Άγιος Μαρίνος | |
---|---|
Τηλεοπτ. φορέας | SMRTV |
Εθνικοί τρόποι επιλογής | Εσωτερική επιλογή 2008 2011–2017 2019 2020 (καλλιτέχνης) 2021 Εθνικός τελικός 1in360 2018 Digital Battle 2020 (τραγούδι) Una voce per San Marino 2022–2024 |
Γενική συμμετοχή | |
Συμμετοχές | 14 (3 τελικοί) |
Πρώτη συμμετοχή | 2008 |
Καλύτερη θέση | 19η: 2019 |
Χειρότερη θέση | Τελευταία: 2008 ΗΤ, 2017 ΗΤ, 2023 ΗΤ |
Μηδέν βαθμοί | 2023 ΗΤ |
Επιπλέον σύνδεσμοι | |
San Marino TV Eurovision |
Το Σαν Μαρίνο έχει συμμετάσχει στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 14 φορές, κάνοντας το ντεμπούτο του στον διαγωνισμό του 2008, ακολουθούμενο από συμμετοχές από το 2011 και μετά. Ο συμμετοχών ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Σαν Μαρίνο στον διαγωνισμό είναι η Radiotelevisione della Repubblica di San Marino. (SMRTV). Το Σαν Μαρίνο δεν συμμετείχε το 2009 ή το 2010, με την SMRTV να αναφέρει οικονομικές δυσκολίες ως τον λόγο της αποχώρησής του. Αποτυγχάνοντας να προκριθεί στις πρώτες τέσσερις προσπάθειές της, η χώρα προκρίθηκε στον τελικό του διαγωνισμού για πρώτη φορά το 2014. Η Βαλεντίνα Μονέτα εκπροσώπησε το Σαν Μαρίνο το 2012, το 2013 και το 2014, κάνοντάς την την πρώτη συμμετοχή που συμμετείχε σε τρεις συνεχόμενους διαγωνισμούς από τη δεκαετία του 1960. Το 2019, ο Serhat κατάφερε να προκριθεί στον τελικό, σημειώνοντας την δεύτερη εμφάνιση της χώρας σε τελικό της Eurovision και επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, την 19η θέση. Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού του 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19 στην Ευρώπη, η υποψήφια του 2020 Senhit επιλέχθηκε ξανά για να εκπροσωπήσει το Σαν Μαρίνο στον επόμενο διαγωνισμό. Προκρίθηκε στον τελικό, κάνοντάς το για πρώτη φορά που το Σαν Μαρίνο προκρίνεται σε δύο συνεχόμενους τελικούς.
Η SMRTV έχει επιλέξει κυρίως να επιλέγει τον εκπρόσωπό της εσωτερικά, αν και σε πέντε περιπτώσεις χρησιμοποίησε εθνικούς τελικούς: 1in360 για το 2018, Digital Battle για το 2020 και Una voce per San Marino από το 2022. Σε αντίθεση με άλλες συμμετέχουσες χώρες, το Σαν Μαρίνο δεν οργανώνει τηλεψηφοφορία λόγω της χρήσης του ιταλικού τηλεφωνικού δικτύου και επειδή ο μικρός αριθμός πιθανών τηλεψηφοφόρων δεν θα πληρούσε το ελάχιστο όριο ψηφοφορίας που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης. (EBU).
