Γιουροπρόσωπα 10: Αγνή (τετράκις υποψήφια, δύο γιουροδιασκευές, μέλος κριτικών επιτροπών)

Estimated read time 1 min read

Με αφορμή τα 50 χρόνια της Ελλάδας στη Γιουροβίζιον κοίταζα ξανά το αρχειακό υλικό που διαθέτουμε και διαπίστωσα πως το όνομα της Αγνής (Αγνή Χατζηκωτάκη) εμφανίζεται πολλές φορές. Υπήρξε στα φωνητικά των Μπέσσυ Αργυράκη & Αντώνη Στεφανίδη στα προκριματικά του 1979, χρημάτισε τρεις ακόμα φορές υποψήφια σε κλειστούς τελικούς, έκανε δύο διασκευές συμμετοχών του 1975 και βρέθηκε στις επιτροπές της ΕΡΤ. Αφενός ήθελα να διασταυρώσω κατά πόσον ισχύουν όλες αυτές οι πληροφορίες και γιουροδιασυνδέσεις, αφετέρου είχα μία διαίσθηση ότι η Αγνή έχει πολλά να μας πει και -πράγματι- δεν διαψεύστηκα! Ευγενέστατη, φιλικότατη και κυρίως προσιτή! Είχα τη χαρά και την τιμή να μου παραχωρήσει μια όμορφη συνέντευξη και να μου στείλει πολύτιμο αρχειακό υλικό, κυρίως από τον χαμένο εθνικό τελικό του 1979! Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Μια καριέρα που ξεκινά με τις “ευλογίες” της Γιουροβίζιον

Αφότου σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Καλλιθέας, με δάσκαλο τον Τίτο Παπάζογλου, έκανε μαθήματα χορού αλλά και τρία χρόνια μαθήματα στην Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου. Ξεκίνησε κερδίζοντας στο Γ’ Φεστιβάλ Ερμηνείας Τραγουδιού το 1972 ερμηνεύοντας το Après toi στα ελληνικά (Μόνο Εσύ), λίγους μήνες μετά από τον θρίαμβο της Βίκυ Λέανδρος στο Εδιμβούργο! Το εν λόγω Φεστιβάλ τραγουδιού διοργάνωνε ο Γιώργος Ματαράγκας. Η Αγνή, μαθήτρια Λυκειου ακόμα, απέσπασε τό πρώτο χρυσό βραβείο σχεδόν παμψηφεί με διαφορά από το δευτερο 500 ψηφους. Έναν χρόνο πριν είχε κερδίσει η Μπέσσυ Αργυράκη.

Μετά από τη βράβευση, με φίλους. Ξεχωρίζει η Βάνα Χαραλαμποπούλου, μετέπειτα διεθύντρια στη ραδιοφωνία και τον Πειραϊκό Σύλλογο

Τα πρώτα δισκάκια

Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησαν τα πρώτα της δισκάκια, όπως το Της αγάπης τρέλλες με την Blue Dance Band, τα Καινούρια Αγάπη και Η Γη της αγάπης με τον Γιώργο Σιώρα, το Τώρα δεν μπορείς. Μετείχε σε διάφορα γκρουπ (Radishes, Barroneti, Foremost, Playboys), πριν κάνει σόλο καριέρα. Επιπροσθέτως, εντάχθηκε στο ψυχαγωγικό τμήμα της τότε Υ.ΕΝ.Ε.Δ., με το οποίο συμμετείχε σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.

Οι σημαντικές συνεργασίες

Για χρόνια έκανε εμφανίσεις σε μεγάλα κέντρα, συναυλίες στους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και αξιοζήλευτες συνεργασίες, με ονόματα όπως οι: Στράτος Διονυσίου, Γιάννης Πάριος, Γιάννης Πουλόπουλος, Γιώργος Ζαμπέτας, Αλέκα Κανελλίδου, Γιώργος Μαρίνος, Κώστας Τουρνάς (της έγραψε το πολύ ιδιαίτερο Μη φεύγεις). Ξεχωρίζουν οι μακροχρόνιες συνεργασίες με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και τον Γιάννη Μηλιώκα.

