Παρασκήνια 2007: Το απόλυτο outsider, Σαρμπέλ, κέρδισε Δάντη και Τάμτα

Estimated read time 1 min read

Αρκετά ονόματα «έπεσαν στο τραπέζι» για την εκπροσώπηση της Ελλάδας, με κυριότερο αυτό της Τάμτα (Τάμτα Γκοντουάτζε-თამთა გოდუაძე), η οποία είχε έρθει 2η στο Super Idol και είχε κάνει ήδη κάποιες επιτυχίες και ένα ντουέτο με τον Mihai Traistariu (στο «Τρομερό», διασκευή του «Tornerò»), μια υποψηφιότητα την οποία διέδιδε από νωρίς η ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ. Έγινε μια κρούση στον Μιχάλη Χατζηγιάννη ο οποίος, μετά από πολλές απαξιώτικές δηλώσεις για το διαγωνισμό, είπε τελικά πως δεν ήταν ακόμα έτοιμος γι’ αυτόν (και δεν πρόκειται ποτέ να είναι, απλά έτσι ακούγεται το όνομά του, για να γίνεται ντόρος). Άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι είχε δεχθεί, αρκεί να ερμήνευε το τραγούδι ο… George Michael. Ο Γιώργος Τσαλίκης, επίσης εξέφρασε πολύ έντονη επιθυμία να συμμετάσχει, αλλά ένα πρόσφατο περιστατικό με ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, μάλλον του «έκοψε το δρόμο», ενώ ακούστηκαν και ονόματα όπως του Αντώνη Ρέμου (Αντώνης Πασχαλίδης), ακόμα και του Νίνο (Στέφανος Ξυπολιτάς).

Τελικά, η επιλογή πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, στο «Αθηνών Αρένα», με παρουσιαστές τον Φώτη Σεργουλόπουλο και τη Μαρία Μπακοδήμου, όχι χωρίς αντιδράσεις από τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Με μότο το «Δυνάμωσέ το!» διαγωνίστηκαν τελικά τρεις καλλιτέχνες, τα τραγούδια των οποίων είχαν παρουσιαστεί σε ειδική press conference λίγες μέρες πριν, για να τα γνωρίσει ο κόσμος.

Η βραδιά ξεκίνησε με την προβολή ενός video με δημοσιογράφους και «ειδήμονες» να κατηγορούν την ΕΡΤ, τη Γιουροβίζιον και το ζεύγος παρουσιαστών, ενώ δόθηκε έμφαση και καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς στο οικονομικό μέρος, δηλαδή στο πόσα χρήματα ξόδεψε η ΕΡΤ για τη συγκεκριμένη βραδιά. Η ειρωνική στάση των παρουσιαστών (Μαρία: «έτσι ενωμένοι θα πάμε στην Ευρώπη»· Φώτης: «Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια») προκάλεσε για πολλές μέρες μετά αρνητικές αντιδράσεις και οι συνάδελφοί τους περίμεναν τις μεταδόσεις τους από το Ελσίνκι, για να τους… σταυρώσουν (ειδικά για τη γκάφα της Μαρίας να ευχηθεί καλή επιτυχία στη… “Μακεδονία”, εννοώντας την ΠΓΔΜ, η οποία απολογήθηκε μετά σε όλους τους τόνους).

Πίσω στον τελικό, η Μαρία ζήτησε «απενοχοποίηση τώρα!» στο θέμα Γιουροβίζιον και να απολαύσουν όλοι την εθνική επιλογή, εξύμνησε δε την παρουσία των φαν όλα αυτά τα χρόνια. Υπήρχαν πολλά προβλήματα στον ήχο, κάτι που επισημάνθηκε κατά κόρον. Το μεγαλύτερο μέρος καλύφθηκε από video, άλλα χιουμοριστικού χαρακτήρα και άλλα ενημερωτικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος. Το δεύτερο από αυτά έδειχνε το γνωστό γιουροβιζιονολόγο Γιάννη Πουλόπουλο στο Σύνταγμα, μαζί με τον Φώτη που υποδυόταν τον Πανίκο, μια Κυπριακή persona (γεγονός που ενόχλησε τη Μεγαλόνησο), σε μια δήθεν διαδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος, να τραγουδά και να χορεύει το «Fame», προσπαθώντας να κερδίσει το εισιτήριο για τον ελληνικό διαγωνισμό (όπου δεν του επετράπη τελικά η είσοδος). Οι χορευτές συνέχισαν στην αίθουσα με το «It’s raining men».

