Μερικά εισαγωγικά
Έπειτα από 4 ημιτελικούς και το σόου της δεύτερης ευκαιρίας, που μετονομάστηκε σε “πέμπτο ημιτελικό”, έφτασε η μέρα του μεγάλου τελικού της διαδικασίας επιλογής εκπροσώπου της Σουηδίας για την Eurovision 2022, Melodifestivalen, το 62ο στην ιστορία. Παρουσιαστής της βραδιάς, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Friends Arena στη Στοκχόλμη, ήταν, όπως και στους ημιτελικούς, ο Oscar Zia και συμπαρουσιάστρια η Farah Abadi. Πριν από τη μετάδοση προβλήθηκε ειδικό αφιέρωμα, με συνεντεύξεις και παρασκήνια και ακόμα ένα με κουίζ και trivia. Πέρα από το κανονικό πρόγραμμα στα Σουηδικά, υπήρχε και σχολιασμένο στα Αγγλικά, με τις Olivia Le Pοidevin & Bella Qvist, το οποίο έφτασε μέχρι τη Βραζιλία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ινδονησία. Η μετάδοση χρονομετρήθηκε στη 1 ώρα και 59′. Ξεκίνησε με καθυστέρηση 2 λεπτών.
Στους 4 ημιτελικούς που προηγήθηκαν, είδαμε να διαγωνίζονται συνολικά 28 καλλιτέχνες. Από τους 7 που παίρναν μέρος κάθε φορά, 2 προκρίνονταν στον τελικό και 2 στον πέμπτο ημιτελικό. Στον πέμπτο ημιτελικό οι 8 διαγωνιζόμενοι χωρίστηκαν σε 2 γκρουπ των τεσσάρων, όπου από το κάθε ένα προκρίθηκαν στον τελικό οι 2 συμμετοχές με τις περισσότερες ψήφους του κοινού.
Η dress rehearsal
Ο Oscar Zia στην τελική πρόβα είχε πάρα πολύ άγχος, ενώ δυσκολευόταν πολύ να προφέρει τα ονόματα των προέδρων κάθε ξένης επιτροπής κατά την ψεύτικη ψηφοφορία. “Θα κάνω πρόβα μέχρι αύριο”, είπε, και το κοινό γέλασε. Υπάρχει γιγαντοοθόνη στο green room, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν οι καλλιτέχνες όλη την εξέλιξη της ψηφοφορίας. Πέρα από την ψεύτικη ψηφοφορία, τα μέλη του κοινού που παρακολούθησαν από κοντά την πρόβα (591 τον αριθμό) ψήφισαν και έβγαλαν πρώτο τον Anders Bagge, δεύτερη την Tone Sekelius και τρίτη την Cornelia Jacobs. Κάποια στιγμή, και συγκεκριμένα στο διάλειμμα, ο παρουσιαστής παρουσίασε -κρεμασμένος από την οροφή- το Oscar Anthem, βασισμένο σε μελωδίες της Lena Philipsson, ονόματι Lena Anthem. Όταν προσγεiώθηκε, εμφανίστηκε πίσω του μια κουρτίνα με glitter και ασημένιες κορδέλες να κρέμονται από την οροφή. Έχασε αρκετές φορές τα λόγια του…
Οι συμμετοχές
Στην αρχή “πέφτει” ένα βιντεάκι με στιγμιότυπα από τους πέντε ημιτελικούς. Εν συνεχεία, οι καλλιτέχνες παρουσιάζονται ένας-ένας, μέσα σε μία παρέλαση από σημαίες, ενώ ακούγεται το “Te Deum” του Marc-Antoine Charpentier κι ένα μαρς από φιλαρμονική ορχήστρα. Μαζορέτες (γυναίκες και άνδρες) τους συνοδεύουν. Πολύχρωμα μπαλόνια, πανό και πλακάτ στο κοινό και, φυσικά, πολύ glitter! Κάθε καλλιτέχνης παρουσιάζεται μέσω ενός σύντομου βίντεο, στο οποίο μιλά για τη συμμετοχή του. Χωρίς καμία καθυστέρηση αρχίζει η διαδικασία.
