότημα, τους Kvartet 4M που υπήρχαν από το 1956. Οι άλλοι τρεις είναι ο Branko Marušić ή Medo (απόφοιτος δασοκομίας, δικαίου και οικονομίας και γεννημένος το 1937, εργάστηκε ως τουριστικός πράκτορας, με ειδίκευση στο κυνηγετικό τουρισμό), ο Saša Sablić ή Medicus (απόφοιτος ιατρικής με ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Υγεία, γεννημένος το 1944, εργάστηκε ως επιθεωρητής δημόσιας υγείας και υγιεινής στην κομητεία του) και ο Željko Ružić ή Muki (απόφοιτος ιταλικής φιλολογίας και μετέπειτα ασφαλιστής-γεννημένος το 1938). Όλων τα παρατσούκλια αρχίζουν από ‘Μ’, εξ ου και ο τίτλος του γκρουπ. Υπήρξαν συμμαθητές και συναθλητές. Ήταν ενεργοί μέχρι το 1974, οπότε χώρισαν οι δρόμοι τους, με περίπου 60 δισκάκια. Ο τραγουδιστής, συνθέτης και σκηνοθέτης Ivica Krajač ή Mali (= ο μικρός), γεννημένος στο Βελιγράδι το 1938, απόγονος δύο σημαντικών οικογενειών (Hreljanović/Krajač) έχει επιτύχει ένα περίεργο hat-trick: ήταν τραγουδιστής το 1969, συνθέτης το 1971 (δεν παρευρέθηκε, διότι έκανε τουρ στη Νότια Αμερική) και στιχουργός το 1972 (δεν του πλήρωσαν τα έξοδα για να πάει). Τα επόμενα χρόνια, μέχρι τη συνταξιοδότησή του, ήταν υπεύθυνος προγράμματος σε όπερες και μιούζικαλ. Παράλληλα ήταν σεναριογράφος και συγγραφέας για εκπομπές της κροατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, αλλά και μεταφραστής λογοτεχνικών έργων, γραμμένων στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ρωσικά.

Για τον Romuald, βλ. 1964.

Salomé (SPA 69-Maria Rosa Marco Poquet): Γεννήθηκε το 1939 στη Βαλένθια, όπου ζει μόνιμα. Έκανε ραδιόφωνο στο Radio Barcelona, ενώ συμμετείχε και σε ένα μπαλέτο, εγκαταλείποντας τις σπουδές της στην ιατρική, πριν αρχίσει να τραγουδά. Ξεκίνησε να δισκογραφεί σε διάφορες εταιρείες από το 1963 και σταμάτησε το 2003. Μετά από δύο σχέσεις με τον Andy Russell και τον Jaime Morey (SPA 72) παντρεύτηκε τη χρονιά του διαγωνισμού τον Sebastián Garcia Verneta που έγινε μάνατζέρ της. Έχουν ένα γιο. Ουσιαστικά άφησε στην άκρη την καριέρα της. Έκανε έκτοτε μόνο σποραδικές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις. Διακρίθηκε και ως τηλεπαρουσιάστρια. Το 1968 «έπεσε το όνομά της στο τραπέζι» για να αντικαταστήσει τον Juan Manuel Serrat, αλλά τελικά επελέγη η Massiel.

Jean Jacques (MON 69-Jean-Jacques Bοrtolaï): Γεννήθηκε το 1956 στην Toulon της Γαλλίας. Ως το 1988 κατείχε το ρεκόρ του πιο μικρού καλλιτέχνη που είχε ποτέ πάει στη Γιουροβίζιον (13 ετών). Κυκλοφόρησε μόνο 2 ΕΡ και 2 singles. Ως έφηβος χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Jean-Jacques Delarive. Για χρόνια υπήρχε η φήμη ότι σκοτώθηκε λίγους μήνες μετά από τον διαγωνισμό σε αεροπορικό δυστύχημα, αυτό όμως δεν ισχύει, όπως επιβεβαίωσε ένας ανηψιός του το 2010: είναι προπονητής ομάδας rugby της πόλης του κοντά στην Τουλόν, και συγκεκριμένα των Reichel, δηλαδή των νέων μεταξύ 19 και 21 ετών, που μάλιστα έγιναν Πρωταθλητές Γαλλίας στην κατηγορία τους. Είναι παντρεμένος και έχει δύο εγγόνια.