Ιστορία διαγωνισμού
Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision είναι ανοιχτή για τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεόρασης (EBU), της οποίας η Radiotelevisione della Repubblica di San Marino (SMRTV) είναι μέλος από το 1995. Στις 11 Νοεμβρίου 2007, ένα email από έναν εκπρόσωπο της SMRTV προς την OGAE Ιταλίας ανέφερε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 2008, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από τα μέλη του διοικητικού τους συμβουλίου. Μια απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό του 2008. Την εποχή εκείνη, το ήμισυ της χρηματοδότησης της SMRTV προερχόταν από τη Radiotelevisione Italiana (RAI), τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ιταλίας, ο οποίος είχε συμμετάσχει τελευταία φορά το 1997· οι δύο οντότητες μοιράζονταν επίσης μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Παρά ταύτα, η SMRTV έλαβε έγκριση για να συμμετάσχει και ανακοίνωσε επίσημα τη συμμετοχή της στις 21 Νοεμβρίου 2007. Ο επικεφαλής της αποστολής της SMRTV, Alessandro Capicchioni, δήλωσε ότι το κίνητρο του Σαν Μαρίνο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν η προώθηση του τουρισμού και η προσέλκυση προσοχής στη χώρα, καθώς “πολλοί στον κόσμο δεν γνωρίζουν ούτε πού βρίσκεται το Σαν Μαρίνο ούτε αν υπάρχει καν”.
Για την πρώτη τους εμφάνιση στη Eurovision, η SMRTV επιδίωξε να διοργανώσει μια εσωτερική διαδικασία επιλογής, επιλέγοντας τους Miodio με το ιταλόφωνο τραγούδι “Complice”. Η πρώτη συμμετοχή της χώρας δεν τα πήγε καλά, κατατάχθηκε τελευταία στον πρώτο ημιτελικό, λαμβάνοντας μόλις πέντε βαθμούς συνολικά και μην προκρινόμενη στον τελικό. Τον Ιούνιο του 2008, ο Υπουργός Πολιτισμού του Σαν Μαρίνο ανακοίνωσε ότι είχαν καλές ελπίδες να επιστρέψουν στην επόμενη διοργάνωση. Μετά την αρχική τους αίτηση για συμμετοχή στον διαγωνισμό του 2009 στη Μόσχα, Ρωσία, η SMRTV τελικά αποφάσισε να μην επιστρέψει, επικαλούμενη οικονομικές δυσκολίες. Το Σαν Μαρίνο δεν συμμετείχε ούτε στον διαγωνισμό του 2010, επικαλούμενο και πάλι οικονομικούς λόγους ως εμπόδιο στη συμμετοχή. Εάν είχαν εξασφαλίσει κρατική ή ιδιωτική χρηματοδότηση για συμμετοχή, η SMRTV είχε συμφωνήσει να στείλει το ιταλικό ντουέτο Paola e Chiara στον διαγωνισμό, που διεξήχθη στο Όσλο της Νορβηγίας εκείνη τη χρονιά.
Μετά από δύο χρόνια απουσίας από τον διαγωνισμό, το Σαν Μαρίνο επέστρεψε το 2011 με την Ιταλίδα τραγουδίστρια Senit να ερμηνεύει το “Stand By”, το οποίο δεν κατάφερε να οδηγήσει το έθνος στον τελικό. Από το 2012 έως το 2014, η χώρα έστειλε τη Valentina Monetta στον διαγωνισμό τρεις συνεχόμενες φορές, κάνοντάς την την πρώτη τραγουδίστρια που συμμετείχε σε τρεις συνεχόμενους διαγωνισμούς από τον Udo Jürgens, ο οποίος διαγωνίστηκε το 1964, το 1965 και το 1966 για την Αυστρία. Οι συμμετοχές της Μονέττα το 2012 (“The Social Network Song”) και το 2013 (“Crisalide (Vola)”) αντίστοιχα δεν κατάφεραν να προκριθούν το Σαν Μαρίνο στον τελικό. Ωστόσο, το 2014, η Μονέτα κατάφερε να φέρει το έθνος στον τελικό για πρώτη φορά, όπου κατέλαβε την 24η θέση με το τραγούδι “Maybe”.
