Οι 10 συμμετοχές της Κύπρου στη Junior Eurovision. Oι επιλογές, οι καλλιτέχνες, τα παρασκήνια

Οι 10 συμμετοχές της Κύπρου στη Junior Eurovision. Oι επιλογές, οι καλλιτέχνες, τα παρασκήνια

Μερικά εισαγωγικά

Λίγες μόλις μέρες πριν από τη διεξαγωγή του 18ου Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού Παιδιού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον, δηλαδή του γνωστού Junior Eurovision Song Contest (= JESC) και με την Κύπρο δυστυχώς να απουσιάζει και φέτος, σκεφτήκαμε να κάνουμε μια αναδρομή, ένα χορταστικό αφιέρωμα – όπως της αξίζει – στις συμμετοχές της Μεγαλονήσου. Μέχρι σήμερα μετρά 10 συμμετοχές, αλλά και μία εξαιρετική διοργάνωση (το 2008, στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό), χωρίς ωστόσο να έχει κερδίσει ποτέ. Καλύτερη θέση της Μεγαλονήσου είναι η 8η (2004 και 2006), ενώ χειρότερη η 16η και τελευταία (2017).

Η Κύπρος στον διαγωνισμό

Η Κύπρος, λοιπόν, όπως και η Ελλάδα, στήριξαν τον διαγωνισμό από τα γεννοφάσκια του, δηλαδή από το 2003. Το 2005 το τραγούδι της ακυρώθηκε, διότι θεωρήθηκε αντιγραφή, ωστόσο η χώρα μετέδωσε κανονικά τον διαγωνισμό και ψήφισε. Κατά τα άλλα, συμμετείχε ανελλιπώς μέχρι το 2009, οπότε, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ελλάδας, απείχε έναν χρόνο μετά από εκείνη. Επανήλθε με πολλές αξιώσεις το 2014 και, μετά από έναν ακόμα χρόνο αποχής, παρουσίασε δύο τελευταίες συμμετοχές. Οι δύο κάκιστες θέσεις που έλαβαν (μάλιστα η συμμετοχή του 2017 ήταν γραμμένη από τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου-CYP 96, 02, 05) πιθανότατα οδήγησαν στην αποχώρηση της Μεγαλονήσου μέχρι σήμερα.

Επιπλέον πληροφορίες

Όλα τα τραγούδια ήταν αποκλειστικά στα Ελληνικά, εκτός από τα τρία τελευταία, που ήταν δίγλωσσα (ελληνικά-αγγλικά). Όπως είναι αναμενόμενο, πολλά από τα παιδιά που εμφανίστηκαν στις κυπριακές επιλογές κάνουν στο σήμερα καριέρα (περισσότερο από ό, τι οι αντίστοιχοι εκπρόσωποι της Ελλάδας), είτε ως μουσικοί, είτε ως τραγουδιστές, ενώ επίσης πολλά δοκίμασαν την τύχη τους, ενήλικες πια, ως υποψήφιοι για την κανονική Γιουροβίζιον. Μάλιστα ο Γιάννης Καραγιάννης που εκπροσώπησε τη χώρα στη Βιέννη το 2015 με το One Thing I Should Have Done, είχε δοκιμάσει δύο φορές χωρίς επιτυχία να εκπροσωπήσει την Κύπρο και στη Junior (2007-2008). Το ίδιο και ο Χρήστος Μυλόρδος, ο εκπρόσωπος του 2011 με το Σαν άγγελος σ’ αγάπησα, ο οποίος προσπάθησε στη Junior το 2005.

Οι συμμετοχές της Κύπρου αναλυτικά

 

2003: Θεοδώρα Ράφτη, Μια ευχή (14ο/16)

Έγινε κλειστή επιλογή ανάμεσα σε 29 συμμετοχές. Μετά από σπουδές πιάνου και φωνητικής στο Birmingham Conservatoire, η Θεοδώρα Ράφτη είναι σήμερα εξαιρετική σοπράνο και εμφανίζεται σε όπερες και οπερέτες. Ήδη πριν από τη συμμετοχή της στη JESC είχε στο ενεργητικό της μουσικές σπουδές και εμφανίσεις. Έχει κάνει ηχογραφήσεις στην Αγγλία μαζί με τον μουσικό Ben Adam Weatherhill.

