Γνωρίστε την συμμετοχή της Γαλλίας “Roi” – Ψηφίστε στο poll

Estimated read time 5 min read

Έπειτα από δύο ημιτελικούς και τον Τελικό του Destination Eurovision 2019 για την εθνική επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε τη Γαλλία στην Eurovision, το χρυσό εισιτήριο για τη συμμετοχή στον δημοφιλή μουσικό διαγωνισμό κατάφερε να κερδίσει ο Bilal Hassani και το τραγούδι του “Roi

Λίγα λόγια για τον Bilal Hassani

Ο Bilal γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1999 στο Παρίσι, από μία μαροκινή μουσουλμανική οικογένεια της Casablanca και είναι ένας Γάλλος τραγουδιστής, μαροκινής καταγωγής, 19 χρόνων. Η μητέρα του έχει πολιτογραφηθεί και θεωρείται Γαλλίδα πολίτης, ενώ ο πατέρας του ζει στη Σιγκαπούρη. Έχει ένα μεγαλύτερο από αυτόν αδερφό, τον Taha ο οποίος έχει γεννηθεί 4 χρόνια νωρίτερα από τον ίδιο.

Ο νεαρός τραγουδιστής εκδήλωσε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον του για το τραγούδι στην ηλικία των πέντε, όπου ξεκίνησε να τραγουδάει μπροστά από την οικογένεια του. Έπειτα από αυτό, ξεκίνησε να κάνει μαθήματα τραγουδιού.

Το 2015, ενθαρρύνθηκε από τον φίλο του Nemo Schiffman, τον φιναλίστ της πρώτης σεζόν του “Voice Kids” ώστε να δηλώσει και εκείνος συμμετοχή στον επόμενο κύκλο της εκπομπής. Έτσι λοιπόν ο Bilal συμμετείχε στη δεύτερη σεζόν του “Voice Kids” τραγουδώντας στα Blind Auditions το “Rise Like A Phoenix” της Conchita Wurst, μίας προσωπικότητας την οποία ο νεαρός τραγουδιστής θαύμαζε πολύ. Μπήκε μέσα στην ομάδα του κριτή Patrick Fiori ενώ παρόλο που δεν αναδείχθηκε ο νικητής του διαγωνισμού, κατάφερε να γίνει γνωστός μέσα από αυτόν και να ξεκινήσει με επιτυχία την μουσική του καριέρα.

Προκειμένου να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, χρησιμοποίησε ως μέσο για να το πετύχει το youtube. Είχε καταφέρει να γίνει δημοφιλής δηλαδή με τα διάφορα video που ανέβαζε εκεί κατά καιρούς, πολύ πριν την Eurovision. Εκτός από την ιδιότητα του τραγουδιστή λοιπόν, έχει και αυτή του youtuber.

Στις 6 Ιανουαρίου του 2017, ανεβάζει το τραγούδι του “Wanna Be” με τη μορφή ενός videoclip, καταφέρνοντας να κάνει χιλιάδες προβολές. Πλέον οι προβολές του συγκεκριμένου video κοντεύουν να φτάσουν τα 2 εκατομμύρια. Το δεύτερο τραγούδι που ανεβάζει στις 14 Απριλίου του ίδιου χρόνου ήταν το “Follow me“. Στις 23 Ιουνίου, σχεδόν δύο μήνες μετά, ανακοινώνει δημόσια ότι είναι gay μέσω του διαδικτύου μία μέρα πριν το Paris Pride. Στις 10 Νοεμβρίου έρχεται το νέο του single με τον τίτλο “House Down“.

Τον επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2018, ανεβάζει το τέταρτο τραγούδι του, με τον τίτλο “Shadows“. Είναι το πρώτο του videoclip στο οποίο εμφανίζεται με γυναικεία περούκα. Έκτοτε, μέσα από τα διάφορα video που ανεβάζει, τον βλέπουμε να φοράει την μία περούκα μετά την άλλη, αλλάζοντας τες σαν τα πουκάμισα.

Από τον Δεκέμβριο του 2018, μετά τη συμμετοχή του στη Eurovision, ο Hassani υπήρξε θύμα παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο καθώς δέχθηκε ρατσιστικές και ομοφοβικές επιθέσεις. Όταν όμως άρχισαν και οι απειλές κατά της ζωής του, οι οργανώσεις Urgence Homophobie και Stop Homophobie ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αναλάβουν νομική δράση εναντίον όσων τον προσέβαλλαν κάνοντας διακρίσεις, ή τον απείλησαν σε κοινωνικά δίκτυα συμπεριλαμβανομένου και του Twitter. Μέχρι τις 27 Ιανουαρίου του 2019, οι δύο οργανισμοί είχαν ήδη εντοπίσει 1.500 προσβλητικά και γεμάτα με μίσος tweets λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή και της εμφάνισης του.

