Αφιέρωμα : Οι επιστροφές των eurostars στη Eurovision 2018!

Estimated read time 6 min read

Ο διαγωνισμός της Eurovision είναι σίγουρα μια από τις πλέον σημαντικές στιγμές στιγμές στην καριέρα ενός καλλιτέχνη, και δεν είναι λίγοι οι συμμετέχοντες που θέλουν να ξαναβιώσουν αυτή την εμπειρία. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ανάμεσα στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό βρίσκουμε συμμετέχοντες παλαιότερων ετών, οι οποίοι διαγωνίστηκαν είτε ως οι κύριοι ερμηνευτές, είτε τραγουδούσαν στα φωνητικά, είτε συμμετείχαν στον διαγωνισμό με κάποιον διαφορετικό τρόπο. Ακόμη περισσότεροι είναι οι διαγωνιζόμενοι οι οποίοι ήταν υποψήφιοι στο παρελθόν για να εκπροσωπήσουν την χώρα τους, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, μια επιμονή τους όμως που ανταμείφθηκε φέτος. Ας εξετάσουμε όλες αυτές τις περιπτώσεις ξεχωριστά.

Νορβηγία

Η πλέον χαρακτηριστική επιστροφή πρώην συμμετέχοντα είναι σίγουρα αυτή του Alexander Rybak. Ο 31χρονος Νορβηγός, Λευκορωσικής καταγωγής, συμμετείχε το 2009 για λογαριασμό της Νορβηγίας στον διαγωνισμό της Μόσχας με το τραγούδι “Fairytale” όπου όχι απλά κέρδισε, αλλά σημείωσε ρεκόρ 386 βαθμών, ένα ρεκόρ που δεν θα καταρριφθεί καθώς το σύστημα βαθμολογίας άλλαξε το 2016. Συμμετείχε επίσης 3 φορές ως συνθέτης σε εθνικούς τελικούς (2013 για την Νορβηγία, 2015 για την Μάλτα και την Λευκορωσία) χωρίς όμως να τα καταφέρει, ενώ εμφανίστηκε ως Interval act στους διαγωνισμούς του 2012 και 2016. Φέτος εκπροσωπεί ξανά την Νορβηγία με το τραγούδι “That’s How You Write A Song“.

Ολλανδία

Ένας άλλος καλλιτέχνες που επιστρέφει είναι ο Waylon, ο οποίος το 2014 ως μέλος των Common Linnets μαζί με την Ilse DeLange, και το τραγούδι “Calm After The Storm” κατέκτησε την 2η θέση για την Ολλανδία, την υψηλότερη της μετά την τελευταία νίκη της το 1975. Φέτος επιστρέφει ως σόλο καλλιτέχνης με το “Outlaw In ‘Em“.

Ρωσία

Η φετινή εκπρόσωπος της Ρωσίας Julia Samoylova είχε επιλεγεί να εκπροσωπήσει την χώρα της πέρσι με το τραγούδι “Flame Is Burning“, οι πολιτικές προστριβές όμως της Ρωσίας με την διοργανώτρια εκείνη την χρονιά Ουκρανία, δεν την άφησαν εν τέλη να συμμετάσχει. Φέτος η Ρωσική τηλεόραση της έδωσε ακόμα μια ευκαιρία να διαγωνιστεί με το τραγούδι I Won’t Break.

Αυστραλία

Η Jessica Mauboy ερμήνευσε ως interval act το 2014 στον 2ο ημιτελικό της Eurovision, το τραγούδι Sea of flags, και ήταν ουσιαστικά προπομπός της συμμετοχής της Αυστραλίας στην Eurovision. Φέτος επιστρέφει ως διαγωνιζόμενη με το τραγούδι We got love.

Ηνωμένο Βασίλειο

H SuRie συμμετείχε στην ομάδα των φωνητικών της συμμετοχής του Βελγίου το 2015, όπου με τον Loïc Nottet και το τραγούδι Rhythm Inside κατέκτησε την 4η θέση. Φέτος η SuRie εκπροσωπεί την χώρα της, το Ηνωμένο Βασίλειο, ως κεντρική ερμηνεύτρια με το τραγούδι Storm.

Αυστρία

Ο Cesár Sampson συμμετείχε στα φωνητικά των συμμετοχών της Βουλγαρίας το 2016 και το 2017 καταλαμβάνοντας την 4η και 2η θέση αντίστοιχα. Φέτος συμμετέχει ως κεντρικός ερμηνευτής για την χώρα του, την Αυστρία, με το τραγούδι Nobody But You.