Οι επόμενες τρεις συμμετοχές του Σαν Μαρίνο: “Chain of Lights” που ερμήνευσαν οι Anita Simoncini και Michele Perniola (2015), “I Didn’t Know” από τον Τούρκο καλλιτέχνη Serhat (2016) και “Spirit of the Night” από τους Jimmie Wilson και Monetta (2017), απέτυχαν όλες να προκριθούν στον τελικό. Η συμμετοχή του 2017 σηματοδότησε την τέταρτη εμφάνιση της Monetta στον διαγωνισμό καθώς και την προτελευταία θέση της χώρας στον ημιτελικό. Αυτό βελτιώθηκε ελαφρώς το 2018 με την δεύτερη από το τέλος θέση της Jessika και Jenifer Brening με το “Who We Are”. Το 2019, το Σαν Μαρίνο έστειλε τον Σερχάτ για δεύτερη φορά, με το τραγούδι “Say Na Na Na”, καταλαμβάνοντας την 19η θέση με 77 πόντους, δίνοντάς τους το καλύτερο αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Η χώρα σχεδίαζε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2020 με τη Senhit και το τραγούδι της “Freaky!”, ωστόσο, λόγω της πανδημίας COVID-19 στην Ευρώπη, ο διαγωνισμός ακυρώθηκε στις 18 Μαρτίου 2020. Η EBU ανακοίνωσε σύντομα μετά ότι οι συμμετοχές που προορίζονταν για το 2020 δεν θα είναι επιλέξιμες για τον επόμενο χρόνο, αν και κάθε ραδιοτηλεοπτικός φορέας θα μπορούσε να στείλει είτε τον εκπρόσωπό του για το 2020 είτε έναν νέο. Η Senhit αργότερα αποκάλυψε ότι θα επιστρέψει για να εκπροσωπήσει το Σαν Μαρίνο στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 2021. Η συμμετοχή της το 2021 “Adrenalina” με τον Flo Rida κατάφερε να προκριθεί η χώρα στον τελικό για τρίτη φορά στην ιστορία της, καταλαμβάνοντας τελικά την 22η θέση από τους 26 φιναλίστ με 50 βαθμούς.
Οι δύο επόμενες και πιο πρόσφατες συμμετοχές του Σαν Μαρίνο δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό. Η συμμετοχή του 2022 “Stripper” από τον Ιταλό τραγουδιστή Achille Lauro κατέληξε στην 14η θέση στον ημιτελικό, ενώ η συμμετοχή του 2023 “Like an Animal” από το Ιταλικό συγκρότημα Piqued Jacks κατέληξε τελευταία στον ημιτελικό της με μηδέν βαθμούς, κάνοντάς την την πρώτη συμμετοχή από το Σαν Μαρίνο που τερματίζει με μηδέν βαθμούς.
Διαδικασία επιλογής τραγουδιού
Πριν από τον διαγωνισμό του 2018, η SMRTV είχε επιλέξει την συμμετοχή της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εσωτερικά για όλες τις εμφανίσεις της στον διαγωνισμό. Η πρώτη τους εμπειρία με μια διαδικασία τύπου εθνικού τελικού ήρθε το 2018, όπου η SMRTV επέλεξε να οργανώσει το διαδικτυακό ταλέντο σόου 1in360 για να επιλέξει την συμμετοχή. Μετά από μια σύντομη επιστροφή σε εσωτερική επιλογή για το 2019, ο διαγωνισμός του 2020 είδε την επιλογή της συμμετοχής της χώρας μέσω του Digital Battle. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η συμμετοχή του 2011 Senhit επιλέχθηκε εσωτερικά, ενώ το τραγούδι της επιλέχθηκε μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας. Για το 2021, η SMRTV συνέχισε τη συνεργασία της με τη Senhit, επιστρέφοντας σε μια εσωτερική επιλογή για τον διαγωνισμό της χρονιάς. Ο διαγωνισμός του 2022 είδε την SMRTV να επιλέγει να οργανώσει έναν διαγωνισμό τραγουδιού με τίτλο Una voce per San Marino για να επιλέξει την συμμετοχή της, επιστρέφοντας σε μια δημόσια διαδικασία για τρίτη φορά. Μετά την επιτυχία της πρώτης έκδοσης, ο Υπουργός Τουρισμού, Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Οικονομικής Συνεργασίας και Παγκόσμιας Έκθεσης της Σαν Μαρίνο, Φεντερίκο Πεντίνι Αμάτι, ανακοίνωσε ότι το φορμάτ είχε επιβεβαιωθεί για το 2023. Τον Αύγουστο του 2023, ο Αμάτι επιβεβαίωσε ότι προγραμματιζόταν μια τρίτη έκδοση για την επιλογή της συμμετοχής της χώρας το 2024, και τον επόμενο Οκτώβριο, η επιλογή επιβεβαιώθηκε μέχρι το 2025.
