Τι και αν η Eurovision πάντα σημειώνει υψηλά νούμερα τηλεθέασης αλλά όποιον και αν ρωτήσεις μετά θα σου πει ότι δεν την παρακολούθησε από φόβο και ενοχή μην χαρακτηριστεί ως υποκουλτουριάρης, άτεχνος, άμουσος κλπ. Τα νούμερα με τις αναζητήσεις στο Google για τη χρονιά που πέρασε, έρχονται ως αδιαμφισβήτητη επιβεβαίωση να μας πούνε αυτό που εμείς οι eurofan γνωρίζουμε καλά.. Παρά τις άσχημες θέσεις τα τελευταία 3 χρόνια, τον φετινό αποκλεισμό μας, αλλά και την απαξίωση του διαγωνισμού από την ΕΡΤ, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision παραμένει ιδιαίτερα αγαπητός στη χώρα μας και το ενδιαφέρον του κόσμου μεγάλου.
Γκουγκλαρίσματα της Eurovision 2016 στην Ελλάδα
Μια χρονιά που ζήσαμε τα πάντα ήταν η φετινή, θα μπορούσε να πεις κάποιος. Με Ολυμπιακούς Αγώνες, Euro, Brexit, αμερικανικές εκλογές, πραξικόπημα στην Τουρκία, μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά στη 2η θέση της λίστας των αναζητήσεων για γεγονότα που συνέβησαν μέσα στο 2016, έρχεται ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision. Στην 1η θέση της σχετικής λίστας συναντούμε το Euro 2016. Μία θέση χαμηλότερα από το 2015 είναι ο διαγωνισμός της Eurovision, όταν τότε ήταν νο1 αναζήτηση στην κατηγορία των events. Καθόλου άσχημα αν σκεφθεί κανείς την πορεία μας στο φετινό διαγωνισμό, αλλά και το γεγονός ότι μας εκπροσώπησε ένα άγνωστο στο κοινό συγκρότημα. Η Eurovision όμως πέρα από τη 2η θέση στη λίστα των γεγονότων, έρχεται και στην 5η θέση της γενικής λίστας των περισσότερων αναζητήσεων στο Google από τους Έλληνες. Εκεί στην 1η θέση συναντάμε και πάλι το Euro 2016, ενώ στη 2η θέση το παιχνίδι που ξετρέλανε φέτος μικρούς και μεγάλους τo PokemonGo.
Στις πρώτες θέσεις των αναζητήσεων η Eurovision 2016 και στις υπόλοιπες χώρες
Η ίδια εικόνα που υπάρχει στην Ελλάδα επικρατεί και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, αποδεικνύοντας ότι μπορεί ο διαγωνισμός να εξηντάρισε, παραμένει όμως δημοφιλής και αγαπητός ίσως περισσότερο από ποτέ. Σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ρωσία και η Ουκρανία η Eurovision 2016 ήταν νο1 αναζήτηση στην κατηγορία των events. Στην Πολωνία ήταν 3η και στην Ισπανία 8η. Ενώ και καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν τις χώρες τους φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των αναζητήσεων για τη χρονιά που μας πέρασε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Jamala που είναι 6η στις αναζητήσεις στη Λευκορωσία, 8η στη Ρωσία και φυσικά 1η στην Ουκρανία. Η Laura Tesoro 2η στο Βέλγιο. Ο Douwe Bob 6ος στην Ολλανδία. Ο Sergey Lazarev 6ος στη Ρωσία και ο Michal Szpak 9ος στην Πολωνία.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πόσο ισχυρό τηλεοπτικό, αλλά και κοινωνικό προϊόν (αφού αφορά μεγάλο μέρος της κοινωνίας) παραμένει η Eurovision. Ας ελπίσουμε ότι η διαχρονική σχεδόν αδιαφορία και φοβικότητα που αντιμετωπίζει ο δημόσιος τηλεοπτικός φορέας της χώρας μας το διαγωνισμό, κάποια στιγμή θα σταματήσει και θα αντιληφθούν οι υπεύθυνοι το πόσο δυνατό τηλεοπτικό χαρτί έχουν στα χέρια τους ώστε να το αξιοποιήσουν καταλλήλως.