Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Γιάννης Σπανός. Ποιά η σχέση του με τη Γιουροβίζιον;

Estimated read time 2 min read

Μια μεγάλη καριέρα

Γεννημένος στο Κιάτο το 1934, ξεκίνησε την καριέρα του στη Γαλλία, όπου έμεινε για 15 χρόνια και συνεργάστηκε με τραγουδιστές και ηθοποιούς, πριν εισέλθει δυναμικά στην ελληνική δισκογραφία το 1965 με το εμβληματικό “Μια αγάπη για το καλοκαίρι” που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά και διασκεύασε πρόσφατα η Demy. Μετά από μια πορεία στο λεγόμενο “Νέο Κύμα”, στράφηκε στο ελαφρό τραγούδι, όπου και διέπρεψε. Παράλληλα, μελοποίησε στίχους ποιητών και επιφανών στιχουργών (Νίκος Καββαδίας, Μίλτος Σαχτούρης, Μυρτιώτισσα, Βασίλης Ρώτας, Γεώργιος Βιζυηνός, Γιάννης Σκαρίμπας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαστεφάνου, Σωτήρης Σκίπης). Όπως μαθεύτηκε, δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας-αντιθέτως, προετοιμαζόταν για κοινές εμφανίσεις με τους Μίμη Πλέσσα και Γιώργο Χατζηνάσιο. Δεν απέκτησε ποτέ οικογένεια.

Juliette Gréco και Brigitte Bardot

Όντας στη Γαλλία, όπου εμφανιζόταν ως πιανίστας σε μπουάτ, ερμήνευσε ένα τραγούδι του η Brigitte Bardot, το “Les amis de la musique” (στο ΕΡ “L’appareil à sous”). Μετά από ένα single (“Frère Jacques”/”Six soldats”), με το πρώτο να είναι διασκευή του γνωστού παιδικού τραγουδιού (στο οποίο παραπέμπει ο τίτλος του LUX 77) και το δεύτερο η γαλλική βερσιόν του τραγουδιού “Δέκα στρατιώτες κι ένας λοχαγός” που είπε η Αρλέτα, συνεργάστηκε με την μούσα των υπαρξιστών Juliette Gréco στο άλμπουμ LP Complainte amoureuse, όπου η Gréco ερμήνευσε δώδεκα τραγούδια του Σπανού σε στίχους μεγάλων Γάλλων και Βέλγων ποιητών (Paul Verlaine, Louis Aragon, Paul Eluard, Robert Desnos, Maurice Maeterlinck, Marie Noël, Pierre Seghers κ.α.). Αξίζει να σημειωθεί για τους φίλους της Γιουροβίζιον ότι ο νομπελίστας Maurice Maeterlinck ήταν παππούς του γιούροσταρ, πρώην τραγουδιστή και νυν ηθοποιού,  Frédéric Etherlinck (BEL 95)!

Η δισκογραφία (επιλογή)

    1965 Ο Γιάννης Σπανός Παίζει Σπανό

    1965 Αποδημίες – Καίτη Χωματά

    1966 Η Σούλα Μπιρμπίλη σε τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή

    1967 Α’ Ανθολογία -Νέο Κύμα

    1968 Β’ Ανθολογία -Νέο Κύμα

    1968 Ο Γιάννης Σπανός Διευθύνει Γιάννη Σπανό

    1969 Σκιές στην άμμο -Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης

    1969 Μια Κυριακή -Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού

    1969 Όλο το καλοκαίρι -Μπέμπα Μπλάνς

    1971 Εκείνο το καλοκαίρι- Αφροδίτη Μάνου (Α’ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

    1972 Η γλυκειά Ίρμα -Έλλη Λαμπέτη

    1973 Μέρες Αγάπης -Δήμητρα Γαλάνη

    1974 Ο Μορμόλης – Χρήστος Λεττονός, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου , Τάνια Τσανακλίδου

    1974 Οδός Αριστοτέλους -Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου ,Γιάννης Καλατζής

    1975 Γ’ Ανθολογία -Αρλέτα, Κώστας Καράλης

    1976 η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό

    1977 Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό

    1978 Μ’αγαπούσες θυμάμαι -Δήμητρα Γαλάνη

    1981 Στου καιρού τα ρέματα -Μανώλης Μητσιάς

    1982 Φίλε -Τάνια Τσανακλίδου

    1984 Έξοδος Κινδύνου -Άλκηστις Πρωτοψάλτη

    1985 Χάρτινες Καρδιές – Γιάννης Πουλόπουλος

    1988 Προσωπικά -Ελένη Δήμου

    1991 Ανάμεσα σε δυο αγάπες (β’ πλευρά με στίχους Αντ. Ανδρικάκη)-Χριστίνα Μαραγκόζη