Ψηφοφορία
Η ψηφοφορία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision συνήθως αποτελείται από 50 τοις εκατό δημόσια τηλεψηφοφορία και 50 τοις εκατό κρίση της επιτροπής. Από το 2009 έως το 2015, οι ψήφοι της κριτικής επιτροπής και του κοινού συνδυάζονταν και παρουσιάζονταν ως μία. Το Σαν Μαρίνο δεν οργανώνει τηλεψηφοφορία, ωστόσο, λόγω της χρήσης του ιταλικού τηλεφωνικού δικτύου και επειδή ο μικρός αριθμός των πιθανών τηλεψηφοφόρων δεν θα πληρούσε το ελάχιστο όριο ψηφοφορίας που έχει ορίσει η EBU. Ως εκ τούτου, η ψήφος του Σαν Μαρίνο βασίστηκε αποκλειστικά στην επιτροπή τους κατά τη διάρκεια αυτών των διαγωνισμών. Για τον διαγωνισμό του 2016, η EBU εισήγαγε ένα νέο σύστημα ψηφοφορίας όπου οι βαθμολογίες της κριτικής επιτροπής και της τηλεψηφοφορίας θα παρουσιάζονταν ξεχωριστά. Αν δεν υπήρχε διαθέσιμη τηλεψηφοφορία, θα προσομοίωναν ένα σύνθετο σκορ χρησιμοποιώντας μέσους όρους αποτελεσμάτων τηλεψηφοφορίας από μια μη αποκαλυπτέα προεπιλεγμένη ομάδα χωρών. Η SMRTV αντέτεινε σε αυτό το φορμάτ, ιδιαίτερα επειδή η EBU δεν θα αποκάλυπτε ποιες χώρες θα χρησιμοποιούσε για να δημιουργήσει το αποτέλεσμα και επειδή τα μισά από τα σημεία του Σαν Μαρίνο θα καθορίζονταν από άλλους. Για τον διαγωνισμό του 2017, η SMRTV πρότεινε να επιτραπεί η τηλεψηφοφορία από τους κατοίκους του Σαν Μαρίνο μέσω της χρήσης ενός στατιστικά αντιπροσωπευτικού πάνελ θεατών, παρόμοιου με τη διαδικασία που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή στο Φεστιβάλ Μουσικής Σαν Ρέμο της Ιταλίας. Η επιτροπή θα παρακολουθούσε τα ζωντανά shows του διαγωνισμού και θα ψήφιζε κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου τηλεψηφοφορίας· η ψήφος τους θα χρησιμοποιούνταν στη συνέχεια ως η τηλεψηφοφορία της χώρας. Αν προέκυπταν οποιαδήποτε προβλήματα, η παλιά μορφή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση. Ωστόσο, η EBU αρνήθηκε αυτό το αίτημα τον Μάρτιο του 2017, και οι κανόνες παρέμειναν αμετάβλητοι από τότε σε αυτό το θέμα.
Στον διαγωνισμό του 2022, η ψήφος της κριτικής επιτροπής του Σαν Μαρίνο βρέθηκε να έχει ανώμαλα πρότυπα ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού, μαζί με πέντε άλλες χώρες. Συνεπώς, αυτές οι χώρες έλαβαν υποκατάστατους συνολικούς βαθμούς της επιτροπής και για τον δεύτερο ημιτελικό και για τον τελικό, υπολογισμένους από τους αντίστοιχους βαθμούς της επιτροπής χωρών με ιστορικά παρόμοια πρότυπα ψηφοφορίας, όπως καθορίστηκε από τις κληρώσεις των γκρουπ για την κατανομή των ημιτελικών για εκείνο τον διαγωνισμό. Οι βαθμολογίες τους από τη τηλεψηφοφορία δεν επηρεάστηκαν. Ο φλαμανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας VRT ανέφερε αργότερα ότι οι επιτροπές που συμμετείχαν είχαν κάνει συμφωνίες να ψηφίζουν για τις συμμετοχές η μία της άλλης για να εξασφαλίσουν την πρόκριση στον τελικό.