Λίγα λόγια για το τραγούδι “Roi”

Στον πρώτο ημιτελικό του Destination Eurovision 2019 το τραγούδι ήρθε πρώτο στο televoting με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, ενώ πήρε όλα τα δωδεκάρια από τις κριτικές επιτροπές των χωρών εκτός από την επιτροπή του Ισραήλ η οποία βαθμολόγησε τον Bilal με ένα δεκάρι.

To τραγούδι του έχει γράψει ο ίδιος μαζί με τους Madame Monsieur, τους περσινούς εκπροσώπους της Γαλλίας.

Πρόκειται για ένα τραγούδι που μας καλεί να αποδεχτούμε την διαφορετικότητα. Ένα πολύ σημαντικό μήνυμα υπέρ της ελευθερίας του καθενός από εμάς να είμαστε και να παραμένουμε ο εαυτός μας, χωρίς να φοβόμαστε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι άλλοι για να μας αλλάξουν.

Οι μεταφρασμένοι στα ελληνικά στίχοι του τραγουδιού που σας παραθέτουμε παρακάτω, τα λένε όλα

Εγώ είμαι ο εαυτός μου και ξέρω πως πάντα θα είμαι. Είμαι ελεύθερος, ναι, να εφευρίσκω τη ζωή μου. Μη με ρωτάς άλλο πια ”ποιος είμαι”, είμαι ο ίδιος που ήμουν από τότε που ήμουν μικρός. Και παρά τα βλέμματα και τα σχόλια εγώ θα συνεχίσω να βγαίνω έξω, να κλαίω και να γελάω. “Με έβαλες μέσα σ’ ένα κουτί” και θέλεις να είμαι ίδιος με σένα, αλλά ακόμη και αν σε διαταράσσει πολύ, δεν θα μπορέσεις τελικά να με αλλάξεις. Οπότε, επέτρεψε μου να πετάξω. Δεν είμαι πλούσιος αλλά λάμπω φωτεινά, μπορώ και βλέπω το βασίλειο μου τώρα πια, όταν ονειρεύομαι είμαι Βασιλιάς. Και ξέρω πως προσπαθείτε να με νικήσετε αλλά δεν θα μπορέσετε να με σπάσετε (λυγίσετε) με όλες αυτές τις φωνές σας (που μου υπαγορεύουν) “Κάνε το έτσι, κάνε το αλλιώς” Δεν θα μπορέσετε ποτέ να μου αφαιρέσετε το στέμμα μου! Μόνο ο Θεός μπορεί να κρίνει εσένα και εμένα. Αυτό που είμαστε δεν το έχουμε επιλέξει. Αυτά που μπορεί να επιλέξει ένας άνθρωπος είναι η εργασία του, (το έργο του) το χτένισμα του, τους φίλους του, τη ρουτίνα του, μερικές φορές ακόμη και την αγάπη που περνάει ή που σπάει, αλλά ποιος παρακολουθεί;” 

Η Γαλλία ως μέλος των Big-5 διαγωνίζεται απ’ ευθείας στον Τελικό. Θα ψηφίσει όμως στον πρώτο ημιτελικό μαζί με το Ισραήλ και την Ισπανία.

https://youtu.be/tCJRigN2DmI

Bilal Hassani – Roi 

Μουσική : Bilal Hassani, Madame Monsieur & Medeline

Στίχοι : Bilal Hassani & Madame Monsieur

I am me, and I know I will always be
Je suis free, oui, j’invente ma vie
Ne me demandez pas qui je suis
Moi je suis le même depuis tout petit
Et malgré les regards, les avis
Je pleure, je sors et je ris
You put me in a box, want me to be like you
Je suis pas dans les codes, ça dérange beaucoup
At the end of the day, you cannot change me, boo
Alors, laisse-moi m’envoler
I, I’m not rich, but I’m shining bright
I can see my kingdom now
Quand je rêve, je suis un roi
Quand je rêve, je suis un roi
I’m not rich, but I’m shining bright
I can see my kingdom now
Quand je rêve, je suis un roi
And I know-oh-oh-ow, even though-oh-oh-oh
You try to take me down, you cannot break me, nah, nah
Toutes ces voix: “Fais comme ci, fais comme ça”

