Τα προεόρτια ενός θριάμβου
Η Κύπρος χρειαζόταν επειγόντως μια νέα συνταγή, για να «ξεκολλήσει» από τις μέτριες θέσεις και τους αποκλεισμούς. Μια ομάδα δημιουργών με βάση τη Σουηδία (Geraldo Sandell, Viktor Svensson, Anderz Wrethov, “Didrick”), με επικεφαλής τον Ελληνο-σουηδό Alex Papaconstantinou (Alex P.) ανέλαβε το όλο εγχείρημα. Ο Alex P., πέρα από εγχώριες και διεθνείς συνεργασίες (Enrique Iglesias, Khaled, Antique, Έλενα Παπαρίζου, Άννα Βίσση κ. α.), έχει εμπειρία από τη Γιουροβίζιον («Γεια σου Μαρία»-GRE 07, «Always»-AZE 09, «La, la , love»-CYP 12). Η ανακοίνωση του συνθέτη έγινε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017. Ενώ όλοι περίμεναν να γίνει εθνικός τελικός, για να την ανάδειξη του ερμηνευτή (μάλιστα στις 15 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησε σχετικό trailer), τελικά προτιμήθηκε η διαδικασία της εσωτερικής επιλογής. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο Pierre Dumoulin (συνθέτης BEL 17, 19), τον είχε προσεγγίσει το ΡΙΚ, αλλά τελικά προτιμήθηκε η ομάδα του Alex P.
Από την Παπαρίζου και την Τάμτα στην Φουρέιρα
Το αποτέλεσμα ήταν το αγγλόφωνο τραγούδι “Fuego”, με τον ισπανικό τίτλο. Από μουσικής απόψεως, χρησιμοποιεί το μοτίβο «millenial whoop». Στις 25 Ιανουαρίου διέρρευσαν ο τίτλος και η ερμηνεύτρια, κάτι που έγινε επίσημα από το ΡΙΚ την 1η Φεβρουαρίου. Όπως είναι γνωστό, έγινε κρούση τόσο στην Έλενα Παπαρίζου, η οποία μάλιστα ηχογράφησε ένα demo που διέρρευσε τον Απρίλιο προκαλώντας εκνευρισμό στο ΡΙΚ, αλλά και στην Τάμτα, η οποία αρνήθηκε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Τελικά, μετά από την απόρριψή της από την ΕΡΤ (την τρίτη κατά σειρά), δέχθηκε η Ελένη Φουρέιρα: «Δεν θεωρώ ότι υπήρξε δεύτερη σκέψη ή δόλος, απλώς τα γούστα και οι προτιμήσεις τους κινούνταν σε ένα εντελώς διαφορετικό κανάλι από αυτό στο οποίο βρίσκομαι εγώ ως καλλιτέχνις. Αυτός θεωρώ πως ήταν ο μοναδικός λόγος», όπως σχολίασε τότε στο «Πρώτο Θέμα», όπου δήλωσε – μεταξύ άλλων – πως ήταν έτοιμη για το καλύτερο και για το χειρότερο αποτέλεσμα, ότι δεν δίστασε να πει το «ναι» και πως δεν το μετάνιωσε καθόλου, ότι δεν έλαβε μεγάλο χρηματικό ποσό, όπως ακουγόταν, από την Κύπρο κι ότι η φωτιά μπορεί να σε ζεστάνει, αλλά και να σε κάψει. Η πρώτη συνέντευξη Τύπου δόθηκε στην Αθήνα, στο «Σπίτι της Κύπρου».
Το φιλμάκι και οι πρώτες αντιδράσεις
Στις 2 Μαρτίου παρουσιάστηκε το αρκετά στατικό video-clip, γυρισμένο σε ένα αρχοντικό (στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) μαζί με τέσσερεις χορεύτριες, αλλά και σε φυσικό χώρο με ένα αυτοκίνητο να καίγεται, όπου επίτηδες δεν άφησαν να φανεί η δυναμική της ερμηνεύτριας, ενώ το τραγούδι κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή μία εβδομάδα μετά. Οι αρχικές αντιδράσεις ήταν πολύ χλιαρές, με τους φαν και τα γραφεία στοιχημάτων να κατατάσσουν το τραγούδι πολύ χαμηλά. Σε επίσκεψη πρώην στελέχους της EBU στην Αθήνα, του Paul Jordan, στην εκδήλωση του INFE για τα 30 χρόνια λειτουργίας του, οι φαν έμειναν εμβρόντητοι, όταν υποστήριξε ότι η Κύπρος θα πάει πολύ καλά, ενώ η Ελλάδα όχι, καθώς όλοι ήταν πεπεισμένοι για το αντίθετο. Από την πρώτη πρόβα το κλίμα αντιστράφηκε κατά 100%. Η εκρηκτική παρουσία της Ελένης Φουρέιρα, η δυναμική χορογραφία, το μαλλί, αλλά και το πανέξυπνο στήσιμο εκτόξευσαν το τραγούδι. Βεβαίως διάφοροι δημοσιογράφοι συνέχιζαν να χύνουν δηλητήριο, ενθυμούμενοι την καταγωγή της, αποκαλώντας την «Νίτσα» και “Αφωνέιρα” και ισχυριζόμενοι ότι το τραγούδι στερείται ρεφραίν.