    1992 Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό

    1992 Να’ χα δυο καρδιές να σ’ αγαπώ -Κατερίνα Κούκα

    1993 Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό

    1996 Άκου λοιπόν -Ελένη Δήμου

Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: “Σαν με κοιτάς”, “Οδός Αριστοτέλους”, “Σπασμένο καράβι”, “Μια φορά θυμάμαι”, “Μαρκίζα”, “Είπα να φύγω”, “Βροχή και σήμερα”, “Θα με θυμηθείς”, “Στην αλάνα”, “Μια Κυριακή”.

Πηγή: Wikipedia

Κατσαρός, Πλέσσας, Χατζηνάσιος και Γιουροβίζιον

Είναι απορίας άξιο πως ενώ οι “ομοειδείς” μουσικοσυνθέτες Γιώργος Κατσαρός (συνθέτης, ενορχηστρωτής και μαέστρος GRE 74, είχε υποβάλει τραγούδι το 1980 δίχως να προκριθεί, συνθέτης του ακυρωμένου τραγουδιού το 1982, πρόεδρος ή μέλος της επιτροπής 1981, 1988, 1992, 1993, 1998, 2002, 2003), Μίμης Πλέσσας (ενορχηστρωτής και μαέστρος GRE 83, πρόεδρος ή μέλος της επιτροπής 1980, 1981, 1989, 2005-2010) και Γιώργος Χατζηνάσιος (συνθέτης, ενορχηστρωτής και μαέστρος GRE 77, είχε υποβάλει τραγούδι το 1980 και το 2002, αλλά δεν προκρίθηκε, πρόεδρος ή μέλος της επιτροπής το 1987 και το 1995), οι οποίοι ανήκουν σε παρεμφερείς μουσικές σχολές με τον Γιάννη Σπανό, σχετίστηκαν με τη Γιουροβίζιον, ο ίδιος δεν φαίνεται να ασχολήθηκε ιδιαίτερα. Υπάρχει μόνο μια αναφορά από δημοσίευμα του 1978 που αναφέρει ότι υπέβαλε τραγούδι στην ΕΡΤ.

Γιάννης Σπανός και Γιουροβίζιον (1974)

Στην πραγματικότητα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον το 1974. Το ΕΙΡΤ (πρόδρομος της ΕΡΤ) έστειλε ένα δελτίο Τύπου, ενημερώνοντας ότι είχε γίνει ανοικτός διαγωνισμός, από όπου προέκυψαν 10 τραγούδια κι από εκεί το νικητήριο. Παραδόξως, δεν ανακοινώθηκαν ούτε τα ονόματα της κριτικής επιτροπής (αν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο), ούτε των διαγωνιζομένων τραγουδιών. Επτά μέρες πριν από τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, επτά συνθέτες (Ζακ Ιακωβίδης, Απόστολος Καλδάρας, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Δήμος Μούτσης, Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος) έστειλαν ανοικτή επιστολή στο ΕΙΡΤ, κάνοντας ένσταση ότι ουδέποτε πληροφορήθηκαν για την «επιλογή», ζητώντας να μάθουν ποιοι τελικά συμμετείχαν. Οι εφημερίδες μίλησαν για επιλογή που έγινε «κεκλεισμένων των θυρών», ερήμην όλου του καλλιτεχνικού κόσμου της Ελλάδας. Φυσικά το κανάλι δεν απάντησε ποτέ.

Γιάννης Σπανός και Γιουροβίζιον (1978)

Η δεύτερη και τελευταία φορά, εξ όσων γνωρίζουμε, που ενεπλάκη το όνομα του Γιάννη Σπανού με τη Γιουροβίζιον ήταν το 1978. Όπως αποκαλύφθηκε σε δημοσίευμα (27/1), ανάμεσα στους υποψήφιους συνθέτες, που έμειναν εκτός τελικού και των οποίων τα ονόματα διέρρευσαν, ήταν ο Γιώργος Κατσαρός, ο Γιάννης Σπανός, ο Μίμης Πλέσσας, ο Κώστας Χατζής και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Ποιο να ήταν το υποψήφιο τραγούδι; Είναι δύσκολο να κάνει κανείς υποθέσεις. Την ίδια χρονιά, πάντως, κυκλοφόρησε ένας δίσκος με τραγούδια του κι ερμηνεύτρια τη Δήμητρα Γαλάνη. Λέτε;

https://www.youtube.com/watch?v=0u7t7fHiHA0