Αρκετή συζήτηση γίνεται κάθε χρόνο σχετικά με το κατά πόσο η σειρά εμφάνισης δείχνει το αποτέλεσμα, και κατά πόσο ευνοούνται οι χώρες οποίες κληρώνονται (ή ορίζονται τα τελευταία χρόνια) σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις, ενώ σε κάποιες άλλες όχι. Ας δούμε την παρακάτω εικόνα σχετικά με την σειρά εμφάνισης των νικητών από όλη την ιστορία της Eurovision.
Οι τυχερές και οι άτυχες θέσεις
Όσοι παρακολουθούν για χρόνια τον θεσμό της Eurovision σίγουρα έχουν ακούσει κάποια στιγμή ότι η δεύτερη θέση στην σειρά εμφάνισης είναι καταραμένη, καθώς δεν έχει αναδειχθεί ποτέ νικητής κάποιος διαγωνιζόμενος που κλήθηκε να εμφανιστεί δεύτερος. Μια ακόμα θέση που δεν έχει αναδείξει ακόμα νικητή είναι η 16η, κάτι που είναι αρκετά ενδιαφέρον, καθώς η αμέσως επόμενη θέση, η 17η δηλαδή, είναι αυτή που μετράει τις περισσότερες νίκες στον διαγωνισμό, 7 τον αριθμό. Στην 16η και 17η θέση κλήθηκαν να εμφανιστούν Φινλανδία και Βουλγαρία αντίστοιχα, οι οποίες εμφανίστηκαν διαδοχικά και στον δεύτερο ημιτελικό.
Χωρίς νικητή είναι επίσης η 25η και η 26η θέση, βέβαια δεν μπορούν να μπουν στο ίδιο μέτρο σύγκρισης με την 2η και την 16η καθώς είναι σχετικά λίγοι οι διαγωνισμοί των οποίων οι τελικοί πραγματοποιήθηκαν με 25 ή 26 χώρες. Μη ευνοϊκές για βραβείο φαίνονται επίσης η 6η και η 7η θέση, καθώς από την μεν 6η θέση έχει να αναδειχθεί νικητής από το 1957, τον δεύτερο διαγωνισμό στην ιστορία της Eurovision, ενώ από την 7η έχει να αναδειχθεί νικητής από το 1969, τότε μάλιστα δεν υπήρξε ένας νικητής αλλά 4.
Αντιθέτως, εκτός από την 17η θέση, η οποία όπως είπαμε προηγουμένως έχει τα περισσότερα βραβεία, ευνοϊκές παρουσιάζονται η 8η και η 14η θέση που μετρούν 5 βραβεία. Από αυτές τις δύο θέσεις βέβαια, δύσκολο να προκύψουν νικητές καθώς Σερβία και Μολδαβία που βρίσκονται σε αυτές βρίσκονται χαμηλά στα στοιχήματα.
Τι λέει η σειρά εμφάνισης για Ελλάδα, Κύπρο;
Ως γνωστόν η Κύπρος και η Ελλάδα θα εμφανιστούν στην 1η και 10η θέση αντίστοιχα, οι δύο αυτές θέσεις μετρούν αμφότερες 3 νίκες. Νικητήριο τραγούδι που εμφανίστηκε πρώτο έχουμε να δούμε από το 1984, ενώ στην 10η θέση υπάρχει πιο πρόσφατο νικητήριο, το 2015. Και τις δύο αυτές χρονιές νικήτρια χώρα ήταν η Σουηδία.
Τι λέει η σειρά εμφάνισης για τα φαβορί του διαγωνισμού;
Όσον αφορά τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα των στοιχημάτων, τουλάχιστον την στιγμή αυτή που γράφεται το άρθρο, έχουμε να πούμε τα εξής: Αρχικά το μεγάλο φαβορί την αποψινής βραδιάς, η Ιταλία, εμφανίζεται στην 24η θέση που μετράει μέχρι σήμερα 2 βραβεία με πιο πρόσφατο το 2008 (Ρωσία – Dima Bilan – Believe). Βέβαια διαγωνισμοί με 24 και παραπάνω χώρες άρχισαν να πραγματοποιούνται κυρίως μετά την δεκαετία του 1990, όταν και μεγάλωσε ο αριθμός των συμμετεχόντων με την προσθήκη των χωρών από την Ανατολική Ευρώπη. Υπό αυτή την οπτική λοιπόν η 24η θέση κάθε άλλο παρά κακή είναι
Το δεύτερο φαβορί της αποψινής βραδιάς, είναι η Γαλλία που εμφανίζεται 20η, μια θέση που μετράει 4 βραβεία συνολικά με τελευταίο αυτό του 2009 με τον Alexander Rybak και το Fairytale. Λιγότερο ευνοημένη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της πρώτης πεντάδας όσον αφορά την θέση εμφάνισής της, αν υποθέσουμε βεβαίως πως η σειρά εμφάνισης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα, μοιάζει να είναι η Μάλτα η οποία εμφανίζεται 6η, που όπως αναφέραμε παραπάνω, δεν φαίνεται να είναι αρκετά ευνοϊκή για βραβείο. Την 5άδα των στοιχημάτων συμπληρώνουν Ελβετία και Ουκρανία οι οποίες θα εμφανιστούν στην 11η και την 19η θέση αντίστοιχα. Οι δύο αυτές θέσεις μοιάζουν σχετικά ευνοϊκές για βραβείο, καθώς μετρούν 4 και 3 βραβεία αντίστοιχα, με τα τελευταία εξ αυτών να είναι σχετικά πρόσφατα. Συγκεκριμένα 11ος εμφανίστηκε ο Salvador Sobral το 2017 και 19ο το ντουέτο των Ell & Nikki Που έφερε την πρώτη θέση στο Αζερμπαϊτζάν.
Φυσικά για πούμε αν μια συγκεκριμένη σειρά εμφάνισης είναι γενικά ευνοϊκή για ένα καλό αποτέλεσμα στην Eurovision θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα αποτελέσματα και όχι μόνο της σειρά εμφάνισης των νικητών. Το οποίο είναι ένα θέμα που θα το καλύψουμε στο μέλλον ως INFE Greece.