Το κλιμάκιο της EBU και η αποστολή του ΡΙΚ
Κλιμάκιο της EBU επισκέφθηκε εσπευσμένα την Κύπρο την εβδομάδα των προβών, για να διαπιστώσει εάν το νησί ήταν σε θέση να διοργανώσει τον διαγωνισμό. Εξ όσων γνωρίζουμε, η μόνη αντίρρηση ήταν η μικρή χωρητικότητα του σταδίου «Σπύρος Κυπριανός», ωστόσο η Γιουροβίζιον έχει διοργανωθεί και σε πολύ μικρότερους χώρους, θυμίζουμε δε ότι η Junior Eurovision του 2008, που έγινε στον ίδιο χώρο, ήταν από τις καλύτερες στην ιστορία του θεσμού. Η αποστολή του ΡΙΚ, όπως ήταν φυσικό, δήλωνε καταχαρούμενη με αυτό που συνέβαινε και συγκρατημένα αισιόδοξη. Ο Πρόεδρος του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, ταξίδεψε στη Λισαβώνα, για να υποστηρίξει την προσπάθεια, την ίδια ώρα που ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ Μιχάλης Μαραθεύτης, αλλά και η αρχηγός αποστολής Εύη Παπαμιχαήλ, δήλωναν έτοιμοι να αναλάβουν τη διοργάνωση και να ρυθμίσουν όλες τις λεπτομέρειες με την EBU σε περίπτωση νίκης. Στην Κύπρο είχε προκληθεί φρενίτιδα, με την τηλεθέαση του ημιτελικού να εκτοξεύεται στο 64,6%. Κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ με διαγωνιζόμενο καλλιτέχνη είναι να την καλέσει το BBC Radio την ώρα του Β’ ημιτελικού να συμμετάσχει στον σχολιασμό. Αυτό έδειχνε το ρεύμα που είχε δημιουργηθεί υπέρ της.
Η σκηνική παρουσία
Μια περιγραφή της αλησμόνητης σκηνικής παρουσίας: τα χρώματα της σκηνής γενικά ήταν μπλε, κίτρινο και κόκκινο. Εμφανίζονται κατακόκκινα lasers που σχηματίζουν ένα τούνελ και μέσα από αυτό περπατάει η Ελένη Φουρέιρα. Στην οθόνη εκείνη την ώρα υπάρχουν εφέ καπνού. Όταν το κομμάτι ξεκινάει να γίνεται πιο χορευτικό εμφανίζονται οι τέσσερις χορεύτριες ντυμένες στα μαύρα, εκ των οποίων οι δύο είναι και στα φωνητικά. Υπάρχει άλλο ένα άτομο στα φωνητικά αλλά δεν βρίσκεται πάνω στην σκηνή. Στο ρεφρέν, στην μικρή γέφυρα και στη μουσική που ακολουθεί η Ελένη Φουρέιρα και οι χορεύτριες της κάνουν μια πολύ δυναμική και sexy χορογραφία ενώ αυτό που τραβάει την προσοχή είναι η χορευτική κίνηση με τα μαλλιά. Ενώ λοιπόν συνεχίζεται η χορογραφία στο δεύτερο ρεφρέν εμφανίζονται στην οθόνη πάλι εφέ καπνού. Μετά την γέφυρα και προς το τέλος της εμφάνισης ένα εφέ φωτιάς εμφανίζεται στην οθόνη και φαίνεται λες και η φωτιά βγαίνει μέσα από την Ελένη Φουρέιρα! Στα 30 τελευταία δευτερόλεπτα της εμφάνισης παντού υπάρχει φωτιά. Την υπέροχη σκηνική παρουσία ανέλαβε η Sacha Jean-Baptiste, με μεγάλη εμπειρία (Σουηδία 2012, Γεωργία 2015, Κύπρος, Λιθουανία, Αρμενία και Γεωργία 2016, Γεωργία, Αυστραλία, Βουλγαρία και Αρμενία 2017, Αυστραλία, Βουλγαρία και Κύπρος 2018).
Ημιτελικός και τελικός
Στον ημιτελικό ήρθε 2η με 262 βαθμούς, έναντι 283, του Ισραήλ. Στον τελικό συγκέντρωσε 436 βαθμούς κι έφερε στην Κύπρο την 2η θέση, την καλύτερη όλων των εποχών, πίσω από το Ισραήλ, με 529. Στο televoting ψηφίστηκε από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, έστω και με 1 βαθμό, ενώ πήρε τρία 12άρια (Αρμενία, Βουλγαρία, Ελλάδα). Όσον αφορά στις επιτροπές, 15 χώρες δεν της έδωσαν απολύτως τίποτα, ωστόσο πριμοδοτήθηκε με έξι 12άρια (Λευκορωσία, Μάλτα, Ισπανία, Σουηδία, Ελλάδα και… Ιρλανδία).
Η πρώτη συνέντευξη επί κυπριακού εδάφους
Φυσικά η καλλιτέχνιδα και ο δημιουργός τιμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τους υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Έξι μήνες μετά από τη Γιουροβίζιον, κι ενώ δεχόταν πυρά από διάφορους δημοσιογράφους ότι δήθεν σνομπάρει την Κύπρο, έδωσε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή «Όμορφη μέρα» και την Ελπίδα Ιακωβίδου. Δήλωσε ότι πίστεψε πολύ στη συμμετοχή της και δήλωσε ότι ήθελε να ανατρέχει την αντίληψη ότι η Κύπρος δεν ψηφίζεται από τις άλλες χώρες. Είχε πολύ άγχος, αλλά κρατά την εμπειρία που τη βελτίωσε ως καλλιτέχνιδα. Ήταν μια ανέλπιστα τεράστια επιτυχία, χάρη και στο οπτικό αποτέλεσμα, με 45 εκατομμύρια stream views. Το “Fuego” ξέφυγε από τη Γιουροβίζιον και το έμαθαν και άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον διαγωνισμό.