Muriel Day & The Lindsays (IRL 69): Γεννήθηκε το 1942 στο Newtownards (Βόρεια Ιρλανδία). Την ανακάλυψε στο καμπαρέ ενός ξενοδοχείου του Cork ο Butch Moore (IRL 65), ο οποίος της πρότεινε να πάει στην επιλογή. Έζησε και δούλεψε για είκοσι περίπου χρόνια στον Καναδά (από το 1971 και μετά) και κατόπιν επέστρεψε στο Belfast, όπου ζει και κάνει σποραδικές εμφανίσεις. Εργάζεται ως πρακτική γιατρός και θεραπεύτρια με λέιζερ. Έχει κουράρει μέχρι και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας.

Iva Zanicchi (ITA 69): Γεννήθηκε το 1940 στο Ligonchio. Από τα μεγαλύτερα ονόματα του ιταλικού τραγουδιού, νίκησε τρεις φορές στο Sanremo, συνεργάστηκε με ονόματα όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ διακρίθηκε και ως τηλεπαρουσιάστρια τηλεπαιχνιδιών. Από το 2008 μέχρι το 2014 υπήρξε ευρωβουλευτής. Ζει πλέον στο Lesmo με τον σύντροφό της Fausto Pinna. Έχει μία κόρη και δύο εγγόνια από τον γάμο της με τον Antonio Ansoldi. Το 2020 συγκλόνισε το βίντεο με την ίδια νοσηλευόμενη από κορωνοϊό να δίνει κουράγιο στους Ιταλούς.

Lulu (UK 69-Marie McDonald McLauglin Lawrie): Γεννήθηκε το 1948 στο Lennoxtown της Σκωτίας. Ήταν τότε νιόπαντρη με τον μουσάτο των Bee Gees και θα πήγαινε στις Μπαχάμες για τον μήνα του μέλιτος. To Relight my Fire με τους Take That έγινε #1 στην Αγγλία το 1993. Ακούστηκε τότε ότι τους έγινε πρόταση να πάνε στο διαγωνισμό του 1994. Η καλλιτέχνιδα κατέχει ένα περίεργο ρεκόρ: έχει τα περισσότερα Τοπ 10 χιτ, με διαφορετικές δισκογραφικές εταιρείες. Διακρίθηκε και ως ηθοποιός σε τηλεοπτικές σειρές. Σήμερα πια ονομάζεται Lulu Kennedy-Cairns. Ο διευθυντής ορχήστρας, Johnny Harris, είναι κουτσός.

Lenny Kuhr (NL 69-Helena Hubertina Johanna “Lenny” Kuhr): Γεννήθηκε το 1950 στο Eindhoven. Το 1967 ξεκίνησε την καριέρα της ως ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός, αρχικά ερμηνεύοντας γαλλικά chanson. Τη δεκαετία του ’70 ήταν πιο επιτυχημένη στη Γαλλία, από ό, τι στη χώρα της. Έχει δύο παιδιά από πρώτο γάμο με Εβραίο γιατρό, τα οποία ζουν στο Ισραήλ, όπου έζησε και η ίδια για μεγάλο διάστημα, εξάλλου έχει ασπαστεί τον Ιουδαϊσμό. Το 1973 δέχτηκε μια επίθεση στο Haarlem, η οποία της προκάλεσε ζημιά στη μύτη. Ο σύζυγός της την έφτιαξε. Συνήψε δεύτερο γάμο με τον Rob Frank. Στο ενδιάμεσο είχε σχέση με τον συγγραφέα και στιχουργό Herman Pieter de Boor.