Για τον διαγωνισμό του 2023, το σύστημα ψηφοφορίας υπήρξε αρκετές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής της πλήρους τηλεψηφοφορίας για τον καθορισμό των προκριθέντων από τους ημιτελικούς. Σε περίπτωση που μια χώρα δεν μπορεί να παραδώσει αποτέλεσμα τηλεψηφοφορίας σε έναν ημιτελικό, θα χρησιμοποιηθεί ένα εφεδρικό αποτέλεσμα από την επιτροπή. Αυτή η αλλαγή επέτρεψε στην ψήφο του Σαν Μαρίνο στους ημιτελικούς να βασίζεται αποκλειστικά στην επιτροπή του, ωστόσο, η διαδικασία χρήσης υπολογισμένων βαθμών θα εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται σε περίπτωση που η επιτροπή του Σαν Μαρίνο αποκλειστεί.
Χρονιά | Καλλιτέχνης | Τίτλος | Γλώσσα | Τελικός | Βαθμοί | Ημιτελικός | Βαθμοί |
---|---|---|---|---|---|---|---|
2008 | Miodio | “Complice” | Ιταλικά | Δεν προκρίθηκε | 19 ◁ | 5 | |
2011 | Senit | “Stand By” | Αγγλικά | 16 | 34 | ||
2012 | Valentina Monetta | “The Social Network Song (Oh Oh – Uh – Oh Oh)” | Αγγλικά | 14 | 31 | ||
2013 | Valentina Monetta | “Crisalide (Vola)” | Ιταλικά | 11 | 47 | ||
2014 | Valentina Monetta | “Maybe” | Αγγλικά | 24 | 14 | 10 | 40 |
2015 | Anita Simoncini and Michele Perniola | “Chain of Lights” | Αγγλικά | Δεν προκρίθηκε | 16 | 11 | |
2016 | Serhat | “I Didn’t Know” | Αγγλικά | 12 | 68 | ||
2017 | Valentina Monetta and Jimmie Wilson | “Spirit of the Night” | Αγγλικά | 18 ◁ | 1 | ||
2018 | Jessika feat. Jenifer Brening | “Who We Are” | Αγγλικά | 17 | 28 | ||
2019 | Serhat | “Say Na Na Na” | Αγγλικά | 19 | 77 | 8 | 150 |
2020 | Senhit | “Freaky!” | Αγγλικά | Ακύρωση Διαγωνισμού X | |||
2021 | Senhit | “Adrenalina” | Αγγλικά | 22 | 50 | 9 | 118 |
2022 | Achille Lauro | “Stripper” | Ιταλικά, Αγγλικά | Δεν προκρίθηκε | 14 | 50 | |
2023 | Piqued Jacks | “Like an Animal” | Αγγλικά | 16 ◁ | 0 | ||
2024 | Megara | “11:11” | Ισπανικά, Ιταλικά | 14 | 16 | ||
2025 | TBD 22 Φεβρουαρίου 2025 | Σύντομα |
Επικεφαλής αποστολών
Ο Αλεσάντρο Καπιτσιόνι έχει υπηρετήσει ως Επικεφαλής Αντιπροσωπείας του Σαν Μαρίνο από την πρώτη του συμμετοχή στον διαγωνισμό.