Η πορεία στα chart και οι διασκευές
Το τραγούδι θα είναι ο επίσημος ύμνος του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Γυναικών που θα διεξαχθεί φέτος στη Γαλλία. Επιπλέον, σάρωσε στα charts: #35 στην Αυστρία, #10 στη Φλάνδρα, #70 στη Γαλλία, #81 στη Γερμανία, #14 στο ελληνικό airplay και #1 στα singles, #50 στην Ιρλανδία, #10 στο Ισραήλ, #96 στην Ολλανδία, #16 στη Νορβηγία, #33 στην Πολωνία, #18 στην Πορτογαλία, #30 στη Σκωτία, #1 στην Ισπανία και #1 στο airplay της ίδιας χώρας, #14 στη Σουηδία, #46 στην Ελβετία, #64 στην Αγγλία. Στην Ισπανία, όπου η Ελένη έκανε και κάνει πολλές εμφανίσεις, έγινε τέσσερεις φορές πλατινένιο, μάλιστα το διασκεύασε στα Ισπανικά. Ο ισπανικός τίτλος του τραγουδιού, αλλά και η σχέση της με τον ποδοσφαιριστή Alberto Botia σίγουρα συνέβαλαν στην επιτυχία αυτή. Χρυσό δε έγινε σε Νορβηγία και Σουηδία. Πολύ πρόσφατα το τραγούδι διασκευάστηκε σε hard rock εκδοχή από τους The Other Side Project (Αναστάσιος Ράμμος, Ίαν Στρατής, Αποστόλης Τότσικας, Γιάννης Χατζηγεωργίου, ArVA), ενώ το ακούσαμε και από τον Bilal Hassani, φετινό εκπρόσωπο της Γαλλίας στα πλαίσια της διαδικασίας επιλογής, αλλά και από τον Kobi Marimi, με τον οποίο το Ισραήλ θα διαγωνιστεί στο Τελ Αβίβ.
Η καλλιτέχνιδα
Τι να πρωτοπεί κανείς για την Ελένη Φουρέιρα (Entela Fureraj); Γεννημένη στην Αλβανία, ζει στην Ελλάδα από μικρή. Σπούδαζε σχέδιο μόδας και παράλληλα εργαζόταν σε νυχτερινό κέντρο. Ξεκίνησε το 2007 ως μέλος των Mystique, δηλώνοντας πως είχε καταγωγή από το Μεξικό, κάτι που πολλά χρόνια αργότερα ανασκεύασε, προκαλώντας αρκετές αντιδράσεις. Από το 2010 κάνει σόλο καριέρα. Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφια στον ελληνικό εθνικό τελικό (2οι) με το τραγούδι «Η κιβωτός του Νώε», μαζί με τους Μάνο Πυροβολάκη και Don’t Ask (Γιάννης Μπαντουράκης). Τέσσερεις προσωπικοί δίσκοι, μια σειρά από χιτ, πολλές συνεργασίες και βραβεία ακολούθησαν. Το φλερτ με τη Γιουροβίζιον όμως συνεχιζόταν: το 2013 εμφανίστηκε στον ελληνικό τελικό, ερμηνεύοντας μαζί με τη Ruslana το «Wild Dances» (UKR 04), ενώ διασκεύασε στα Ελληνικά το «Golden Boy» του Nadav Guedj (ISR 15) ως «Στο Θεό με πάει», μια τεράστια επιτυχία που έκανε πάνω από 10 εκατομμύρια προβολές στο YouTube μέσα σε 6 μήνες. Μαζί με δύο ακόμη Γιούροσταρ, την Καίτη Γαρμπή και την Ήβη Αδάμου, πρωταγωνίστησε στην παράσταση «Barbarella: The 80’s Musical».
Τα μεθεόρτια
Λίγο μετά από τον θρίαμβό της στη Eurovision, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμβόλαιο με την αμερικανική δισκογραφική εταιρία Sony Music (μέχρι τότε την εκπροσωπούσε η Panik), για την προώθηση του τραγουδιού στο εξωτερικό, ενώ ξεκίνησε και τις προετοιμασίες για την διεθνή περιοδεία της «Eleni Foureira Summer Tour», σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Ίμπιζα, Λονδίνο, Μάλτα, Τίρανα, Στοκχόλμη, Βουκουρέστι, Άμστερνταμ, κυρίως σε gay events και όχι μόνο. Ακολούθησε πλήθος guest εμφανίσεων σε ξένες τηλεοράσεις, με κορυφαίες στιγμές τη συμμετοχή της ως guest κριτής στο φεστιβάλ “Golden Stag” στη Ρουμανία, το Πρωτοχρονιάτικο σώου της κρατικής ισπανικής τηλεόρασης, αλλά και το “Tu Cara Me Suena” (το ισπανικό “Your Face Sounds Familiar”, όπου μια διαγωνιζόμενη την μιμήθηκε ερμηνεύοντας το «Fuego» και την ίδια σε ρόλο guest κριτή. Στον απόηχο της Γιουροβίζιον ξεχώρισαν δύο ακόμη τραγούδια, το “Tomame” και το “Caramela”. Στις 2 Μαρτίου θα είναι καλεσμένη στον ισλανδικό τελικό, ενώ θα κάνει μια εμφάνιση-έκπληξη στη Γιουροβίζιον του Ισραήλ, κάτι που δεν συνηθίζεται, δηλαδή να καλούν τον 2ο στη χώρα, η οποία κέρδισε. Πέρα από αυτό, είναι η απτή απόδειξη ότι δεν υπάρχει καμία κόντρα με τη Netta και ότι η καθεμία έχει καταξιωθεί στην Ευρώπη χάρη στη Γιουροβίζιον. Έγινε ακόμα και κούκλα, όπως και η Netta εξάλλου. Ευτυχώς που δεν έγινε το talent show “La Banda Greece” στο Open TV, όπου θα συμμετείχε στην κριτική επιτροπή, το οποίο θα την καθήλωνε στην Ελλάδα και θα την “χαντάκωνε”.
Παραλειπόμενα και trivia
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που τρεις Αλβανοί καλλιτέχνες εκπροσωπούν ισάριθμες χώρες στη Γιουροβίζιον (η Ελένη Φουρέιρα για την Κύπρο, ο Eugent Bushpepa την Αλβανία και ο Ermal Meta την Ιταλία). Πολλά ακούστηκαν για το χρυσοκόκκινο γυαλιστερό κορμάκι που προτίμησε τελικά να βάλει αντί για το αρχικό γαλαζοκίτρινο, για τον αετό (σύμβολο της Αλβανίας) που σχημάτισε με τα χέρια της μαζί με τον Eugent Bushpepa, αλλά και για την άνιση μεταχείριση που υπήρχε από τη δισκογραφική εταιρεία απέναντί σε εκείνη και τον «πτωχό συγγενή» Γιάννα Τερζή: καλύτερο promo, καλύτερες πτήσεις και ξενοδοχείο, καλύτερο στήσιμο, πιο δυνατή ομάδα στις δημόσιες σχέσεις κλπ. Μεγάλος λόγος έγινε για τις «κακές σχέσεις» μεταξύ των δύο γυναικών και τις προσπάθειες που έκαναν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.