Tommy Körberg (SWE 69, 88-Bert Gustav Tommy Körberg): Γεννήθηκε το 1948 στο Skellefteå. Η μητέρα του ήταν 18 ετών όταν τον γέννησε. Ο πατέρας του, νεκροθάφτης στο επάγγελμα, τους εγκατέλειψε. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 1988 στον πρώτο γάμο του τραγουδιστή, αλλά ουσιαστικά χρειάστηκαν ακόμα 10 χρόνια, προτού να αποκτήσουν κάποιες επαφές. Μετά από έναν δύσκολο τοκετό, η μητέρα του τον άφησε σε ορφανοτροφείο για έξι μήνες. Οι θείοι του τον πήραν πίσω, όταν κατάλαβαν ότι τον κακομεταχειρίζονταν, έτσι έζησε με τους παππούδες του. Στα 5 του αναγκάστηκε να μείνει ξανά με τη μητέρα του, η οποία δούλευε σε καμπαρέ πριν γίνει ρεσεψιονίστ, και τον πατριό του, έναν κιθαρίστα, που ήταν αλκοολικός και έπασχε από πολιομυελίτιδα. Μετά από το διαζύγιο, η μητέρα του παντρεύτηκε ξανά με έναν δάσκαλο και πήρε μαζί της τον ίδιο και τις ετεροθαλείς αδελφές του. Ακολούθησε νέος χωρισμός, ωστόσο ο καλλιτέχνης διατήρησε το επώνυμο του 2ου πατριού του (μέχρι τότε ονομαζόταν Thuresson). Παντρεύτηκε το 2007 με την Anne-Charlotte Nilsson. Στη συμμετοχή του 1988 ήταν βαριά κρυωμένος, γι’ αυτό και στις πρόβες τραγουδούσε η Py Bäckman, γνωστή ροκ τραγουδίστρια και συνθέτης της συμμετοχής. Η αδελφή του Anne-Mi απεβίωσε το 1999 από αυτοάνοσο νόσημα. Το 1995 είχε μιλήσει δημόσια για την ασθένειά της, ορίζοντας καταπίστευμα για έρευνα στο νοσοκομείο Karolinska. Αυτός που του δίνει τον χρυσό δίσκο στην κάρτ-ποστάλ του 1988 είναι ο μάνατζέρ του Billy Butt, που βρέθηκε στη φυλακή για βιασμούς κοριτσιών. To 1998 έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο, με όγκο στον εγκέφαλο η στιχουργός Britt Lindeborg (SWE 69, 84).

Για τον Louis Neefs, βλ. 1967.

Paola (SWI 69, 80-Paola Maria Augusta del Medico Felix): Γεννήθηκε το 1950 στο Saint-Gall και ζει ακόμα στην Ελβετία. Ο Ιταλός πατέρας της ήταν ράπτης. Μετά το πέρας των σπουδών της στο εμπόριο, αλλά και τη μουσική, πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση το 1967 στην εκπομπή «Talente stellen sich vor». Το 1968 έβγαλε τον πρώτο της δίσκο. Το 1980 παντρεύτηκε τον τηλεπαρουσιαστή Kurt Felix, ο οποίος πέθανε το 2012, μετά από δεκαετή μάχη με τον καρκίνο. Μαζί παρουσίαζαν ένα πρόγραμμα τύπου «Candid Camera» επί εννέα έτη. Πολλές φορές υπήρξε υποψήφια σε εθνικούς τελικούς. Το 1973 ήταν η μία από τους δύο κριτές της Ελβετίας. Δεν έβαλε σε κανένα καλλιτέχνη άσσο. Το 1980 ήταν στα τελευταία της καριέρας της ως σώουγουμαν, αν και συνέχισε τη δισκογραφία μέχρι το 1990 (και μετά πολύ αραιά). Το 1989 είχε προταθεί, για να παρουσιάσει τη Γιουροβίζιον στη Λωζάννη, κάτι που τελικά δεν έγινε. Είναι η πιο επιτυχημένη Ελβετή καλλιτέχνιδα στη Γερμανία και μία από τις 10 καλύτερες τηλεπαρουσιάστριες των γερμανόφωνων χωρών. Έχει δική της σειρά ρούχων (την “Paola!”), για την οποία ποζάρει ως μοντέλο.

Για την Kirsti Sparboe, βλ. 1965. Αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνο σκόνταψε ελαφρά κατά την υπόκλιση, αλλά προκάλεσε σάλο η πληροφορία ότι μέρη από το φόρεμά της ήταν κατασκευασμένα από δέρμα φώκιας, το κυνήγι της οποίας απαγορευόταν.

Για την Siw Malmkvist, βλ. 1960.

Frida Boccara (FRA 69-Danielle Frida Hélène Boccara): Γεννήθηκε το 1940 στην Καζαμπλάνκα από εβραϊκή οικογένεια ιταλικής καταγωγής, η οποία ζούσε προηγουμένως στην Τυνησία. Στα 18 της μετακόμισε στο Παρίσι, όπου έκανε καριέρα. Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη. Τα αδέλφια της και ο μοναχογιός της είναι συνθέτες (ο τελευταίος και τραγουδιστής). Έπαθε αλλεργία σε κάτι φάρμακα και έχασε εντελώς τη φωνή της δυο μέρες πριν την τελική βραδιά. Ο Τύπος αναρωτιόταν ποιά ήταν αυτή που δεν πήγαινε στις πρόβες. Της έκαναν μια ένεση λίγες ώρες πριν τραγουδήσει. Λίγο μετά από τον διαγωνισμό, η φωνή της χάθηκε για εβδομάδες. Πέθανε το 1996 από μόλυνση στους πνεύμονες, μια επιπλοκή της επάρατης νόσου που την ταλαιπωρούσε. Τραγούδια της έχουν διασκευάσει αρκετές γιούροσταρ (Anne-Marie David, Lenny Kuhr, Agnetha Faltskog, Céline Dion), ακόμα και ο Μάριος Φραγκούλης (το εν λόγω).