%cf%81%ce%ac%cf%86%cf%84%ce%b7

2004: Μάριος Τοφή, Όνειρα (8ο/18)

Χορευτής, πιανίστας, κιθαρίστας και σαξοφωνίστας, με πρωτιές σε διαγωνισμούς παιδικού τραγουδιού, ο Μάριος Τοφή επελέγη με ανοιχτό τελικό (50%-50% τηλεψηφοφορία και κοινό) ανάμεσα σε 10 τραγούδια (είχαν σταλεί 114), σε παρουσίαση Νίκου Μπογιατζή. Μετά τη Junior Eurovision διαγωνίστηκε και διακρίθηκε σε πλήθος φεστιβάλ, έκανε ένα ντουέτο με την Chiara (MAL 98, 05, 09), το “Once upon a dream”, ενώ το 2006 ήρθε 2ος στην κυπριακή επιλογή, με το Congratulations, μια χαμένη ευκαιρία για την Κύπρο. Είναι η καλύτερη θέση του νησιού στη Junior. Τη βαθμολογία, όπως και το 2005, έδωσε η Στέλλα Μαρία Κουκίδη.

%cf%84%ce%bf%cf%86%ce%ae%cf%84%ce%bf%cf%86%ce%ae-2

 

*2005: Ρένα Κυριακίδη, Τσίρκο (ακυρώθηκε)

Μετά την κυπριακή επιλογή, όπου διαγωνίστηκαν 10 τραγούδια και αφού το τραγούδι είχε υποβληθεί επίσημα ως συμμετοχή, ορισμένοι γονείς άλλων υποψηφίων παιδιών το κατηγόρησαν ως αντιγραφή του τραγουδιού “Τραγούδα θεατρίνε” (Γιώργου Θεοδοσιάδη / Ηλία Λυμπερόπουλου) του Τόλη Βοσκόπουλου, γραμμένο το… 1978. Σύμφωνα με άλλη πηγή εμπνεύστηκε από το “El Baile del Gorila” της Melody, που είχε κυκλοφορήσει το 2001. Συστάθηκε επιτροπή από το ΡΙΚ, η οποία αποφάνθηκε ότι όντως υπήρχε θέμα, έτσι το κανάλι – δίχως να ορίσει άλλο τραγούδι ως αναπληρωματικό – αποφάσισε να απέχει οικειοθελώς (όπως έκανε και το 1988 στη Γιουροβίζιον ενηλίκων, διότι το τραγούδι «Θυμάμαι» είχε διαγωνιστεί και ακουστεί στον εθνικό τελικό του 1984). Είναι οι δύο μοναδικές φορές στην ιστορία της Γιουροβίζιον που συνέβη κάτι τέτοιο. Είναι άγνωστο γιατί, ενώ υπήρχε η δυνατότητα, δεν αντικαταστάθηκαν τα τραγούδια αυτά και το ΡΙΚ προτίμησε να αποσυρθεί οικειοθελώς. Ίσως, διότι προτίμησε να αποχωρήσει σιωπηλά, παρά να δώσει τη δυνατότητα σε καταγγέλλοντες να βρεθούν εκείνοι στη σκηνή. Είναι η πρώτη φορά στη Γιουροβίζιον (senior ή junior), όπου χώρα, η οποία δεν συμμετέχει, ψηφίζει κανονικά. Η δεύτερη και τελευταία φορά ήταν για τη Σερβία-Μαυροβούνιο στη Eurovision της Αθήνας. Ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους συναντούμε για 2η φορά τον Λούη Παναγιώτου (JESC 06, CYP NF 11), τη Νικόλ Παπαριστοδήμου (CYP NF 10) και τον Χρήστο Μυλόρδο (CYP 11). Μάλιστα Παναγιώτου και Μυλόρδος βρέθηκαν (ξανά) αντιμέτωποι στον κυπριακό τελικό του 2011, με τον Μυλόρδο να εκπροσωπεί το νησί και τον Παναγιώτου να έρχεται δεύτερος.

%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%b7%ce%ba%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%af%ce%b4%ce%b7-2

https://www.youtube.com/watch?v=CGbCZon-lCg&ab_channel=exintavelones60exintavelones60

2006: Λούης Παναγιώτου & Χριστίνα Χριστοφή: Αγόρια-κορίτσια (8ο/15).