Δηλώσεις της καλλιτέχνιδος
Μερικές δηλώσεις: «Ήμασταν μια δεμένη ομάδα. Περάσαμε μαγικά. Πήγαμε απλά να ζήσουμε μια ωραία εμπειρία και δεν μπήκαμε καθόλου στο τριπάκι να δημιουργήσουμε ίντριγκες» […] «Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, όχι μόνο η Κυπριακή, αλλά οι περισσότερες αποστολές. Τα πράγματα εκεί ήταν πολύ καλά οργανωμένα, αλλά σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση πάντα προκύπτουν ζητήματα. Στην αρχή δεν άναβαν τα φώτα στο τούνελ την ώρα που έκανα το catwalk. Δεν γκρίνιαξα καθόλου, καθώς ήμουν προετοιμασμένη πως θα γίνουν λάθη. Τη βραδιά του ημιτελικού έγιναν όλα όπως τα θέλαμε» […] «Μου φαίνεται αστείο όλο αυτό. Στήριξα τη Γιάννα (σ. σ. Τερζή) από την πρώτη στιγμή. Όταν διαβάζαμε τα δημοσιεύματα που μας ήθελαν να μην έχουμε καλές σχέσεις, γελούσαμε και εγώ κι εκείνη. Απλά μέναμε σε διαφορετικά ξενοδοχεία, σαράντα λεπτά απόσταση. Εκείνη τη βραδιά, οι χώρες που αποκλείστηκαν έφυγαν κατευθείαν. Οι υπόλοιπες ανέβηκαν πάνω στη σκηνή και μετά έγιναν συνεντεύξεις Τύπου, με αποτέλεσμα να φτάσω στο δωμάτιό μου στις 03.00 το πρωί. Σκέψου πως σε λίγες ώρες είχα πάλι πρόβα! Εκείνη την ημέρα δεν είδα καθόλου τη Γιάννα, αλλά μιλήσαμε την επομένη. Σαφώς και ήταν στενοχωρημένη και την εμψύχωσα λέγοντάς της πως όλα είναι μέσα στη ζωή. Ο κόσμος αγάπησε τη Γιάννα και τη στήριξε. Δεν σημαίνει και τίποτα αν δεν πας στον τελικό ενός διαγωνισμού. Το τραγούδι της Γιάννας το λατρεύει όλος ο κόσμος».
Οι στίχοι
Take a dive into my eyes
Yeah the eyes of lioness
Feel the power, they ain’t lying
A little look, a little touch
You know the power of silence
Yeah keep it up, keep it up
I was looking for some high-high-highs, yeah
‘Til I got a dose of you
You got me pelican fly-fly-flyin’
‘Cause I’m way up and I ain’t comin’ down
Keep taking me higher
Ah yeah ah yeah ah yeah, yeah ah yeah ah yeah
‘Cause I’m burning up and I ain’t coolin’ down
Yeah I got the the fire
Ah yeah ah yeah ah yeah, yeah ah yeah ah yeah
Fuego Fuego
Ah yeah ah yeah ah yeah, yeah ah yeah ah yeah
Fuego
Take me in, take a breath
Ain’t no hidden agenda
What you see is what you get
I was looking for some high-high-highs, yeah
‘Til I got a dose of you
You got me pelican fly-fly-flyin’
‘Cause I’m way up and I ain’t comin’ down
Keep taking me higher
Ah yeah ah yeah ah yeah, yeah ah yeah ah yeah
‘Cause I’m burning up and I ain’t coolin’ down Yeah
I got the the fire
Ah yeah ah yeah ah yeah, yeah ah yeah ah yeah
Fuego Fuego
Ah yeah ah yeah ah yeah, yeah ah yeah ah yeah
Fuego
Oh your love is like wild-wildfire
You got me pelican fly-fly-flyin’
‘Cause I’m way up and I ain’t comin’ down
Keep taking me higher
Ah yeah ah yeah ah yeah, yeah ah yeah ah yeah
‘Cause I’m burning up and I ain’t coolin’ down Yeah
I got the the fire
Ah yeah ah yeah ah yeah, yeah ah yeah ah yeah
Fuego Fuego
Ah yeah ah yeah ah yeah, yeah ah yeah ah yeah
Το Fuego είχαμε δεν είχαμε το αγαπήσαμε κι ας το θεωρούσαμε όλοι κατώτερο των προσδοκιών μας στην αρχή, και ολίγον εύπεπτο (ώρες, ώρες ξεχνάμε που διαγωνιζόμαστε και κάνουμε λες και πάμε να παίξουμε με τη συμφωνική ορχήστρα της Βιέννης). Ακόμα περισσότερο αγαπήσαμε, ή τουλάχιστον αγάπησα τη Φουρέιρα που μου ήταν έως και αντιπαθητική στην αρχή, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Το πόσο υποστήριξε τη συμμετοχή (παρόλο που ήξερε ότι δεν ήταν γραμμένη γι’ αυτή και παρόλο που ήξερε ότι δεν ήταν καν η 2η επιλογή του ΡΙΚ), και το πόσο το πήγε μέχρι τέλους ήταν και είναι συγκινητικό. Το περσινό μας αναπτέρωσε το ηθικό, μας έκανε να ελπίζουμε ότι έχουμε κι εμείς πιθανότητες να κερδίσουμε (διαλύθηκε και το επιχείρημα περί μικρής Κύπρου που δεν ψηφίζεται. Όχι, ψηφίζεται όταν το παίρνει στα σοβαρά). Δόξα τω Θεώ το ΡΙΚ ξύπνησε και ελπίζω όσο είναι το συγκεκριμένο Συμβούλιο στη θέση του να παίρνει πάντα τόσο ζεστά το ζήτημα. Δεν είναι μόνο θέμα πρωτιάς και θέσης. Είναι το αίσθημα του να ξέρεις ότι μία ολόκληρη χώρα αγωνιά για το καλό αποτέλεσμα επειδή ξέρει ότι είναι