Κάθε συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός φορέας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision διορίζει έναν αρχηγό αποστολής ως τον υπεύθυνο επαφής της EBU και τον ηγέτη της αποστολής τους στην εκδήλωση. Η αποστολή, του οποίου το μέγεθος μπορεί να διαφέρει σημαντικά, περιλαμβάνει έναν επικεφαλής τύπου, τους ερμηνευτές, τους στιχουργούς, τους συνθέτες και τους φωνητικούς υποστηρικτές, μεταξύ άλλων.
Μέλη της κριτικής επιτροπής
Κάθε συμμετέχων ραδιοτηλεοπτικός φορέας συγκροτεί μια πενταμελή επιτροπή κριτών αποτελούμενη από επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας για τους ημιτελικούς και τον τελικό του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, κατατάσσοντας όλες τις συμμετοχές εκτός από τη δική τους. Οι ψήφοι των κριτικών επιτροπών αποτελούν το 50% του συνολικού αποτελέσματος μαζί με την τηλεψηφοφορία. Η σύγχρονη εκδοχή της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής εισήχθη αρχής γενομένης από τον διαγωνισμό του 2009.
Σχολιαστές και εκπρόσωποι
Για την μετάδοση της εκπομπής στο SMRTV, διάφοροι σχολιαστές έχουν δώσει σχόλια για τον διαγωνισμό στη τοπική γλώσσα. Στον διαγωνισμό, αφού υπολογιστούν όλοι οι βαθμοί, οι παρουσιαστές της εκπομπής καλούν κάθε ψηφίζοντα ραδιοτηλεοπτικό φορέα να προσκαλέσει τον αντίστοιχο εκπρόσωπό του να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της ψήφου τους. Το 2014, το San Marino RTV παρείχε επίσης αγγλικό σχόλιο για τη διαδικτυακή τους μετάδοση, με τους John Kennedy O’Connor και Jamarie Milkovic. Ο Ο’Κόνορ επανέλαβε αυτόν τον ρόλο και στους διαγωνισμούς του 2015 και του 2016.
11 March 2008 Εσωτερική Επιλογή για 2008
Το ποπ-ροκ συγκρότημα Miodio με το ιταλόφωνο τραγούδι τους "Complice" (μετάφραση: "Συνεργός") επιλέχθηκε εσωτερικά από την SMRTV για να εκπροσωπήσει τη χώρα. Η προώθηση της συμμετοχής βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο, με τη δημιουργία ενός μουσικού βίντεο και τη δημοσίευση συνεντεύξεων από το συγκρότημα προς τον τύπο ενόψει του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2008. Το Σαν Μαρίνο εμφανίστηκε πέμπτο στον πρώτο ημιτελικό, που διεξήχθη στις 20 Μαΐου 2008, και κατέλαβε την τελευταία θέση, λαμβάνοντας μόλις πέντε βαθμούς.
22 November 2010 Ανακοίνωση συμμετοχής για 2011
Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Σαν Μαρίνο, Radiotelevisione della Repubblica di San Marino (SMRTV), επιβεβαίωσε τη δεύτερη συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό, σημειώνοντας την επιστροφή τους μετά την απουσία τους το 2009 και το 2010.
3 Φεβ 2011 Ανακοίνωση Καλλιτέχνη για 2011
Η Ιταλίδα τραγουδίστρια Senhit Zadik Zadik, με το καλλιτεχνικό όνομα Senit, επιλέχθηκε εσωτερικά από την SMRTV για να εκπροσωπήσει το Σαν Μαρίνο με το τραγούδι "Stand By".
11 Μαρ 2011 Ανακοίνωση Τραγουδιού για 2011
Η Ιταλίδα τραγουδίστρια Senhit Zadik Zadik, με το καλλιτεχνικό όνομα Senit, επιλέχθηκε εσωτερικά από την SMRTV για να εκπροσωπήσει το Σαν Μαρίνο με το τραγούδι "Stand By". Η συμμετοχή προωθήθηκε μέσω της δημιουργίας ενός μουσικού βίντεο, μιας προωθητικής περιοδείας σε όλη την Ευρώπη και μιας συνέντευξης τύπου ενόψει του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2011.