Klara Hammarström – Run to the Hills
Η 21 έτους Klara Hammarström (Klara Lovisa Hammarström) πριν ασχοληθεί με το τραγούδι ήταν επαγγελματίας ιππεύτρια, ενώ έγινε γνωστή μέσω ενός reality show με την οικογένειά της. Συμμετείχε τις προηγούμενες δύο χρονιές στο Melodifestivalen, καλύτερή της θέση μέχρι σήμερα είναι η 6η με το ‘Beat of Broken Hearts’ το 2022. Όπως διαβάσαμε, ένα προβληματάκι με το ρούχο, οδήγησε σε μερική αποκάλυψη των οπισθίων της στη συνέντευξη Τύπου. Επίσης, κατέβασε τον τόνο του τραγουδιού, διότι, όπως όλοι είδαμε και ακούσαμε, δυσκολευόταν να φτάσει στις ψηλές νότες. Εκείνη στα κόκκινα και η χορεύτρια -ως alter ego της- στα πράσινα. Σε κάποια σημεία λαχάνιαζε από το άγχος, αλλά την έσωζαν τα εξαιρετικά φωνητικά. Το τραγούδι ανέβηκε στο #1 των σουηδικών charts.
THEOZ – Som du vill
Ο Theodor “Theoz” Haraldsson είναι μόλις 16 ετών και είναι ο νεότερος διαγωνιζόμενος του φετινού Melodifestivalen. Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει ξεκινήσει την καριέρα του ως ηθοποιός και έχει συμμετάσχει σε ταινίες και μιούζικαλ. Έγινε γνωστός ήδη από τα 11 του μέσω του διαδικτύου, όπου ανέβαζε τα τραγούδια του. Το 2018, επειδή λόγω ηλικίας δεν επιτρεπόταν να βρίσκεται επί σκηνής, η εικόνα του προβαλλόταν στη γιγαντοοθόνη πίσω από τους διαγωνιζόμενους Samir & Victor. Στέρεη παρουσίαση από έναν ταλαντούχο ποπ σταρ και τους τέσσερεις χορευτές του. Στο #7. Μέχρι να ετοιμαστεί η σκηνή για την επόμενη διαγωνιζόμενη, ο Oscar πηγαίνει στο κουβούκλιο όπου βρίσκονται οι σχολιάστριες της αγγλόφωνης μετάδοσης και μετά στον “ηχολήπτη” που τυγχάνει να είναι γνωστός κωμικός.
Anna Bergendahl – Higher Power
Η 30χρονη Anna Bergendahl (Anna Henrietta Bergendahl) εκπροσώπησε την Σουηδία στην Eurovision 2010 με το τραγούδι “This is my life” όπου έγινε η μόνη εκπρόσωπος της Σουηδίας που δεν πέρασε στον τελικό της Eurovision! Συμμετείχε επίσης στα Melodifestivalen 2019 & 2020 με τα τραγούδια “Ashes to Ashes” και “Kingdom Come” με τα οποία κατατάχθηκε αντίστοιχα 10η και 3η. Ξεκίνησε στο Idol το 2008, όπου κατετάγη 5η. Η συμμετοχή της έφτασε στο #27. Η γνωστή καουμπόικη εμφάνιση. Κάποια στιγμή βγάζει το καπέλο. Από πίσω προβάλλονται όμορφες εικόνες με άλογα. Είχε κάποια θεματάκια στο κουπλέ, στο ρεφραίν όμως ήταν πολύ καλή. Ωραίο γρέζι. Σπουδάζει γιατρός.