Στην επιλογή (με 8 τραγούδια-δεν γνωρίζουμε πόσα υπεβλήθησαν) υπήρξε ισοψηφία με το τραγούδι “Προσευχή” του Σωτήρη Χαραλάμπους, αλλά υπερίσχυσε η τηλεψηφοφορία, καθώς μετρούσε 60% σε σχέση με το 40% της επιτροπής. Η Χριστίνα Χριστοφή, η οποία μιλούσε άπταιστα Φινλανδικά (!) είχε κάνει σπουδές τραγουδιού, χορού και πιάνου, ενώ ο Λούης Παναγιώτου τραγουδιού και πιάνου. Συναντήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, όπου ήταν και οι δύο υποψήφιοι. Έγιναν φίλοι κι αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, όπως έκαναν στην Ελλάδα ο Αλέξανδρος Χούντας και η Κάλλι Γεωργέλλη, φέρνοντας την καλύτερη θέση για τις χώρες τους. Στην επιλογή φιγουράρουν η Χάρις Σάββα και η Χριστίνα Μοσκοφιάν στο ίδιο τραγούδι, αλλά αντίπαλες εννιά χρόνια μετά (CYP NF 15). Υπήρξε και ακύρωση τραγουδιού, του “Απαιτούμε ειρήνη”, διότι η ερμηνεύτριά του, Χριστίνα Ζάντε, εργαζόταν επαγγελματικά ως τραγουδίστρια και μοντέλο. Η Χριστίνα έδωσε τα αποτελέσματα το 2008, ενώ είδαμε ξανά τον Λούη το 2018 στο “The Voice of Greece”. Τη βαθμολογία της χρονιάς παρουσίασε ο Γιώργος Ιωαννίδης, εκπρόσωπος την αμέσως επόμενη χρονιά.

%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%86%ce%ae%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%86%ce%b7%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%84%ce%bf%cf%85

Συνέντευξη του Λούη Παναγιώτου, μπορεί να δει κανείς σε παλιότερο άρθρο μας:

http://infegreece.gr/%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%85%cf%87%ce%b7%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%ce%ba%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83%cf%89%cf%80%ce%bf%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bb/

2007: Γιώργος Ιωαννίδης: Η μουσική δίνει φτερά (14ο/17)

Διαγωνίστηκαν 8 τραγούδια (είχαν υποβληθεί 26). Το εν λόγω ήρθε 1ο στην επιτροπή και 2ο στην τηλεψηφοφορία. Τον τελικό παρουσίασε ο Γιάννης Χαραλάμπους. Ο Γιώργος Ιωαννίδης, με σπουδές μουσικής και τραγουδιού, είχε ήδη λάβει μέρος σε κάποια φεστιβάλ, αλλά και ταινίες. Την προηγούμενη χρονιά είχε έρθει 4ος στην επιλογή και έδωσε τα αποτελέσματα. Ακόμα δύο παιδιά, η Χριστοδούλα Τσαγκαρά και η Έλενα Μαννούρη (JESC 08) είχαν διαγωνιστεί ξανά. Οι περσινοί νικητές παρουσίασαν μια νέα βερσιόν του “Αγόρια-Κορίτσια”. Ο Γιώργος, γνωστός χορευτής σήμερα, δύο χρόνια μετά επελέγη από τον Σταμάτη Κραουνάκη για τις “Νεφέλες” του Αριστοφάνη, ενώ το 2015 μετείχε στην παράσταση “Mamma Mia” στο West End του Λονδίνου. Στους υποψηφίους συναντάμε και τον Γιάννη Καραγιάννη (CYP 15), ενώ υπήρχε και τραγούδι με τίτλο “SOS” (πρβ. CYP 91).

%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82%ce%b9%cf%89%ce%b1%ce%bd%ce%bd%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82-2

2008: Έλενα Μαννούρη & Χάρις Σάββα, Γιούπι Για! (10ο/15)

