Το Berklee Music College τιμά την Αλέξια, δίνοντας το όνομα της σε μία αίθουσα διδασκαλίας του

Estimated read time 1 min read

Ως πρωτοπόρος της pop μουσικής στην Ελλάδα, θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί η Αλέξια Βασιλείου. Μία από τους πολύ λίγους Έλληνες και Κύπριους που έχουν αποφοιτήσει από το καλύτερο μουσικό πανεπιστήμιο του κόσμου – το Berklee, η δημοφιλής καλλιτέχνης μόνο τιμή μπορεί να νοιώθει για το γεγονός ότι η διοίκηση του ιδρύματος, αποφάσισε να δώσει το όνομα της σε μία από τις αίθουσες διδασκαλίας του, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τόσο την ίδια, όσο και ολόκληρη την Κύπρο.

Η πρακτική αυτή, να δίνονται ονόματα των αποφοίτων του σε αίθουσες του κολεγίου, είναι κάτι σπάνιο και γίνεται μόνο σε ανθρώπους που με την επαγγελματική και προσωπική τους πορεία, μπορούν να γίνουν παραδείγματα προς μίμηση στους νέους σπουδαστές.

Η Αλέξια Βασιλείου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο και έζησε παιδί την προσφυγιά, μετά την τούρκικη εισβολή στο νησί, σπούδασε στο Berklee από το 1981 μέχρι και το 1985. Είχε καθηγητή το διάσημο βιμπραφωνίστα Gary Burton. Κατά την διάρκεια των σπουδών της ήταν μέλος της Γκόσμπελ Χορωδίας, ενώ κατά τη διάρκεια του τελευταίου της έτους, προτάθηκε από το πανεπιστήμιο και συμμετείχε σε 2 συναυλίες του Τσικ Κορία μαζί με την Γκέιλ Μοράν ως η κύρια τραγουδίστρια, ερμηνεύοντας το 15λεπτο μουσικό έργο του, “Hello Brazil”.

Η Αλέξια εκπροσώπησε την Κύπρο το 1987 με το Άσπρο Μαύρο, του Άντρου και της Μαρίας Παπαπαύλου, κερδίζοντας την 7η θέση, ενώ και στην παρθενική συμμετοχή της πατρίδας της το 1981 – Μόνικα, ήταν στα φωνητικά. Εξαιτίας της συμμετοχής της αυτής και των πολύ μεγάλων πωλήσεων στη Σκανδιναβία, μετακόμισε στην Αθήνα και κυκλοφόρησε τον πρώτο της δίσκο, το οποίο έχει μέχρι και σήμερα το ρεκόρ πωλήσεων πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη (πάνω από 300.000). Τα τραγούδια «Τα κορίτσια ξενυχτάνε», «Σταλιά σταλιά», «Το ξέρω το ξέρω», «Αγάπη καλοκαιρινή», «Γράμματα», «Θα σε περιμένω», «Κανένας δεν μας σταματά» έγιναν τεράστιες επιτυχίες και ακούγονται μέχρι και σήμερα.

Άλλοι απόφοιτοι του καλύτερου και διασημότερου μουσικού πανεπιστήμιου του κόσμου, που συνέδεσαν το όνομα τους με το διαγωνισμό της Eurovision, είναι ο συνθέτης Γιώργος Θεοφάνους (1992, 1994, 2002), ο Άλεξ Παναγή (Κύπρος 1995, 2000), η Ευρυδίκη (Κύπρος 1992, 1994, 2007), ο Παναγιώτης Κουφογιάννης (2ος στον κυπριακό τελικό 2015), ο Άλεξ Οικονόμου (φωνητικά στην Ελλάδα 2015) και ο Νικόλας Μεταξάς (Κύπρος συνθέτης 2009, 2ος στον κυπριακό τελικό 2008).

https://www.youtube.com/watch?v=xrIm4r2f5aQ