Moi, je les cala pas, you can never remove my crown
Who are we?
When we hurt, when we fight for free
Only God can judge you and me
Ce qu’on est, on ne l’a pas choisi
On choisit
Son travail, sa coiffure, ses amis
Sa routine, parfois l’amour aussi
Ça passe ou ça casse, mais ça regarde qui?
I, I’m not rich, but I’m shining bright
I can see my kingdom now
Quand je rêve, je suis un roi
Quand je rêve, je suis un roi
I’m not rich, but I’m shining bright
I can see my kingdom now
Quand je rêve, je suis un roi
And I know-oh-oh-ow, even though-oh-oh-oh
You try to take me down, you cannot break me, nah, nah
Toutes ces voix: “Fais comme ci, fais comme ça”
Moi, je les cala pas, you can never remove my crown
Quand je rêve, je suis un roi

Η Γαλλία στην Eurovision

H Γαλλία συμμετέχει στον μουσικό διαγωνισμό από το 1956, από την πρώτη Eurovision δηλαδή. Έκτοτε συμμετέχει κάθε χρόνο. Εξαίρεση αποτελούν δύο μονάχα χρονιές και συγκεκριμένα το 1974 και το 1982 όπου η χώρα δεν συμμετείχε.

Έχει έρθει στην πρώτη θέση 5 φορές. Η πρώτη της νίκη ήταν το 1958 (μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη του διαγωνισμού το 1956) με τον André Claveau και το “Dors, mon amour“. Δύο χρόνια μετά, έρχεται η δεύτερη νίκη με την Jacqueline Boyer το 1960 και το τραγούδι “Tom Pillibi“. Το 1962, και πάλι δύο χρόνια μετά την μέχρι τότε πιο πρόσφατη νίκη της, η χώρα κερδίζει το grand prix για τρίτη φορά, με την Isabelle Aubret και το “Un premier amour“. Το 1969 η Frida Boccara με το τραγούδι “Un jour, un enfant“, χαρίζει στην Γαλλία την τέταρτη νίκη της, την οποία όμως και μοιράζεται με τρεις ακόμη χώρες καθώς το 1969 ήταν η μόνη χρονιά στα χρονικά της Eurovision όπου ο νικητής δεν ήταν μία μόνο χώρα, αλλά τέσσερις! Το 1977 η Γαλλία κερδίζει για πέμπτη και τελευταία μέχρι στιγμής φορά με την Marie Myriam και το “L’oiseau et l’enfant“.

Το 1991 η Amina και το τραγούδι της με τίτλο “C’est le dernier qui a parlé qui a raison” έρχεται στην πρώτη θέση μαζί με το τραγούδι της Σουηδίας που ερμήνευσε η νικήτρια εκείνης της χρονιάς, Carola. Μοιράζεται την κορυφή μαζί της μοναχά για λίγο, καθώς οι κανονισμοί που ίσχυαν και που δημιουργήθηκαν για ν’ αποφευχθεί η επανάληψη της ιστορίας του 1969 σε περίπτωση ισοψηφίας, την έριξαν στην θέση.

Την ”ντροπιαστική” τελευταία θέση έχει πάρει μονάχα μία φορά. Ήταν το 2014 με τους Twin Twin και το  “Moustache” το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 2 πόντους.

Πέρσι, η Γαλλία με τους Madame Monsieur και το τραγούδι τους “Mercy” που ήταν ανάμεσα στα φαβορί, κατέλαβε την 13η θέση, αν και οι επιτροπές την κατέταξαν μέσα στη δεκάδα και συγκεκριμένα στην 8η θέση.

Φέτος, η χώρα στέλνει τον Bilal Hassani και το “Roi

Ψηφίστε παρακάτω το τραγούδι του, στο Poll που ακολουθεί :

Με άριστα το 10 και ελάχιστο το 1, πόσο θα βαθμολογούσατε τη συμμετοχή της Γαλλίας, "Roi"
×

12Comments

Add yours
  1. 1
    όχι άλλο κάρβουνο

    Η αμήχανη στιγμή που διαπιστώνεις ότι η ομάδα που συνέθεσε το αριστουργηματικό “Merci” είναι η ίδια που συνυπογράφει αυτή τη μετριότητα.
    Τον δε Bilal, τον βλέπω περισσότερο ως celebrity παρά ως τραγουδιστή.
    Παρόλα αυτά, δεν είναι τόσο τραγικό όσο το παρουσιάζουν κάποιοι.

    #27/41

    Καλή επιτυχία!