εφικτό. Εγώ τον Μάιο καθόμουνα στη βεράντα έβλεπα γιουροβίζιον και από κάτω όλη η γειτονιά ούρλιαζε από χαρά σε κάθε δωδεκάρι. Πολλές φορές, πριν καν ανακοινωθεί στη δική μου τηλεόραση, λόγω καθυστέρησης σήματος. Αυτό το υπέροχο συναίσθημα και μόνο αρκεί για να την παίρνουμε, τη Γιουροβίζιον, στα σοβαρά. Επίσης, τρελή ηδονή για όλους τους haters που ακόμα και σήμερα δεν έχουν μισή καλή κουβέντα να πουν. Από τα “δεν θα περάσει, είναι άφωνη, πρόκειται για trash (από χώρα που έστειλε την Καλομοίρα και ήρθε 3η)”, μέχρι τα “γραφικά της είναι φτηνιάρικα” και “είναι Αλβανή να πάει με τη χώρα της”. Χουζ λάφινγκ νάου;
Συμφωνώ 100% με όσα λες. Όταν η ΕΡΤ σταμάτησε να πηγαίνει σαν “φτωχός συγγενής” και συνειδητοποίησε ότι μπορεί να πάρει το βραβείο, αρκεί να κάνει τις σωστές κινήσεις (mainstream τραγούδι, καλή παραγωγή, δουλεμένη σκηνική παρουσία και χορευτικά, έμπειρο καλλιτέχνη, promo, δυνατά PR και να ρίξει χρήματα στο όλο εγχείρημα), η Ελλάδα κέρδισε. Το ίδιο μπορεί κάλλιστα να κάνει και το ΡΙΚ. Η Κύπρος αξίζει να έρθει πρώτη και να γευτεί αυτή τη χαρά. Θα είναι βάλσαμο για τους Κύπριους, τεράστια προβολή του νησιού και θα φέρει επιπλέον αύξηση του τουρισμού.
Όσο για το Αφωνειρα δεν είναι ψέμα είναι μια άφωνη που απλά είναι καλή περφορμερ και έτυχε να έχει καλή ομάδα και καλά φωνητικά που τραγούδησαν αυτά ουσιαστικά όσο για την Universal ποτέ δεν υπέγραφε διεθνές συμβόλαιο αυτό που υπέγραψε ήταν η διανομή του Fuego και ενός ακόμη κομματιού
Συμφωνω απολυτα μαζι σου Konis!Μια αφωνη που χορευει πολυ καλα τιποτα αλλο!Οσο για το παιδι επανω που ανεφερε ”μια χωρα που εστειλε την Καλομοιρα” τι να πω…..παντως φιλε Κυπριε απο αυτην την ”χωρα” που ειναι η Ελλαδα δανειζεσαι ονοματα της μουσικης βιομηχανιας διοτι η Κυπρος δεν εχει δικια της μουσικη βιομηχανια…..οποτε λιγα λογια……Κι αν η Φουρειρα χορευε καλα και βγηκε δευτερη…τοτε η Καλομοιρα ειχε τελεια προφορα στα αγγλικα χορευε επισης καλα και ηταν η πιο γλυκια παρουσια του διαγωνισμου….οποτε λιγα τα λογια σου
Τι λες ρε καημένε; Σοβαρά; Εσείς δηλαδή που στείλατε Άννα Βίσση, Σαρμπέλ, Μαρία Έλενα Κυριάκου, Ελευθερία Ελευθερίου, από πού ακριβώς τους δανειστήκατε; Ελλάδα – Κύπρος είναι ένα. Γι’ αυτό, άμα ζηλεύετε που το μικρό αδελφάκι τα καταφέρνει και μόνο του, να κοιτάτε να διορθώνετε τα χάλια σας. Φιλικά.
Καλησπέρα… συγγνώμη αλλά νομίζω ότι μίλησες λίγο σκληρά για Κύπριος επειδή έγραψες ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα..και βεβαίως είμαστε ένα έθνος κ αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ!!! Η Φουρέιρα είναι απίστευτη περφομερ,η φωνή της μπορεί να μην πιάνει τρομερές οκτάβες αλλά μου δίνει την εντύπωση ότι δουλεύει πολύ σκληρά για το καλύτερο κ μπράβο της για όσο έχει διάρκεια αυτό… βέβαια λογικό είναι να υπερασπιστείς την επιλογή της χώρας σου… κάποιο σχόλιο για την φετινή επιλογή της Ελλάδας; Να σημειώσω πως οι επιλογέςου στη μουσική διαφέρουν κατά πολύ από το είδος που τραγουδά η Φουρέιρα… καλή συνέχεια
Τι εννοείς αγαπητή Βασιλική “μίλησα σκληρά για Κύπριος;” Την γνώμη μου εξέφρασα. Ο άλλος μου λέει “λίγα λόγια” επειδή τόλμησα και είπα αυτά που συμβαίνουν; Και κατά τα άλλα εγώ είμαι ο σκληρός; Ούτε εγώ ακούω Φουρεϊρα Βασιλική, και προσωπικά, είμαι πιο πολύ φαν της Καλομοίρας αν πρέπει να ταχθώ. Αλλά δεν μπορώ να βλέπω ζήλιες. Όταν στέλνατε την Καλομοίρα (που είναι επίσης άφωνη και ανύπαρκτη) ήταν όλα καλά; Όταν πάμε εμείς με Φουρεϊρα, είναι όλα χάλια; Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι τα λόγια είναι εμπαθή. Εν πάση περιπτώσει, εγώ κάθε χρόνο ψηφίζω Ελλάδα με τυφλά μάτια, ακόμα και όταν στέλνει μετριότητες. Γι’ αυτό και όταν “της τα χώνω” το κάνω επειδή εκνευρίζομαι που δεν εκμεταλλεύεται τους τόσους σπουδαίους τραγουδιστές που έχει και συμβιβάζεται με πολύ μέτρια ονόματα. Και αφού ρωτάς, θα σου απαντήσω, ούτε φέτος είμαι ενθουσιασμένος με τη Ντούσκα, και δεν περιμένω θαύματα. Αλλά χωρίς να ακούσουμε τραγούδι, χωρίς να δούμε πάνω-κάτω πώς θα παρουσιαστεί, είναι άσκοπη αυτή η συζήτηση.