John Lundvik – Änglavakt
Ο γεννημένος στο Λονδίνο και μεγαλωμένος στην Σουηδία από θετούς γονείς 39χρονος John Lundvik ξεκίνησε την καριέρα του ως αθλητής στίβου. Εκπροσώπησε την Σουηδία στην Eurovision 2019 με το τραγούδι “Too Late for Love” με το οποίο κατέλαβε την 5η θέση, ενώ σύνθεσε την ίδια χρονιά την συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου “Bigger Than Us” με τον Michael Rice που κατατάχθηκε τελευταίο στον τελικό, αλλά και την συμμετοχή της Γαλλίας στην Eurovision 2020 που τελικά ματαιώθηκε, “Mon alliée (The Best in Me)” για τον Tom Leeb. Συμμετείχε και στο Melodifestivalen 2018 με το τραγούδι “My Turn” ενώ φέτος για πρώτη φορά είναι υποψήφιος με ένα τραγούδι γραμμένο στα Σουηδικά (μτφ. φύλακας άγγελος). Εμφανίστηκε ξυπόλητος και μόνος στη σκηνή, ενώ στην πρόβα (όπως κι απόψε) κρεμόταν ένα κορδόνι από το παντελόνι του, γεγονός που σχολιάστηκε. Το τραγούδι έφτασε μόλις στο #22. Έγινε ένα παρατράγουδο: ο καλλιτέχνης ζήτησε να τραγουδήσει στα Αγγλικά στην πρόβα της Παρασκευής, την οποία παρακολουθούν οι επιτροπές. Παρόλο που έλαβε ρητή απαγόρευση από το κανάλι SVT και απειλή για τιμωρία, εκείνος είπε κάποια κομμάτια του τραγουδιού “Φύλακας Άγγελος” στα Αγγλικά. Δήλωσε, πάντως, πως, αν κερδίσει, θα το πει στη μητρική του γλώσσα κι όχι στα Σουηδικά. Ωραία φωνή, εκπληκτικές οι ψεύτικες, επιβλητική ερμηνεία κι ο ίδιος συγκινημένος. Τι κοινό δημιούργησε “ατμόσφαιρα” με το φως των κινητών. Μαγική στιγμή.
Tone Sekelius – My Way
H 24χρονη Tone Sekelius (γεννημένη ως Thomas Peter Sekelius) είναι η πρώτη transgender που λαμβάνει μέρος στο Melodifestivalen. Εκτός από τραγουδίστρια είναι πολύ ενεργή influencer στα social media. Το τραγούδι έφτασε μέχρι το #11. Έβαλε ακόμα περισσότερα εφέ και πυροτεχνήματα. Στο παλτό της, όπου προστέθηκαν μερικά ακόμα μέτρα ουράς, προβάλλονται τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας (γαλάζιο και κίτρινο), τα οποία, παρεμπιπτόντως, είναι τα ίδια με της σουηδικής… Μετά μένει με ένα κόκκινο φόρεμα. Δύο χορευτές και τρία έγχορδα τη συνοδεύουν. Βελτιωμένη φωνητικά, αν και φώναζε υπέρ το δέον σε μερικές καταλήξεις. Το κοινό παραληρεί. Μέχρι να ετοιμαστεί η σκηνή, η Sarah κατεβαίνει στον χώρο των καλλιτεχνών για μερικές μίνι-δηλώσεις.
Anders Bagge – Bigger than the Universe
Ο 54χρονος Anders Bagge είναι ένας από τους πλέον διάσημους Σουηδούς συνθέτες και μουσικούς παραγωγούς. Έχει γράψει τραγούδια για πολλούς διάσημους καλλιτέχνες μεταξύ των οποίων οι Westlife, Janet Jackson, Celine Dion, Madonna, Santana, Jennifer Lopez, Anastacia, Nick Lachey, Jessica Simpson, Samantha Mumba, Lara Fabian, Enrique Iglesias, Ace of Base. Για την Eurovision έχει συνθέσει τις συμμετοχές του Αζερμπαϊτζάν το 2010 και το 2012 (“Drip drop” & “When the music dies”, 4η & 5η θέση αντίστοιχα). Το “Bigger than the Universe” είναι η πρώτη προσπάθεια του Anders ως τραγουδιστής. Είναι κριτής στο σουηδικό Idol από το 2008, χρονιά στην οποία βρέθηκαν εκεί ως διαγωνιζόμενοι τόσο η Anna Bergendahl, όσο ο Robin Bengtsson! Θυμόμαστε πως αναλύθηκε σε δάκρυα, όταν κέρδισε στον ημιτελικό. Έχει στα φωνητικά έναν από τους καλύτερους χορωδούς της χώρας, τον Lars Säfsund. Είχε προβλήματα στις πρόβες, τόσο με τον καπνό που του στέγνωνε τον λαιμό, όσο και με το ακουστικό. Στο κοινό τον στηρίζει η σύζυγός του Johanna. Πατέρας του ήταν ο διάσημος παραγωγός Sven Olof Bagge που έγραψε τη συμμετοχή του 1977 Beatles. Το τραγούδι σκαρφάλωσε στο #2 των σουηδικών charts. Στην πρόβα, στο τέλος ψέλλισε: “Σε ευχαριστώ, πατέρα”. Υπέροχο το φόντο, με σκηνές δάσους, ζώων, πεταλούδων και λουλουδιών. Βουνά και θάλασσες, χιόνια, όλη η φύση παρούσα. Ανάμεσα σε δύο δέντρα εμφανίζεται η υδρόγειος. Γενικά είχε φωνή-καμπάνα, εκτός από το δεύτερο κουπλέ, όπου ανέβασε τον τόνο, αλλά δεν του βγήκε πολύ καλά. Τα φωνητικά αψεγάδιαστα. Τεράστιο χειροκρότημα από το κοινό, τόσο πριν, όσο και μετά.