    Αγαπημένη χώρα η Γαλλία στο διαγωνισμό (όταν ήμουν μικρός τη λέξη γιουροβίζιον την είχα ταυτίσει με δυο χώρες: Γαλλία και Λουξεμβούργο). Αμέτρητες οι γαλλικές συμμετοχές που λατρεύω (δεν υπάρχει λόγος να τις αναφέρω), θα ξεχωρίσω όμως το “C’est le dernier qui a parlé qui a raison” το οποίο θεωρώ το δεύτερο καλύτερο τραγούδι όλων των εποχών στην ιστορία της γιουροβίζιον.

  2. 2
    Βαγγέλης

    Ατάλαντου και άφωνου γωνία. Το τραγούδι δεν μπορώ καν να το ακούσω μέχρι τέλους.

    41ος στους 42 της λίστας μου μέχρι στιγμής. Ίσως η χειρότερη γαλλική συμμετοχή από συστάσεως διαγωνισμού.

  3. 5
    Donnie Darko

    Συμπαθητική μελωδία στα κουπλέ, απογοητευτικά ρεφρέν και χιλιοπαιγμένο μήνυμα υπέρ διαφορετικότητας. Επειδή αγαπώ τα κουπλέ, δε θα εξαντλήσω την αυστηρότητά μου στη γαλλική συμμετοχή όπως άλλοι καθώς πρόκειται για ένα μέτριο αλλά σίγουρα όχι κάκιστο ή αδιάφορο τραγούδι (όπου αδιάφορο δες Λιθουανία φέτος). Η σκηνική παρουσίαση θέλει πολλή δουλίτσα.

    Από μένα 6.5/10

    Καλή επιτυχία!

  4. 7
    C.G 100

    Πισωγύρισμα για την Γαλλία φέτος που τα τελευταία χρόνια έστελνε συμμετοχές που είχαν αντίκτυπο και δυναμική. Πέρυσι ήταν η νικήτρια μου και το 2016 2η πίσω από την Ουκρανία.

    Το τραγούδι είναι ένα πολύ μέτριο ποπ κομμάτι. Δεν είναι όμως κακό ή για πέταμα. Αυτό που κάνει την συμμετοχή κακή και υπερβολικά αδύναμη είναι ο “τραγουδιστής”. Η φωνή του είναι ερασιτεχνικού επιπέδου, ενώ δεν έχει εκτόπισμα στην σκηνή. Εξαργύρωσε την δημοφιλία του ως Youtuber και κέρδισε καλύτερους καλλιτέχνες και τραγούδια. Η Γαλλία αξίζει πολύ καλύτερα από αυτήν την συμμετοχή.

    32/41 στο τοπ μου (το σώζει ότι έχω χειρότερα φέτος)

    Η λογική λέει ότι θα είναι χαμηλά στις επιτροπές. Στο κοινό θα υπάρξουν ψήφοι συμπάθειας και κάποιες από όσους τους αρέσει το τραγούδι αλλά δεν βλέπω πως στο τέλος θα μπορέσει να επιτύχει κάτι καλύτερο από μια θέση γύρω στην 22ή του τελικού.

  5. 9
    Μάριος

    Το τραγουδάκι είναι συμπαθητικό, αυτός πολύ μέτριος ερμηνευτής, χωρίς σκηνικό εκτόπισμα. Κακά τα ψέματα, κέρδισε τον εθνικό τελικό της Γαλλίας μόνο λόγω της δημοφιλίας του ως YouTuber, μία από τις περιπτώσεις της κατάχρησης του televoting. Δεν θα εκπλαγώ αν πάει πολύ άσχημα τον Μάιο.

    • 10
      Μάριος

      Να προσθέσω ότι το αφήγημα του gay δικαιωματισμού και της διαφορετικότητας (έννοια για την οποία έχει γίνει πλέον υπερ-κατάχρηση, με αποτέλεσμα αυξανόμενες αντιδράσεις) μπορεί να πιάνει στο στενό κοινό της Eurovision, αλλά στην συγκεκριμένη είναι τόσο καταφανής αντιγραφή του concept της Conchita που εν τέλει μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

  6. 11
    eurofan

    Τραγούδι οκ καλό το λες. Δεν το πέτας. Με έναν καλό τραγουδιστή θα μπορούσε να τα πάει συμπαθητικά Ο ερμηνευτής πάλι είναι ερασιτέχνης με όλη την σημασία της λέξεως. Δεν τον λες τραγουδιστή τώρα αυτόν. Κανένα εκτόπισμα στην σκηνή, αδύναμα φωνητικά. Τον Μάιο δεν περιμένω τίποτα περισσότερο από ότι είδαμε στο destination Eurovision. Άμα η Γαλλία δεν ήταν στις big five και έπρεπε να περάσει από την διαδικασία των ημιτελικών δεν θα κατάφερνε να προκριθεί . 3/10

Comments are closed.