Τη συμμετοχή του Κοσόβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στο Ρίο της Βραζιλίας, αντιληφθήκαμε όσοι δεν το γνωρίζαμε ήδη (ανάμεσα τους και εγώ) στην τελετή έναρξης στο στάδιο Μαρακανά τα ξημερώματα του Σαββάτου από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες. Τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές το Κόσοβο πανηγυρίζει το πρώτο του μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες-χρώματος χρυσού, αφού η σημαιοφόρος της “χώρας” Malinda Kelmendi που αγωνίστηκε στο τζούντο στην κατηγορία των 52 κιλών, κέρδισε την 1η θέση.
Το Κόσοβο έχει Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή ήδη από το 1992, μετά την μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του από τη Σερβία το 2008, υπέβαλε αίτηση συμμετοχής και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, κάτι που όμως δεν κατέστη εφικτό αφού δεν έγινε αποδεκτή η αίτηση του από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Στις 9 Δεκεμβρίου όμως του 2014 η Ολυμπιακή Επιτροπή του Κοσόβου γίνεται πλήρες μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, παρά το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει λάβει καν το καθεστώς του παρατηρητή στον Ο.Η.Ε. Η de facto όμως αναγνώριση του Κοσόβου, ως ανεξάρτητου κράτους από 108 κράτη μέλη του Ο.Η.Ε (από τα συνολικά 193) οδήγησε τους Αθανάτους της Δ.Ο.Ε. να αποδεχθούν στην Ολυμπιακή Οικογένεια και το Κόσοβο.
Η αντίδραση της Σερβίας προφανώς ήταν έντονη, και τόνισε σε κάθε κατεύθυνση πως το Κόσοβο διεθνώς είναι αναγνωρισμένο ως αυτόνομη επαρχία της Σερβίας και χωρίς την ιδιότητα του κράτους -μέλους του ΟΗΕ δεν δύναται η συμμετοχή του σε διεθνείς διοργανώσεις. Τελικά παρά τις φωνές για μποϊκοτάζ των αγώνων εξαιτίας της συμμετοχής του Κοσόβου, οι Σέρβοι αθλητές ταξίδεψαν κανονικά στο Ρίο.
Κόσοβο και Eurovision
Η συμμετοχή του Κοσόβου σε ένα τόσο σημαντικό διεθνές γεγονός κάνει πολλούς να σκέφτονται πως η στιγμή που θα δούμε το Κόσοβο και στη σκηνή της Eurovision δεν αργεί. Ήδη το Κόσοβο μεταδίδει και τις τρεις βραδιές του διαγωνισμού εδώ και χρόνια, ενώ η δημόσια ραδιοτηλεόραση της “χώρας” RTV επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή της στη Eurovision. Το 2011 και για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, το Κόσοβο πήρε το πράσινο φως και συμμετείχε στον διαγωνισμό Eurovision Young Dancers. Αυτή ήταν και η μοναδική συμμετοχή μέχρι σήμερα του Κοσόβου σε διαγωνισμούς της Eurovision.
Η όποια συμμετοχή του πάντως θα εξαρτηθεί από τη στιγμή που η δημόσια τηλεόρασή του Κοσόβου θα γίνει πλήρες μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ραδιοτηλεοράσεων, κάτι που απαιτείται από τους κανόνες της EBU για συμμετοχή κάποιας χώρας στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η δυσκολία στο εν λόγω είναι ότι η Διεθνής Ένωση Ραδιοτηλεοράσεων δέχεται τις δημόσιες τηλεοράσεις χωρών που έχουν γίνει μέλη του ΟΗΕ, κάτι που προς το παρόν δεν είναι εφικτό, λόγω των έντονων αντιδράσεων της Σερβίας, αλλά και του Ρωσικού veto σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έστω και έμμεσα λοιπόν, η ιδιότητα του κράτους- μέλους του ΟΗΕ είναι προς το παρόν τουλάχιστον, απαραίτητη για τη συμμετοχή στη Eurovision. Ο χρόνος μόνος θα δείξει αν τελικά το Κόσοβο θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες να βρεθεί και στη Eurovision.
Στο παρακάτω βίντεο δείτε την καλύτερη θέση της Αλβανίας στη Eurovision, το 2012 με την Κοσοβάρα καλλιτέχνιδα Rona Nishliu, που στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν κατέκτησε την 5η θέση: