H δημόσια τηλεόραση της Βόρειας Μακεδονίας MRT επέλεξε για ακόμη μια χρονιά τον καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσει την γειτονική μας χώρα καθώς και το τραγούδι που θα ερμηνεύσει μέσω απευθείας ανάθεση. Πρόκειται για την Tamara Todevska η οποία θα εκπροσωπήσει για δεύτερη χρονιά την χώρα της μετά το 2008.
Λίγα λόγια για την Tamara Todevska
Η Tamara Todevska είναι 33 χρονών, γεννημένη την 1η Ιουνίου του 1985 στα Σκόπια, την πρωτεύουσα της γειτονικής μας χώρας. Μεγάλωσε σε μουσική οικογένεια καθώς ο πατέρας της Velko Todevski είναι καθηγητής μουσικής, ενώ η μητέρα της Branka Todevska, η οποία έχει Σερβο-Βοσνιακή καταγωγή, είναι καθηγήτρια όπερας και επηρέασε πολύ την Tamara στο φωνητικό της στυλ. Αδελφή της Tamara είναι η Tijana Todevska, η οποία εκπροσώπησε την Βόρεια Μακεδονία στην Eurovision το 2014 με το τραγούδι To the sky με το οποίο έφτασε έως την 13η θέση του ημιτελικού.
Η Tamara Todevska έκανε τα πρώτα της μουσικά βήματα σε ηλικία μόλις 12 χρονών όταν μαζί με την αδελφή της Tijana ερμήνευσε το τραγούδι Igra luda στο φεστιβάλ των Σκοπίων, ενώ στην συνέχεια θα συμμετείχε σε αρκετά μουσικά φεστιβάλ της χώρας της καθώς και άλλων χωρών της Πρώην Γιουγκοσλαβίας. Έχει κυκλοφορήσει 2 albums το Sino το 2005 και το Eden Den το 2015. Το 2007 πριν την πρώτη της συμμετοχή στην Eurovision συμμετείχε στον εθνικό τελικό της χώρας της με το τραγούδι Kazi Koj Si Ti όπου έφτασε έως την δεύτερη θέση.
Το 2008 κερδίζει το φεστιβάλ των Σκοπίων και μαζί με τους Rade Vrchakovski και Adrian Gaxha και εκπροσωπεί την χώρα της για πρώτη φορά στην Eurovision. Ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού είναι Vo ime na ljubovta, στην συνέχεια όμως αλλάζουν τους στίχους του τραγουδιού από τα Σλαβομακεδονικά στα αγγλικά με τίτλο Let me love you. H συμμετοχή τους φτάνει έως την 10η θέση του δεύτερου ημιτελικού (100% televoting), δεν καταφέρνει όμως να προκριθεί στον τελικό, καθώς εκείνη την χρονιά προκρίνονταν τα 9 πρώτα τραγούδια στον τελικό από την βαθμολογία του televoting ενώ το 10 εισιτήριο αποφασιζόταν από την μυστική ψηφοφορία των κριτικών επιτροπών, με αποτέλεσμα η Σουηδία με την Charlotte Perrelli και το Hero να ήταν αυτή που θα έπαιρνε το τελευταίο εισιτήριο παρόλο που στην βαθμολογία του ημιτελικού ήρθε 12η.
Λίγα λόγια για το τραγούδι “Proud”
To Proud είναι μια μπαλάντα γραμμένη εξολοκλήρου στα Αγγλικά. Το τραγούδι σύμφωνα με την Tamara είναι αφιερωμένο στην κόρη της, αλλά και στις γυναίκες οι οποίες είναι περήφανες για τον εαυτό τους και που παλεύουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους χωρίς να ακολουθούν τις “κοινωνικές επιταγές”.
Συνθέτες του τραγουδιού είναι ο Darko Dimitrov, ο οποίος ήταν επίσης συνθέτης των συμμετοχών της Βόρειας Μακεδονίας το 2018 σε Eurovision (Lost and Found) και Junior Eurovision (Doma), ο Lazar Cvetkoski βρισκόταν πίσω από την σύνθεση των συμμετοχών της γειτονικής χώρας το 2013 (Pre da se razdeni) και 2014 (To the sky), ενώ ο Robert Bibliov έγραψε την προηγούμενη συμμετοχή της Tamara το 2008 καθώς και την συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας το 2015 (Autumn Leaves).
Στίχοι τραγουδιού
Girl
They will try to tell you what to do
How to look, smile, act and move
All the rules are made for you to lose
But baby let me tell you something
Girl
For every tear the world makes you cry
Hold on to me, I am always on your side
Don’t be afraid to spread your wings and fly
Tell them
Raise your voice and say it loudly
Show them, what it means to stand up proudly
Tell them
This is me and thanks to you I am proud
Girl
They will try to tell you what to do
Have no fear, the power lies in you
Shine your light, go and break the rules
Tell them
Raise your voice and say it loudly
Show them, what it means to stand up proudly
Tell them
This is me and thanks to you I am proud
H Βόρεια Μακεδονία στην Eurovision
Η Βόρεια Μακεδονία συμμετείχε στην Eurovision από το 1961 ως ομόσπονδο μέλος της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, αν και κανένας από τους εκπροσώπους της Γιουγκοσλαβίας στην Eurovision δεν προερχόταν από την γειτονική μας χώρα.
Η Βόρεια Μακεδονία προσπάθησε να συμμετάσχει ως ανεξάρτητο κράτος για πρώτη φορά στον διαγωνισμό το 1996, με την Kaliopi και το τραγούδι Samo ti, κόπηκε όμως στον προκριματικό γύρο όπου τα τραγούδια διαγωνίστηκαν στην audio μορφή τους, καθώς κατατάχθηκε 26η ανάμεσα σε 29 χώρες (οι πρώτες 22 θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό εκείνη την χρονιά). Η πρώτη επίσημη συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό ήταν το 1998 με τον Vlado Janevski και το τραγούδι Ne Zori, Zoro (19η θέση).
Η Βόρεια Μακεδονία είναι μια από τις λιγότερο επιτυχημένες χώρες στον διαγωνισμό της Eurovision καθώς είναι μια από τις μόλις 6 χώρες που δεν έχουν καταφέρει να μπουν ακόμα στην πρώτη 10άδα του διαγωνισμού (Ανδόρρα, Μαυροβούνιο, Σλοβακία, Σαν Μαρίνο & Μαρόκο είναι οι άλλες 5) με καμία από τις 18 συμμετοχές της μέχρι σήμερα.
Καλύτερη συμμετοχή της μέχρι σήμερα είναι το Ninanajna της Elena Risteska που έφτασε έως την 12η θέση το 2006 στην Eurovision Που διεξάχθηκε στην Αθήνα. Αν και είχε ένα καλό σερί 4 συνεχομένων προκρίσεων στον τελικό από το 2004 έως το 2007, από την στιγμή που το σύστημα διεξαγωγής της Eurovision άλλαξε με την πρσθήκη του δεύτερου ημιτελικού το 2008, μετράει μόλις μια πρόκριση στον μεγάλο τελικό, το 2012 με την Kaliopi και το τραγούδι Crno i belo (13η θέση). Μάλιστα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν φέτος στον διαγωνισμό, είναι η χώρα με το μεγαλύτερο σερί αποτυχημένων προσπαθειών για την πρόκριση στον τελικό (6 τον αριθμό).
Πέρσι η Βόρεια Μακεδονία εκπροσωπήθηκε από τους Eye Cue με το τραγούδι Lost and Found με το οποίο έφτασαν έως την 18η θέση του πρώτου ημιτελικού. Φέτος η Βόρεια Μακεδονία θα εμφανιστεί στην 17η θέση του δεύτερου ημιτελικού.
Θα το προτιμούσα ορχηστρικό. Οι στίχοι είναι τόσο κοινότοποι που κατεβάζουν το τραγούδι αρκετά επίπεδα κάτω…
Νομίζω φέτος οι γείτονες θα δούνε Τελικό μετά από 6 συνεχόμενους αποκλεισμούς (ή τουλάχιστον έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες από ποτέ). Σαφέστατα βοηθάει και η σειρά εμφάνισης (φαίνεται πως το να προσεγγίσεις τη Σουηδία σε αυτόν τον διαγωνισμό – έστω και σκηνοθετικά , αποδίδει καρπούς αμεσότατα!)
Από μένα 6/10
Καλή επιτυχία!
Μια χαρά τραγούδι (με ελαφρώς κοινότυπη ενορχήστρωση είναι η αλήθεια), που όμως εμένα προσωπικά, δεν καταφέρνει να με συγκινήσει ιδιαίτερα, παρά το όποιο μήνυμα των στίχων.
Η Tamara είναι σαφέστατα καλή τραγουδίστρια.
#19/41
Καλή επιτυχία.
Η Τάμτα δεν είναι καλή δηλαδή και την έθαβες?
?
Η Τάμτα που κολλάει; Τι εννοείς;
5/10 Κοινότυπο λίγο αδιάφορο. Το αδερφάκι του One last breath. Λογικά άμα περάσει που θα περάσει λόγω επιτροπών θα πλασαριστεί κάπου εκεί 19η με 21η θέση.
Πομπώδης, ηθικοδιδακτική μπαλάντα που ποντάρει στη φωνή της τραγουδίστριας και την κολεγιά με τους σουηδούς για να περάσει στον τελικό.
35η στους 41 της κατάταξής μου μέχρι στιγμής.
Παρεμπιπτόντως, ήλπιζα πως θα τελειώναμε με αυτό το είδος της γυναικείας power ballad τώρα που ως και η Μάλτα τις έχει εγκαταλείψει αλλά που…
“τώρα που ως και η Μάλτα τις έχει εγκαταλείψει…”
You speak the truth, old man! 😛 😀
Old man??
Σας παρακαλώ, δεν θά ‘θελα :-Ρ
😀
https://www.youtube.com/watch?v=Tddr-xH_zjQ
Δεν εχει τυχει να το ακουσω ποτε δεμ θα το ακουσω ποτε και στο live θα κλεισω την τηλεοραση!