Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Eurovision Spain, η EBU υπό τον Jan Ola Sand συζητά το ενδεχόμενο να επιτραπεί και στα μη τακτικά μέλη της (όπως συμβαίνει ήδη -κατ’ εξαίρεση- με την Αυστραλία). Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει το Asia Pacific Song Contest, στοχευμένο στις μεγάλες εμπορικές αγορές της Ασίας και Ωκεανίας, σχεδιάζεται.
Εάν και εφόσον γίνει το άνοιγμα, η ίδια η Eurovision κινδυνεύει να γίνει Worldvision και να χάσει τον χαρακτήρα της, καθότι στα συνεργαζόμενα μέλη της ανήκουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κίνα, η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, η Χιλή, η Ινδία, το Μπαγκλαντές, η Νότια Αφρική, η Νέα Ζηλανδία, η Μαλαισία, το Καζακστάν, ο Μαυρίκιος, η Κούβα, το Ομάν, το Ιράν και η Συρία. Πρακτικά ο αριθμός των τηλεθεατών θα εκτοξευθεί από τα 200 εκατομμύρια περίπου στο 1 δισεκατομμύριο. Γιατί, λοιπόν, η EBU να ασχοληθεί με την κάθε χρεοκοπημένη Βοσνία, Ρουμανία, Πορτογαλία ή Ελλάδα, όταν υπάρχει η δυναμική για αμύθητα κέρδη;
Το όλο ζήτημα, πάντως, ξεκίνησε μετά από τις πιέσεις του Καζακστάν (μιας χώρας το 1/9 της οποίας ανήκει στην Ευρώπη) να λάβει μέρος το 2016 μέσω του καναλιού Khabar. Η EBU απάντησε πως μόνο τα τακτικά μέλη της έχουν προς το παρόν δικαίωμα συμμετοχής, ωστόσο δεσμεύτηκε να εξετάσει την πιθανότητα αλλαγής των κανονισμών.