Καταρχας καημενος εισαι και φαινεσαι…..δεν σε προσεβαλλα οποτε εχε ενα πολιτισμο και μιλα κοσμια και ομορφα….γιατι εκθετεις και την χωρα σου …οσο για την ζηλια η καλυτερα κακεντρεχεια την αφησες εσυ να φανει γιατι πρωτος την ανεφερες….εσυ πανω αφησες μομφη για τους Ελληνες και αναφερθηκες στην Καλομοιρα….Επισης το οτι καποιες φορες Κυπριοι εκπροσωπησαν την Ελλαδα(φερνοντας μετριες εως κακες θεσεις) δεν σημαινει οτι η Ελλαδα δανειζεται απο την μουσικη βιομηχανια της Κυπρου διοτι πολυ απλα ολοι αυτοι οι Κυπριοι εγιναν γνωστοι λογω της καριερας της Ελλαδας και μεσα απο ελληνικες δισκογραφικες εταιρειες…ειτε σ’αρεσει ειτε οχι η Κυπρος δεν εχει δικια της μουσικη βιομηχανια……επιπλεον οσο για το αν τα πηγαινει καλα η Κυπρος και μονη της στη γιουροβιζιον καλα κανει….αλλα ειναι μονο γιατι στην ΕΡΤ ετυχε να μη καιγονται για την γιουροβιζιον…και η φουρειρα και η ταμτα ουσιαστικα δωρο εγιναν απο την ερτ στην κυπρο διοτι γνωριζουμε οτι και των δυο τραγουδιστριων πρωτη επιλογη ηταν να εκπροσωπησουν την Ελλαδα…..η Κυπρος ηταν τυχερη περσι,εαν στην Ελλαδα δεν ειχε ατονησει το ενδιαφερον για την γιουροβιζιον τοτε ουτε Φουρειρα θα βλεπατε ουτε και Ταμτα…θα σας εκπροσωπουσε ενα τριτοκλασσατος οπως γινονταν παντα και θα καταληγατε παλι απατοι οπως κανατε για δεκαετιες..ουτε και γινεται καθε χρονο να σου γραφει τραγουδι ο Alex P…οποτε κρατα το στο νου σου οτι και περσι και φετος απο σποντα η Κυπρος τα πηγε καλα λογω αποχης της Ελλαδας……το εαν η Ελλαδα και η Κυπρος ειναι ενα,αυτο ειναι μια αλλη κουβεντα…..θα σε προετρεπα να μην συνεχιζεις να εκτιθεσαι βριζοντας με…φιλικα.
Φίλε μου, καημένος γεννήθηκες, καημένος θα πεθάνεις, διότι παρόλο που επικαλείσαι “πολιτισμό” στη συζήτηση, και το δικό σου σχόλιο είναι γεμάτο κόμπλεξ και μάλιστα κόμπλεξ αμορφωσιάς και μη ενημέρωσης. Μόνο και μόνο που αναμένεις από μία χώρα με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου (δηλ. όσο μία γειτονιά της Αθήνας) να έχει δική της μουσική βιομηχανία, δείχνει και το εύρος της αντίληψής σου. Τα υπόλοιπα που αναφέρεις τα βρίσκω τόσο φαιδρά και παιδικά ως επιχειρήματα, νηπιακής φάσης κιόλας, γι’ αυτό και βαριέμαι να στα απαντήσω εκτενώς. Όταν τελειώσεις το σχολείο και μάθεις πώς να χρησιμοποιείς και πληκτρολόγιο με τόνους, τα ξαναλέμε.
Επειδη δεν εχεις κανενα επιχειρημα επ’αυτων που εγραψα πιο πανω μου επιτιθεσαι προσωπικα-Δεν είπα ποτε οτι αναμενω μια τοσο μικρη χωρα οπως η Κυπρος να εχει δικη της μουσικη βιομηχανια….για διαβασε καλυτερα…..τονισα απλα οτι δεν εχει και δανειζεται της Ελλαδας……ακομα και ο παρουσιαστης εαν ποτε κερδισει η Κυπρος Ελληνας θα ειναι αφου το Ρικ θα αναζητησει ενα μεγαλο ονομα..παντως σε σχεση με την Κυπρο η Ελλαδα εχει περισσοτερη τενογνωσια και εγκαταστασεις και προσωπικο-εχει κανει Ολυμπιακους Αγωνες-Γιουροβιζιον και πολλες αλλες διοργανωσεις…οσο για τα σχολια σου επι προσωπικου δεν τα προσεχω καν…εισαι κακεντρεχης…..μια φορα παντως της χωρας την οποια μεμφεσαι εδω μεσα,το εθνικο της υμνο έχεις και την σημαια της υψωνεις στην δικη σου χωρα οποτε καλο θα ηταν να αναφερεσαι με σεβασμο σε αυτην αλλα μαλλον εισαι ”α λα καρτ” ”Ελληνας”.