Αμφότερες έχουν πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε φεστιβάλ. Από κοινού διαγωνίστηκαν το 2006 ως μέλη 5μελούς γκρουπ, με το τραγούδι “Φίλοι για πάντα”, που είχε ίδιο τίτλο με την πρώτη ελληνική συμμετοχή στη Junior. Μαζί έκαναν μαθήματα πιάνου, φωνητικής, χορού και αγγλικών. Την ενορχήστρωση έκανε ο καταξιωμένος μουσικός Ανδρέας Γεωργαλλής (συνθέτης του Αν με θυμάσαι-CYP 13), ενώ τη χορογραφία η σχεδόν μόνιμη συνεργάτιδα του ΡΙΚ στη Junior Eurovision, Αντιγόνη Τασούρη. Ο διαγωνισμός έγινε στην “έδρα” τους, στη Λεμεσό. Η επιλογή έγινε, όπως πάντα, στο στούντιο 3 του ΡΙΚ, σε παρουσίαση Χριστίνας Σταύρου και Κυριάκου Παστίδη. Ο τελευταίος παρουσίαζε κάθε Κυριακή τρεις εκπομπές εν είδει ημερολογίου, με τίτλο “Fun in the Sun”. Παράλληλα γυρίστηκε ένα ντοκυμανταίρ με τίτλο: “Sounds Like a Teen Spirit; A popumentary”, με θέμα τη Junior Eurovision, το οποίο μάλιστα διακρίθηκε σε φεστιβάλ ταινιών του Καναδά και στο οποίο πρωταγωνιστεί και ο Γιώργος Ιωαννίδης. Διαγωνίστηκαν 8 τραγούδια (είχαν υποβληθεί 38). Ανάμεσα στους υποψηφίους ο Γιάννης Καραγιάννης (CYP 15). Καλεσμένοι ο Γιώργος Ιωαννίδης (JESC 07) κι ο Ανδρέας Χριστοφόρου (CYP NF 09). Η Χάρις Σάββα έμελλε να κάνει αίσθηση στην κυπριακή επιλογή του 2015, όπου τραγούδησε στα γαλλικά, σε ντουέτο με τον Νέαρχο Ευαγγέλου. Τη βαθμολογία έδωσε η Χριστίνα Χριστοφή.

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b7-%cf%83%ce%b1%ce%b2%ce%b2%ce%b1%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%82-%cf%83%ce%b1%ce%b2%ce%b2%ce%b1

2009: Ραφαέλλα Κώστα, Θάλασσα, Ήλιος, Αέρας, Φωτιά (11ο/13)

Μολονότι είχε κάνει μαθήματα τραγουδιού μόνο για δύο χρόνια, είχε διακριθεί ήδη σε κάποιους διαγωνισμούς. Την επιλογή παρουσίασαν ο Χρήστος Γρηγοριάδης και η Mary Kanther. Τον σχολιασμό, όπως κάθε χρόνο, έκανε ο Κυριάκος Παστίδης, ενώ τους βαθμούς έδωσε ο Γιώργος Ιωαννίδης. Διαγωνίστηκαν 8 τραγούδια. Ψήφισαν, όπως πάντα, κοινό και επιτροπή. Καλεσμένοι ο Γιώργος Ιωαννίδης (JESC 07), ο Λούης Γεωργίου, η Joanna και οι Τριημιτόνιο (GRE NF 11). Οι διαγωνιζόμενοι ερμήνευσαν από κοινού το τραγούδι των Μαρίνα Χαραλάμπους (μουσική) και Κυριάκου Παστίδη (στίχοι) “Νικητές είμαστε όλοι”. Την ενορχήστρωση έκανε ο Χρήστος Κυριακίδης, στη σχολή του οποίου φοιτούσε τότε η Ραφαέλλα. Στα πλήκτρα η Μάρθα Παραδεισιώτη, η οποία συνέθεσε το τραγούδι. Στον εθνικό τελικό υπήρχαν δύο χορεύτριες, οι οποίες αντικαταστάθηκαν στη Junior από αγόρια μουσικούς.

%ce%ba%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%b1

2014: Σοφία Πατσαλίδου, Η πιο όμορφη μέρα (9ο/16)

Το ΡΙΚ επέστρεψε σε εσωτερική επιλογή, κάτι που είχε να γίνει από το 2003. Το παράδοξο είναι ότι η χώρα συμμετείχε στη junior, παρόλο που είχε αποσυρθεί από την senior Eurovision. Τη χορογραφία ανέλαβε ο Χάρης Σάββα, ο οποίος έκανε το ίδιο για τον Hovig (CYP 17). Η ερμηνεύτρια, η οποία σπούδαζε τότε στο English School της Λευκωσίας, έχει κάνει μαθήματα πιάνου και φωνητικής. Αργότερα άνοιξε τη συναυλία του Eros Ramazzotti στη Λεμεσό. Tο παράδοξο είναι ότι η χώρα δεν έλαβε μέρος στη Γιουροβίζιον των ενηλίκων παρά μόνο εδώ. Οι προσδοκίες ήταν πάρα πολύ μεγάλες, καθώς το τραγούδι, με συνθέτη τον Άλεξ Παναγή (CYP 95, 00) χαρακτηρίστηκε διεθνές (υπήρχαν κάποιες Σουηδικές πινελιές), ωστόσο, δεν πήγε τόσο καλά, όσο αναμενόταν. Γενικώς υπήρχε μια μυστικοπάθεια εκ μέρους της κυπριακής αποστολής, η οποία δεν ήταν τόσο ανοιχτή σε δηλώσεις και προβολή της συμμετοχής της-τουλάχιστον αυτό διαβάσαμε σε site του εξωτερικού. Η ίδια έβγαλε έκτοτε ακόμα έξι singles και έχει υποσχεθεί πως, όταν μεγαλώσει, θα προσπαθήσει να εκπροσωπήσει την Κύπρο στη Γιουροβίζιον. Τη βρίσκουμε να φιγουράρει στη λίστα Hot 100 Live Unsigned Artists and Bands 2019 του αμερικανικού μουσικού περιοδικού Music Connection. Τη βαθμολογία έδωσε ο Πάρις Νικολάου.

