Αφιερώματα Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision : 1985
Ναι πολύ καλά καταλάβατε, ο αγαπημένος μας θεσμός στις 4 Μαΐου του 1985, στο Gothenburg της Σουηδίας έσβησε τα 30α κεράκια του και πάταγε επιτέλους τα πρώτα άντα. Αφού την προηγούμενη χρονιά το σουηδικό συγκρότημα Herreys έφερε την 2η νίκη της χώρας, οι Σουηδοί αποφάσισαν να μετατρέψουν τον διαγωνισμό σε ένα πιο γκλάμουρους 80ς (όπως ήταν το ρεύμα της εποχής) σόου και απλά να ξεχαστεί η τρισάθλια διοργάνωση που έκαναν 10 χρόνια πριν (βλέπε αφιέρωμα του 1975 εδώ) με τα τεράστια προβλήματα που είχε και από τι θα δείτε και στα παρακάτω βίντεο που έχω συλλέξει εδώ τα κατάφεραν περίφημα.
HAPPY 30th Birthday Eurovision…!!!!!!
Το 1985 οι Σουηδοί έκαναν και πάλι διάφορες καινοτομίες στο στήσιμο του σόου και δεν είναι άλλες από του έκαναν την eurovision ένα απλό υπερθέαμα και επίσης η παρουσιάστρια Lill Lindfors που ήταν γνωστή ως η μοναδική one-woman shows στην Σουηδία, κωμικός και τραγουδίστρια που είχε εκπροσωπήσει την χώρα της το 1966 (ήρθε 2η μαζί με τον Svante Thuresson που ήταν η καλύτερη θέση της Σουηδίας μέχρι το 1974) κατάφερε με τον δικό της κωμικό τρόπο να κεντρίσει το ενδιαφέρον των τηλεθεατών. Επίσης είναι και αυτή μια παρουσιάστρια που είχε ήδη διαγωνισθεί στον διαγωνισμό της eurovision και παρουσιάζει το σόου. Τα πρωτεία βεβαίως τα έχει η Corry Broken που συμμετείχε το 1956, το 1957 όπου και κέρδισε και το 1958 και άνοιξε την πόρτα για τους αργότερα παρουσιαστές και εκπροσώπους των χωρών τους, όπως η Åse Kleveland το 1986 (Nor 1966 3η), Toto Cotugno (Ita 1990 1ος) και Gigliola Cinquetti (Ita 1964 1η) το 1991, Dafna Dekel (Isr 1992) το 1999, Marie N (Lat 2002 1η) και Renārs Kaupers (Lat 2000 3oς) το 2003, Σακης Ρουβάς (Gre 2004) το 2006, Željko Joksimović (Serbia & Montenegro 2004, Serbia 2012) το 2008, Alsou Abramova (Rus 2000 2η) το 2009, Stefan Raab (Ger 2000 5ος) το 2011 και τον Måns Zelmerlöw (Swe 2015 1oς) το 2016 στην Στοκχόλμη και πάλι. Άλλη μια καινοτομία των Σουηδών ήταν το ότι για πρώτη φορά παρουσιάζεται τραγούδι (ουχί το νικητήριο) σαν Opening act ερμηνευμένο από την τραγουδίστρια και όπως καταλαβαίνετε και αυτό άνοιξε την πόρτα για πολλά opening acts στα χρόνια που ερχόντουσαν στον διαγωνισμό της Eurovision.
19 χώρες και αυτή την χρονιά (όπως την προηγούμενη χρονιά αλλά και 10 χρόνια πριν το 1975 δηλαδή) με την Ελλάδα και το Ισραήλ να επιστρέφουν αλλά η Ολλανδία και η Γιουγκοσλαβία να απέχουν δυστυχώς. Η Ολλανδία απείχε διότι η 4 Μαΐου είναι ημέρα μνήμης των Νεκρών του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και επικρατεί σε όλη την χώρα πένθος (μάλιστα το ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι NPO 1 που μετέδιδε τότε τον διαγωνισμό τον μετέδωσε την επομένη το πρωί μέσω του δορυφόρου Olympus). Η Γιουγκοσλαβία απείχε λόγω της επετείου του θανάτου του πρόεδρου της Josip Broz Tito που ήταν στις 4 Μαΐου. Παρόλα αυτά η χώρα είχε επιλέξει το τραγούδι “Pokora” με μουσική του Ivo Pupačić και στίχους του Zvonimir Pupačić ερμηνευμένο απο τους Zorica Kondža και Josip Genda (βλ. βίντεο παρακάτω).