Βουλγαρία

Ένα από τα μέλη των Equinox, ο Vladimir Mihailov, ήταν μέλος των φωνητικών της συμμετοχής της περσινής συμμετοχής της Βουλγαρίας, όπου με τον Kristian Kostov και το τραγούδι Beautiful Mess, έφθασαν μία ανάσα από την κορυφή. Φέτος οι Equinox εκπροσωπούν την Βουλγαρία με το τραγούδι Bones.

Κύπρος

Η Ελένη Φουρέϊρα συμμετείχε στον Ελληνικό τελικό του 2010 μαζί με τον Μάνο Πυροβολάκη και τον rapper Don’t Ask, στο τραγούδι Η κιβωτός του Νώε, με το οποίο κατατάχθηκαν στη 2η θέση. Έκτοτε το όνομα της ακουγόταν συχνά για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στον διαγωνισμό. Φέτος όμως εκπροσωπεί την Κύπρο με το τραγούδι Fuego.

Φινλανδία

Η Saara Aalto ήταν υποψήφια δύο φορές σε Φινλανδικούς τελικούς, το 2011 και το 2016 με τα τραγούδια Blessed with love και No fear αντίστοιχα, και με τα δύο κατατάχθηκε 2η. Φέτος όμως εκπροσωπεί την Φινλανδία με το Monsters.

https://www.youtube.com/watch?v=Ym4DA4CFKkw

Σουηδία

Ο Benjamin Ingrosso συμμετείχε στο Melodifestivalen 2017 με το τραγούδι Good Lovin’, με το οποίο κατέκτησε την 5η θέση. Φέτος, με την 2η συμμετοχή του και το τραγούδι Dance You Off κέρδισε την πρώτη θέση έτσι θα εκπροσωπήσει την Σουηδία στην Eurovision.

Ιταλία

Και οι δύο ερμηνευτές τις Ιταλίας έγιναν γνωστοί από την συμμετοχή τους στο festival Sanremo, σε χρονιές που όμως η Ιταλία απείχε από την Eurovision (2006 & 2007). O Ermal Meta ωστόσο συμμετείχε και στο Sanremo 2017 με το τραγούδι Vietato Morire. Ermal Meta και Fabrizio Moro εκπροσωπούν φέτος την Ιταλία με το τραγούδι Non Mi Avete Fatto Niente.

Σαν Μαρίνο

H Jessika Muskat προσπαθούσε για 8 συνεχόμενες χρονιές, από το 2009 εώς το 2016, να εκπροσωπήσει την χώρα της, την Μάλτα, χωρίς όμως επιτυχία. Η επιμονή της όμως ανταμείφθηκε από το Σαν Μαρίνο καθώς την έχρησε ως εκπρόσωπο του, μαζί με την Γερμανίδα Jenifer Brening, με το τραγούδι Who we are. Ανάμεσα στους συνθέτες του τραγουδιού είναι και η Zoë Straub, εκπρόσωπος της Αυστρίας με το Loin d’ici.

Μάλτα

Η Christabelle Borg ήταν υποψήφια 3 φορές να εκπροσωπήσει την χώρα της από το 2014 εώς το 2016. Φέτος τα κατάφερε με το Taboo και την πένα του Thomas G:son.

Αλβανία

O Eugent Bushpepa ήταν υποψήφιος με το συγκρότημα Sunrise και το τραγούδι Engjell το 2007 στο Festivali i Kenges. Φέτος επέστρεψε στο φεστιβάλ και μέσω αυτού θα εκπροσωπήσει την Αλβανία στην Eurovision με το τραγούδι Mall.

Σερβία

Ο Sanja Ilic ήταν συνθέτης της συμμετοχής της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας το 1982, ενώ συνθέσεις του ήταν άλλες 2 φορές υποψήφιες για την Γιουγκοσλαβία. Η Danica Krstic, μέλος των Balkanika, ήταν υποψήφια στον εθνικό τελικό της Σερβίας το 2015. Οι Sanja Ilic & Balkanika εκπροσωπούν της Σερβία με το τραγούδι Nova Deca.

https://www.youtube.com/watch?v=cvcxKN7NlNI

Κροατία

Η Franka Batelić ήταν υποψήφια στον Κροατικό εθνικό τελικό το 2009 με το τραγούδι Pjesma za kraj. Φέτος εκπροσωπεί την Κροατία με το τραγούδι Crazy.