Robin Bengtsson – Innocent Love
O 31 έτους Robin Bengtsson (Hans Robin Gustav Bengtsson) εκπροσώπησε την Σουηδία στην Eurovision 2017 με το τραγούδι “I Can’t Go On” με το οποίο κατέλαβε την 5η θέση, ενώ συμμετείχε άλλες 2 φορές στο Melodifestivalen, το 2016 και το 2020 καταλαμβάνοντας την 5η και 8η θέση αντίστοιχα. Ξεκίνησε από το Idol το 2008, όπου κατετάγη 3ος. Έφτασε μέχρι το #17. Επιστράτευσε καινούριο LED, όπου προβάλλονταν εικόνες του ίδιου να τραγουδά, καθώς και τυρκουάζ μικρόφωνο. Τρεις από τους δημιουργούς του τραγουδιού ονομάζονται Victor (= νικητής), ανάμεσά τους και o Victor Crone (EST 19). Ένας κιθαρίστας κι ένας ντράμερ μαζί του στη σκηνή. Τραγούδησε και στη βοηθητική σκηνή, με την κάμερα να κάνει close-up στα μάτια του και να τον δείχνει από ασυνήθιστες γωνίες. Μολονότι χόρευε συνέχεια, δεν του έφυγε ούτε μία νότα.
Faith Kakembo – Freedom
Η 36χρονη Faith Kakembo κατάγεται από την Ουγκάντα και εκτός από τραγουδίστρια είναι και νοσοκόμα-αναισθησιολόγος. Ξεπήδησε από έναν ραδιοφωνικό διαγωνισμό το 2019. Συμμετείχε και στο Melodifestivalen 2020 όπου όμως έμεινε στους ημιτελικούς. Η συμμετοχή της έφτασε στο #35. Όπως είπε, χρειάστηκε να αλλάξει βάρδια στο νοσοκομείο με μια συνάδελφό της, για να μπορέσει να τραγουδήσει στον ημιτελικό. Κάπως κουρασμένη η φωνή της, κάτι που φάνηκε και στη dress rehearsal. Εμφανίστηκε ξυπόλητη. Κάποια στιγμή οι εξαιρετικοί χορωδοί ανεβαίνουν κι εκείνοι στη σκηνή, επίσης χωρίς παπούτσια, και κάνουν σχηματισμούς που θυμίζουν συμμετοχές του Ισραήλ.
LIAMOO – Bluffin
Ο 24χρονος Liamoo (Per Liam Pablito Cacatian Thomassen), με ρίζες από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τις Φιλιππίνες (μάλιστα υπήρξε θύμα bullying σε σημείο να εγκαταλείψει για έναν χρόνο το σχολείο), ξεκίνησε την καριέρα του κερδίζοντας το Σουηδικό Idol το 2016 ενώ έλαβε μέρος δύο φορές μέρος στο Melodifestivalen το 2018 και το 2019 όπου κατατάχθηκε 6ος και 3ος αντίστοιχα. Η διαφορά από τον ημιτελικό είναι ότι προσέθεσε τέσσερεις χορευτές, δίνοντας μία άλλη διάσταση στο τραγούδι που έφτασε μέχρι το #10 στα σουηδικά charts. Κάποια στιγμή, μάλιστα, τον σηκώνουν ψηλά. Μονο ένα μέρος είναι χορογραφημένο, στο υπόλοιπο χορεύουν ο καθένας όπως θέλει. Δύο από τους δημιουργούς του είναι οι Medina, οι οποίοι επίσης διαγωνίστηκαν απόψε! Κινήθηκε με πολύ μεγάλη άνεση στις ψεύτικες και τις δυναμικές. Στο φόντο ο ίδιος μαζί με δράκους. Το τραγούδι θύμιζε λίγο εκείνο του Benjamin Ingrosso. Ένα πολύ καλό ποπ τραγούδι και στήσιμο, με τον Liamoo να αποπνέει ερωτισμό.
