Η δημιουργία των Bravo
Με ένα συγκινητικό μήνυμα, η τραγουδίστρια του συγκροτήματος Bravo, Amaya Saizar, αποχαιρέτησε τον Esteban Santos, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 69 του χρόνια, από αιτία που δεν αποκαλύφθηκε. Γνωρίστηκαν με τον Luis Villar, όταν σπούδαζαν μαζί ιατρική (σύμφωνα με άλλη πηγή σπούδαζε διοίκηση επιχειρήσεων) και σύντομα δημιούργησαν το γκρουπ, παίρνοντας μαζί δύο κοπέλες, την Amaya Saizar και τη Yolanda Hoyos, θέλοντας να γίνουν η ισπανική απάντηση στους ΑΒΒΑ, όπως ήθελε η δισκογραφική τους. Άλλη πηγή αναφέρει πως η δισκογραφική έδωσε εντολή στην Amaya Saizar (γνωστή ήδη, ως πρώην μέλος των Trigo Limpio-SPA 80) να δημιουργήσει το γκρουπ.
Η άνοδος και η πτώση στο απόγειο της καριέρας τους
Στα τέσσερα χρόνια της πορείας του (1982-1986), το γκρουπ κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ (“Bravo” και “Noche a Noche”), καθώς και ένα best of, με κορυφαία στιγμή της καριέρας τους την 3η θέση στη Γιουροβίζιον με το τραγούδι “Lady Lady” που σημείωσε επιτυχία στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Λατινική Αμερική. Χάρη σε αυτό, προσκλήθηκαν σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, μάλιστα ήταν καλεσμένοι το 1985 στο φεστιβάλ της Χιλής. Την ίδια χρονιά διασκεύασαν τη γερμανική συμμετοχή στη Γιουροβίζιον. Προσωπικές διαφορές τους οδήγησαν στη διάλυση, παρά την τεράστια επιτυχία τους. Η Amaya Saizar συνέχισε εντυπωσιακή σόλο καριέρα. Η Yolanda Hoyos είχε στεφθεί “Miss Oviedo” και, παρόλο που δεν κέρδισε στα καλλιστεία τον τίτλο της “Μις Ισπανία”, εκπροσώπησε τη χώρα το 1980 στον διαγωνισμό για τη “Μις Υφήλιο”.
Η καλλιτέχνιδα, μεταξύ άλλων, τον ευχαριστεί για τη φιλία, τη φωνή, τα γέλια, το χιούμορ, το γεγονός ότι αποτέλεσε μέρος στη ζωή της, και διαβεβαιώνει πως δεν θα τον ξεχάσει ποτέ.
Γεννημένος στην Tolosa, ο Esteban Santos έπαιζε κιθάρα και κρουστά. Μετά από τη διάλυση του γκρουπ δεν συνέχισε τη μουσική του καριέρα, όπως εξάλλου και κανένα από τα υπόλοιπα μέλη, πλην της Amaya. Και ένα παραλειπόμενο: η κλειστή επιλογή του 1984 είχε προκαλέσει αντιδράσεις, διότι είχε αρχικά διαρρεύσει ότι κέρδισε το γνωστό γκρουπ Olé-Olé, με το “Voi a mil”, προκαλώντας απογοήτευση σε όσους ήθελαν να τους δουν στη Γιουροβίζιον. Στην τελική φάση της επιλογής είχαν φτάσει 5 τραγούδια. Αξίζει να σημειωθεί πως οι Bravo εκπροσωπούνταν και με δεύτερο άσμα, το “Dime Por Qué”.
Καλό ταξίδι.
Σε μια αδύναμη χρονιά όπως το 84, το Ισπανικό τραγούδι ήταν από τα αγαπημένα μου.