Σλοβενία

Συνολικά 3 φορές ήταν υποψήφια στο παρελθόν η Lea Sirk για την Σλοβενία, τις χρονιές 2009, 2010, 2017. Η 4η προσπάθεια της με το Hvala ne, αποδείχθηκε η πλέον τυχερή.

Μολδαβία

Οι DoReDos ήταν άλλες δύο φορές υποψήφιοι για την Μολδαβία, το 2015 και το 2016, με τα τραγούδια “Maricica” και “Funny folk”. Φέτος θα εκπροσωπήσουν την χώρα τους με το “My lucky day”.

Ουκρανία

Ο Melovin ήταν υποψήφιος στον Ουκρανικό τελικό του 2017 με το τραγούδι Wonder, όπου παρόλο που ήρθε πρώτος στο televoting δεν κατάφερε να εκπροσωπήσει την Ουκρανία. Φέτος τα κατάφερε με το Under the ladder.

Ελλάδα

Η φετινή εκπρόσωπος μας, η Γιάννα Τερζή, μπορεί να μην εμφανίστηκε άλλες χρονιές στην σκηνή της Eurovision ή να ήταν υποψήφια σε Ελληνικό τελικό. Στον εθνικό τελικό του 2009 όμως ερμήνευσε το Nocturne (Νορβηγία 1995).

https://www.youtube.com/watch?v=1QLNQhvaZRs

Trivia

Ας αναφέρουμε και ορισμένα άλλα στοιχεία σχετικά με κάποιους άλλους φετινούς εκπροσώπους και παλαιότερες Eurovision. O φετινός εκπρόσωπος της Ιρλανδίας Ryan O’Shaughnessy, είναι ανιψιός του Gary O’Shaughnessy, εκπροσώπου της Ιρλανδίας το 2001. Η Elina Nechayeva ήταν παρουσιάστρια του Eesti Laul 2017. Τέλος, στον φετινό εκπρόσωπο της Τσεχίας Mikolas Josef, έγινε πρόταση πέρσι να ερμηνεύσει το My turn στην Eurovision, το κομμάτι που τελικά έστειλε η Τσεχία, εκείνος όμως αρνήθηκε καθώς πίστευε ότι δεν ταίριαζε στο στυλ του.

Συνθέτες

Κάθε χρόνο εκτός από τους τραγουδιστές, αρκετοί είναι και οι συνθέτες, οι στιχουργοί και γενικότερα οι παραγωγοί που επιστρέφουν, τόσοι ώστε θα χρειαζόταν ένα άρθρο αποκλειστικά γι’αυτούς. Δεν γίνεται ωστόσο να μην αναφερθούμε σε προηγούμενες συμμετοχές Ελλήνων δημιουργών που συμμετέχουν φέτος. Αρχικά ο στιχουργός της Ελληνικής συμμετοχής, ο Άρης Καλημέρης, ήταν στιχουργός και της συμμετοχής της Μολδαβίας το 2009, του Hora din Moldova. O Alex Papakonstantinou με το Fuego, συμμετέχει για 4η φορά στον διαγωνισμό της Eurovision, οι προηγούμενες συμμετοχές του ήταν οι εξής: Ελλάδα 2007, Αζερμπαϊτζάν 2009 και Κύπρος 2012. Ο Δημήτρης Κοντόπουλος συμμετέχει για 8η φορά στην Eurovision, με το τραγούδι X my heart και την Aisel για το Αζερμπαϊτζάν, οι προηγούμενες συμμετοχές του ήταν οι εξής: Λευκορωσία 2007, Ουκρανία 2008, Ελλάδα 2009, Αζερμπαϊτζάν 2013, Ρωσία 2014, Ρωσία 2016, Ελλάδα 2017. Αξίζει να γίνει αναφορά και στον John Ballard, τον στιχουργό την φετινής Μολδαβικής συμμετοχής, όπου μεταξύ άλλων ήταν ένας από τους στιχουργούς του This is love, το τραγούδι με το οποίο η Demy εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Eurovision 2017.