Το 1985 μπορούμε να πούμε πως ήταν και η χρονιά της επιστροφής των τραγουδιστών αφού όχι ένας ούτε δύο αλλά 13 τραγουδιστές/στριες συμπεριλαμβανομένου και τις παρουσιάστριας (όπως προανέφερα) επανεμφανίζονται και δίνουν το δικό τους στίγμα σε αυτόν τον διαγωνισμό. Αυτοί είναι : Λία Βίσση, αδερφή της Άννας (Gre 80 06 και Cyp 82) και συμμετέχουσα στα φωνητικά της ελληνικής συμμετοχής το 79, της Κυπριακής το 82 και επίσης στους εθνικούς τελικούς της Κύπρου το 1984 (με το τραγούδι Χτές), της Eλλάδας το 1987 (με το τραγούδι Λες το τέλος να έχει έρθει) και της Ελλάδας το 1991 (με το τραγούδι Αγάπη την Γη). Το συγκρότημα απο την Δανία Hot Eyes όπου συμμετείχαν και την προηγούμενη χρονιά με την σημαία της Δανίας και πάλι, ο Ισραηλινός νικητής του 1978 Izhar Cohen, το ιταλικό ζευγάρι στην σκηνή και στην ζωή Al Bano & Romina Power όπου το 1976 προσπάθησαν και πάλι για την Ιταλία με τον Al Bano στα μισά του τραγουδιού να ξεχνάει τα λόγια του και να μουρμουρίζει τότε, η πασίγνωστη σε όλους εμάς τους καραφανατικούς φαν, Νορβηγικής καταγωγής Elisabeth Andreassοn όπου συμμετείχε το 1985 με το νικητήριο συγκρότημα Bobbysocks (γεννηθείσα στο Gothenburg της Σουηδίας παρακαλώ το λες και νίκη στο ίδιο το γήπεδο) ήταν μέλος του σουηδικού γκρουπ Chips όπου το 1982 συμμετείχαν με την σημαία της Σουηδίας, Το άλλο μέλος των Bobbysocks, Hanne Krogh όπου το 1971 και σε ηλικία 17 ετών εκπροσωπεί την Νορβηγία και παρολίγον θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης εκείνη την χρονιά απο Μαλτέζο μέλος της κριτικής επιτροπής, ο Ελβετός Pino Gasparini όπου το 1977 εκπροσώπησε και πάλι την χώρα του την Ελβετία και πάλι στα Γερμανικά με το συγκρότημα Pepe Lienhard Band, η ιταλικής καταγωγής ελβετίδα Mariella Farré το 1983 εκπροσώπησε και πάλι την Ελβετία τραγουδώντας στα ιταλικά, η σουηδέζα Kikki Danielsson όπου ήταν μέλος των Chips που προαναφέραμε το 1982, ο Αυστριακός τραγουδιστής Gary Lux όπου το 1983 ήταν μέλος του αυστριακού γκρουπ Westend και το 1984 ήταν στα φωνητικά της αυστριακής συμμετοχής και τέλος η αγγλικής καταγωγής Ireen Sheer όπου το 1974 συμμετείχε με την σημαία του Λουξεμβούργου και το 1978 με την Γερμανική. Αξίζει εδώ να πούμε πως την Ισπανική συμμετοχή την έγραψε ο Juan Carlos Calderon όπου ήταν υπεύθυνος για πολλές ποιοτικές συμμετοχές της Ισπανίας και μια απο αυτές ήταν και του 1973 με τους θρυλικούς Mocedades και την μεγάλη επιτυχία Eres Tu το 1973 που ήρθε 2ο μετά το Λουξεμβούργο. Και μια και αναφέραμε την Ισπανία ας πούμε πως την χρονιά αυτή η χώρα έστειλε την υπέρτατη ντίβα της Paloma San Basilio με ένα εξαίσιο τραγούδι/μπαλάντα και με μια ερμηνεία που τσάκιζε κόκαλα αλλά εκείνη την χρονιά κατά περίεργο λόγο και τρόπο οι μπαλάντες είδαν τα τάρταρα του βαθμολογικού πίνακα και έμειναν εκεί δυστυχώς γιατί το επίπεδο των τραγουδιών και δη των μπαλαντών εκείνη την χρονιά ήταν υψηλότατο.
Τέλος ο διαγωνισμός του 1985 εκτός των άλλων έχει μείνει και στην ιστορία απο την σοκαριστική στιγμή που η παρουσιάστρια μετά το διάλειμμα έρχεται στην σκηνή και το φόρεμα της μαγκώνεται σε κάποια σίδερα με αποτέλεσμα να σκιστεί και για μερικά δευτερόλεπτα να μείνει με το κάτω εσώρουχο σχεδόν γυμνή. Όμως όλο αυτό ήταν ένα τρυκ που εμπνεύστηκε η ίδια Lill Lindfors (σε κλάσματα δευτερολέπτου το φυστικί φόρεμα της μετατράπηκε σε λευκό με στρας αφού με δεξιοτεχνία η καλλιτέχνιδα αποκάλυψε ότι ήταν ένα double face φόρεμα) για να ξυπνήσει λίγο το κοινό μετά το διάλειμμα. Αυτό όμως όπως οι κακές γλώσσες αναφέρουν, δεν διασκέδασε καθόλου τον υπεύθυνο τότε της EBU Κο Frank Naef και την γυναίκα του και από τότε υπάρχει ένας ισχυρός κανονισμός που να λέει ότι όλοι οι παρουσιαστές πρέπει να υπόκεινται αυστηρώς στα κείμενα και στο καθώς πρέπει στυλ του διαγωνισμού…. Τότε που η EBU είχε τα κότσια να κάνει πράγματα γιατί τα τελευταία χρόνια δεν μας τα λέει καλά…!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=oqkNfYxbm2Y
https://www.youtube.com/watch?v=6vaHsMnsxVg
https://www.youtube.com/watch?v=ebQmqBSc13M
Από τους πλέον αγαπημένους μου διαγωνισμούς. Και η δική μας μπαλάντα με τον Τάκη Μπινιαρη ήταν όμορφη, παρά το τρακ του επί σκηνής