Άλεξ Παναγή: ο δικός μας Mr Eurovision

Estimated read time 2 min read

Αν η Βικτώρια Χαλκίτη είναι η απόλυτη Ελληνίδα γιούροσταρ και ο Χάρης Ανδρεάδης ο Νο 1 Έλληνας γιουρομαέστρος, ο τίτλος “Mr Eurovision” ανήκει δικαιωματικά στον χαρισματικό Αλέξανδρο “Άλεξ” Παναγή, γεννημένο στη Λευκωσία από τον Παναγιώτη Παναγή, μαέστρο και ιδρυτή της πρώτης συμφωνικής ορχήστρας της Μεγαλονήσου και την Κλαίρη Παναγή, γνωστή πιανίστα. Τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός, παραγωγός, δάσκαλος φωνητικής και ενορχηστρωτής φωνητικών, έχει να επιδείξει ένα πλούσιο βιογραφικό. Εμείς θα σταθούμε σε ό, τι σχετίζεται με τη Γιουροβίζιον:

– Εκπροσώπησε την Κύπρο, δύο φορές, το 1995 με το τραγούδι “Στη φωτιά” (9ος) και το 2000 με το τραγούδι “Νόμιζα” (21oς) ως μέλος του φωνητικού ντουέτου Voice (μαζί με τη Χριστίνα Αργύρη).

-Έκανε φωνητικά πέντε φορές: το 1989 στο “Απόψε ας βρεθούμε” (Γιάννης Σαββιδάκης & Φανή Πολυμέρη), το 1991 στο “S.O.S.” (Έλενα Πατρόκλου), το 2005 στο “My number One” (Έλενα Παπαρίζου), το 2009 στο “This is our night” (Σάκης Ρουβάς). και το 2012 στο “We are the heroes” (για τη Λευκορωσία, με τους Litesound). Με άλλα λόγια, έχει ανέβει επτά φορές συνολικά στη σκηνή της Γιουροβίζιον.

-Ήταν υποψήφιος στους κυπριακούς τελικούς του 1990, με το “Πιστεύω” (3ος), το 1993, με το “Για σένα τραγουδώ” (3ος), το 1998, με το “Φτερούγισμα”, ένα ντουέτο με τη Μαρλαίν Αγγελίδου (2οι) και το 2009, με το “There is love” (6ος).

-Ανέλαβε τη σκηνική παρουσία της συμμετοχής του Fabrizio Faniello “I do” (MAL 06).

-Έκανε φωνητική διδασκαλία στο “Everything” της Άννας Βίσση (GRE 06), το “This is our night” του Σάκη Ρoυβά (GRE 09), το “We are the heroes” των Litesound (BLR 12), το “Hold me” του Farid Mammadov (AZE 13), το “Solayoh” της Alyona Lanskaya (BLR 13), το “Shine” των Tolmachevy Sisters (RUS 14), το “Cheesecake” του Teo (BLR 14).

-Ήταν ο παραγωγός του τραγουδιού “Χαμογέλα” των Τριημιτόνιο στον ελληνικό τελικό του 2011 (2οι).

-Έγραψε τη μουσική, τους αγγλικούς στίχους και έκανε την παραγωγή στο τραγούδι “Η πιο όμορφη μέρα” (Κύπρος Junior Eurovision 2014).

-Ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής στη διαδικασία κυπριακής επιλογής του 2015, “Eurovision Song Project”.

 

Άλλες γιουροδιασυνδέσεις:

  • Κάνει μαθήματα φωνητικής και παρέχει φωνητικά σε καλλιτέχνες, όπως η Άννα Βίσση (GRE 80, CYP 82, GRE 06), η Πέγκυ Ζήνα (υποψήφια GRE 02), o Κώστας Μαρτάκης (υποψήφιος GRE 08, 14), ο Philipp Kirkorov (RUS 95), η Έλενα Παπαρίζου (GRE 01, 05), έχει συνεργαστεί με τον πολύ επιτυχημένο γιουροσυνθέτη Δημήτρη Κοντόπουλο (BLR 07, UKR 08, GRE 09, AZE 13, RUS 14, RUS 16), ενώ οι συμμετοχές του ως χορωδού σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών είναι αναρίθμητες.
  • Είναι ο μόνος Έλληνας καλλιτέχνης, ο οποίος κυκλοφόρησε ολοκληρωμένο δίσκο, με τίτλο “Native Hue”, που περιλαμβάνει διασκευές τραγουδιών της Γιουροβίζιον, σε ενορήστρωση Matheson Bayley (είναι ο τσελίστας της γαλλικής συμμετοχής του 2006 και ο στιχουργός του διαλείμματος της Γιουροβίζιον 2013). Η τετράδα Τάκης Αντωνιάδης, Ρένα Παγκράτη, Μπέσσυ Αργυράκη και Ρόμπερτ Ουίλιαμς, είχαν κυκλοφορήσει τον δίσκο “Eurovision ’76” με επτά από τα δώδεκα τραγούδια να προέρχονται από τον διαγωνισμό. Διαφορετική περίπτωση αποτελεί το “Eurorevisions” (2006), στο οποίο φιγουράρει μια πλειάδα καλλιτεχνών, 14 στον αριθμό.
  • Τραγούδησε το 2013 στην Πορτογαλική πόλη Setubal γιουροτράγουδα σε διάφορες γλώσσες.

Μερικά trivia:

  • Tο 1995 το 8άρι που του έδωσε η Ελλάδα (σε συνδυασμό με ένα 10άρι στη Σλοβενία) του στέρησε δύο θέσεις στην τελική κατάταξη…
  • Oι εκπρόσωποι Ελλάδας (Ελίνα Κωνσταντοπούλου) και Κύπρου (Άλεξ Παναγή) του 1995, ξαναπήγαν το 2005 στα φωνητικά, αλλά χιαστί, η μεν Ελίνα πίσω από τον Κωνσταντίνο Χριστοφόρου, ο δε Άλεξ πίσω από την Έλενα Παπαρίζου.
  • Το 2000 ακούστηκε για πρώτη φορά άλλη γλώσσα εκτός από ελληνικά σε κυπριακή συμμετοχή (μια μείξη ελληνικών και ιταλικών).

Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε να τον ξαναδούμε σύντομα στη Γιουροβίζιον, είτε πάνω είτε πίσω από τη σκηνή! Να τολμήσουμε να προβλέψουμε ότι θα κάνει διδασκαλία φωνητικών στον Sergey Lazarev (RUS 16), μιας και ανέλαβε τη συμμετοχή του η “Dream team”;

Υ. Γ.: το άρθρο γράφτηκε το 2016. Έκτοτε υπήρξε vocal director του Sergey Lazarev (RUS 16), της Demy (GRE 17) και της Dihaj (AZE 17), του Alekseev (BLR 18), της Aisel (AZE 18) και των Doredos (MLD 18), ξανά του Sergey Lazarev (RUS 19), καθώς και των TuralTuranX (AZE 23)!