Για την Simone de Oliveira, βλ. 1965.

Jarkko & Laura (FIN 69-Jarkko Antikainen ja Laura Ruotsalo): Εκείνος γεννήθηκε το 1950 στην πρωτεύουσα και εκείνη το 1949. Γνωστό ποπ ντουέτο στη Φινλανδία, συναντήθηκαν το 1964 σε ένα θέρετρο (στο ακρωτήριο Löytty), όπου οι οικογένειές τους έκαναν διακοπές. Της τον σύστησε ένας ξάδερφός της, επισημαίνοντάς της ότι έχει άσχημα τριχωτά πόδια! Εκείνη έπαιζε πιάνο και βιολί, ενώ εκείνος κιθάρα, έτσι σύντομα ανακάλυψαν την κοινή τους αγάπη για τη μουσική. Ο Jarkko έφτιαξε για ένα μικρό διάστημα το γκρουπ Hobbyguies, σύντομα όμως έγιναν καλλιτεχνικό (και όχι μόνο) ζευγάρι με τη Laura. Ξεκίνησαν τη δισκογραφία τους το 1966. Από τότε κυκλοφόρησαν 23 singles (μέχρι το 1972) Λίγο μετά από τον διαγωνισμό παντρεύτηκαν και είναι ακόμα μαζί, μάλιστα έχουν τρεις γιους. Σήμερα ο Jarkko, αφού άνοιξε μια εταιρεία ενδυμάτων με πώληση δια αλληλογραφίας (κάτι σαν telemarketing), την οποία έκλεισε το 2003, έγινε σύμβουλος επιχειρήσεων για νεοσύστατες εταιρείες, ενώ ασχολήθηκε και με το χόμπυ του, τη φωτογραφία, σε ημι-επαγγελματικό επίπεδο. Προτίμησε να εγκαταλείψει το τραγούδι, διότι δεν υπήρχε χρόνος και τρόπος να αναθρέψει τα παιδιά του από αυτήν τη δουλειά. Η Laura, όμως συνέχισε, μάλιστα ακόμα τραγουδά και διδάσκει σε ένα μικρό μουσικό σχολείο. Ως σόλο καλλιτέχνιδα κυκλοφόρησε πέντε άλμπουμ.

3 σκέψεις για το “Γιούροσταρ κατατρεγμένοι από τη μοίρα. 14. 1969

  1. Απίστευτο αυτό με τον Jean Jacques! Κι εγώ είχα διαβάσει πριν από χρόνια αυτή την ιστορία με το αεροπορικό δυστύχημα και τώρα βλέπω ότι ζει!!!

    Για μένα το 1969 είναι από τις κορυφαίες χρονιές του Διαγωνισμού (παρά το καραγκιοζιλίκι με τους τέσσερις νικητές). Κάποια από τα τραγούδια που συμμετείχαν εκείνη τη χρονιά είναι μέσα στα πιο αγαπημένα μου στην ιστορία της γιουροβίζιον.

    1. Γαλλία
    2. Ολλανδία
    3. Πορτογαλία
    4. Ισπανία

  2. Αειθαλής πραγματικά τόσο ή lenny kuhr, όσο και η lulu…ακόμα και σήμερα είναι λαμπερές! Μεγάλη όμως λατρεία από τις γυναικείες παρουσίες της χρονιάς (ρεκόρ γυναικών παρεμπιπτόντως αφου 12/16 συμμετέχοντες ήταν γυναικες solo) ή Muriel Day από την Ιρλανδία.

  3. Το τραγούδι της Γαλλίας νομίζω είναι αυτό που με συγκινεί περισσότερο από κάθε άλλο στον διαγωνισμό. Γενικά για εμένα το 1969 είναι η πιο δυνατή χρονιά στον διαγωνισμό (μαζί με το 1990) και όλα τα κομμάτια πολύ πάνω του μετρίου (πλην του Λουξεμβούργου). Οι τραγουδίστριες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας παραμένουν iconic ακόμα και για σήμερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.