Όταν η Μπέσσυ θριάμβευε στην Ιαπωνία

Όταν η Μπέσσυ θριάμβευε στην Ιαπωνία

Το 1981, η Μπέσσυ μετείχε στο Tokyo Music Festival (東京音楽祭), ένα διαφορετικό φεστιβάλ από το World Popular Music Festival (世界歌謡祭), στο οποίο κάναμε αφιέρωμα, με αφορμή τη συμμετοχή της Άννας Βίσση (σε μουσική Κώστα Τουρνά) το 1978, η οποία για δεκαετίες παρέμενε άγνωστη. Η Μπέσσυ, λοιπόν, υιοθετώντας τη ντόπια μουσική τεχνοτροπία, κέρδισε το 2ο βραβείο με το “To-shi-hi-ko” (είναι ένα ανδρικό όνομα) και ταξίδεψε ξανά στην Ιαπωνία, καθότι το single μπήκε στα ιαπωνικά oricon charts (#6), όπου παρέμεινε για εννέα εβδομάδες, με 2.3000.000 περίπου πωλήσεις, ως εκ τούτου τής ζήτησαν να ηχογραφήσει ολόκληρο άλμπουμ. Tα 9 από τα 10 τραγούδια υπογράφουν ο συνθέτης Kiyoshi Hattor, καθώς και η στιχουργός-μεταφράστρια Machiko Ryu, ενώ το μοναδικό αγγλόφωνο (“Leaving You”) ο Ρόμπερτ Ουίλλιαμς. Οι ενορχηστρώσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Shigeki Watanabe. Ακολουθεί μία μικρή γεύση!

To Tokyo Music Festival

Σε αντίθεση με το έτερο φεστιβάλ, το οποίο γινόταν με τη χορηγία της εταιρείας Yamaha, εδώ τον κύριο λόγο είχε η Ένωση του Μουσικού Φεστιβάλ Τόκυο. Κράτησε από το 1972, μέχρι το 1992. Η Ελλάδα είχε μία και μοναδική συμμετοχή. Μετείχαν περισσότερο διεθνή ονόματα (με τις Η.Π.Α. να πρωτοστατούν), παρά σταρ από πολλές χώρες, όπως συνέβαινε με την άλλη διοργάνωση. Ας δούμε μερικά οικεία ονόματα που διαγωνίστηκαν (ειρήσθω εν παρόδω πως στις κριτικές επιτροπές απαντούν επίσης πολλές διασημότητες):

1972: Julio Iglesias (2ο βραβείο).

1973: Sandra & Andres, Olivia Newton-John, Marianne Rosenberg, Anne-Marie Goddart, Avi Toledano, Rex Guildo.

1974: Karel Gott.

1975: Alain Chamfort, Anita Kerr, Nicole Croisille, Commodores.

1976: Chaka Khan, Natalie Cole, The Pointer Sisters, Véronique Sanson, Isabelle Aubret.

1977: John Gabilou.

1978: Kate Bush.

1979: Raffaella Carrà, Rita Coolidge.

1980: Dionne Warwick, Gloria Gaynor.

1981: Bessy (Μπέσσυ Αργυράκη-2η). Για την ιστορία, δόθηκαν δύο πρώτα (χρυσά) βραβεία, σε ισάριθμα αμερικανικά acts (στους Billy Vera & The Beaters και στον Jermaine La Jaune Jackson). Παράλληλα, δόθηκαν τέσσερα δεύτερα (αργυρά) βραβεία: Hoody Shoody (Μοζαμβίκη), Hiromi Iwasaki (Ιαπωνία), Τhe Manhattans (Η.Π.Α.) και Μπέσσυ (Ελλάδα).

1983: Joe Cocker, Lionel Richie, Herbert Leonard.

1984: Pia Zadora, Corinne Hermès, Laura Branigan.

1985: Cool & The Gang, Ireen Sheer.

1986: Sandra, Gloria Estefan & Miami Sound Machine.

1987: Gloria Estefan & Miami Sound Machine, Cutting Crew, The Jets.

1988: Glenn Medeiros, Wet Wet Wet, Johnny Hates Jazz, Kool & The Gang, Earth, Wind & Fire.

1989: Ofra Haza (1η), Alyssa Milano, Vaya Con Dios.

1990: Sinitta, Bobby McFerrin, Sydney Youngblood.

Ακολουθεί το βίντεο από την εμφάνιση στο Τόκυο (δυστυχώς απουσιάζει η εισαγωγή), καθώς και το single του “Toshihiko”.

Μπορείτε να δείτε τους στίχους του “Tοshihiko”, καθώς και την αγγλική τους μετάφραση εδώ:

https://lyricstranslate.com/el/toshihiko-%E3%83%88%E3%83%BB%E3%82%B7%E3%83%BB%E3%83%92%E3%83%BB%E3%82%B3-toshihiko.html

3 σκέψεις για το “Όταν η Μπέσσυ θριάμβευε στην Ιαπωνία

  1. Τέλειο το αφιέρωμα!!! Χίλια μπράβο βρε παιδιά. Ολα τα τραγούδια του album που ανεβασατε μου φαίνονται πολύ καλά. Μια μικρή μόνο επισημανσουλα: Έχω την αίσθηση ότι η κατάληξη -ko στα γιαπωνέζικα παραπέμπει σε θηλυκό όνομα. Μου το είχε πει γιαπωνεζα φίλη μου και συμφοιτητρια όταν σπούδαζα στη Βρετανία. Επομένως το τραγούδι Τoshihiko αναφέρεται σε κάποια κοπέλα και όχι σε αγόρι. Την πληροφορία πάντως την αναφέρω με πάσα επιφύλαξη

    1. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για κύριο όνομα. Πρέπει να βρεθεί κάποιος Ιάπωνας να το διασταυρώοσυμε, αν είναι όντως θηλυκό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.