Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατηγορία διασκευών, όπου οι συνθέτες τους ή καλλιτέχνες -άλλοι από εκείνους που διαγωνίστηκαν στα προκριματικά- αναλαμβάνουν να πουν κάποιο τραγούδι με τον δικό τους, μοναδικό, τρόπο.
1978
Από την πρώτη κλειστή ελληνική επιλογή του 1978 (διότι είχαμε και δεύτερη την ίδια χρονιά) η Ελπίδα διασκεύασε το Κύριος Νόμπελ της Άννας Βίσση (σύνθεση του Δώρου Γεωργιάδη), το οποίο είχε έρθει δεύτερο, πίσω από το Να ξέρεις σ’ αγαπώ που επίσης ερμήνευσε η Άννα Βίσση αλλά δισκογράφησε ο συνθέτης Ρόμπερτ Ουίλλιαμς. Η ίδια η Κύπρια καλλιτέχνις ηχογράφησε μόνο το Κύριος Νόμπελ.
1979
Το 1979 Μπέσσυ Αργυράκη και Αντώνης (Τώνης) Στεφανίδης έρχονται 5οι με το Αθήνα, Μάνα μου (φωνητικά από την Αγνή, τη Χριστίνα Μαραγκόζη και τη Σόνια Κρητικού). Το ηχογραφεί μόνη της η Μπέσσυ στον δίσκο “Μεγάλη στιγμή” και το κάνει επιτυχία.
Το Να’χαν όλοι οι άνθρωποι μια αγάπη όπως εγώ, το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε ποτέ σε ελληνικό τελικό, με τον Κώστα Χατζή, διασκευάστηκε από τους αδελφούς Τζαβάρα. Ο ίδιος το είπε και με τη Χαρούλα Αλεξίου και με τον Αντώνη Ρέμο, σε ζωντανές εμφανίσεις.
1980-μια χρονιά γεμάτη σκάνδαλα, αλλά και χιτ
Στα προκριματικά του 1980 ο Αντώνης (Τώνης) Στεφανίδης έρχεται τελευταίος με το Μην αργείς. Κυκλοφόρησε στον προσωπικό του δίσκο, αλλά δεν ακούστηκε καθόλου. Ένα χρόνο μετά το έδωσε στη Μαρινέλλα που το “απογείωσε” στον δίσκο της “Για σένανε μπορώ”. Στο διαδίκτυο διάβασα πως του έκανε γαλλική διασκευή ο Serge Lama (FRA 71), με τίτλο Moi, j’ai mal, την οποία όμως δεν κατάφερα να εντοπίσω. Από τον ίδιο τελικό προέκυψε το Τίκι-τακ, Τίκι-Τακ. Φημολογείται ότι πέρασε με τη φωνή της Άννας Βίσση. Στον διαγωνισμό το είπε η Μίλλυ Καραλή (6ο) και τελικά το ηχογράφησε η Ρένα Πάντα έναν χρόνο μετά στο άλμπουμ της “Μείνε”, ως σκέτο Τίκι Τακ!
Μια ακόμα περίπτωση αποτελεί η μεγάλη επιτυχία Έτσι απλά σ’ αγαπώ. Αρχική ερμηνεύτρια ήταν η Τζοβάνα Φραγκούλη, τελικά όμως επελέγη η Γλυκερία για τον διαγωνισμό. Ποια το ηχογράφησε πρώτη; η Ελπίδα! Η ίδια η Γλυκερία περίμενε μέχρι το 1996, για να το συμπεριληφθεί στο άλμπουμ του συνθέτη Λάκη Παπαδόπουλου, με τίτλο “Πασπαρτού”. Αγνώριστο το έκανε η Ερωφίλη, ενώ το εντοπίσαμε και με την Ελεονώρα Ζουγανέλη.
Και φτάνουμε στο τραγούδι-φαινόμενο. Δεν είναι άλλο από το αξεπέραστο Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο, το οποίο έχει και δεύτερο τίτλο Η Άννα στο Αιγαίο! Τι κι αν ήρθε 3ο στον εθνικό τελικό του 1980 με τη φωνή του Δάκη; Γνώρισε πλήθος διασκευών. Ξεκινάμε με την ανατριχιαστική ερμηνεία του συνθέτη του, Κώστα Χατζή, μαζί με τη Μαρινέλλα.
Πάλι ο Κώστας Χατζής, τη μία φορά με τη χορωδία του Σπύρου Λάμπρου και τη δεύτερη με τον ίδιο τον Δάκη. Ακούγεται και η φωνή της Ελπίδας. Πρόκειται για εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές
Δύο ακόμα συνεργασίες με μεγάλα ονόματα: Κώστας Χατζής-Αντώνης Ρέμος και Κώστας Χατζής-Χάρις Αλεξίου.
Διασκευές υπάρχουν επίσης από τη Μάγδα Βαρούχα (από τηλεοπτικές εκπομπές, μία μαζί με τον Κώστα Τριανταφυλλίδη και ακόμα μία μαζί με τον Μάριο Παπούλια), όπως κι από τον Κώστα Χατζή μαζί με τη Μαρία Αλεξίου. Μια διασκευή για κιθάρα υπογράφει ο Σπύρος Εξάρας. Θα σταθούμε σε ένα τηλεοπτικό ντοκουμέντο με τον ήδη καταξιωμένο στη Θεσσαλονίκη Πέτρο Τζαμτζή να διαγωνίζεται στο πρόγραμμα “Να η Ευκαιρία” (1981).
Λίγες μέρες μετά από τη δημοσίευση του άρθρου μαθεύτηκε ότι οι My Wet Kalvin διασκεύασαν και κυκλοφόρησαν το “Έχω μια μελωδία” του Γιάννη Φλωρινιώτη ως σκέτο “Μελωδία”, μαζί με το τραγούδι “Μελαγχολία” του Peppino di Capri (ITA 91). Το 2022 το διασκεύασε η Αννούλα Φλωρινιώτη, σε ενορχήστρωση Κωνσταντίνου Παντζή.