Με τον αείμνηστο Λουκιανό
Με τον Γιάννη Μηλιώκα στον Λυκαβηττό
Με τη Ζωή Τηγανούρια

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Για όλους τους καλλιτέχνες η συμμετοχή στο ερίτιμο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αποτελούσε σταθμό στην καριέρα τους. Η Αγνή το 1979 μετέχει με το Που να ψάξω να σε βρω του Γιάννη Βαλαβάνη, το οποίο ακούστηκε στην ταινία “Ο ποδόγυρος”. Επιστρέφει σε αυτό το 1981 με το άσμα Ανεμώνη μου, του ίδιου δημιουργού, σε ενορχήστρωση Γιώργου Νιάρχου, το οποίο έρχεται 5ο.

Αγνή, Τζίκ Νακασσιάν, Χρήστος Κυριαζής

Μια παλιότερη δήλωση για τη Γιουροβίζιον γεμάτη αλήθειες

Όταν η Ελλάδα μετείχε με την Άννα Βίσση το 2006, ερωτήθηκε από τον Παύλο Ζέρβα για λογαριασμό του Music Corner ποια είναι η γνώμη της για τη Γιουροβίζιον.

Ξέρεις κάτι; Από τη στιγμή που έχει μπει το “090” στη ζωή μας έχουν χαλάσει πολλά. Στη Eurovision για κάποια χρόνια ήμουν στην επιτροπή από μεριάς φορέων του σωματείου τραγουδιστών και μουσικοσυνθετών. Μου άρεσε η Eurovision σαν θεσμός και μάλιστα ήθελα πολύ να συμμετέχω κάποια χρονιά κι εγώ. Εδώ και μερικά χρόνια έχει μπει το “090” και πολλά έχουν αλλάξει. Η ψήφος των ανθρώπων που έχουν σχέση με τη μουσική, πέρασε σε δεύτερη μοίρα έως που εξαφανίστηκε εντελώς. Αυτό δημιούργησε διάφορα προβλήματα. Εγώ για παράδειγμα δεν θα ψήφιζα ποτέ τη φάλτσα τραγουδίστρια της τάδε χώρας, μόνο και μόνο επειδή θεωρούμαστε “σύμμαχοι”. Τώρα ακόμα και η ψηφοφορία αρχίζει με τρόπο να γίνεται κατευθυνόμενη. Τι κάνουμε λοιπόν; Ή κάνουμε διαγωνισμό συμμαχίας ή αν θέλουμε οπωσδήποτε το βραβείο το …αγοράζουμε! Το σωστό όμως είναι να κρίνουμε όπως πρέπει […] Γενικά τα “090” πιστεύω ότι είναι για να κερδίζουν χρήματα. Οι τηλεοράσεις στην Ευρώπη βρήκαν αυτό το παιχνιδάκι για να βγάζουν λεφτά. Κατάντησε ένας διαγωνισμός κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Οι επιτυχίες συνεχίζονται

Αρκετοί δίσκοι και επιτυχίες την κράτησαν για δεκαετίες στην “πρώτη γραμμή”. Θα σταθούμε σε ένα τραγούδι φιλανθρωπικού χαρακτήρα του 1986 (Ο Ολυμπιονίκης της ζωής), το οποίο προλογίζει η Σοφία Σακοράφα και ερμηνεύουν ο Λάκης Τζορντανέλλι, ο Χρήστος Κάλλοου (GRE 90) και η Ία Σλάβικ, στην ποπ επιτυχία “Σαν πρωτάρα” που της έγραψε ο Γιάννης Καραλής το 1991 και η οποία μας άρεσε πολύ. Άλλα αξιοσημείωτα τραγούδια: Μ’ αγαπάς το ξέρεις (ντουέτο με τον Τέρη Χρυσό), Αν όλα τα παιδιά της Γης, Το Γαϊτανάκι και Ρούμι κόκα κόλα (τρία ντουέτα με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη), Αν έφτιαχναν τον κόσμο τα παιδιά, Γύφτισσα ζωή, Έλα κι εσύ φίλε και τόσα ακόμα. Αφότου άλλαξε δισκογραφικές εταιρείες, οι οποίες την κρατούσαν στάσιμη, διακρίθηκε -μεταξύ άλλων- και στα διαφημιστικά jingles, όπως το αλήστου μνήμης “Είναι κεφάτη, γυρίζει απ’ του Βερόπουλου”!!! H Αγνή παραμένει ενεργή δισκογραφικά, παρά τις αντιξοότητες της εποχής.

Με τον μαέστρο Γιώργο Νιάρχο (GRE 81, 87, 89)
Λόγω της μεγάλης έκτασης του πλούσιου φωτογραφικού υλικού, η συνέντευξη της Αγνής και οι πληροφορίες για τον εθνικό τελικό του 1979 μπήκαν σε χωριστό άρθρο.