43 χώρες για τον 54ο Διαγωνισμό

Estimated read time 1 min read

Η EBU έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα των χωρών που θα πάρουν μέρος στον 54ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στις 12, 14 και 16 Μαΐου στη Μόσχα της Ρωσίας. Σαράντα τρείς χώρες τελικά θα διαγωνιστούν παρά τις προβλέψεις και τις επιθυμίες αρκετών.

Λιθουανία και Λετονία βρίσκονται στη λίστα των χωρών που θα διαγωνιστούν όπως και η Γεωργία που άλλαξε γνώμη στην πορεία, το Σαν Μαρίνο δεν θα λάβει μέρος όπως επίσης και το Μονακό, Αυστρία, Λουξεμβούργο και Ιταλία. Ωστόσο έχουμε την επιστροφή της Σλοβακίας που διαγωνίστηκε τελευταία φορά το 1998.

Στους δυο ημιτελικούς (12 και 14 Μαΐου) θα διαγωνιστούν οι:
Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βοσνία & Ερζ., Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Π.Γ.Δ.Μ., Γεωργία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία και Ουκρανία.

Απευθείας στον τελικό θα διαγωνιστούν οι:
Ρωσία, Ην. Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία. Η κλήρωση για το ποιες χώρες θα διαγωνιστούν σε ποιον ημιτελικό θα διεξαχθεί στις 30 Ιανουαρίου στη Μόσχα.

Κωνσταντίνος Γκιόκογλου

Γεννήθηκε το 1981 στο Διδυμότειχο του Έβρου. Ραδιοφωνικός παραγωγός από την τρυφερή ηλικία των 9 χρονών, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική από τα 14. Το πτυχίο φωνητικής το απέκτησε στα 18 ενώ οι σπουδές του είχαν να κάνουν με την Μηχανολογία. Η Eurovision ήρθε στην ζωή του από το 1989 όταν άρχισε να καταλαβαίνει το τι εστί Eurovision , την παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε χρονιά. Το 2005 πήγε για πρώτη φορά ως ενήλικας στην Eurovision του Κιέβου, χρονιά που κέρδισε και η Ελλάδα. Από τότε κάθε χρονιά και μέχρι και το 2013 παραβρίσκόταν στον διαγωνισμό ως μέλος της ελληνικής αποστολής με μόνη εξαίρεση την Eurovision της Μόσχας. Το 2011 μετακόμισε στην Γερμανία, όπου ασχολήθηκε εκτός των άλλων και ως συνεργάτης ραδιοφωνικών παραγωγών στα κρατίδια της Σαξωνίας και του Βραδενβούργου.

To 2008 διετέλεσε αντιπρόεδρος του σωματείου , ενώ από το το 2009 ξεκίνησε τις εργασίες σύστασης του INFE Network, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του μέχρι και το 2013. Από το 2019 ασχολείται κυρίως με την Ιστορία του διαγωνισμού σε ερευνητικό επίπεδο καθώς και το ψηφιακό του αρχείο.

Αγαπημένες τοπ 5 Συμμετοχές :
Secret Garden – Nocturne (Nor 95)
Anna Maria Jopek – Ale Jestem (Pol 97)
Zdravko Colic – Gori Vatra (YU 1973),
Elisabeth Andreassen – I Evighet (NO 1996)
Aiste – Strazdas (LIT 1999).
Αγαπημένη ελληνική συμμετοχή :
Σοφία Βόσσου – Άνοιξη (GR 91)