Επισης η Ελλαδα εχει εκπροσωπηθει απο τα μεγαλυτερα ονοματα….οταν η ΕΡΤ ηθελε να κερδισει το εκανε…εν ετει 2005…τουτ’εστιν πριν απο 14 χρονια……τωρα εαν η Κυπρος ξυπνησε μετα απο 14 χρονια αυτο ειναι αλλο θεμα…με γεια της με χαρα της να κερδισει….ακομα κι αν ποτε κερδισει η Κυπρος ολοκληρη η διοργανωση απο Ελληνες θα ειναι λογω τεχνογνωσιας κλπ….και υπαρχουν πολυ πιο σοβαρα προβληματα απο την γιουροβιζιον….δεν ειναι αυτοσκοπος……χωρες οπως η Αγγλια και η Γαλλια χρονια δεν τα πηγαινουν καλα γιατι δεν νοιαζονται και πολυ….αλιμονο αν κρινουμε μια χωρα απο το πως αντιμετωπιζει η κρατικη της τηλεοραση την γιουροβιζιον….τηρουμενων των αναλογιων ολα
Μπα σε καλό σου! Λολ… Τεχνογνωσία από Ελλάδα. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι στην τεχνογνωσία της Γιουροβίζιον μόνο οι Σουηδοί κάνουν παιχνίδι. Ακόμα και στη Γιουροβίζιον της Αθήνας, το 2006, είχατε Γερμανό σκηνοθέτη και Σουηδούς τεχνικούς. Αλλά μακάρι να κερδίσουμε, και εγώ ως κακεντρεχής κατάσκοπος του ΡΙΚ υπόσχομαι να φέρω μέχρι και σένα να μας προσφέρεις τα φώτα σου επί του θέματος.
Η Λευκορωσία είχε δώσει 12αρι, όχι το Αζερμπαϊτζάν. Όσο το τραγούδι, ισχύει αυτό το είπατε. Πριν τα show, η Ελλάδα, ήταν το φαβορί για τον τελικό με την Κύπρο, να φλερτάρει με τον αποκλεισμο. Μετά τα show, έγινε το ανάποδο. Την 2η θέση, την οφείλουν στην Φουρειρα
Ποτέ δεν ήμουν φαν της, εννοείται. Ούτε και τώρα είμαι, εννοείται.
Την παραδέχθηκα όμως πάνω στη σκηνή. Και για αυτό το τρίλεπτο, αυτό που έπρεπε να δώσει, το έδωσε και με το παραπάνω.
Το τραγούδι αυτό καθαυτό, εννοείται πως δεν είναι του γούστου μου, και σε απόλυτη σύγκριση με το “Toy” (δύο mainstream pop τραγουδιών δλδ), προτιμώ το δεύτερο.
Δε θα με χαλούσε μια νίκη της Κύπρου βέβαια, έστω και μένα τέτοιο τραγούδι, ακριβώς λόγω της αρτιότητας της Φουρέιρα πάνω στη σκήνη.
*με ένα
ΥΓ: Υπάρχει πάλι θέμα με τον server του site; Έχει βαρύνει πάλι πολύ και αργεί να ποστάρει τα μηνύματα.
Δυστυχώς ναι. Κι εγώ ο ίδιος δυσκολεύτηκα πάρα πολύ να ανεβάσω το άρθρο…
Ευχαριστώ.
Δεν μ αρεσε το fuego απο την πρωτη στιγμη και συνεχιζω να μην μου αρεσει.
ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΥΡΕΙΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΩΝ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΠΑΔΕΣ.ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
Και το 2005 πάντως, με τους Σουηδούς που συμπαθούσαν την δικιά τους Έλενα, και την Πασχαλίδου που ήξερε τους τεχνικούς από την εκπομπή της στη Σουηδία λένε ότι “σπρώχθηκε” το Ελενάκι. Εγώ βέβαια δεν το συμμερίζομαι, αλλά έτσι ακούγεται. Οπότε ναι… κάτι ξέρετε για να το λέτε.
εισαι κακεντρεχης….η Παπαριζου εκανε ανεκαθεν καριερα στην Σουηδια εκει αρχισε την καριερα της με τους antique και 14 χρονια μετα την νικη της συνεχιζει και κανει καριερα σε Ελλαδα και Σουηδια…..Αν ειναι δυνατον που θα μας συγκρινεις την αφωνη την φουρειρα με την αρχοντια της Παπαριζου και την φωναρα της Παπαριζου…φτανει….βλεπω οτι παραφιλας για να δεις τι γραφουμε οι Ελληνες για την Φουρειρα για να μας απαντησεις και χυσεις δηλητηριο…..ελεος….επισης το ”ελενακι” μας οπως αποκαλεσες την παπαριζου……περσι εδωσε ΠΟΡΤΑ στο ΡΙΚ του οποιου ηταν πρωτη επιλγη για να εκπροσωπηση την Κυπρο περσι…….αυτα για την ιστορια
Δεν παραφυλάω (με ύψιλον γράφεται, και όχι με ιώτα). Κατ’ ακρίβειαν κατασκοπεύω! Είμαι μοχθηρός κατάσκοπος του ΡΙΚ και είμαι εδώ για να σε εξολοθρεύσω και σένα και το Καλομοιράκι!
Είναι παθολογική η περιπτωση σου……..το ”ιώτα” τι ειναι ακριβως? Καποιο συνθηματικο?χαχα
Αυτό ισχύει, παιδιά. Όσο κι αν οι Έλληνες φαν δεν θέλουν να το παραδεχθούν, η Έλενα θεωρείται για τους Σουηδούς δικό τους παιδί (και το βραβείο της εν μέρει σουηδικό), όσο για την Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, “έλυνε κι έδενε” στο Κίεβο. Είχαμε ό, τι θέλαμε από πλάνα, από φωτισμούς, από λήψεις κλπ. Εκεί ήμουν και τα έβλεπα από κοντά. Το 2001 δε, υπήρχε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Aftonbladet” (αν θυμάμαι καλά) με τις Friends και την Έλενα και ο τίτλος έγραφε: “Το σουηδικό συγκρότημα Antique εκπροσωπεί την Ελλάδα”…
Συνεργασία με τους Σουηδούς η Κύπρος είχε και τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά τι να σου κάνει ο Χοβίγκ..