5Comments

Add yours
  1. 1
    Δημήτρης Μαντζίλας

    Εξαιρετικό άρθρο από ένα βαθύ γνώστη της Γιουροβίζιον. Θέλετε μερικά ακόμα Trivia;
    1. Είναι η δεύτερη φορά που Αλβανός ερμηνευτής εκπροσωπεί την Ιταλία. Η 1η ήταν η Anna Oxa (Anna Hozha) το 1989. Φέτος, λοιπόν, θα έχουμε για πρώτη φορά τρεις Αλβανούς καλλιτέχνες σε τρεις διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Ιταλία, Κύπρος).
    2. Εξ όσων γνωρίζω είναι η τρίτη ΄φορά που Μαλτέζος καλλιτέχνης εκπροσωπεί άλλη χώρα: ο Ray Caruana, ως μέλος των Live Report (UK 89), ο Keith Kamilleri ως μέλος των Six4one (SWI 06) και η φετινή κοπελιά για τον Άγιο Μαρίνο.
    3. Μητέρα του Benjamin Ingrosso είναι η Pernilla Wahlgren, υποψήφια πέντε φορές στο Melodifestivalen: το 1986 (4η), 1991 (εκτός πεντάδας), 2003 (2η), 2010 (10η), 2013 ως μέλος των Swedish House Wives (ημιτελικός). Το 2003 έχασε από την Jessica Andersson, με την οποία ήταν συνυποψήφιες και το 2010, ενώ φέτος η οικογένεια “πήρε το αίμα της πίσω”, με τον Benjamin να κατατροπώνει τη Jessica (11η). Ο πατέρας του πρέπει να είναι Ιταλός.
    4. Η εκπρόσωπος της Λετονίας, Laura Rizzotto, είναι κατά το ήμισυ Βραζιλιάνα. Στη Βραζιλία γεννήθηκε η Miriam Christine (MAL 96), ενώ έζησε εκεί αρκετά χρόνια η Ilanit (ISR 73, 77). Το αεροδρόμιο του São Paulo έχει διακοσμηθεί από την Danièle Dupré (LUX 57).
    5. Για πρώτη φορά μετά από τη Γιουροβίζιον της Μόσχας θα έχουμε 4 παρουσιαστές, αλλά για πρώτη φορά θα είναι όλες γυναίκες (τρεις γυναίκες είχαμε στη Βιέννη).
    6. Η Εσθονία διαγωνίζεται με τραγούδι στα Ιταλικά. Μη ιταλόφωνες χώρες που επέλεξαν να κάνουν το ίδιο ήταν η Κύπρος το 2000, η Ρουμανία το 2006, η Λετονία το 2007.
    7. Τα τραγούδια με οπερατικά στοιχεία (TUR 83, ΙΤΑ 84, LAT 07, SWE 09, ROM 13, ROM 14) γενικώς δεν πηγαίνουν καλά. Μοναδική εξαίρεση το “Grande amore” (ITA 15). Για να δούμε η Εσθονία τι θα κάνει.
    8. Από ό, τι άκουσα ο Φωκάς θα αναλάβει και την εμφάνιση της Μολδαβίας.
    9. Μετά από τον θρίαμβο της Πορτογαλικής γλώσσας πέρυσι, 16 χώρες θα διαγωνιστούν στις εθνικές τους γλώσσες.

    • 2
      Γιώργος Τσεκούρας

      Σ’ευχαριστώ πολύ Δημήτρη, από εσένα εμπνεύστηκα τα trìvia αν πήγαινε και η Pernilla Eurovision θα την ανέφερα και εκείνη.

    • 3
      Axel

      Επίσης, ο ένας από τους δυο χορευτές της Pernilla Wahlgren στο Melodifestivalen του 1985 ήταν ο Emilio Ingrosso, γνωστός χορογράφος και χορευτής ιταλικής καταγωγής, μετέπειτα σύζυγος της Pernilla και πατέρας του Benjamin Ingrosso. Ο άλλος χορευτής ήταν ο Vito Ingrosso, αδερφός του Emilio και πατέρας του διεθνούς φήμης DJ Sebastian Ingrosso, πρώην μέλους των Swedish House Mafia, ο οποίος είναι πρώτος ξάδερφος του Benjamin.

  2. 4
    Βαγγέλης

    12 χώρες στη δική τους γλώσσα μετράω εγώ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Αλβανία, Ουγγαρία, Γεωργία, Αρμενία). Συν την Εσθονία μας κάνουν 13.

    • 5
      Γιώργος Τσεκούρας

      Ο Δημήτρης παραπάνω προφανώς αναφέρεται σε Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Μάλτα, των οποίων η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά και φυσικά τα τραγούδια τους είναι στα αγγλικά.

Comments are closed.