%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85

2016: Γιώργος Μιχαηλίδης, Dance Floor (16ο/17)

Επτά μόλις συμμετοχές υποβλήθηκαν, τις οποίες έκρινε 5μελής επιτροπή με εσωτερική επιλογή. Στο τραγούδι “Dance Floor” υπογράφει την παραγωγή ο Σουηδός Jonas Gladnikoff (συνθέτης IRL 09, 10, 14, IRL JESC 14, καθώς και 28 υποψήφιων τραγουδιών σε εθνικούς τελικούς 13 διαφορετικών χωρών). Στη σύνθεση ο ίδιος ο Γιώργος Μιχαηλίδης, μαζί με τον Ανδρέα Αναστασίου (συνθέτης του “Σαν Άγγελος σ’ αγάπησα” με τον Χρήστο Μυλόρδο-CYP 11). Τον σχολιασμό παρείχε ο Κυριάκος Παστίδης, ενώ τη βαθμολογία της Κύπρου έδωσε ο Λουκάς Δημητρίου.

 

%ce%bc%ce%b9%cf%87%ce%b1%ce%b7%ce%bb%ce%af%ce%b4%ce%b7%cf%82

2017: Νικόλ Νικολάου, I wanna be a star (16ο/16)

Η Κύπρος ήταν η πρώτη χώρα, η οποία επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της. Έγινε εσωτερική επιλογή. Η Νικόλ Νικολάου είναι τραγουδίστρια, πιανίστα και χορεύτρια, ενώ κάνει μαθήματα φωνητικής με την Αλίκη Χρυσοχού. Το τραγούδι, όπως ήδη αναφέραμε, έγραψε ο Κωνσταντίνος Χριστοφόρου. Τη βαθμολογία έδωσε η Μαρία Χριστοφόρου. Παρά το άκρως επαγγελματικό βίντεο-κλιπ, τη χορογραφία της Αντιγόνης Τασούρη, και τον διεθνή ήχο του τραγουδιού, η συμμετοχή έλαβε μόλις 3 βαθμούς και ήλθε τελευταία.

Επίλογος

Κάπου εδώ τελειώνει η ιστορία της Κύπρου στη Junior Eurovision. Ελπίζουμε κάποια στιγμή στο μέλλον να επιστρέψει με αξιώσεις και να κερδίσει, όπως της αξίζει. Εάν έχετε  επιπλέον πληροφορίες για τις συμμετοχές, τις επιλογές, καθώς και για το που βρίσκονται και τι κάνουν στο σήμερα οι εκπρόσωποι της Κύπρου, τις περιμένουμε με χαρά.

2 σκέψεις για το “Οι 10 συμμετοχές της Κύπρου στη Junior Eurovision. Oι επιλογές, οι καλλιτέχνες, τα παρασκήνια

  1. Γεια σας, θα ήθελα να κάνω μια διόρθωση. Το 2009 όταν γράψαμε με τον Κυριάκο Παστίδη το τραγούδι “Νικητές είμαστε όλοι” στα πλαίσια της Α’ φάσης του διαγωνισμού για την Junior Eurovision με όλα τα παιδιά που πήραν μέρος, μουσική: Μαρίνα Χαραλάμπους Στίχοι: Κυριάκος Παστίδης
    Το τραγούδι “Τσίρκο” του 2005 μοιάζει με το τραγούδι “Τραγούδα Θεατρίνε” που τραγούδησε ο Τόλης Βοσκόπουλος σε μουσική Γιώργου Θεοδοσιάδη και στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου

    Ευχαριστώ

    1. Κυρία Χαραλάμπους, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα σχόλια και τις πληροφορίες. Είναι ένα από τα πιο δύσκολα άρθρα που έχω γράψει, διότι οι πληροφορίες ήταν αποσπασματικές (δεν έχω πρόσβαση στον κυπριακό Τύπο) και έπρεπε να τις ανασυνθέσω από πολλές διαφορετικές πηγές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.