Chris Koul για να μην παρεξηγηθω, συμφωνώ μαζί σου… βεβαίως έχεις κάθε δικαίωμα να πεις την άποψη σου,η οποία είναι σεβαστή και ας μην συμφωνούν όλοι με αυτή… νομίζω ότι και εγώ δεν το έθεσα σωστά γράφοντας το “για Κύπριος”… ελπίζω να μην σε έφερα σε δυσκολη θέση διότι δεν είχα τέτοια πρόθεση…δεν πήγα να υπερασπιστώ την επιλογή της Καλομοίρας από την Ελλάδα και να κατακρίνω την επιλογή της Φουρέιρα από την Κύπρο…ορθα έπραξε η Μεγαλόνησος και το αποτέλεσμα μιλά από μόνο του…το τόνισα και πιο πάνω ότι οι δύο αυτές χώρες είναι και θα είναι ένα…μια νίκη της Κύπρου θα είναι σα “νίκη” της Ελλάδας… κατανοείς τι θέλω να πω.. και πάντα όταν μας ενδιαφέρει κάτι θα μιλήσουμε σκληρά για να βελτιωθεί..το τελευταίο το έγραψα με αφορμή την κουβέντα σου πως πάντα ψηφίζεις Ελλάδα ασχέτως το τι στέλνει στον διαγωνισμό αλλά θα μπορούσε και ακόμα καλύτερα… σωστά; Καλή συνέχεια σε όλους και καλή επιτυχία σε & ….
Καμία παρεξήγηση Βασιλική. Εννοείται χαιρόμαστε το ίδιο όταν πάει καλά η Ελλάδα, μητέρα μας είναι.
Στο τέλος ηθελα να γράψω καλή επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο!!!!
Το ότι τσακωνόμαστε ένα χρόνο μετά για Φουρέιρα με ξεπερνάει….
Επειδή διαβάζω πικρόχολα σχόλια, απλά να πω οτι οταν κέρδισε η Παπαρίζου πανηγυρίσαμε σαν να ήταν δική μας νίκη. Το να μειώνετε την επιτυχία της Φουρέιρα δεν σας τιμά.
Ο συμπατριωτης σου πρωτος αναφερθηκε με υποτιμητικο τροπο σε συμμετοχη της Ελλαδας(2008)…..οσο για το εαν η Φουρειρα εχει φωνη η οχι αυτο φαινεται νομιζω….ουτε και μειωνουμε τη επιτυχια της η οποια ειναι δεδομενη……νομιζω μπορουμε να πουμε την αποψη μας και αυτη ειναι πως ειναι αφωνη…δεν εχει να κανει με την Κυπρο αυτο
Ενδεχομένως να με πουν κάποιοι συνομωσιολόγο, όμως ειλικρινά πιστεύω ότι η σουηδοεπηρεαζόμενη EBU γούσταρε περισσσότερο να κερδίσει η Φουρέιρα και το τραγούι του Αλεξ, παρά η Νέττα- δεδομένων και των πολιτικών παρατράγουδων που υπήρχαν τότε στο Ισραήλ (και τα είδαμε στην αρχή της οργανωτικής διαδικασίας). Όμως θεωρώ ότι όταν το κλιμάκιο της ΕΒU επισκέφθηκε την Κύπρο μάλλον δεν ικανοποιήθηκε από τις υπάρχουσες υποδομές (κακά τα ψέμματα άλλα τα μεγέθη της Junior Eurovision και άλλα της Eurovision ενηλίκων), οπότε η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει προς Ισραήλ μεριά (είχε κάνει εξάλλου ήδη τρελό γκελ το Toy και πριν το διαγωνισμό και ήταν πρώτο στα στοιχήματα-χώρια οι διασυνδέσεις του συνθέτη του με Αμερική). Δεν είναι εξάλλου τυχαίο πως όταν το καλοκαίρι που μας πέρασε η EBU άρχισε να μελετά ενδεχόμενο plan b για την φιλοξενία του διαγωνισμού, λόγω των αντιδράσεων εναντίον του Ισραήλ και της επιμονής του για διοργάνωση στην Ιερουσαλήμ, την Αυστρία που ήρθε 3η κοίταξε και όχι την Κύπρο που ήρθε 2η. Πολύ φοβάμαι ότι χώρες όπως οι Κύπρος, Μάλτα, Ισλανδία, θα πρέπει -λόγω γιγάντωσης του διαγωνισμού- να αποκτήσουν καλές υποδομές πρώτα για να διεκδικήσουν σοβαρά το βραβείο. Όσο για τη Φουρέιρα, το άξιζε όλο αυτό που έζησε και την χάρηκα όλη της την επιτυχία μέσα στο 2018. Είναι ένα ψυχωμένο κορίτσι με απίστευτη θετική ενέργεια (και ας μην έχει ενδεχομένως και την καλύτερη φωνή του κόσμου). Προσωπικά τη συμπαθώ και την εκτιμώ πια απεριόριστα…
Θάνο, κι εγώ αυτό πιστεύω ότι έγινε. Η EBU ήθελε πάση θυσία να αποφύγει τυχόν διοργάνωση στο Ισραήλ, αλλά δεν τα κατάφερε (ίσως να έπεσαν και τα “μεγάλα μέσα”). Η Κύπρος ήταν και είναι ανέτοιμη, γι’ αυτό φοβάμαι ότι και φέτος, όσο και να το θέλουμε, δεν θα δει βραβείο, εκτός αν έχει υποσχεθεί στην EBU ότι θα χτίσει μεγαλύτερο χώρο.
Ειρήνη υμίν! Είναι δυνατόν να τσακωνόμαστε Ελλαδίτες και Κύπριοι; Εμείς πρέπει να είμαστε μια γροθιά και να υποστηρίζουμε τις χώρες μας σαν να είναι μία. Μακάρι να σκίσουν φέτος και η Τάμτα και η Κατερίνα Ντούσκα!
Έτσι ακριβώς Δημήτρη…ενωμένοι κ μια γροθιά πάντα