Cornelia Jakobs – Hold Me Closer
Η 30χρονη Cornelia Jakobs είναι κόρη του τραγουδιστή Jakob Samuel (υποψήφιος το 2008 με τους The Poodles-έμειναν στη 2η ευκαιρία), και ξεκίνησε την μουσική της καριέρα μέσο του συγκροτήματος Love Generation, με τις οποίες έλαβε μέρος στο Melodifestivalen το 2011 και το 2012. Αυτή είναι η πρώτη σόλο προσπάθεια της Cornelia στο Melodifestivalen. Στις πρόβες τής έδινε κουράγιο (και αγκαλιές) ο φίλος της David Zandén. Το τραγούδι βρίσκεται στο #5 των charts. Τα κρόσια προκαλούσαν παρεμβολές στον ήχο κατά τις πρόβες, οπότε βρήκαν ένα κόλπο να τα συμμαζέψουν. Έφερε αυτή τη φορά μεγαλύτερο DOT (είναι το κυκλικό πλαίσιο που φωτίζεται πίσω της). Άφησε τις χνουδωτές παντοφλίτσες της και εμφανίστηκε ξυπόλητη. Έχει πέσει στα πατώματα (κυριολεκτικά όμως) και κλαίει έναν χαμένο έρωτα. Η κάμερα της κάνει πολλά κοντινά. Πολύ εκφραστική και φωνητικά καλή. Έχει μία άχνα η φωνή της που αρέσει. Το κοινό είναι ενθουσιασμένο.
Cazzi Opeia – I Can’t Get Enough
H 33χρονη Cazzi Opeia ή αλλιώς Moa Anna Maria Carlebecker είναι τραγουδίστρια και DJ, με καριέρα από το 2009, που ειδικεύεται κυρίως στην ΕDM. Είναι πολύ πιο επιτυχημένη ως συνθέτης. Φέτος συμμετέχει για πρώτη φορά στο Melodifestivalen. Το όνομά της παραπέμπει στον αστερισμό της Κασσιόπης, όπως εξάλλου και ένα συγκρότημα που είδαμε κάποτε σε ελληνικό εθνικό τελικό… Ένα πάρτυ επί σκηνής. Το τραγούδι έφτασε στο #8 των charts. Στις πρόβες την φόβιζαν τα πυροτεχνήματα και προσπαθούσε να τα αποφύγει. Αξιοπρεπής, δροσερή ποπ εμφάνιση, με το -δύσκολο να περιγραφεί- ένδυμα με τα πολύχρωμα τούλια και τέσσερεις χορευτές. Φωνητικά καλή, αν και φώναζε σε κάποια σημεία. Μια Cindy Lauper του σήμερα.
Medina – In i dimman
Οι Medina είναι ένα μουσικό ντουέτο που δημιουργήθηκε το 2003 και αποτελείται από τους Sam-E (Sami Daniel Rekkik), πρώην επαγγελματία ποδοσφαιριστή, και Alibi (Ali Jammali) οι οποίοι έχουν καταγωγή από την Τυνησία και συνδυάζουν hip-hop με μεσανατολίτικη μουσική. Ο Sam-E, ο οποίος έχει καταγωγή και από την Φινλανδία, συμμετείχε και στο περσινό Melodifestivalen σε συνεργασία με τον WAHL. Δεν μιλιόντουσαν για τέσσερα χρόνια, αλλά η αγάπη για τη μουσική τους ένωσε ξανά. Για άλλη μία φορα ξεσήκωσαν το κοινό, με το “Πάρτυ” τους. Το τραγούδι πήγε στο #4. Την οθόνη πίσω τους βλεπαμε τους δύο να τραγουδούν πλάτη με πλάτη. Βαρέλια με φωτιές κι ατέλειωτος χορός με έξι χορευτές στα πορτοκαλί και τα μαύρα. Όρθιο το κοινό!
Παλαιοί γνώριμοι
Ανάμεσα στους υποψήφιους συναντάμε 3 πρώην εκπροσώπους της χώρας, την Anna Bergendahl (2010), τον John Lundvik (2019) και τον Robin Bengtsson (2017), αλλά και καλλιτέχνες που έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να βρεθούν στη σκηνή της Eurovision μέσω του Melodifestivalen, όπως τους Klara Hammarström, Faith Kakembo, LIAMOO, Cornelia Jakobs (ως μέλος των Love Generation) και τον Sami από τους Medina.
