“Ι need to know how you feel about it?”. Αυτή ήταν η ερώτηση που απηύθυνε στους followers μέσω του λογαριασμού της στο Facebook, ποστάροντας παράλληλα το λογότυπο της φετινής Γιουροβίζιον. Με άλλα λόγια, υπαινίχθηκε πιθανή επιστροφή της στον διαγωνισμό.
44 ετών σήμερα, η Εντίτα Γκούρνιακ (όπως προφέρεται το όνομά της), το 1994 έκανε το συγκλονιστικότερο ντεμπούτο όλων των εποχών για νέα χώρα (μπορεί η Σερβία να κέρδισε το 2007 με την πρώτη της εμφάνιση ως ανεξάρτητο κράτος, ωστόσο είχε συμμετάσχει ήδη στο παρελθόν), καταλαμβάνοντας τη 2η θέση, όχι χωρίς αντιδράσεις και ενστάσεις, ακόμα και για πιθανή ακύρωσή της, όταν παραβίασε τους κανόνες και τραγούδησε στη γενική πρόβα το τραγούδι μισό στα πολωνικά και μισό στα αγγλικά, κάτι που απαγορευόταν τότε ρητά. Οι κοπέλες στα φωνητικά είναι Ιρλανδές, καθότι το κανάλι δεν διέθεσε σχεδόν καθόλου χρήματα, ενώ και η ίδια εμφανίστηκε με ένα απλό φουστανάκι από το… καλάθι (που λέει ο λόγος).
To κλασικό, πλέον, “To nie ja” (= Δεν ήμουν εγώ) έγινε χρυσό στην Πολωνία και καθιέρωσε την καλλιτέχνιδα εντός και εκτός της χώρας της, έχοντας ηχογραφήσει τόσο στα πολωνικά, όσο στα αγγλικά, με τα αγγλόφωνα άλμπουμ της να μπαίνουν στα charts της Γαλλίας, της Τσεχίας, των γερμανόφωνων και των σκανδιναβικών χωρών. Πολλοί δίσκοι της έγιναν χρυσοί και πλατινένιοι.
Όσο για την ίδια την Πολωνία, δεν κατάφερε ποτέ όχι να ξεπεράσει, ούτε καν να πλησιάσει τη θέση που κατέλαβε, αφού, εκτός από ένα πλασάρισμα στην 7η θέση με τους Ich Troje το 2003, όλες οι υπόλοιπες συμμετοχές της (έχει 18 συνολικά) βρέθηκαν εκτός δεκάδας, ακόμα και εκτός τελικού.
Αν τελικά επιστρέψει, μετά από 22 χρόνια (1994-2016), θα καταταγεί 2η στη λίστα επανεμφάνισης, μετά την Άννα Βίσση (1982-2006), ισοφαρίζοντας την Marie Bergman (1972-1994). θα περιμένουμε με ανυπομονησία.