Αφιερώματα Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision :1978

Αφιερώματα Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision :1978
Για πείτε μου τώρα εσείς οι παλιοί αλλά και οι νέοι Γιούροφαν ποιός δεν έχει χορέψει στους ρυθμούς του ισραηλίτικου τραγουδιού “A-Ba-Ni-Bi” που το 1978 πήρε το 1ο βραβείο στο φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision που μέχρι και σήμερα γινεται χαμός στο άκουσμα της πρώτης στροφής του τραγουδιού;;;;;;;;;
Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ….
Στις 22 Απριλίου 1978 και στις 22:30 ώρα Ελλάδος, στο Palais des congrès του Παρισιού, ξεκίνησε ο 23ος διαγωνισμός του Φεστιβάλ τραγουδιού της Eurovision. Ένας διαγωνισμός που τώρα για τα σημερινά δεδομένα φαίνεται στην οθόνη κάτι σκοτεινό και ψιλό καταθλιπτικό (παρόλο που η σκηνή ήταν γεμάτη χρώματα η τεχνολογία της εποχής δεν άφηνε να φανεί στην ντοσκοειδή  γλαμουριά που ήθελαν να δείξουν οι Γάλοι διοργανωτές). Το 1978 ήταν μια χρονιά ορόσημο για πολλές απόψεις καθώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν 20 χώρες, είχαμε 2 παρουσιαστές αντί για έναν που γινόταν τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και επίσης η Ελλάδα και η Τουρκία να διαγωνίζονται μαζί κάτι που δεν συνεχίστηκε λόγω των θερμών επεισοδίων και τα γεγονότα της κυπριακής τραγωδίας του 1974 μέχρι το 1980 …. Η Τάνια Τσανακλίδου εκπροσώπησε την Ελλάδα με το τραγούδι “Τσάρλυ Τσάπλιν” και κατέλαβε την 8 θέση με 66 βαθμούς. Όλο το παρασκήνιο εδώ:
 images-1 images-2 images-3 images-4 images-5 images-6 images-7 images-8 images %ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-1 %ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82-2 %ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%bb%ce%ae%cf%88%ce%b7%cf%82
Οι χώρες που επέστρεψαν εκέινη την χρονιά ήταν η Δανία και η Τουρκία, ενώ δεν συμμετείχε η Γιουγκοσλαβία  Νικήτρια χώρα ήταν το Ισραήλ με 157 βαθμούς, με το τραγούδι “A-Ba-Ni-Bi” που το ερμήνευσαν οι Izhar Cohen and the Alphabeta και όπως προανείγγειλα έγινε μέγαλη ντίσκο επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Επίσης θα θελα εδώ να πώ πως η ελληνική σκηνική παρουσία την χρονιά εκείνη θεωρείται το πρώτο drug show στην ιστορία του θεσμού για τραγούδι που εκπροσωπεί μια χώρα. Για του λόγου του αληθές δείτε στο παρακάτω άρθρο εδώ.
Eυτράπελα;;;;;;;; Μα και βέβαια έχω…. έτσι θα σας άφηνα;;;;;;;;
1) Το «σ’ αγαπώ» : Η Τάνια Τσανακλίδου ήταν ζευγάρι εκείνη την περίοδο με τον Γιάννη Φέρτη, χωρίς όμως κανείς να έχει μιλήσει ανοιχτά για τη σχέση τους. Λίγο πριν βγει στη σκηνή και μη γνωρίζοντας ότι είναι ανοιχτό το μικρόφωνό της, η Τσανακλίδου απευθυνόμενη στον αγαπημένο της Γιάννη Φέρτη εξέφρασε τα συναισθήματά τρεκλιζοντας απο το πολύ ποτό και υποβασταζόμενη απο τον Χάρη Ανδρεάδη είπε το απύθμενο “Γιαννάκη, σ’ αγαπάω”, αφήνοντας άναυδους τους Έλληνες τηλεθεατές. Έπειτα από χρόνια η ίδια σχολίασε: “Ήθελα να πω πολλά. Ο Θεός με έσωσε, γιατί θα έλεγα φρικτά πράγματα” ευτυχώς θα πρόσθετα εγώ…..
