2ος γύρος για Λιθουανία και Ισλανδία. Αποχώρησε η Charlotte.

Estimated read time 2 min read

Ισλανδία και Λιθουανία είχαν εχθές το βράδυ την τιμητική τους, αφού και οι 2 χώρες μετέδιδαν τους προκριματικούς τους.Στην Λιθουανία μπορούμε να πούμε πως σου προκαλούσε το όλο show μια μικρή αδιαφορία.  12 τραγούδια διαγωνίστηκαν αλλά ένα ήταν αυτό που κέρδισε το ενδιαφέρον του κοινού.  Με 120 βαθμούς, την ανώτερη δυνατή βαθμολογία, προκρίθηκε ο Deivis που ερμήνευσε το Lietuva .

Η συνολική κατάταξη του 2ου προκριματικού της Λιθουανίας έχει ως εξής:

Αυτοί που προκρίθηκαν είναι:

01. Lietuva [Lithuania]: Deivis (120)
02. Dainu daina [Song of songs]: Rosita Civilyte & Donatas Montvydas (95)
03. Redemption: Ruta Sciogolevaite (81)
04. Tavo spalvos [Your colours]: Linas Adomaitis (71)
05. Gyvenimo valsas [Waltz of life]: Bix (56)
06. I dangu [To the sky]: Yva (54)
07. The elegant blues: Urte Šilagalyte (54)

Τα υπόλοιπα τραγούδια που διαγωνίστηκαν και δεν τα κατάφεραν είναι:
01. Ar lauksi manes [Will you wait for me]: Biplan
02. Euforija [Euphoria]: Siela
03. Aš tik šoumenas [I’m just a showman]: Kastaneda
04. Vejai keturi [Four winds]: Taja
05. Noriu žinoti [I want to know]: Soliaris, Greta & Sel

Στην Ισλανδία τα πράγματα ήταν πιο απλά.Η δημόσια τηλεόραση της Ισλανδίας διοργάνωσε απόψε τον δεύτερο ημιτελικό για την επιλογή των τραγουδιών του τελικού. Τέσσερα τραγούδια διαγωνίστηκαν και μόνο δυο προκρίθηκαν.

Τα τραγούδια που προκρίθηκαν στον τελικό είναι:

01. Hreindís Ylva Garðarsdóttir Holm: Vornótt
02. Ingó: Undir regnbogann

Τα υπόλοιπα δυο τραγούδια όπου δεν διαγωνίστηκαν είναι:
• Páll Rocutesinkrans:-Fósturjörð
• Erna Hrönn Ólafsdóttir: Glópagull

Την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί ο τρίτος ημιτελικός.

Τελευταία αφήσαμε το Ηνωμένο Βασίλειο. Ακόμη μια εκπομπή για την επιλογή του ερμηνευτή που θα εκπροσωπήσει το Ην. Βασίλειο στον 54ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision ολοκληρώθηκε και το αποτέλεσμα αυτής, ο Αndrew Lloyd Webber να επιλέγει προς αποχώρηση από το σόου την “Sweet Baby” , όπως την αποκάλεσε Charlotte σε αντίθεση με τους Emperors of Soul.

Οι τρείς πρώτοι καλλιτέχνες που το τηλεοπτικό κοινό επέλεξαν να μείνουν είναι η Jade, ο Mark και The Twins. Την επόμενη εβδομάδα ακόμη ένας ερμηνευτής θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Κωνσταντίνος Γκιόκογλου

Γεννήθηκε το 1981 στο Διδυμότειχο του Έβρου. Ραδιοφωνικός παραγωγός από την τρυφερή ηλικία των 9 χρονών, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την μουσική από τα 14. Το πτυχίο φωνητικής το απέκτησε στα 18 ενώ οι σπουδές του είχαν να κάνουν με την Μηχανολογία. Η Eurovision ήρθε στην ζωή του από το 1989 όταν άρχισε να καταλαβαίνει το τι εστί Eurovision , την παρακολουθεί ανελλιπώς κάθε χρονιά. Το 2005 πήγε για πρώτη φορά ως ενήλικας στην Eurovision του Κιέβου, χρονιά που κέρδισε και η Ελλάδα. Από τότε κάθε χρονιά και μέχρι και το 2013 παραβρίσκόταν στον διαγωνισμό ως μέλος της ελληνικής αποστολής με μόνη εξαίρεση την Eurovision της Μόσχας. Το 2011 μετακόμισε στην Γερμανία, όπου ασχολήθηκε εκτός των άλλων και ως συνεργάτης ραδιοφωνικών παραγωγών στα κρατίδια της Σαξωνίας και του Βραδενβούργου.

To 2008 διετέλεσε αντιπρόεδρος του σωματείου , ενώ από το το 2009 ξεκίνησε τις εργασίες σύστασης του INFE Network, όπου και διετέλεσε πρόεδρος του μέχρι και το 2013. Από το 2019 ασχολείται κυρίως με την Ιστορία του διαγωνισμού σε ερευνητικό επίπεδο καθώς και το ψηφιακό του αρχείο.

Αγαπημένες τοπ 5 Συμμετοχές :
Secret Garden – Nocturne (Nor 95)
Anna Maria Jopek – Ale Jestem (Pol 97)
Zdravko Colic – Gori Vatra (YU 1973),
Elisabeth Andreassen – I Evighet (NO 1996)
Aiste – Strazdas (LIT 1999).
Αγαπημένη ελληνική συμμετοχή :
Σοφία Βόσσου – Άνοιξη (GR 91)