Η -για πρώτη φορά “lifestyle”- επιτροπή αποτελείτο από τους: Δημήτρη Κοντόπουλο, Γιώργο Ανδρικάκη, Πέτρο Κωστόπουλο, Ελεονώρα Μελέτη, Τζώννυ Καλημέρη, Μίμη Πλέσσα (πρόεδρος), Κωνσταντή Σπυρόπουλο, Ρέα Τουτουνζή, Barry Viniker (από τον διαδυκτιακό τόπο ESCtoday) και Αντώνη Καρατζίκο, ως εκπροσώπους των φαν, με μία ψήφο από κοινού. Φυσικά η παρουσία κυρίων και κυριών της show-biz δεν πέρασε απαρατήρητη από τις μεσημεριανές εκπομπές, ωστόσο το αποτέλεσμα τους δικαίωσε τελικά.

Πρώτος καλεσμένος ήταν ο Mihai Traistariu, που ερμήνευσε το «Tornerò» και δύο νέα τραγούδια του («Why» και «Dimmi ‘si o no’»). Μετά από ένα ακόμα video με τα μεγάλα αστέρια της Γιουροβίζιον, έκανε την πρώτη της εμφάνιση η Νατάσα Θεοδωρίδου, σε μια σειρά τραγουδιών. Το νέο video με αντιπροσωπευτικές μπαλάντες ακολούθησε το πρώτο από τα τέσσερα τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για την επιλογή από τον Ηλία Αχλαδιώτη και την Κατερίνα Μπέη (πρώην Γιατζόγλου), η οποία είχε και την επιμέλεια των κειμένων (με πολλά στατιστικά στοιχεία και γενικές πληροφορίες για τη Γιουροβίζιον), για τους παρουσιαστές. Το πρώτο είχε τίτλο: «Αυτό το φόρεμα νομίζω με παχαίνει», που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια στην επιτροπή. Εν συνεχεία εμφανίστηκαν η Ευρυδίκη (Ευρυδίκη Θεοκλέους) και ο Δημήτρης Κοργιαλάς, εκπρόσωποι της Κύπρου και ο DJ Bobo για την Ελβετία, πριν από ένα ακόμα video με ποπ/χορευτικά κομμάτια. Ο Φώτης ερμήνευσε το «Ηi baby, baby hi» και μετά προβλήθηκε το video «σαν σήμερα» με χαρακτηριστικές παρουσίες από ελληνικές επιλογές του παρελθόντος και σχόλια για την κόμμωση της Άντζελας Δημητρίου το 1988, κάτι που σχολιάστηκε και την επόμενη μέρα, με τη λαίδη φανερά ενοχλημένη.

Η παρουσίαση των τριών υποψήφιων τραγουδιών συνοδευόταν από μια μίνι συνέντευξη των καλλιτεχνών, ενώ αμέσως μετά εμφανίστηκαν και άλλοι καλεσμένοι: οι εκπρόσωποι της Λευκορωσίας και της Βουλγαρίας, πριν από το video «με ονομασία προέλευσης», που περιελάμβανε χαρακτηριστικές ενδυματολογικές επιλογές. Το ομώνυμο τραγούδι ερμήνευσαν και οι δύο παρουσιαστές. Μετά από μια εμφάνιση του Γιώργου Μάγγα στο κλαρίνο (στον οποίο έκοψαν το play back στο τέλος) και ένα medley με ανάποδη σειρά, ξεκίνησε η ψηφοφορία για 15 λεπτά, με το κοινό να διαμορφώνει το 50 % και την επιτροπή το υπόλοιπο 50 %. Μετά από μια νέα εμφάνιση «Ben Hur» της Νατάσας Θεοδωρίδου, ο Φώτης και η Μαρία θυμήθηκαν λίγο κάποιες ελληνικές επιλογές και τραγούδησαν το «Αθήνα, μάνα μου» της Μπέσσυ Αργυράκη από την επιλογή του 1979.

Από τις φειδωλές δηλώσεις της επιτροπής κρατούμε αυτή των Πέτρου Κωστόπουλου και Γιώργου Ανδρικάκη: «Ψηφίσαμε ό, τι ήθελαν οι κόρες μας» και του Μίμη Πλέσσα: «Τα πράγματα πήγαν καλύτερα από ό, τι περιμέναμε όλοι», μια ρήση με νόημα και πολλούς αποδέκτες. Η Έλενα Παπαρίζου βραβεύτηκε για τη νίκη της στη ραδιοφωνική Γιουροβίζιον με το “Mambo”, ενώ οι δύο παρουσιαστές λάνσαραν κάποια video-βραβεία: «προώθησης ελληνικού ιδεώδους», «πρωτότυπου στίχου» και «υπερήφανου θώρακα» (βλ. ντεκολτέ), με σκωπτική διάθεση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως την επόμενη μέρα. Μετά από ακόμα ένα video με τραγούδια-έκπληξη και ένα τραγούδι από το ντουέτο, το «Sexual Harassment» (μια παρωδία της «Μαρίας της Άσχημης»), ανέβηκαν στη σκηνή οι παρουσιαστές της προηγούμενης διοργάνωσης, Γιώργος Καπουτζίδης και Ζέτα Μακρυπούλια, για να ανταλλάξουν φιλοφρονήσεις και να υποδεχτούν τον Μίμη Πλέσσα, ο οποίος, μετά από αρκετές καθυστερήσεις, ανακοίνωσε το αποτέλεσμα, το οποίο επιβεβαίωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιώργος Χουλιάρας, με τα αναλυτικά ποσοστά κοινού και επιτροπής, πετώντας ένα καρφί για την «επιτροπή που τα μαγειρεύει συνήθως».