2) Η επιτροπή, αλλά και οι αρμόδιοι της ΕΡΤ, θεώρησαν ότι ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή, καθώς ο θρυλικός Σαρλό είχε φύγει από τη ζωή τα Χριστούγεννα του 1977 και η αναφορά στο όνομά του, θα συγκινούσε τους Ευρωπαίους, ώστε να το ψηφίσουν. Αν και ο Τσαρλι Τσαπλιν ηταν Αγγλικής καταγωγης το Ηνωμενο Βασιλειο εδωσε την Ελλαδα …. 0 βαθμους!!!!!! (καλα δωσανε 0 και στους ΑΒΒΑ αλλά ΟΟΟΟΚΚΚ …)
3) Το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι της Ιορδανιας διέκοψε την μετάδοση του διαγωνισμού, όταν ήταν η σειρά του Ισραήλ να βγεί στη σκηνή …. (έδειχνε λουλούδια αντί για το τραγούδι). Στη συνεχεια και καθώς η βαθμολογία έδειχνε πως το “Ah-Bah-Nee-Bee” (όπως λανθασμένα οι Γάλλοι διοργανωτές το γράφανε στην καρτέλα την στιγμή της παρουσίασης) πήγαινε για καθαρή νίκη  ο Ιορδανός παρουσιαστής  ανακοίνωσε πως πρέπει να διακόψει την μετάδοση και την επόμενη μέρα το κρατικό κανάλι για να δηλώσει τον νικητη του διαγωνισμου έδειξε την συμμετοχή του …… Βελγίου, το οποιο ηρθε 2ο εκεινη τη χρονια ….. (δε δεχόταν τη νίκη του Ισραήλ με τίποτα…!!!!! φανταστείτε τι επαθε την επομενη χρονια που ξανακερδισε το Ισραηλ……!!!!!!!).
4) Καλα οι Ιορδανοι μισουσαν το Ισραηλ και δεν ανέφεραν τον πραγματικό νικητή! Το Ισραήλ όμως τι λόγο είχε??? Εεεε? Ούτε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό κανάλι του Ισραηλ IBA δε μετεδωσε τη νικη τους για το λόγο οτι δεν ειχε αγοράσει αρκετό χρόνο μετάδοσης εκπομπών και έτσι η μετάδοση της νίκης τους εγινε την επόμενη μέρα ραδιοφωνικα! Άλα ντάλα της Παρασκευής το γάλα…!!!! επίσης πολλά αραβικά κράτη εδειξαν ενδιαφέρον συμμετοχης για τον διαγωνισμό όπως η Τυνησία, το  Μαρόκο και Λίβανος. Η Τυνησία δε, ήταν έτοιμη να συμμετάσχει το 1977, αλλά αποφάσισε να μην το πράξει για αγνώστους λόγους . Ο Λίβανος ηταν ετοιμος να συμμετασχει το 2005 τελικα ομως αποσυρθηκε λόγω του Λιβανικού δικαίου που δεν επιτρεπει την αναγνώριση του Ισραήλ και κατα συνέπεια η τηλεόραση του Λιβάνου δε θα μετέδιδε την συμμετοχη της χώρας που αυτο θα ηταν παραβίαση των κανόνων της EBU. Μόνο το Μαροκο συμμετείχε μόνο μια φορα το 1980 και αυτό γιατί το Ισραήλ δεν συμμετείχε…απλά και αραβικά δημοκρατικά….
5) Όταν οι τραγουδίστριες του Λουξεμβούργου ερμήνευαν το τραγούδι “Parlez-vous français?” το οποιο ηταν και φαβορί , (με γρήγορο ρυθμό γιατί το τραγούδι ξεπερνούσε το 3λεπτο και τραγούδαγαν λες και τους είχαν βάλει νέφτι… ξερετε που …. ) στο χορευτικό κομμάτι τα ρούχα τους πιάστηκαν, αλλά με μια έξυπνη κίνηση η μία από τις τραγουδιστριες ξεκόλλησε τις παγιέτες της που είχαν πιαστεί στο φόρεμα της άλλης και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. ….αλλα το τελικό αποτέλεσμα ήταν η  7η θεση …..
Από γνωστούς καλλιτέχνες μετείχαν: ο Νορβηγός Jahn Teigen (Νορβηγία 1978, 1982, 1983), το μηδενικό του οποίου εκτόξευσε την καριέρα του, ο Ιρλανδός Colm S. T. Wilkinson, με μεγάλη καριέρα σε μιούζικαλ, οι θρυλικοί Ricchi e Poveri για την Ιταλία, η Τoυρκάλα Nilüfer, η Βρετανή Ireen Sheer (Λουξεμβούργο 1974, Γερμανία 1978, Λουξεμβούργο 1985), εκπροσωπώντας τη Γερμανία και ήταν το πρώτο πέταγμα ρούχου στην ιστορία της Γιουροβίζιον, ο Σουηδός Björn Skifs που έχασε τα λόγια του και τραγουδούσε άλλα αντ’ άλλων και φυσικά οι σούπερ-σταρ της disco, Baccara, με διεθνείς επιτυχίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.