Η οριστική απόφαση της EBU για τη συμμετοχή του Κοσόβου στο Διαγωνισμό της Eurovision

Η οριστική απόφαση της EBU για τη συμμετοχή του Κοσόβου στο Διαγωνισμό της Eurovision

Οριστική απάντηση δίνει η EBU στο θέμα της συμμετοχής του Κοσόβου στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Όπως διαβάζουμε στο ESCToday και στην απάντηση που έστειλε ο γενικός διευθυντής της τηλεόρασης του Κοσόβου (RTK) Mentor Shala στο ενδεχόμενο συμμετοχής της “χώρας” του στη Eurovision 2018, η EBU τους ξεκαθάρισε ότι όσο το Κόσοβο δεν γίνεται πλήρες μέλος του ΟΗΕ δεν μπορεί και να συμμετάσχει στη Eurovision. Σύμφωνα βέβαια με το δντη της τηλεόρασης του Κοσόβου, αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσα η EBU τους είπε πέρσι και σύμφωνα με τα οποία, το Κόσοβο στη Λισαβόνα θα μπορούσε να κάνει το ντεμπούτο του στη Eurovision.

Κατά τη δήλωση του Mentor Shala στο ESCToday, η EBU τους ανέφερε πέρσι ότι δεν θα ήταν δυνατόν να συμμετάσχουν στη Eurovision που διεξήχθη στο Κίεβο, για τον λόγο ότι η Ουκρανία δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Τους δήλωσε όμως ότι αν κερδίσει μία εκ των χωρών που αναγνωρίζουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος, τότε θα μπορούσαν να συμμετάσχουν κανονικά την επόμενη χρονιά.

Μετά τη νίκη λοιπόν του Salvador Sobral και της Πορτογαλίας, που ανήκει στη λίστα χωρών που αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η RTK πίστεψε ότι επιτέλους είχε έρθει η στιγμή που το “κρατίδιο”, θα έκανε την παρθενική του εμφάνιση στη Eurovision.

Ολόκληρη η δήλωση του Mentor Shala έχει ως εξής:

Η RTK εκπλήρωσε όλες τις απαιτήσεις της EBU για την συμμετοχή μας στη Eurovision. Πέρσι το Reference Group του διαγωνισμού αντιμετώπισε θετικά το ενδεχόμενο της συμμετοχής μας στη Eurovision υπό μία συνθήκη, αν η διοργανώτρια χώρα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Από τη στιγμή που η Ουκρανία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, δεν μπορούσαμε να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό που διεξήχθη στο Κίεβο.

 

 

Μετά τη νίκη της Πορτογαλίας, ήμασταν σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να λάβουμε μέρος στο διαγωνισμό, μιας και η Πορτογαλία έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Το Reference Group είδε θετικά τη συμμετοχή του Κοσόβου στη Eurovision 2018. Δηλώσαμε και επίσημα συμμετοχή, έχοντας πολλές υποστηρικτικές αναφορές από διάφορους διεθνείς οργανισμούς, που υποστήριζαν το αίτημα μας. Ήμασταν πολύ αισιόδοξοι ότι το αίτημά μας αυτή τη φορά θα γινόταν δεκτό.

 

 

Δυστυχώς εξεπλάγημεν όταν λάβαμε μία επιστολή από την EBU, στην οποία μας ενημέρωναν ότι το Κόσοβο δεν μπορεί να συμμετάσχει στη Eurovision, επειδή δεν είναι μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

Αυτό είναι κάτι παράλογο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το Κόσοβο συμμετέχει σχεδόν σε όλους τους παγκόσμιους οργανισμούς όπως η UEFA, FIBA, FIFAM Ολυμπιακούς Αγώνες, IMF, ABU κ.α.

 

 

Γνωρίζουμε ότι το Κόσοβο δεν γίνεται να γίνει δεκτό σαν πλήρες μέλος της EBU, χωρίς να είναι μέλος του ΟΗΕ, αλλά δεν ζητήσαμε κάτι τέτοιο. Θέλαμε απλά να τραγουδήσουμε στο διαγωνισμό της Eurovision!

 

 

Η πράξη αυτή δεν είναι καθόλου δίκαιη, να αποκλείσεις δηλαδή τη συμμετοχή μιας χώρας από ένα φεστιβάλ, σαν το διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision.

 

 

Λυπούμαστε που ένας μη πολιτικό οργανισμός όπως είναι η EBU, δρα πολιτικά στην περίπτωση του Κοσόβου. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες μας, ώστε κάποια στιγμή να συμμετάσχουμε στη Eurovision και είμαι πολύ σίγουρος ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας.

Ομολογώ ότι η EBU στην συγκεκριμένη περίπτωση με εξέπληξε ευχάριστα. Οι κανονισμοί υπάρχουν για να τηρούνται και όταν καταστρατηγούνται δημιουργούνται φαινόμενα όπως αυτά που ζήσαμε φέτος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Απαραίτητο για μια χώρα για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό της Eurovision είναι η ιδιότητα του μέλους της EBU. Εξαίρεση σε αυτό είναι η Αυστραλία. Αλλά η εξαίρεση αυτή την έννοια έχει, είναι μοναδική περίπτωση και εν πάσι περιπτώσει όταν η εξαίρεση επαναλαμβάνεται, παύει να είναι εξαίρεση. Όσο λοιπόν το Κόσοβο δεν γίνεται πλήρες μέλος του ΟΗΕ, δεν μπορεί να γίνει μέλος της EBU και να συμμετάσχει στη Eurovision απλά και ξεκάθαρα.

Πηγή: ESCToday

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.