Η βραδιά έκλεισε με την αποφώνηση και τη reprise, με τον καλλιτέχνη να αναγγέλλει η φωνή του «Πανίκου»: «Υποδεχτείτε το νικητή της ελληνικής Ευρο-όρασης, Σαρμπέλ!». Πάντως, το Cd-Single του Sarbel έγινε χρυσό, παρά τις τεράστιες αντιδράσεις από καλλιτέχνες (π. χ. ο Τόλης Βοσκόπουλος τον αποκάλεσε “σαμπρέλα”) και τον Tύπο ότι είναι αλλοδαπός (στην πραγματικότητα είναι από πατέρα Κύπριο και μητέρα Λιβανέζα). Εξάλλου, πίσω από το τραγούδι κρύβεται η Ελληνο-σουηδική ομάδα που είναι υπεύθυνη για τις μεγάλες επιτυχίες της Έλενας Παπαρίζου, όπως το «Mambo» και το «Gigolo». Δεν έμειναν δίχως σχολιασμό η εκκεντρική εμφάνιση των χορευτριών του (απογοητευμένου για δεύτερη φορά μετά το 2002) Χρήστου Δάντη, με ζαρτιέρες και οι αγγλικοί του στίχοι γεμάτοι ιδιωματισμούς (η Ναταλία Γερμανού αμήχανη προσπαθούσε να μην τους σχολιάσει), όπως και η παρουσίαση της Τάμτας ως «βασίλισσας του χιονιού» σε ένα σκηνικό που δεν αναδείχθηκε από την τηλεοπτική μετάδοση.

Το μεγαλύτερο όμως σκάνδαλο ξέσπασε με τις υπόνοιες για διαρροή των αποτελεσμάτων της επιτροπής σε άσχετα άτομα και, κυρίως, με την αλλαγή της βαθμολογίας της υπέρ του Σαρμπέλ (τον οποίο ψήφιζε από την αρχή μόνο η Ελεονώρα Μέλετη), όταν στο ειδικό μόνιτορ, που έδειχνε κάθε λεπτό την πορεία της τηλεψηφοφορίας, διαπίστωσε η επιτροπή το σαρωτικό προβάδισμα του έναντι των υπόλοιπων δύο. Πολλά βέλη πάντως συγκέντρωσε και ο Νίκος Τερζής, ο οποίος, ενώ κάποτε είχε καταφερθεί εναντίον της Τάμτας, ως αλλοδαπής, ξαφνικά συνεργάστηκε μαζί της (αν και μάλλον την κατέστρεψε, με αυτό που την έβαλε να πει· μια νέα κοπέλα που βγήκε εντελώς ντάμα). Ο ίδιος προσπάθησε να τα μπαλώσει, υπήρχε όμως μια διάχυτη δυσπιστία.

Σάλος προκλήθηκε στο Ελσίνκι και από τα ψεύτικα αποτελέσματα του ημιτελικού (με την Κύπρο να προκρίνεται και άλλα τέτοια ευτράπελα) τα οποία έσπευδε να ανακοινώσει ο Θέμης Μάλλης, προφανώς έχοντας λάβει από κάπου λανθασμένες πληροφορίες, πριν από την επίσημη ανακοίνωση της EBU. Για δεύτερη φορά στην ιστορία (μετά την περίπτωση Γιάννη Βάλβη το 1998), υπήρξε ντροπιαστικό δελτίο τύπου και ανακοίνωση με φωτογραφία του δημοσιογράφου που είχε αναρτηθεί στο press room, κατηγορώντας τον ίδιο και το κανάλι του για αναξιοπιστία και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Εξάλλου είναι γνωστό πως ορισμένοι (και δεν αναφερόμαστε φυσικά στον Θέμη Μάλλη) κατασκευάζουν ειδήσεις. Πως οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι που βρίσκονται όλη τη μέρα στους ίδιους χώρους δεν τα αντιλαμβάνονται είναι, διότι απλά, δεν υπάρχουν!

Το δυσάρεστο είναι πως, παρά την αξιοπρεπέστατη 7η θέση, η καριέρα του Sarbel (Σαρμπέλ Μιχαήλ / شربل مخائيل‎‎) έληξε άδοξα. Έβγαλε ένα τελευταίο CD το 2008, ενώ ήταν καλεσμένος και στον εθνικό τελικό για τη Junior Eurovision της ίδιας χρονιάς. Σήμερα ζει πλέον και εργάζεται στο Λονδίνο.