Το πρώτο διάλειμμα
Πριν αρχίσει, ο Oscar μιλά στους καλλιτέχνες στα Ιταλικά. Επιτέλους βλέπουμε τα αγαπημένα muppets, πριν από το recap. Βιντεάκι με τον Oscar, όταν ήταν παιδί, να τραγουδά. Αμέσως μετά είδαμε την ιπτάμενη εμφάνιση του παρουσιαστή που κάποια στιγμή προσγειώνεται. Τραγούδησε ένα medley από επιτυχίες της Lena Philipsson, με αυτοβιογραφικούς στίχους για τον ίδιο και αναφορές στο Melodifestivalen και παλαιότερους εκπροσώπους της χώρας. Βιντεάκι με εικόνες από το Τορίνο. Ντόπιοι απαντούν για τη διοργάνωση της Γιουροβίζιον, με κάποιους να μην ξέρουν καν ότι θα γίνει στην πόλη τους…
Το σύστημα ψηφοφορίας και οι ψήφοι των επιτροπών
Τα έσοδα της ψηφοφορίας διατίθενται στην Ουκρανία. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί 20 εκατομμύρια κορώνες από τους ημιτελικούς. Ο νικητής που θα ταξιδέψει στο Τορίνο για λογαριασμό της Σουηδίας, θα προκύψει από τον συνδυασμό ψηφοφορίας του σουηδικού κοινού (βάσει επτά ηλικιακών ομάδων, καθώς και της γενικής ψηφοφορίας) και της διεθνούς κριτικής επιτροπής, η οποία αποτελείται από τις παρακάτω χώρες:
Αυστραλία
Ιρλανδία
Ισπανία
Ισραήλ
Ιταλία
Ολλανδία
Τσεχία
Φινλανδία
Οι εκφωνητές διαβάζουν τους 8, 10 και 12 βαθμούς. Αμφίρροπη η ψηφοφορία, με κάθε χώρα να προτιμά άλλον καλλιτέχνη. Στις επιτροπές πρώτευσε η Cornelia με 76 πόντους, δεύτερος ο Liamoo με 65 και τρίτοι οι Medina με 53. Μίνι-συνέντευξη από την Cornelia, η οποία αποδείχθηκε αρκετά… αθυρόστομη. Ο Oscar παρουσιάζει με ένα τεράστιο λευκό λουλούδι στο πέτο του μαύρου κοστουμιού του. Υπό τους ήχους του “Lyssna till ditt hjärta” (SWE 01-“Άκου την καρδιά σου”) παροτρύνουν το σουηδικό κοινό να ψηφίσει σωστά. Νέο recap.
Το Δεύτερο διάλειμμα
Η Sara Nazari απαγγέλλει ποίηση, συνοδεία πιάνου, ένα act που σχολιάστηκε πολύ αρνητικά από τον σουηδικό Τύπο που προτιμούσε κάτι πιο χαρούμενο. Το κοινό δημιουργεί “ατμόσφαιρα” με τα κινητά του.
Η ψηφοφορία του κοινού
1.000.88.000 κόσμος ψήφισε και συγκεντρώθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια κορώνες. Ξεκινά από το τελευταίο -μετά από την κατάταξη των επιτροπών- τραγούδι προς το πρώτο. Το κοινό ψήφισε ψηλά Anders Bagge (τον οποίο “έκαψαν” οι άδικες επιτροπές) ,Medina και Cornelia Jacobs.
Ναι, η Cornelia Jacobs είναι η νικήτρια με 146 πόντους! 2ος ο Anders Bagge, ο οποίος -κάτι αναμενόμενο- πρώτευσε στο κοινό, όπως είχε καταδείξει και η δημοσκόπηση από τη dress rehearsal. Ακολούθησε μια 12λεπτη εκπομπή, το “Eftersnack”, με τα μεθεόρτια και ακόμα μία συνέντευξη της -σοκαριστικά αθυρόστομης- νικήτριας. Λίγη ώρα αργότερα, ο περσινός εκπρόσωπος Tusse εμφανίστηκε ως καλεσμένος στον ισλανδικό τελικό, όπου είπε το Voices. Και ένα trivium: η Σουηδία έχει να στείλει σόλο καλλιτέχνιδα από το 2014 (Sanna Nielsen).
Σημείωση: οι φωτογραφίες είναι από την εφημερίδα Aftonbladet.